Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2010

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



5. Hafta

[[Dosya:|sol|200px]] 1 − 2 + 3 − 4 + · · ·, sınırsız bir matematik seridir. Bu seri art arda gelen pozitif tam sayıların verilen sırayla değişimini gösterir. Iraksak (kısmî toplamlar sırası 1, −1, 2, −2, … biçiminde süren) diziler herhangi bir limit değerine yakınsamazlar. Bu, 1 − 2 + 3 − 4 + … serisinin ıraksadığı biçiminde de ifade edilebilir. Leonhard Euler 18. yüzyılın ortalarında 1 − 2 + 3 − 4 + · · · = 14 olduğunu öne sürmüştür. Cesàro toplamı, 1 − 2 + 3 − 4 + …'e yaklaşık da olsa bir değer atayamayan az sayıdaki yöntemden biridir. Bu, Abel toplamı gibi daha sağlam sonuçlar veren yöntemlerin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. 1 − 2 + 3 − 4 + … serisi, Grandi serisi (1 − 1 + 1 − 1 + …) ile yakından ilintilidir. Euler bu ikisini, herhangi bir n için, 1 − 2n + 3n − 4n + · · · denkleminin özel hâli olarak ele almıştır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


6. Hafta

Peter Jackson, Yeni Zelandalı film yapımcısı, senaristi ve yönetmenidir, en çok J. R. R. Tolkien'in romanından uyarlanmış Yüzüklerin Efendisi üçlüsü ile bilinir. Ayrıca King Kong'un 2005 yılı tekrar yapımı ve övücü eleştiriler almış Yasak Bölge 9 ile de tanınır. Kariyerinin başında kanlı korku komedileri ile uluslararası düzeyde dikkatleri üzerine çekmiş, sonra Cennet Yaratıkları ile popüler filmler arasında öne çıkmış, bu film ile En İyi Senaryo Oskar ödülünü, ortağı Fran Walsh ile paylaşmıştır. Jackson, kariyeri boyunca üç tane Akademi Ödülü ile ödüllendirilmiştir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

Saygılı Yosma, (Fransızca: FransızcaLa Putain respectueuse), Fransız yazar ve filozof Jean-Paul Sartre'ın 1946 yılında Fransızca olarak kaleme aldığı tiyatro oyunudur. İki perde olarak yazılan eser 1930'ların Amerika Birleşik Devletleri'nde geçer. Seçkin bir güneyli ailenin, oğullarını, siyahi bir adamı öldürdüğü için ceza almaktan kurtarmaya çalışmasını anlatmaktadır. Aile, bunu beyaz bir hayat kadını olan Lizzie MacKay'i oğulları yerine masum bir siyahi adamı suçlaması için yalancı şahitlik yapmaya ikna ederek başarmaya çalışır. İlk kez Kasım 1946'da Paris'te sergilenen Saygılı Yosma, Sartre'ın 1945'te ABD'ye yaptığı ziyaretlerdeki gözlemlerine dayanır. Yazar, 1931 yılında bu ülkede gerçekleşen ve dokuz siyahi adamın iki beyaz hayat kadınına tecavüz etmekle suçlanarak ceza aldıkları Scottsboro davasından ve ziyareti sırasında tanıştığı Richard Wright'ın kitaplarından ilham alarak bu oyunu yazdı. Sartre'ın Varoluşçuluk coşkusuyla yazdığı ve Lizzie'nin çevresinde sert erkekler, zorba zenginler ve linççiler varken seçimlerinde ne kadar özgür olduğunu sorguladığı oyun pek çok eleştiri aldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

Kürtler, (Kürtçe: tekil. Kurd کورد, çoğul. Kurdan کوردان), Orta Doğu'nun yerlilerinden olup doğuda Zagros dağlarından batıda Toros dağlarına, güneyde Hemrin dağlarından kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan, Kürdistan olarak anılan coğrafî bölgede yoğun şekilde yaşayan, tahminen yaklaşık 20–30 milyon kişiden oluşan bir etnik gruptur. Kürtçe, bir Hint-Avrupa dilidir. Bugün en büyük Kürt nüfusu Türkiye'de bulunurken (11-15 milyon kişi), İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek bölgedeki siyasi ve sosyal karmaşa ve sorunlar gerekse diğer sebepler dolayısıyla, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçlerle Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı coğrafî bölgelerde yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur. Kürt kültürü yüzyıllarca süren etkileşimin de sonucuyla diğer Orta Doğu kültürleriyle çeşitli benzerlikler barındırırken, Kürt dinî inancı oldukça senkretik bir biçimde gelişmiştir. Bugün Kürtlerin çoğunluğu Şafii mezhebine bağlı Sünni Müslümanlarken, birçok farklı din ve inancın da mensuplarına rastlanır. Bunlara ek olarak Kürtler arasında ortaya çıkan ve Kürt kültür ve dinî anlayışıyla karakterize çeşitli dinî mezhep, akım ve inançlar da mevcuttur, Yezidilik ve Ehl-i Hakk gibi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: