Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mayıs 2020

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



18. Hafta

Süperstar '83, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın dokuzuncu stüdyo albümü. 19 Mart 1983'te Balet Plak tarafından yayımlandı. Önceki on yılda piyasaya sürdüğü Süperstar (1977) ve Süperstar 2 (1979) albümleriyle eleştirel övgü toplayan şarkıcı, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki derecesiyle hayal kırıklığına uğrayınca bir süre müzik piyasasındaki görünürlüğünü azaltmıştı. Bu sırada Yaşar Kekeva Plak'tan iki plak çıkarmış ancak şirketle çeşitli sorunlar yaşamıştı. Şirketle anlaşmazlıkları devam eden şarkıcı, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile Büyük Kabare adlı müzikale girişti. Bu gösteri için Fikret Şeneş'in yazdığı bazı şarkılar Süperstar serisinin üçüncü uzunçalarının ön ayağını oluşturdu.

Neredeyse tamamı aranjman şarkılardan oluşan Süperstar '83, genel anlamda bir pop kaydı olsa da caz, disko ve yer yer oryantal etkilerini barındırır. Amerikalı şarkıcılar Amii Stewart ve Donna Summer ile İtalyan şarkıcılar Mia Martini ve Mina'nın şarkıları çalışmada yeni aranjmanlarıyla yer bulurlarken bu isimlerden bazıları da Pekkan'ın yorumculuğunu etkiledi. Tüm sözleri tek başına yazan Şeneş şarkılarda aşk temasını güçlü bir kadın figürü çizerek ve aldatılma, imkânsızlık ve kibir gibi duygularla birleştirerek işledi. (Devamı...)
görtartışdeğiştirgeçmiş


19. Hafta

Beyaz Rusya Cumhuriyeti Devlet Marşı, veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı (Türkçe: Biz Beyaz Ruslar), Beyaz Rusya'nın ulusal marşı. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Beyaz Rusya ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Beyaz Rusya, Rusya (Rusya Federasyonu Devlet Marşı), Özbekistan (Özbekistan Ulusal Marşı) ve Tacikistan (Surudi milliy) ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


20. Hafta

Samsunspor 2018-19 sezonu,, ya da kulübün verdiği adla Uyanış Sezonu, kırmızı beyazlı ekibin 2. Lig'deki ilk sezonu, kuruluşunun ise elli üçüncü yılıdır. 2017-18 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor ligi 17. sırada tamamlayarak küme düşmüştü. Seçim süreciyle sezona başlayan Samsunspor'da eski başkan İsmail Uyanık yeniden takımın başına geçerek kulübü şirketleştirmiş ve Yüksel Yıldırım ile birlikte kulübün iki sahibinden biri olmuştur. Yapılan yatırımlar ile ekonomik darboğazdan kurtulan Samsunspor on yedi oyuncuyu gönderirken yine aynı sayıda oyuncu transfer ederek sil baştan yeni bir takım kurmuştur. Yeni teknik direktör Taner Taşkın idaresinde 9 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ilk idmanla sezonu açan takım sezon öncesi çalışmalarını Palandöken ve Samsun'da sürdürmüştür. Kamp dönemi boyunca sekiz hazırlık karşılaşması oynayan Samsunspor 2 Eylül'deki Amed lig maçıyla birlikte de sezonun ilk resmî karşılaşmasına çıkmıştır. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


21. Hafta

Jaguar, kedigiller familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya'dan kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar, Batı yarımkürenin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika'dan Orta Amerika'ya ve Paraguay'ın güneyi ile kuzey Arjantin'e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır. Benekli kedi, fiziksel olarak daha çok parsa benzese de daha güçlü yapısı, davranışsal ve habitat özellikleri ile kaplana daha yakındır. Tercih ettiği habitat cengel olsa da, ormanlık araziden açık araziye kadar çeşitli alanlarda yaşar. Genel olarak su kenarlarında bulunur ve kaplan gibi yüzmekten hoşlanan kediler olarak dikkat çekerler. Jaguar genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcıdır ve avını seçerken fırsatçı davranır. Aynı zamanda ekosistemi dengelemek ve av türlerinin nüfuslarını kontrol altında tutmak konusunda önemli rol oynayan hem süper hem de kilittaşı avcıdır. Diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıra dışı olan bir öldürme yöntemi kullanır. Beyne ölümcül darbeyi indirmek için doğrudan avının kafatasını iki kulağının arasından ısırır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


22. Hafta

And kondoru (Vultur gryphus), Yeni Dünya akbabaları familyasından olan ve Vultur cinsindeki tek kuş türüdür. Güney Amerika'ya özgü olan bu yırtıcı kuş türü And Dağları'nda ve Büyük Okyanus kıyılarında bulunur. Batı yarımkürenin en büyük uçan kara kuşudur. And kondoru, boynunun altında beyaz yaka tüyleri ve özellikle erkek kuşların kanatlarında beyaz lekeler bulunan büyük ve siyah bir akbabadır. Baş ve boyun hemen hemen tamamıyla tüysüz ve donuk kırmızı renktedir. Kuşun heyecan durumuna göre baş ve boyun parlak kırmızı renge dönüşebilir. Erkeklerin boynunda sarkık bir gerdan ve başın üst ön kısmında koyu kırmızı bir ibik bulunur. Yırtıcı kuşların çoğunun tersine erkek dişiden daha büyüktür. Kondor, asıl olarak hayvan leşi ile beslenir, geyik ve sığır gibi büyük hayvan leşlerini tercih eder. Cinsel olgunluğa beş ile altı yaşında erişir ve genel olarak ulaşılmaz yamaçlarda 3.000 ile 5.000 m yükseltide yuva yapar. Normal olarak bir ya da iki yumurta yumurtlar. 50 yıla kadar varan ömrü ile dünyanın en uzun yaşayan kuşlarından biridir. And kondoru Arjantin, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Peru ve Şili'nin ulusal sembolüdür. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: