Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Aralık 2010

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



49. Hafta

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir. Yangın, Romalılar döneminden kalma kent duvarlarının içinde kalan Orta Çağ Londrası'nı tahrip etmiştir. Soyluların yaşadığı bölge olan Westminster'ı, dönemin kralı II. Charles'ın bulunduğu Whitehall Sarayı'nı ve gecekondu mahallelerini tehdit etmişse de yangın bu bölgelerde yıkıma neden olmamıştır. Yangın 13.200 evi, 87 mahalle kilisesini, St Paul Katedrali'ni ve birçok resmî kurumun binasını kül etmiştir. Kentin 80.000 sakininin yaklaşık olarak 70.000'inin bu yangında evlerini kaybettiği sanılmaktadır. Yangında yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte ölenlerin sadece birkaçı kayda geçirilmiştir. Orta sınıfa mensup kişiler ile yoksulların ölümleri hiçbir zaman kaydedilmediği ve ateşin ısısının insan vücudundan kalıntı bırakmayacak derecede yüksek olduğu göz önüne alındığından, son dönemlerde ölü sayısının oldukça az olduğunun doğruluğu hakkında görüş ayrılıkları vardır. Yangın, 2 Eylül günü gece yarısından hemen sonra, Thomas Farriner adlı bir kişinin işlettiği, Pudding Sokağı'nda bulunan bir ekmek fırınında başladı ve hızla çevreye yayıldı. Dönemin başlıca yangın söndürme yöntemlerinin kullanılması ve belirli bölgelere set çekilme işlemi, dönemin Londra Belediye Başkanı Thomas Bloodworth'un kararsızlığı nedeni ile büyük ölçüde gecikti. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


50. Hafta

No Doubt diskografisi, beş stüdyo albümü, iki toplama albüm, on dokuz single çalışması, üç uzun müzik videosu ve iki kutu setten oluşmaktadır. Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt, 1986 yılında Anaheim, Kaliforniya'da kuruldu. Bir dizi değişiklikten sonra, kendi adını taşıyan ilk albümünü 1992'de yayınladı fakat grunge hareketinin popüler oluşundan dolayı ska-pop türü albüm başarısız oldu. Kendi yayınladıkları The Beacon Street Collection'ın ardından Tragic Kingdom, 1995'te piyasaya çıktı ve ska punk dalgasının yayılmasıyla ve albümün üçüncü single çalışması olan "Don't Speak" şarkısının uluslararası başarı elde etmesiyle en çok satan albümlerden biri oldu. No Doubt, Return of Saturn albümünü yaklaşık beş yıl sonra yayınladı. Albüm, Birleşik Devletler'de kısa sürede platin sertifika aldı fakat Tragic Kingdom'ın başarısını elde edemedi. Grup, birçok yapımcı ve başka artistlerle iş birliği yaparak bir yıldan az sürede grubun New Wave ve ragga müzikli pop soundlarının yer aldığı Rock Steady albümünü çıkardı. Albüm, grup için bir geri dönüş oldu, iyi satış yaptı ve grup, kariyerinin en yüksek single liste pozisyonlarını, bu albümle elde etti. Rock Steady albümünden sonra, grup birkaç toplama albüm yayınladı ve ara verdi. Şarkıcı Gwen Stefani, iki solo albüm yayınladı ve gitarist Tom Dumont'ın yan projesi Invincible Overlord, Ted Matson ile yapılan bir iş birliği, The Living Album çalışmasını ve No Doubt'ın "Bathwater" remiksini, Web sitesinde yayınladı. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


51. Hafta

Call of Duty 4: Modern Warfare, Infinity Ward tarafından geliştirilen ve Activison tarafından yayımlanan birinci şahıs nişancı türündeki video oyunudur. Call of Duty serisinin ek paketler hariç 4. oyunu olan Modern Warfare, serinin önceki oyunları için ana tema olan II. Dünya Savaşı'nın aksine modern zamanlara göre kurgulandı. Yapım aşaması iki yıl süren oyunda, Infinity Ward'ın geliştirdiği IW engine adlı oyun motoru kullanıldı. Oyunun hikayesi kurgusal bir yakın gelecekte geçmektedir. Orta Doğu'da bulunan ve ismi belirtilmeyen bir ülkede, radikal bir liderin ülke başkanını öldürerek askeri darbe içerisinde olması ile birlikte, Rusya'daki aşırı milliyetçi yapılanmalarla ortaya çıkan iç savaş şeklinde iki ayrı konu ele alınmaktadır. Orta Doğu, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna gibi çoklu mekanlarda düzenlenen hikaye seyrine, başta Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu askeri ve İngiliz SAS komandosu olmak üzere çeşitli karakterlerin perspektifinden bakılmaktadır. Oyunun çok oyunculu kısmında ise çeşitli oyun modları ile oyuncunun ilerledikçe erişebileceği ek silahlar, silah edevatları ve kamuflaj tertiplerini içeren bir sistem bulunmaktadır. 2007'nin en çok satan oyunlar listesinin birinci sırasında yer alan Modern Warfare, Mayıs 2009 itibariyle ise dünya genelinde 13 milyonluk satış rakamına ulaştı. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş


52. Hafta

Kuzey Amerika ülkeleri listesi, 23 bağımsız devlet ve 26 bağımlı toprak içerir. Kuzey Amerika, en geniş coğrafi tanımıyla Panama-Kolombiya sınırının kuzeyindeki kara kitlesi ve Karayipleri kapsar. Doğuda Atlas Okyanusu, kuzeyde Arktik Okyanusu, ve batıda Büyük Okyanus tarafından sınırlandırır. Kuzeydoğuda Danimarka Boğazı Grönlandİzlanda'dan, ve kuzeybatıda Bering Boğazı, Alaska'yı Asya'dan ayırır. Kuzey Amerika, Dünya'nın Kuzey Yarımküresi ve nerdeyse tamamen Batı Yarımküre'de yer alır. Kuzey Amerika, yüzölçümü bakımından Asya ve Afrika'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, nüfus bakımından ise Asya, Afrika ve Avrupa'dan sonra en büyük dördüncü kıtasıdır. Yaklaşık 24.247.039 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %16,5'ini kapsamaktadır. Üzerinde yaşayan 500 milyondan fazla kişi toplam Dünya nüfusunun %10'undan azdır. (Devamı...)


gör - tartış - değiştir - geçmiş

2008:
2024: