Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2019

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



6. Hafta

Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligi. Bir sezonda 18 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanmaktadır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son üç sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselmektedir. Ağustos ve mayıs ayları da dahil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig, 34 hafta ve 306 maçtan oluşur. 2015-16 sezonu bitimiyle birlikte lig, UEFA ülkeler sıralamasında 11. sırada yer almakta ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 2, UEFA Avrupa Ligi'ne 3 takım yollamaktadır. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 4'e giremeyen bir takım da UEFA Avrupa Ligi'ne katılabilir. İstanbul, Ankara ve İzmir bölgesel liglerinden toplam 16 takımın katılımıyla 1959 yılında Millî Lig adıyla ilk sezonu düzenlenen lig, o sezon iki gruba bölünmüş ve bu grupların birincileri arasında yapılan iki maç sonunda şampiyonunu bulmuştu. 1962-63 sezonunda Türkiye 1. Futbol Ligi, 2001-02 sezonu başında Süper Lig adı kullanılmaya başlanırken bu dönemden sonra farklı sponsorların desteği sebebiyle lig adının başına sponsor adı eklenerek kullanıldı. Zaman içinde katılımcı sayısı ve format bakımından çeşitli değişikliklere uğradı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

GRB 970508, 8 Mayıs 1997 günü, saat 21:42'de (UTC) tespit edilmiş bir gama ışını patlamasıdır. Bir gama ışını patlaması, uzak galaksilerde meydana gelen ve gama ışını üreten patlamalar ve bunların yol açtığı çok parlak parıltıdır. Genelde uzun süren bir "artık parıltı" (X ışını, morötesi ışın, görünür ışık, kızılötesi ışın ve radyo dalgaları) tarafından izlenirler. GRB 970508, İtalya-Hollanda ortak yapımı olan, X ışını astronomi uydusu BeppoSAX'ın Gama Işını Patlama Gözlemcisi tarafından tespit edildi. Astronom Mark Metzger, GRB 970508'in Dünya'dan en az 6 milyar ışık yılı uzaklıkta meydana geldiğini belirledi; bu bir gama ışını patlaması için yapılan ilk uzaklık tespitidir. Bu patlamaya kadar, astronomlar gama ışını patlamalarının Dünya'dan ne kadar uzakta gerçekleştiğinin nasıl belirleneceği konusunda bir fikir birliğine varamamıştı. Bazı astronomlar, patlamaların Samanyolu'nda meydana geldiğini; fakat görünüşte sönük olduklarını, çünkü fazla enerjiye sahip olmadığını düşünüyordu. Bazıları ise patlamaların kozmolojik uzaklıktaki başka galaksilerde meydana geldiğini ve çok fazla enerjiye sahip olduğunu savunuyordu. Bu patlama, patlamaların kaynağının kesin olarak Samanyolu dışında olduğunu göstererek tartışmayı sonlandırdı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

"Greatest Hits", Lost dizisinin üçüncü sezonunun yirmi birinci; dizinin toplamda yetmişinci bölümüdür. Bölüm, yardımcı-yönetici yapımcı Edward Kitsis ile Adam Horowitz tarafından yazılırken Stephen Williams tarafından yönetildi. 16 Mayıs 2007 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında; Kanada'da CTV'de yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 milyon kişi tarafından izlenen bölüm hakkında eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler yapıldı. Lost'un editörleri bu bölümle Golden Reel Ödülleri'ne aday gösterildi. Bölümdeki olaylar Oceanic uçağının yaptığı kazadan sonraki doksan ikinci gün olan 22 Aralık 2004 tarihinde geçmektedir. Bir grup kazazede, kamplarına gizlice baskın yapacak olan Diğerleri grubuna karşı hazırlık yaparken diğer kazazedeler ise yakınlardaki şilep ile iletişime geçmek için çalışmaktadırlar. Charlie Pace (canlandıran Dominic Monaghan), flashbackler ile gösterilen hayatının en iyi beş anını sayar ve Desmond Hume (Henry Ian Cusick) tarafından görülen önsezilerin gerçekleşmesini bekler. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


9. Hafta

Samsunspor, 2. Lig'de mücadele eden futbol şubesi ile tanınmış dernek yapısındaki Türk spor kulübü. Samsun'u liglerde temsil eden kulüp 1927 yılında kurulmuş, 30 Haziran 1965'te profesyonel liglere adım atmış, resmî kayıtlara da kuruluş tarihi olarak profesyonelliğe geçtiği tarih işlenmiştir. Futbol takımı, resmî kuruluşunun ilk yıllarında iç saha maçlarını Şehir Stadı'nda oynamakta iken 1974-75 sezonu ile birlikte 19 Mayıs Stadyumu'na taşınmış, 2017-18 sezonundan itibarense yeni 19 Mayıs Stadyumu'nda maçlarını oynamaya başlamıştır. Samsun'un en başarılı spor takımı olan Samsunspor, tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig'in zirvesinde yer almıştır ve Süper Lig'de en uzun süre lider kalan 7. takımdır. Bu alanda; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor ve Sivasspor'dan sonra en başarılı Türk takımıdır. Ayrıca Süper Lig tarihinde en fazla puan toplayan 11. takım ve 1. Lig'in en çok şampiyon olan takımı durumundadır. Aynı zamanda altı kez şampiyon olarak yükseldiği Süper Lig'den yedi kez düşerek bu alanda da rekorun sahibidir. Samsunspor, bir diğer Karadeniz ekibi olan Trabzonspor ile büyük çekişme içerisindedir. Ayrıca kulübün Karadeniz takımlarıyla oynadığı tüm maçlar Karadeniz derbisi olarak adlandırılmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: