Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Eylül 2012

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



35. Hafta

Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanma sürecidir. Bazen dünyanın evrimi, evrenin evrimi gibi kavramlardan ayırmak amacıyla organik evrim ya da biyolojik evrim olarak da adlandırılır. Evrim, modern biyolojinin temel taşıdır. Bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve Dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırdedilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur. Evrim, bir canlı popülasyonunun genetik kompozisyonunun rastgele mutasyonlar yoluyla zamanla değişmesi anlamına gelir. Genlerdeki mutasyonlar, göçler veya çeşitli türler arasında yatay gen aktarımları sonucu türün bireylerinde yeni veya değişmiş özelliklerin (varyasyonların) ortaya çıkması, evrim sürecini yürüten temel etmendir. Evrim, bu yollarla oluşan değişimlerin popülasyon genelinde daha sık veya daha nadir hale gelmesiyle işler. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


36. Hafta

Janet Jackson, (d. 16 Mayıs 1966, Gary, Indiana), kısaca Janet Jackson olarak bilinen, Amerikalı R&B şarkıcısı ve söz yazarı. Sanatçı, ağabeyi Michael Jackson'ın elde ettiği başarıların ardından, 1982'de on altı yaşındayken kardeşlerinin desteğiyle beraber ilk albümü Janet Jackson'ı yayımladı. Bu albümle olumlu eleştiriler toplayan Jackson, bunun ardından 1984 yılında, Dream Street adındaki ikinci albümünü yayımladı. Albümün listelerde ilk yüzü geçememesi sonunda kardeşleri ve menajeri olan babasıyla ilişkilerine son verdi ve gerçek yapımcılarla çalışmaya başladı. Ardından 1986'da Control adlı albümü yayımladı. İlk kez dünya çapında duyulan Jackson, seksenlerde adından sıkça söz ettirdi. Bu albümün başarısından sonra, 1989'da Rhythm Nation 1814'i yayımladı. Albümle beraber satışlarda üst sıralarda yer edindi. 1993'te yetmişlerin dans parçalarından örnekler içeren albümü janet.'ı yayımladı. Albümün eleştirmenlerce olumlu eleştiriler almasının ardından doksanların ortasında panik atak hastalığına yakalandı. Tedavi gördüğü sırada ayrıca albümüyle de ilgilendi. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


37. Hafta

Sıvacı kuşu, (Sitta), ötücü kuşlar takımından sıvacı kuşugiller (Sittidae) familyasında küçük kuşları barındıran bir kuş cinsi. Gövdesine göre büyük kafası, küçük kuyruğu ve güçlü gaga ile ayakları belirgin özellikleridir. Yüksek ve basit şakımaları bölgelerini belirtir. Türlerin çoğunda göz çevresinde siyah bir bant bulunurken, üst tüyleri gri ile mavi arası bir renktedir.

Sıvacı kuşlarının çoğu Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve dağlık ormanlarında ürer ama türlerin ikisi Avrasya'nın ılık ve kuru bölgelerindeki kayalık yerleşim alanlarına da uyum göstermiştir. Ancak Güney Asya'da çok sayıda bulunan türler arasındaki benzerlikler ayırt edilmelerini zorlaştırmaktadır. Bu cinste yer alan kuş türlerinin hepsi kovuk ve yarıklarda yuva yapar. Türlerin çoğu göçmen olayıp, yıl boyunca bulunduğu yerde yaşasalar da Kuzey Amerika'da yaşayan Sitta canadensis, kışları daha sıcak bölgelere göçer. Birkaç sıvacı kuşu türünün yaşam yerleri kısıtlıdır ve ormanların yok olması nedeniyle tehdit altındadır. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


38. Hafta

Katliam, (İngilizce özgün adı: The Texas Chainsaw Massacre Part 2, , Türkçesi Teksas Elektrikli Testere Katliamı Bölüm 2) 1986 tarihli ABD yapımı geniş bütçeli korku filmidir. Serinin ikinci filmi olup ilk filmin devamı niteliğindedir. Bir Cannon Films yapımı olan filmin yönetmeni, ilk filmin de yönetmeni olan Tobe Hooper'dır. Senaristliğini L.M. Kit Carson üstlenmiştir. Özel efektler ise Tom Savini tarafından yapılmıştır. Oskarlı aktör Dennis Hopper filmde "Lefty" rolünü canlandırmıştır. Bunun dışında filmde Caroline Williams, Jim Siedow, Bill Johnson ve Bill Moseley gibi oyuncular yer almaktadır.

Film, ilk filmde de yer alan Teksaslı yamyam aile Sawyerların hikâyesini ve filmin esas kızı olan yerel bir kadın DJ Stretch 'i konu almaktadır. Kasaba ahalisi bu yamyam ailenin ürünü olan insan etinden yapılma çili adlı yemeği tüketmekte ve farkında olmadan büyük bir yamyamlık olayına karışmaktadır. Kasabada meşhur olan bu yemeğe et tedarik etmek için aile üyelerinden Deri Surat lakaplı kimse ile abisi Chop Top tarafından testereli cinayetler tekrar görünmeye başlar. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


39. Hafta

Abbas Kiyarüstemi, (Farsça: عباس کیارستمی; [abˈbɑːs keˈjɑː.rɔs.taˌmiː]; İngilizce, Fransızca ve Almanca: Abbas Kiarostami, d. 22 Haziran 1940, Tahran, İran), dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak tanınmakla birlikte, şair, fotoğrafçı, ressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da işler yaptı. İran sinemasında 1960'ların sonlarında başlayan ve Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır. Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi'nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: