Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Temmuz 2020

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



27. Hafta

"Apayrı", Türk şarkıcı Hande Yener'in dördüncü stüdyo albümüdür. 6 Ocak 2006'da Erol Köse Production tarafından yayımlandı. İlk albümleriyle dinleyicilerinin ve müzik yazarlarının aklında kendisine ait bir müzik tarzı oluşturan şarkıcı, üçüncü albümü Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor'un (2004) ardından mevcut işlerini sorgulayarak müzikal anlamda çeşitli huzursuzluklar yaşadı. Şarkılarıyla ilgili yaşadığı memnuniyetsizlik önceki işlerinden farklı bir söz ve müzik tarzına yönelmesine yol açtı. Daha önce birkaç şarkıda çalıştığı Erdem Kınay ve Mete Özgencil ile bu albümünün büyük bir kısmını hazırladı ve bu müzisyenler albümün gelişiminde belirgin bir rol oynadı. Genel anlamda bir dans-pop ve house albümü olan Apayrı'da şarkıdan şarkıya farklılık gösteren funk, R&B, rock ve synthpop gibi çeşitli tarzlar yer aldı. 1980'lerde ABD ve Avrupa'da popüler olan dans müziği tarzlarından ilham alan çalışma özellikle de Madonna, Kylie Minogue ve Robbie Williams'ın müziklerinin etkisinde hazırlandı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


28. Hafta

Koala, (Phascolarctos cinereus), Avustralya'ya özgü otobur ve ağaçta yaşayan bir keseli memeli hayvan türüdür. Phascolarctidae familyasının yaşayan tek temsilcisidir ve yaşayan en yakın akrabaları vombatlardır. Koalalar, Avustralya'nın doğu ve güney kıyıları boyunca Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde bulunur. Vücut uzunlukları 60 ila 85 cm, ağırlıkları ise 4 ila 15 kg arasında değişiklik gösterir. Kürkü, gümüşi gri ile çikolata rengi arasındaki renklerdedir. Kuzey popülasyonlarındaki bireyler, genellikle güneyde yaşayanlardan daha küçük ve daha açık renklidir. Bu iki popülasyonun alt türler olması konusu ise tartışmalıdır.

Besinlerinin büyük bölümünü okaliptüs ağaçlarının yapraklarından elde eden koalalar, genelde bu ağaçlardan oluşan ormanlık alanlarda yaşar. Bu yaprakların besin değeri ve kalori içeriği sınırlı olduğundan dolayı koalalar genellikle sedanter bir yaşam sürer ve günde 20 saate kadar uyur. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


29. Hafta

Tiger II, veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

Ocak 1943'te tasarlanmaya başlayan Tiger II, Ekim 1943'te üretim hattına girdi. Şubat-Mayıs 1944 arasında eğitim birliklerine, Haziran 1944'te de cephe birliklerine gönderilmeye başlandı. Tiger II, Alman Ordusu ve Waffen-SS'in ağır tank taburlarında görev yaptı. İlk olarak 11 Temmuz 1944'te Müttefiklerin Normandiya Çıkarması sırasında 503. Ağır Panzer Taburu tarafından savaşta kullanıldı. Doğu Cephesi'nde Tiger II ile donatılan ilk birlik, 1 Eylül 1944'te envanterinde 25 Tiger II bulunan 501. Ağır Panzer Taburu oldu. Savaşın Mayıs 1945'teki bitişine dek aktif olarak kullanıldı. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


30. Hafta

Dolmabahçe Sarayı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir saraydır. Beşiktaş ilçesinde, Kabataş'tan Beşiktaş semtine uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²lik bir alan üzerinde bulunur. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Salacak'ın karşısında yer alır. Sarayın bugün bulunduğu alan, bundan dört yüzyıl öncesine kadar Osmanlı kaptan-ı deryasının gemileri demirlediği, Boğaziçi'nin büyük bir koyu idi. Geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy zamanla bir bataklık hâline geldi. 17. yüzyılda doldurulmaya başlanan koy, padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir hasbahçeye dönüştürüldü. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun süre Beşiktaş Sahilsarayı adıyla anıldı. Bu yapılar daha sonra yıkıldı ve aynı yere 1843'te yapımına başlanan Dolmabahçe Sarayı inşa edildi. Bununla birlikte inşaat arazisinin genişletilmesi için çevredeki tarla ve mezarlıklar kamulaştırıldı. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan sarayın cephesi, İstanbul Boğazı'nın Avrupa Yakası'nda 600 metre boyunca uzanmaktadır. Avrupa mimari üsluplarının bir karışımı olarak Ermeni olan Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından inşa edilen saray 1856'da tamamlandı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


31. Hafta

Neron (15 Aralık 37 – 9 Haziran 68), gerçek adıyla Lucius Domitius Ahenobarbus, Julio-Claudian Hanedanı'nın beşinci ve son Roma imparatoru. Nero, büyük amcası Claudius tarafından tahtın vârisi olarak evlatlık edinilmiştir. İmparator Claudius'un ölümünün ardından, 13 Ekim 54'te Roma tahtına oturmuştur. 54-68 yılları arasında imparatorluğu yöneten Nero, saltanatı boyunca dikkatini daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması üzerine yöneltmiştir. Tiyatrolar yapılmasını emretmiş ve atletizm yarışmaları düzenlemiştir. Saltanatı sırasında, Part İmparatorluğu ile başarılı bir savaş yapılmış ve ardından barış müzakereleri yürütülmüş (58-63), 60-61 arasındaki Britinya İsyanı bastırılmış ve Yunanistan'la diplomatik bağlar güçlendirilmiştir. 68 yılında bir askerî darbe ile devrilen Nero, Roma Senatosu'nun idam tehdidi altında, katibi Epaphroditos'un yardımıyla kendini öldürmek zorunda kalmıştır. Popüler tarih Nero'yu çapkın ve zorba olarak hatırlar; imparator ve Hristiyanlara ilk zulmedenlerden biri olarak bilinir. Bu hikâyeler, bazı erken dönem Hristiyan yazarlarla birlikte tarihçiler Tacitus, Suetonius ve Cassius Dio'nun anlattıklarına dayanır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: