Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Eylül 2015

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



36. Hafta

Lost, Amerikan drama televizyon dizisidir. Program, Sidney, Avustralya'dan Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri'ne uçan bir yolcu uçağının kaza yapması sonucu Güney Pasifik'te gizemli bir adaya düşen kazazedelerin hikâyelerini konu edinmektedir. Her bölüm tipik olarak adada geçen ana hikâyenin yanı sıra, bir karakterin hayatındaki bir başka noktaya ilişkin ikinci bir hikâyeye sahiptir, yine de diğer zaman ile ilgili olaylar düzeni bu formülü sonraki bölümlerde değiştirmektedir. İlk bölüm, ilk kez 22 Eylül 2004'te yayınlandı ve altı sezon yayınlandıktan sonra 121. bölümü ile şov, 23 Mayıs 2010 tarihinde sona erdi. Dizi, Amerika Birleşik Devletleri'nde American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanmakla birlikte, birçok ülkede bölgesel kanallarda yayınlandı. Geniş ansambl oyuncu kadrosu ve Ohau, Hawaii'deki çekimlerin maliyeti nedeniyle Lost, televizyon tarihinin en pahalı dizilerinden biridir. Damon Lindelof, J. J. Abrams ve Jeffrey Lieber tarafından yaratıldı ve ABC Studios, Bad Robot Productions ile Grass Skirt Productions tarafından yapımı gerçekleştirildi. Dizinin tema müziği ise Michael Giacchino tarafından bestelendi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


37. Hafta

Jül Sezar, (Latince: Gaius Iulius Caesar; d. MÖ 12 Temmuz 100 – ö. MÖ 15 Mart 44), Romalı askerî ve politik lider. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde kritik bir rol oynamıştır. Roma Senatosundaki optimates kliğine mensup muhalifleri Marcus Porcius Cato ve Marcus Calpurnius Bibulus'a karşı, populares kliğine mensup bir politikacı kimliğiyle, Marcus Licinius Crassus ve Gnaeus Pompeius Magnus'la birlikte gayriresmî olarak Roma politik yaşamına birkaç yıllığına yön verecek olan birinci üçlü yönetimi kurdu. Galya'yı fethederek Roma topraklarını Atlas Okyanusu'na kadar genişletti ve aynı zamanda MÖ 55 yılında Britanya'nın Romalılarca ilk işgalini gerçekleştirdi. Triumvirliğin yıkılmasıyla birlikte Pompey ve Senato ile arası açıldı. MÖ 49 yılında Lejyonlarının başında Rubicon nehrini geçmesiyle başlayan iç savaş sonucu Roma dünyasının tartışmasız hâkimi hâline geldi. Hükûmetin kontrolünü ele almasının ardından, Roma toplumu ve yönetimini kapsayan geniş bir reform hamlesi başlattı. Hayat boyu diktatör (dictator perpetuus) ilan edildi ve Cumhuriyet bürokrasisini ağır biçimde merkezîleştirdi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


38. Hafta

Güney Florida Üniversitesi, (İngilizce: University of South Florida), Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Florida'nın Tampa şehrinin kuzeyinde bulunmakla birlikte, diğer kampüsleri de Florida'nın Sarasota, St. Petersburg, Lakeland gibi başka şehirlerinde bulunur. Üniversite Carneige Derneği'nin yaptığı inceleme sonucunda çok fazla araştırma yapılan üniversite kategorisinde yer almaktadır. 1956 yılında kurulan Güney Florida Üniversitesi, Florida Üniversitesi ve Florida Merkez Üniversitesi'nden sonra Florida eyaletinde üçüncü en büyük üniversite olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda üniversiteye 2007 yılının sonbahar döneminde 45.244 öğrenci kayıt olmuştur. Öğrenci sayısı açısından da Amerika'nın dokuzuncu en büyük üniversitesi olma özelliğini taşır. Güney Florida Üniversitesi, Carnegie Derneği'ne göre Topluma Entegre üniversite özelliğini taşıyan bir üniversitedir. Ayrıca üniversitenin biomoleküllerin tanımlanması amacıyla kurmaya çalıştığı teknolojik merkez için ayırdığı $8 milyon, Florida Teknoloji, Araştırma, Burs Kuruluşu tarafından bu tarz bir çalışma için ayrılan en geniş bütçe olarak gösterilmiştir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


39. Hafta

1995 Japonya Grand Prix, 29 Ekim 1995 tarihinde Suzuka Pisti'nde gerçekleştirilmiş olan Formula 1 yarışıdır. Yarış, 1995 Formula 1 sezonunun 16. ve sondan bir önceki etkinliğidir. 53 tur üzerinden düzenlenen yarışı pol pozisyonundan başlayan Michael Schumacher kazanmıştır. McLaren'le yarışan Mika Häkkinen ikinci sırayı alırken üçüncülük Benetton'un ikinci pilotu Johnny Herbert'in olmuştur. Ferrari pilotu Jean Alesi yarışa ikinci sırada başlamış ancak aracının yarış başlamadan hareket ettiği gerekçesiyle 10 saniye dur-kalk cezası almıştır. Bunun ardından ikinci sıraya değin yükselen Alesi 25. turda yarışı terketmiştir. Schumacher'in Sürücüler Şampiyonası'ndaki rakibi Damon Hill ise Britanya medyasının sert eleştirileriyle yüz yüze kaldığı bir dönemde yarışa dördüncü sırada başlamış ve Alesi'nin yarış dışı kalmasının ardından ikinci sıraya yerleşmiş; ancak, bu konumunu 40. turda pist dışına çıkarak yitirmiştir. Sezonun dokuzuncu birinciliğine imza atan Schumacher 1992'den bu yana Nigel Mansell'a ait olan bir sezonda en fazla sayıda yarış kazanma rekorunu yinelemiştir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: