Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt


6. Hafta

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Kartal ilçesinin Esentepe Mahallesi'nde bulunan bir adliyedir. Yargı çevresi İstanbul'un Anadolu Yakasındaki ilçelerle sınırlıdır. Adliyenin açılmasıyla birlikte, İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki ilçe adliyeleri kapatılarak bu binaya taşınmıştır.

Üzerinde bulunduğu arazi, 2003 yılında Adalet Bakanlığına devredildi. Yapılan yarışmada, mimar Haldun Erdoğan'ın projesi birinci oldu. İnşaatı 2006 yılında başladı. 2013 yılı başında tamamlanarak 5 Şubat 2013'te geçici kabul yapıldı ve hizmete açıldı. Toplam maliyeti yaklaşık 350.000.000 ₺ olan ve 360.000 m2 alana yayılan adliye, bu yönüyle dünyanın en büyük adliyesidir. D 100 karayolu üzerinde bulunmakta, metro ve otobüs/minibüs ile ulaşılabilmektedir.

Adliye çeşitli tartışmaların odağında yer aldı. İnşaatı, güvenlik tedbirlerinin alınmamış olması nedeniyle bir süre mühürlendi, ilerleyen aylarda bir işçi kaza geçirdi ve inşaatın çatısında yangın çıktı. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Kimya Ödülü, kimyanın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilmektedir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından belirlenen beş akademi üyesinin oluşturduğu bir komite tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

1901'den beri verilen Nobel Kimya Ödülü'nde, 1958 ve 1980'de ödülü kazanan Frederick Sanger, birden fazla kez ödülü kazanan ilk ve tek isim oldu. 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 ve 1942 yıllarında ödül verilmezken, dokuz yılda ise bir yıl gecikmeli olarak takdim edildi. 1914 yılında Nobel Fizik Komitesi, o yıl için ödülün verilebilmesi için gereken kriterleri hiçbir adayın sağlamadığına hükmederek ödül vermedi ancak ertesi yıl ödülün verildiği Theodore Richards, 1914'teki ödülü almış olarak kabul edildi. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

Küçük Şeyler, Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Edebiyat tarihçilerinin kısa değerlendirmeleri dışında pek fazla dikkat çekmemiş, ilk baskısından sonra bir daha basılma imkânı bulamamıştır. Yeni harflerle de ayrı bir basımı yapılmamış, yazarın bütün eserlerini bir araya toplayan Zeynep Kerman tarafından okuyucuya ulaştırılmıştır. Günümüzde farklı yayınevleri tarafından günümüz Türkçesiyle Küçük Şeyler adıyla yayımlanmaktadır. Eserin 1891 tarihli Matbaa-i Ebüzziya basımı nüshası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda yer almaktadır. Bir mukaddime, altı hikâye (sırasıyla "Bu Büyük Adam Kimdir?", "Hiç", "Kediler", "İki Yüz Elli Kuruşa Bir Asır", "Düğün", "Pandomima") ile Alphonse Daudet'den çevrilen "Arlezyalı" adlı bir hikâyeden oluşur. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


9. Hafta

Sovyetler Birliği'nde 1956-1962 ücret reformu, Nikita Kruşçev'in Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri olduğu döneme tekabül eden 1956-1962 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde gerçekleşen ücret sistemindeki reformdur. Ana amaç, Josef Stalin döneminde Sovyetler Birliği ekonomisinde uygulanan üretim kotalarında belirtilen miktarı aşan üretim yapmaya yönelik ekonomi politikası yerine daha verimli bir mali teşvik sistemi oluşturulmasıydı. Stalin dönemi boyunca Sovyetler Birliği'ndeki işçiler, emek gücü kullanarak yaptıkları üretimlerin karşılığını parça işi sistemine dayanarak kazanmaktaydılar. Dolayısıyla işçilerin bireysel kazançları, üretimleriyle doğru orantılıydı. Bu politika, işçileri mümkün olduğunca emek sarf etmeye teşvik edip üretimi mümkün olduğunca artırmak için hazırlanmıştı. Bu sistem zamanla, ülke içinde bürokrasinin artmasına ve sanayide verim oranının yetersiz kalmasına yol açtı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: