Fransız Çinhindi İşgali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fransız Çinhindi'nin Japonlar tarafından işgali
İkinci Dünya Savaşı

Japon İmparatorluk Ordusu askerleri, Fransız Çinhindi'ndeki Lang Son'a doğru ilerliyor, Eylül 1940
Tarih22–26 Eylül 1940
(4 gün)
Bölge
Sonuç Japon zaferi
Taraflar
Japon İmparatorluğu FransaFransa
Komutanlar ve liderler

Aketo Nakamura

Takuma Nishimura

FransaGeorges Catroux

FransaMaurice Martin
Kayıplar
Bilinmeyen Belirsiz (Kaynaklara göre ~900)


Fransız Çinhindi'nin Japonlar tarafından işgali, Kuzey Fransız Çinhindi'nde Japonya ile Vichy Fransası arasında ilan edilmemiş kısa bir askeri çatışmaydı. Çatışmalar 22'den 26 Eylül 1940'a kadar sürdü. Çin-Japon Savaşı'ndaki Güney Guangxi Muharebesi ile aynı zamanda, Japonya'nın bu dönemde Vietnam'ı işgal etmesinin ana hedefi de buydu.

Japonların temel amacı, Çin'in, Çinhindi'nin Haiphong limanından, Hanoi'nin başkenti üzerinden, Yunnan'daki Çin'in Kunming şehrine kadar, Kunming-Haiphong demiryolu boyunca Fransız Çinhindi üzerinden silah ve yakıt ithal etmesini önlemekti.[1]

Çatışmanın başlamasından önce Fransız ve Japon hükûmetleri arasında bir anlaşmaya varılmış olmasına rağmen,[2] yetkililer, birlikler geri çekilmeden önce birkaç gün boyunca sahadaki olayları kontrol edemediler. Önceki anlaşmaya göre, Japonya'nın kuzey Çinhindi'deki Tonkin'i işgal etmesine ve böylece Çin'i etkili bir şekilde ablukaya almasına izin verilmişti.

Anlaşma, ültimatomun süresinin dolmasından bir saat önce, saat 21:00'de ilgili tüm komutanlara iletilmişti. Martin ve Nishimura arasında ilk birliklerin gemiyle geleceği anlaşıldı. Ancak Yirmi İkinci Ordu anlaşmanın avantajlarından yararlanmak için beklemeye niyetli değildi. 5. (Piyade) Tümeni komutanı Korgeneral Aketo Nakamura, saat tam 22: 00'de Đồng Đăng yakınındaki sınıra birlikler gönderdi.[3]

Đồng Đăng'de, bir gecede hızla diğer sınır karakollarına yayılan bir ateş başladı. Lạng Sơn Muharebesi sırasında Lạng Sơn'deki demiryolundaki Fransız mevzisi Japon zırhlısıyla kuşatıldı ve 25 Eylül'de teslim olmaya zorlandı. Teslim olmadan önce Fransız komutanlar, Japonların kullanmasını önlemek için 155 mm'lik topların kama bloklarının nehre atılmasını emretmişti. 1884-1885 Çin-Fransız Savaşı sırasında Fransızlar, yakalanmayı önlemek için ekipmanın aynı şekilde aynı nehre atıldığı Lạng Sơn'dan utanç verici bir geri çekilmeye zorlanmıştı. Sonunda 1940'ın kama blokları geri alındığında, 1885'te kaybedilen birkaç sandık para da bulundu.[3] Lạng Sơn'da esir alınan birimler arasında, Japonların boşuna taraf değiştirmeye çalıştığı 179 Alman ve Avusturyalı gönüllüyü içeren 5. Yabancı Piyade Alayı'nın 2. Taburu da vardı.[4]

23 Eylül'de Fransız Hükûmeti, IJA'nın Japon hükûmetiyle yaptığı anlaşmaların ihlalini protesto etti. 24 Eylül sabahı Tonkin Körfezi'ndeki uçak gemilerinden gelen Japon uçakları, kıyıdaki Fransız mevzilerine saldırdı. Bir Fransız Hükûmeti elçisi müzakereye geldi. 26 Eylül'de Japon kuvvetleri Haiphong'un güneyindeki Dong Tac'ta karaya çıktı ve limana doğru ilerledi. İkinci çıkarmada tanklar karaya çıktı ve Japon uçakları Haiphong'u bombalayarak bazı kayıplara neden oldu. Öğleden sonra erken saatlerde yaklaşık 4.500 asker ve bir düzine tanktan oluşan Japon kuvveti Haiphong'un dışındaydı.26 Eylül akşamı çatışmalar sona erdi. Japonya, Hanoi dışındaki Gia Lam Hava Üssü'nü, Lao Cai'deki Yunnan sınırındaki demiryolu sıralama sahasını ve Hanoi'den Lạng Sơn'a giden demiryolundaki Phu Lang Thuong'u ele geçirdi ve Haiphong limanına 900 asker ve Hanoi'ye 600 asker daha konuşlandırdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Liardet, Jean-Philippe. "L'Indochine française pendant la Seconde Guerre mondiale" [French Indochina during World War II] (Fransızca). 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Cooper, Nikki. "French Indochina". Port.ac.uk. 12 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2021. 
  3. ^ a b Marr (1995)
  4. ^ Porch (2010)