Midway Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Midway Muharebesi
II. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi
SBD-3 Dauntless bombers of VS-8 over the burning Japanese cruiser Mikuma on 6 June 1942.jpg
Yanan ağır kruvazör Mikuma'ya saldıran SBD Dauntless pike bombardıman uçağı
Tarih4 Haziran - 7 Haziran 1942
Bölge
Midway Adası yakını
Sonuç ABD'nin kesin zaferi
Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri Birleşik Devletler Japonya Japon İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Chester W. Nimitz
Frank J. Fletcher
Raymond A. Spruance
Isoroku Yamamoto
Chuichi Nagumo
Tamon Yamaguchi  
Güçler
3 uçakgemisi,
~50 destekçi gemisi,
233 uçakgemisi üssülü uçak,
127 kara üssülü uçak
4 uçakgemisi,
7 zırhlı,
~150 destekçi gemisi,
264 uçakgemisi üssülü uçak,[1]
16 deniz gemisi
Kayıplar
1 uçakgemisi,
1 muhrip,
98 uçak,
307 ölü
4 uçakgemisi,
1 ağır kruvazör,
332 uçak,
3.500 ölü[2]


Midway Muharebesi (ミッドウェー海戦, Midway Kaisen / Midway Deniz Muharebesi) (Japon kod adı: MI Harekâtı, MI作戦 / Emu Ai Sakusen), Muharebenin amacı stratejik Midway adası'nı almak ve Amerikan uçak gemilerini yok etmekti. Bu amaçla toplanan Japon armadası[kaynak belirtilmeli]nda 200 parçalık Japon filosunda 4 uçak gemisi ve 11 zırhlı bulunuyordu.[kaynak belirtilmeli] Buna karşılık Amerikalılar 3 uçak gemisi etrafında 76 parçalık bir filo hazırlayabilmişlerdi.

Ne var ki Japonlar güçlerini dağıttılar. İki uçak gemisini, Amerikalıları kuzeye çekmek için Aleut Adaları’na doğru göndermişler, iki uçak gemisini de esas filonun çok gerisindeki çıkarma filosuna tahsis etmişlerdi. Japon şifresini çözen Amerikalılar birçok bocalamaya ve USS Yorktown (CV-5)’ın bu sefer batmasına rağmen, Japon İmparatorluk Filosu’nun belkemiği olan en önemli dört Japon uçak gemisini batırdılar. Bu savaşın Amerikalılar lehine sonuçlanmasındaki en önemli etken Amerikan ordusunun Japon şifreleme sistemini çözmeleri ve Japonların bundan haberi olmamasıdır. Japon uçak gemilerinin batırılmasındaki etken ise Japon amiralinin hazırda bekleyen silahları yüklenmiş muharebe uçaklarının saldırı filosu geri dönmedi diye bombardıman cephanesi yüklemek amacıyla hangara indirmesi ve bu sırada Amerikan uçaklarının gemilere saldırmasıdır.

Bu muharebede ve sonraki muharebelerde Japon donanmasının yenilmesindeki en önemli etkenlerden biri Japon gemilerinde radar bulunmaması olacaktır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ USSBS Interrogation of Japanese Naval personnel 4 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. No. 6 Captain Amagi, Takahisa, IJN, Naval Aviator, Air Commander (observer) on CV Hiryu at Pearl Harbor, Air Officer on CV Kaga at Battle of Midway, 3, 4, 5 June 1942.
    Q. What was the composition of the Kaga's Air Group? A. It was composed of 21 fighters (0) Type: 27 VB (99 Type); 18 VT (97 Type); same as all other carriers.
  2. ^ Martin Gilbert, the Second World War pg. 330

Belgeseller[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgili filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 'Taiheiyou no Washi (Japonca: 太平洋の鷲 Pasifik Kartalı) (1953)
  • 'Hawaii - Midway Dai Kai Kuu Sen - Taiheiyou no Arashi (Japonca: ハワイ・ミッドウェイ大海空戦 太平洋の嵐 Hawaii ve Midway Büyük Deniz-Hava Savaşları - Pasifik Fırtınası) (1960)
  • 'Midway', (1976)
  • 'Rengou Kantai (Japonca: 連合艦隊 Birleşik Donanması), (1981)
  • 'Midway', (2019)

Wikimedia Commons'ta Midway Muharebesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.