Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mart 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



9. Hafta

Otomobilin tarihi, 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazanmıştır. Otomobil, ortaya çıkışından itibaren gelişmiş ülkelerde insan ve yük taşımacılığı konusunda ana ulaşım aracı olarak kendini kabul ettirmiştir. Otomotiv endüstrisi II. Dünya Savaşı'ndan sonra en etkili endüstri kollarından birisi olmuştur. Dünya üzerinde 1907 yılında 250.000 olan otomobil sayısı, 1914'te Ford Model T'nin ortaya çıkışıyla 500.000'e ulaşmış, II. Dünya Savaşı'ndan hemen önce bu sayı 50 milyonun üzerine çıkmıştır. Savaşın ardından geçen otuz yıl içinde otomobil sayısı altı katına çıkmış ve 1975 yılında 300 milyona ulaşmıştır. Dünya üzerinde yıllık otomobil üretimi 2007 yılında 70 milyonu geçmiştir. Otomobil tek bir kişi tarafından bulunmamıştır, yaklaşık yüzyıl boyunca dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan buluşların bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Modern otomobilin ortaya çıkışının yaklaşık 100.000 patent alımı sonrasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


10. Hafta

Angelina Jolie, (d. 4 Haziran 1975), Amerikalı oyuncu, film yapımcısı ve yardımsever. Ödülleri arasında bir Akademi Ödülü, iki SAG Ödülü ve üç Altın Küre Ödülü bulunmaktadır ve Hollywood'un en çok kazanan oyuncularından biri olarak gösterilmektedir. İlk kez babası Jon Voight'un da rol aldığı Lookin' to Get Out (1982) filmiyle çocuk oyuncu olarak sinemaya adım attı. Sinema kariyeri gerçek anlamda düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı ve Hackers (1995) filmiyle ilk kez başrolde yer aldı. Eleştirel başarı yakalayan George Wallace (1997) ve Gia (1998) filmlerinde başrol oynadı ve Aklım Karıştı (1999) filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı. Lara Croft: Tomb Raider (2001) filminde video oyunu kahramanı Lara Croft'u canlandırdı ve Hollywood'un önde gelen oyuncuları arasına girdi. Başarılı aksiyon yıldızı kariyerini Bay ve Bayan Smith (2005), Wanted (2008) ve Ajan Salt (2010) filmleriyle sürdürdü. Sahtekâr (2008) adlı dram filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 2010'larda üstlendiği yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık görevleri ile kariyerini genişletti. En büyük ticari başarısını ise fantastik türdeki Malefiz (2014) filmiyle yakaladı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


11. Hafta

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan su geçidi. Genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olmak üzere ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılmış yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir. İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir. 1 Mayıs 1982 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Liman Tüzüğü uyarınca, İstanbul Boğazı'nın kuzey sınırı Anadolu Feneri'ni Rumeli Feneri'ne birleştiren hat; güney sınırı ise Ahırkapı Feneri'ni Kadıköy'deki İnciburnu Feneri'ne birleştiren hat olarak belirlenmiştir. Boğazın kıyıları tarih boyunca değişik uygarlıklara yurt olmuş, MÖ 685 yılında Megara'dan gelen Yunanların günümüzde tarihî yarımada olarak adlandırılan bölgede bir şehir devleti kurmasıyla gelişerek büyümüştür. Bizans İmparatorluğu'na ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan ve günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük kenti olan İstanbul'un simgelerinden biridir ve gerek kentin, gerekse ülkenin yurt dışı tanıtımlarında baş ögelerden biri olarak kullanılmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


12. Hafta

Simpsonlar (İngilizce: The Simpsons), Matt Groening tarafından Fox Broadcasting Company için yapılan animasyon televizyon durum komedisidir. Dizi, Homer, Marge, Bart, Lisa ve Maggie'den oluşan orta sınıf bir Amerikan ailesinin satirik bir parodisidir. Şov, Springfield adlı kurgusal bir şehirde geçmekte ve Amerikan kültürünü, toplumunu, televizyonunu ve farklı insanlık hâllerini hicvetmektedir. Aile, Groening tarafından yapımcı James L. Brooks ile önce bir dakikalık kısa animasyon serisi olarak tasarlandı. Groening, disfonksiyonel bir aile oluşturdu ve ailedeki karakterlere kendi ailesindeki üyelerin adını verirken kendi adının yerine ise Bart adını kullandı. Kısa gösteriler, 19 Nisan 1987'de The Tracey Ullman Show'un bir parçası oldu. Üç sezon yayımlandıktan sonra skeç yarım saatlik prime time şovu olarak geliştirildi ve bir sezonda (1989-1990) en çok reyting alan 30 yapım arasına giren ilk Fox dizisi olarak kanalın ilk hitlerinden oldu. Uzun metrajlı film olan Simpsonlar: Sinema Filmi, Temmuz 2007 tarihinde dünya genelinde sinemalarda gösterildi ve dünya çapında 527 milyon dolarlık hasılat elde etti. Simpsonlar, ilk yayımlandığı günden itibaren 31 Primetime Emmy Ödülü, 30 Annie Ödülü ve bir Peabody Ödülü dahil olmak üzere onlarca ödül kazandı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


13. Hafta

Charlottenburg-Wilmersdorf, Almanya'nın başkenti Berlin'in dördüncü ilçesidir. 2001'de eski ilçeler Charlottenburg ve Wilmersdorf'un birleşmesi sonucu oluşan ilçenin yedi semti bulunmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Batı Berlin'in merkeziydi ve bu yüzden City-West olarak da adlandırılır. Önemli fuarlar bu ilçedeki Internationales Congress Centrum Berlin'de gerçekleştirilir, ayrıca Kurfürstendamm, Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi, Berliner Funkturm ve Charlottenburg Sarayı gibi önemli yerler ve yapılar da buradadır. İlçede kolay alışveriş olanakları da sunulmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf bu nedenlerle Berlin'in en önemli ilçe ve merkezlerinden biri olarak gösterilebilir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: