Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Kasım 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



44. Hafta

2014 Türkiye Kupası finali, 7 Mayıs 2014 tarihinde Konya Atatürk Stadyumu'nda Galatasaray ile Eskişehirspor arasında, 2013-14 Türkiye Kupası'nın kazananını belirlemek için oynanan Türkiye Kupası'nın 52. final maçı. Galatasaray, Wesley Sneijder'in 70. dakikada attığı gol ile mücadeleyi 1-0 kazanarak kupada 15. kez şampiyonluğa ulaştı. Sarı-kırmızılı ekip, kupada şampiyonluğa ulaşması sayesinde 2013-14 Süper Lig şampiyonu olan Fenerbahçe ile 2014 Türkiye Süper Kupası'nda oynamaya hak kazandı. Türkiye Kupası'nda en son 2005 yılında şampiyonluk elde eden Galatasaray, bu şampiyonlukla birlikte 9 yıl sonra kupayı müzesine götürdü. Galatasaray teknik direktörü Roberto Mancini, Galatasaray teknik direktörü olarak ilk kupa şampiyonluğunu yaşadı. Fiorentina, Lazio, Internazionale ve Manchester City takımlarıyla da ulusal kupa şampiyonluğu yaşayan İtalyan teknik direktör, böylelikle kariyerinde çalıştırmış olduğu tüm kulüp takımlarıyla ulusal kupa şampiyonluğu elde etmiş oldu. Eskişehirspor, dördüncü kez oynadığı Türkiye Kupası finalinde üçüncü kez kupayı kaybetti. Daha önce Bursaspor ile 2012 Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'ye 4-0'lık skorla kaybeden Eskişehirspor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam ise bu maçla birlikte kupayı kazanma şansını ikinci kez yitirmiş oldu. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


45. Hafta

Good Girl Gone Bad: Reloaded, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2007 çıkışlı üçüncü stüdyo albümü Good Girl Gone Bad'in yeniden yayımıdır. İlk olarak seçili ülkelerde 2 Haziran 2008 tarihinde Def Jam Recordings ve SRP Records tarafından dijital olarak yayımlandı. Asıl albümün çıkışının ilk yıldönümünde yayımlanan Good Girl Gone Bad: Reloaded, üç yeni şarkıya ve Rihanna'nın dünya turnesi Good Girl Gone Bad Tour'un sahne arkası görüntülerini içeren bir DVD'ye yer vermektedir. Yeni şarkılar için Rihanna, daha önce iş birliği yaptığı Ne-Yo, Stargate ve C. "Tricky" Stewart'ın yanı sıra Brian Kennedy, Mark Endert, Mike Elizondo, Mark "Spike" Stent ve Maroon 5 ile çalıştı. Yeni şarkıları övülen Good Girl Gone Bad: Reloaded, müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu tepkiler aldı. Fakat bazı eleştirmenler albümün sadece üç yeni şarkı için yeniden yayıma değmediğini belirtti. Diğer ödül ve başarıların yanında albümün şarkıları, 2009 Grammy Ödülleri'nde iki dalda ödüle aday gösterildi; "Disturbia", En İyi Dans Kaydı ödülüne aday gösterilirken "If I Never See Your Face Again", En İyi Pop Vokal İş Birliği dalında adaylık elde etti. Yayımlandıktan sonra albüm, Good Girl Gone Bad'in tekrar pek çok ulusal listeye girmesine yol açtı. Good Girl Gone Bad: Reloaded ilk haftasında 63.000 kopya sattı ve asıl albümün ABD'de Billboard 200 listesinde yedi numara olmasına yardım etti. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


46. Hafta

Che Guevara, (14 Haziran 1928 - 9 Ekim 1967), Arjantinli Marksist devrimci, doktor, yazar, gerilla lideri, diplomat ve askerî kuramcı. Tıp eğitimi alırken Latin Amerika'yı baştan aşağı dolaştı ve bu sayede birçok insanın yaşadığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi. Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna inanarak Marksizm'i incelemeye başladı ve Başkan Jacobo Arbenz Guzmán'ın önderliğinde Guatemala’nın sosyal devrimine katıldı. Bir süre sonra 1959'da Küba'da yönetimi ele geçiren Fidel Castro'nun askerî nitelikli 26 Temmuz Hareketi'nin bir üyesi oldu. Yeni hükûmette çeşitli görevlerde bulunduktan, gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine makaleler ve kitaplar yazdıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak üzere 1965'te Küba'dan ayrıldı. İlk olarak Kongo-Kinşasa'ya, daha sonra da CIA ve Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Özel Harekât Kuvvetleri'nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı Bolivya'ya gitti. 9 Ekim 1967'de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera'da Bolivya Silahlı Kuvvetleri'nin elindeyken öldürüldü. Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü hâline geldi. Guevara'nın Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı "dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak nitelendirildi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


47. Hafta

Astrobiyoloji, disiplinlerarası bir bilim olup özellikle evrende yaşamın ortaya çıkmasını ve evrimini sağlayan jeokimyasal ve biyokimyasal etken ve süreçleri konu alır; bir başka deyişle, evrende biyolojik kökenin, evrimin, dağılımın ve canlıların geleceğinin incelenmesidir. Bu bilimsel disiplinlerarası alan, kısaca, Güneş Sistemi içinde ve dışında kalan "yaşanabilir gezegen"lerdeki yaşanabilir ortamların araştırılmasını, abiyogenez kanıtlarının araştırılmasını, Mars'ta ve Güneş Sistemi'nde yaşamı, Dünya'daki yaşamın evriminin kökenleri ve erken dönemleri üzerine laboratuvar çalışmalarını ve alan araştırmalarını ve yaşam potansiyelinin Dünya ve uzaydaki zorluklara uyarlanması çalışmalarını kapsar. Astrobiyolojinin bu tanımı, doğal olarak, yaşamın, yeryüzünde ortaya çıktığı gibi, Güneş Sistemi içinde veya dışında bulunan başka yerlerde, başka gezegenlerde de ortaya çıkmış olabileceği kabulünü içerir. Dünya'dan "kökten farklı ortamlar" içeren diğer kozmik cisimler üzerinde de yaşam izleri mevcut olabileceğinden, astrobiyolojide "basit organik madde"den daha karmaşık yapılara doğru uzanan evrime hükmeden olası süreçlerin araştırılması söz konusudur. Dolayısıyla bu süreçlerin araştırılmasında, organik kimya, inorganik kimya, biyokimya, hücre biyolojisi, iklim bilimi, jeokimya, gezegenbilim ve enformatik modelizasyon gibi çeşitli bilimsel alanların, bir bütünü tamamlayacak tarzda, derin bir etkileşim içinde olmaları kaçınılmaz hâle gelir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


48. Hafta

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basan bir maymunun belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir. Bu bağlamda, "neredeyse kesin" söz öbeği matematiksel bir terimdir ve "maymun" da gerçek bir maymundan çok, rastgele harflerden oluşan bir diziyi sonsuza dek üreten soyut bir aygıtı ifade eder. Teorem, çok büyük ama sonlu bir sayı hayal ederek sonsuzluk hakkında akıl yürütmenin risklerine dikkat çekmektedir. Bir maymunun Shakespeare'in Hamlet'i gibi bir yapıtı tümüyle aynı biçimde yazabilme olasılığı o denli küçüktür ki, bu durumun evrenin yaşı ölçeğindeki bir sürede gerçekleşme şansı önemsizdir ama sıfır değildir. Teoremin çok ya da sonsuz sayıda yazıcı içeren uyarlamaları olduğu gibi, hedef metnin büyüklüğü de bütün bir kütüphane ile tek bir cümle arasında değişebilmektedir. Teoremin kökleri Aristoteles'in Oluş ve Bozuluş Üzerine ve Cicero'nun Tanrıların Doğası adlı yapıtlarıyla Blaise Pascal ve Jonathan Swift'in düşüncelerine dayanmaktadır. Émile Borel ve Arthur Eddington, 20. yüzyılda teoremi, istatistiksel mekaniğin gizli zaman cetvelini ortaya koymak amacıyla kullanmışlardır. Birçok Hristiyan apolojist ve Richard Dawkins, evrim için kullanılan maymun benzetmesinin uygunluğu konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Yazı yazan maymunlara olan popüler ilgi yazın, televizyon, radyo, müzik ve İnternet'teki birçok örnekte görülebilmektedir. 2003 yılında altı sorguçlu kara şebek ile bir deney gerçekleştirilmiştir ancak ortaya konan yazınsal katkı, 'S' harfinin çoğunlukta olduğu beş sayfalık bir belgedir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: