İslamofobi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.00, 11 Aralık 2016 tarihinde Selahattin ilhan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17923761 numaralı sürüm (→‎Dış bağlantılar: ölü link arşiv bağlantısıyla, değiştirildi: http://tr.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-670/_nr-375/i.html → http://archive.is/Ze3Sw AWB ile)
İslamofobi Propagandası için Hazırlanmış "Camilere Hayır" İşareti

İslamofobi, kelime anlamı olarak "İslam korkusu" demektir. Müslümanlara ve İslam dinine karşı sürdürülegelen ön yargı ve ayrımcılıktan kaynaklanmaktadır. Müslümanlara karşı duyulan irrasyonel nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve kin besleme anlamına gelir.[1][2][3][4]

İslamofobinin kökeni

Kelime ilk kez 1991 yılında kullanılmış olup 11 Eylül saldırılarıyla gündeme getirilmiştir.[4] Bugün İslamofobi dendiğinde hem İslam dinini tanımamak ve öğrenmemekten kaynaklanan bir korku, hem de bu korkuya dayanarak Müslümanlara karşı ayrımcılık ve düşmanlık yapılmasının meşru görülmesi anlaşılmaktadır.

Tarihî kökleri İspanya'da Endülüs'ün İslâm Devleti tarafından fethedilmesine kadar iner. Haçlı seferlerine asker devşirmek isteyen kilise mensuplarının yaptığı propagandalar ile fikir zemini Hristiyanlığa karşı tehditler ve tehlikeler üzerinde oluşturulmuş olan "İslamofobi", Müslümanlar ile Hrıstiyanlar arasındaki ilişkilerin, tanışıklığın yaygınlık kazanması ile yüzyıllar içerisinde azalmış iken yaklaşık günümüzde yeniden popülarite kazanmıştır. Bu popülaritesinde Huntington'un ünlü "Medeniyetler Çatışması" makalesinde İslâmı Batı için bir potansiyel düşmanlık odağı olarak lanse etmesinin önemli bir etkisi olmuştur.[5]

Özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde New York'taki İkiz Kuleler saldırılarından sonra Batı dünyasında daha önceki yabancı düşmanı ırkçı eğilimlerden kaynaklanan yeni bir durumdur.

Ayrıca bakınız

Şablon:Portal

Kaynaklar

  1. ^ Fredman, Sandra (2001). Discrimination and human rights: the case of racism. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. s. 121. ISBN 0-19-924603-3. 
  2. ^ Haddad, Yvonne Yazbeck (2002). Muslims in the West: from sojourners to citizens. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. s. 19. ISBN 0-19-514806-1. 
  3. ^ Quraishi, Muzammil (2005). Muslims and crime: a comparative study. Aldershot, Hants, England: Ashgate. s. 60. ISBN 0-7546-4233-X. 
  4. ^ a b http://www.turkiyedeiktidar.com/haber/batinin-yeni-otekisi-islamofobi/11/
  5. ^ http://politikaakademisi.org/avrupanin-yukselen-trendi-islamofobi/

Dış bağlantılar