Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Haziran 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



22. Hafta

Peter Jackson, (d. 31 Ekim 1961), Yeni Zelandalı film yapımcısı, senarist ve yönetmen. Kariyerinin ilk döneminde slasher türü filmler çekti. İlk filmi Bad Taste'i 1987 yılında çekti. Bu filmin aldığı olumlu yorumlardan sonra Meet the Feebles'ı (1989) yönetti; ancak bu film, Bad Taste kadar başarılı olamadı. 1993 yılında Weta Digital isimli şirketi kurdu. Cennet Yaratıkları filmi ile ilk Akademi Ödülü adaylığını kazandı. Kendisinin ilk büyük bütçeli Hollywood filmi olan Sevimli Hayaletler 1996 yılında gösterime girdi. Çocukluğundan beri J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi romanlarına hayran olan Jackson, eserlerin haklarını satın aldıktan sonra üçlemeyi beyazperdeye aktardı. Yönetmen, ilk filmdeki çalışmasıyla üç dalda (En İyi Film, Yönetmen, Uyarlama Senaryo) Akademi Ödülü'ne aday oldu. Üçüncü film Kralın Dönüşü, Jackson'a En İyi Film, Yönetmen, Uyarlama Senaryo dallarında Akademi Ödülü kazandırdı. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi'nin ardından King Kong'u (2005) yönetti. Uzun süren bir yapım aşamasından sonra Yüzüklerin Efendisi öncülü Hobbit üçlemesinin ilk filmi Beklenmedik Yolculuk Aralık 2012'de, ikinci film Smaug'un Çorak Toprakları Aralık 2013'te, üçüncü ve son filmi Beş Ordunun Savaşı ise Aralık 2014'te gösterime girdi. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


23. Hafta

Taşpınar, (YunancaΑγγολεμι, Angolemi), de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesine bağlı olan köy. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2'dir. Köy, Lüzinyanlar tarafından kuruldu. Eski adı olan Angolem'in kökenine ilişkin en yaygın iddia Fransa'daki Angoulême kasabasından geldiği yönündedir. 1489 yılında Venedik egemenliğine geçen köy, 1570 yılında Osmanlıların eline geçti. Sakinlerinin kısmen terk ettiği köye, 1570'lerden başlanarak Yörükler yerleştirildi. 1878 yılında Birleşik Krallık egemenliğine girdi. 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilanından sonra etnik çatışmalar başladı. Kıbrıs Harekâtı kapsamında, 16 Ağustos 1974 civarında köy çevresi Türk egemenliğine geçse de Türk ordusunun köye girmesi daha sonra gerçekleşti. 2008'den beri Lefke Belediyesi'ne bağlı köy statüsünü devam ettirmektedir. Köy ekonomisi; tarım, hayvancılık ve suculuğa dayanır. Daha çok kavun, karpuz ve sebzeleriyle tanınmaktadır. Telefon numaraları tüm Kuzey Kıbrıs'ın telefon kodu olan +90392 ve bölgesel kod olan 723 ile başlar. Ulaşım muhtelif güzergâhları olan iki adet asfalt yolla sağlanmaktadır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


24. Hafta

DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. Ama başka DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır (kromozomların şeklini belirlemek gibi), diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde (hangi hücrelerde, hangi şartlarda) kullanılacağının düzenlenmesine yararlar. Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir. Bu iki iplik birbirlerine ters yönde uzanırlar. Her bir şeker grubuna baz olarak adlandırılan dört tip molekülden biri bağlıdır. DNA'nın omurgası boyunca bu bazların oluşturduğu dizi, genetik bilgiyi kodlar. Protein sentezi sırasında bu bilgi, genetik kod aracılığıyla okununca proteinlerin amino asit dizisini belirler. Bu süreç sırasında DNA'daki bilgi, DNA'ya benzer yapıya sahip başka bir nükleik asit olan RNA'ya kopyalanır. Bu işleme transkripsiyon denir. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


25. Hafta

"200", bilimkurgu televizyon dizisi Yıldız Geçidi SG-1'in onuncu sezondaki altıncı bölümü ve toplamda iki yüzüncü bölümü. İlk zamanlardaki orijinal SG-1 ekibi üyesi Jack O'Neill'in (Richard Dean Anderson) dokuzuncu sezonun "Origin" bölümünden sonra göründüğü ilk bölümdür. 2007 Constellation Ödülleri'nde Best Overall 2006 Science Fiction Film or Television Script kategorisinde ödül kazandı ve 2007 Hugo Ödülü'nde En İyi Dramatik Sunum Kısa Biçim kategorisine aday gösterildi. Ciddiyet bakımından sezonluk doğal hikâye serilerine göre "200" Stargate SG-1 dizisinin, diğer bilimkurgu şovlarının ve popüler kültürün sevilen bir parçası olan Oz Büyücüsü'nün bir parodisidir. Bölüm ev ortalamasına göre 1,9 reyting aldı ve önceki sezonlarda ve gelecek sezonlarda yayınlanan birkaç Stargate serisinin bölümlerinden daha iyi bir ortalamaya sahip oldu. Bölümün yüksek performansına rağmen SCI FI Channel, diğer serinin bölümlerine katkı yapılması amacıyla dizinin son sezonu olduğunu açıkladı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


26. Hafta

1964 Brinks Oteli bombalı saldırısı, Güney Vietnam'ın başkenti Saygon'daki Brinks Oteli’ne, Vietnam Savaşı sırasında, 24 Aralık 1964 akşamında Vietkong tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıdır. İki Vietkong casusunun, ABD Ordusu'na ev sahipliği yapan otelin altındaki bir arabaya koydukları bombanın patlaması sonucunda biri subay, biri ise astsubay olmak üzere iki Amerikalı hayatını kaybetti. Askerî personel ile Vietnamlı sivillerden oluşan yaklaşık altmış kişi ise saldırıyı yaralı olarak atlattı. Vietnam komutanları saldırıyı iki amaçla planlamışlardı. Bunlardan ilki; iyi korunan başkentteki bir Amerikan kurumuna saldırarak ABD'nin Kuzey Vietnam'a hava saldırısı başlatması durumunda Güney Vietnam'daki saldırı kabiliyetlerini göstermekti. İkincisi ise; Güney Vietnamlılara, Amerikalıların zayıf olduğunu ve korunma amaçlı olarak onlara güvenemeyeceklerini göstermekti. Saldırı, ABD Başkanı Lyndon B. Johnson'ın yönetimi içinde tartışmalara neden oldu. Pek çok danışmanı Kuzey Vietnam'ın misilleme olarak bombalanmasını ve ABD Ordusu'nun savaşa sokulmasını savunurken Johnson, yürürlükte olan Vietnam Cumhuriyeti Ordusu'nun Vietkong'a karşı Güney Vietnam'ı koruması için eğitilmesi stratejisini tercih etti. Tartışmadan Johnson galip çıktı ve herhangi bir harekette bulunulmadı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: