Bodyguard Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müttefik ülke liderleri Joseph Stalin, Franklin D. Roosevelt, ve Winston Churchill Tahran Konferansı'nda

Bodyguard Operasyonu, 1944'te kuzeybatı Avrupa'nın işgalinden önce Müttefik devletler tarafından kullanılan bir 2. Dünya Savaşı aldatma stratejisinin kod adıydı. Bodyguard, Oberkommando der Wehrmacht'ı işgalin zamanı ve yeri konusunda yanıltmak için genel bir oyun kurdu Bodyguard için planlama, 1943'te savaş kabinesinin bir bölümü olan Londra Kontrol Bölümü tarafından başlatıldı. Kasım ayı sonlarında Tahran Konferansı'nda liderlere sunulan ve daha önceki aldatma stratejisinin başarısızlığından kaynaklanan şüphelere rağmen 6 Aralık 1943'te onaylanan Plan Jael olarak anılan bir strateji taslağı hazırladılar.

Bodyguard, tüm aldatma planlamacılarının altında faaliyet göstereceği bir stratejiydi Genel amaç, Almanları kuzeybatı Avrupa'nın işgalinin planlanandan daha sonra geleceğine inandırmak ve Pas-de-Calais, Balkanlar, güney Fransa, Norveç ve Bulgaristan ile kuzeydeki Sovyet saldırıları dahil olmak üzere Norveç ɡibi başka yerlerde saldırılar beklemeye yönlendirmekti. Stratejinin kilit kısmı, Avrupa sahnesinde tehditler geliştirerek Güney İngiltere'deki asker yığınağı miktarını gizlemeye çalışmak ve Müttefiklerin büyük bombalama kampanyalarına odaklandığını vurgulamaktı.

Ana strateji operasyonel bir yaklaşım değildi; bunun yerine, desteklenmesi gereken her bir alt operasyon için genel temaları belirledi. İngiltere ve Kahire'deki aldatma planlamacıları bir dizi operasyonel uygulama geliştirdiler (bunların en önemlisi Pas-de-Calais için bir tehdit oluşturan Fortitude Operasyonu idi).

Haziran 1944'te Müttefik kuvvetler başarıyla indi ve Normandiya'da bir sahil başı kurdu Daha sonraki kanıtlar, Alman istihbaratının aldatmacaların önemli bölümlerine, özellikle de Güney İngiltere'deki orduların savaş düzenine inandığını gösterdi. İstilanın ardından Hitler, Normandiya'yı savunmak için Calais ve diğer bölgelerden kuvvetlerin yeniden konuşlandırılmasını yaklaşık yedi hafta erteledi (orijinal plan 14 gün belirtmişti) Kanıtlar, Pas-de-Calais'e ve daha az ölçüde Norveç ve Güney Avrupa'ya yönelik tehdidin bu karara katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bodyguard Operasyonu taktik bir başarı olarak görülüyor, Pas-de-Calais'deki On Beşinci Ordu'yu yedi hafta geciktiriyor, böylece Müttefiklerin bir sahil başı inşa etmelerine ve sonunda Normandiya Savaşı'nı kazanmalarına izin veriyordu. General Omar Bradley, anılarında Bodyguard'ı "savaşın en büyük tek aldatmacası" olarak nitelendirdi.[1]

The Deceivers adlı 2004 tarihli kitabında Thaddeus Holt, Fortitude'un başarısını 1943'teki Cockade denemesine bağlar: "Londra Kontrol Bölümü ve arkadaşları, 1944'te FORTITUDE bu kadar sorunsuz ilerleyemezdi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Latimer 2001, p. 238
  2. ^ Holt 2004, p. 493