Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Aralık 2009

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



49. Hafta

Eric Bana, (d. Eric Banadinović; 9 Ağustos 1968), Avustralyalı televizyon ve film aktörü. Melbourne, Avustralya'da doğan Bana, Mad Max (1979) filmini seyrettikten sonra aktör olmaya karar verdi. Kariyerine komedi filmlerinde ve skeçlerde rol alarak başladı. Kasap (2000) adlı film ile çıkış yaptı. Bu filmden sonra TV dizileri ve filmlerinde rol alan Bana, Kara Şahin Düştü'deki (2001) Norm 'Hoot' Gibson ve Hulk'taki (2003) Bruce Banner rolleri ile Hollywood'un dikkatini kazandı.

Aktör, Avustralya Kıtası'nın en popüler sinema ve televizyon filmlerinden olan Kasap, Full Frontal ve Babam, Romulus adlı yapımlardaki performansı sayesinde ödüller kazandı. Hem yüksek bütçeli stüdyo filmlerinde hem de düşük bütçeli bağımsız filmlerde oynayan Avustralyalı aktör romantik komedi, bilimkurgu ve aksiyon filmlerinde performansını sergiledi. Bana'nın en önemli işleri Kara Şahin Düştü (2001), Hulk (2003), Truva (2004), Münih (2005), ve Uzay Yolu (2009) adlı yapımlardır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


50. Hafta

Jül Sezar, (Latince: Gaius Iulius Caesar, okunuşu: Kaysar), 13 Temmuz M.Ö. 10015 Mart M.Ö. 44), Romalı bir askerî ve politik liderdi. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde kritik bir rol oynamıştır.

Sezar, Roma Senatosu'ndaki optimates kliğine mensup muhalifleri Marcus Porcius Cato ve Marcus Calpurnius Bibulus'a karşı, populares kliğine mensup bir politikacı kimliğiyle, Marcus Licinius Crassus ve Gnaeus Pompeius Magnus'la birlikte gayriresmî olarak Roma politik yaşamına bir kaç yıllığına yön verecek olan birinci üçlü yönetimi kurdu. Galya'yı fethederek Roma topraklarını Atlas Okyanusu'na kadar genişletti ve aynı zamanda M.Ö. 55 yılında Britanya'nın Romalılarca ilk işgalini gerçekleştirdi. Triumvirliğin yıkılmasıyla birlikte Pompey ve Senato ile arası açıldı. M.Ö. 49 yılında Lejyonlarının başında Rubicon nehrini geçmesiyle başlayan iç savaş sonucu Roma dünyasının tartışmasız hâkimi haline geldi. Hükümetin kontrolünü ele almasının ardından, Roma toplumu ve yönetimini kapsayan geniş bir reform hamlesi başlattı. Hayat boyu diktatör (dictator perpetuus) ilan edildi ve Cumhuriyet bürokrasisini ağır biçimde merkezîleştirdi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


51. Hafta

Abbas Kiyarüstemi, (Farsça: عباس کیارستمی; [abˈbɑːs keˈjɑː.rɔs.taˌmiː]; İng., Fr. ve Alm.: Abbas Kiarostami, d. 22 Haziran 1940, Tahran, İran), dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak tanınmakla birlikte, şair, fotoğrafçı, ressam, çizer ve grafik tasarımcı olarak da işler yaptı.

İran sinemasında 1960'ların sonlarında başlayan ve Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır. Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi'nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


52. Hafta

Astrobiyoloji, ya da egzobiyoloji, disiplinler-arası bir bilim olup, özellikle evrende yaşamın ortaya çıkmasını ve evrimini sağlayan jeokimyasal ve biyokimyasal etken ve süreçleri konu alır; bir başka deyişle, evrende biyolojik kökenin, evrimin, dağılımın ve canlıların geleceğinin incelenmesidir. Bu bilimsel disiplinler-arası alan, kısaca, Güneş Sistemi’miz içinde ve dışında kalan "yaşanabilir gezegen"lerdeki yaşanabilir ortamların araştırılmasını, abiyogenez (prebiyotik kimya) kanıtlarının araştırılmasını, Mars’ta ve Güneş Sistemi’mizde yaşamı, Dünya’daki yaşamın evriminin kökenleri ve erken dönemleri üzerine laboratuvar çalışmalarını ve alan araştırmalarını ve yaşam potansiyelinin Dünya ve uzaydaki zorluklara uyarlanması çalışmalarını kapsar.

Astrobiyolojinin bu tanımı, doğal olarak, yaşamın, yeryüzünde ortaya çıktığı gibi, Güneş Sistemi’miz içinde veya dışında bulunan başka yerlerde, başka gezegenlerde de ortaya çıkmış olabileceği kabulünü içerir. Bizimkinden "kökten farklı ortamlar" içeren diğer kozmik cisimler üzerinde de yaşam izleri mevcut olabileceğinden, astrobiyolojide "basit organik madde"den (biyomoleküller, peptidik, nükleik ya da lipidik zincirler) daha karmaşık yapılara (ilk hücreler, ilk genetik sistemler) doğru uzanan evrime hükmeden olası süreçlerin araştırılması sözkonusudur. Dolayısıyla bu süreçlerin araştırılmasında, organik kimya, inorganik kimya, biyokimya, hücre biyolojisi, iklimbilim, jeokimya, gezegenbilim ve enformatik modelizasyon gibi çeşitli bilimsel alanların, bir bütünü tamamlayacak tarzda, derin bir etkileşim içinde olmaları kaçınılmaz hale gelir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: