Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Mayıs 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



18. Hafta

Bilim, fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür. Bilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine önayak olmuştur. Tüm bilim dalları evrenin bir bölümünü kendine konu olarak seçer, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışır. Bilim; temelleri sanat tarafından atılmış, her aşamada sanat ve yaratıcılıkla beslenerek insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütünüdür. Einstein bilimi, "her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası", Bertrand Russell ise "gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabası" olarak tanımlar. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


19. Hafta

Eric Bana, (d. 9 Ağustos 1968), Avustralyalı oyuncu ve komedyen. Kariyerine skeç dizisi Full Frontal ile başladı ve biyografik suç filmi Kasap (2000) ile eleştirel başarı yakaladı. Avustralya'daki dizi ve filmlerde rol aldığı dönemin ardından, savaş filmi Kara Şahin Düştü (2001) ve Marvel Comics filmi Hulk (2003) ile Hollywood'un dikkatini çekti. Daha sonra Hektor'u canlandırdığı Truva (2004), başrolünde yer aldığı Münih (2005), VIII. Henry'yi canlandırdığı Boleyn Kızı (2008), kötü adam Nero'yu oynadığı Star Trek (2009) ve Henry De Tamble karakterine hayat verdiği Zaman Yolcusunun Karısı filmlerinde yer aldı. Kasap, Full Frontal ve Babam, Romulus yapımlarındaki performansıyla Avustralya'nın önemli sinema ve televizyon ödüllerini kazandı. Bana kariyeri boyunca romantik komedi, drama, bilimkurgu ve aksiyon türündeki hem yüksek bütçeli stüdyo filmlerinde hem de düşük bütçeli bağımsız filmlerde rol aldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


20. Hafta

Hazar Kağanlığı, 7. ve 11. yüzyıllar arasında Hazar Denizi'nin çevresinde; Karadeniz kıyılarından Kiev'e; Aral Gölü'nden Macaristan'a kadar olan geniş topraklarda hüküm sürmüş, Doğu Avrupa'da düzenli bir Türk devletidir. Hazar kelimesi, gez(mek) anlamına gelen kaz- kökünden türemiştir. Ka-zar; gezer yani serbest dolaşan, bir yere bağlı olmayan anlamına gelmektedir. Hudûd el-âlem adlı esere göre, Hazar Kağanları Ansa' sülalesindendir ve Orta Asya'dan gelmişlerdir. Hazarların bir süre Büyük Hun İmparatorluğu'na bağlı kavimler arasında bulunmuş olmaları ihtimali vardır. 586'dan sonraki Bizans kaynaklarında Hazarlar, "Türkler" olarak geçmektedir. İslamiyet'ten önce Türklerin tamamına yakını Tengrici olmasına rağmen Hazar Kağanı ve yönetim kademesindeki Türklerin çoğu, 740'lı yıllarda Yahudiliği benimsemiştir. Birkaç akademisyen, Hazar Türklerinin birçok Doğu Avrupa ve Rus Yahudisinin ataları olduğunu düşünmektedir. Tüm bunların yanı sıra Hazarlar dinî toleransın yaygın olduğu ve Paganizmin serbestçe yayıldığı bir toplumdu. 10. yüzyılın başına kadar genişlemesini sürdüren ve Hazar Denizi'ne adını veren Hazarlar, daha çok Halife Osman'ın başında bulunduğu İslam Devleti ve Sasaniler ile savaştılar. Kağanlık doğudan gelen Peçenekler sebebiyle zayıfladı ve Kiev Knezliği tarafından yıkıldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


21. Hafta

Öter ardıç kuşu, karatavukgiller familyasından, Avrasya'nın tamamına yakın bir alanda yaşayan, ötücü bir kuş türüdür. Üst tüyleri kahverengi, alt tüyleri ise kara benekli krem ya da ten rengidir ve üç alt türü tanınır. Tekrar eden şarkıya benzer kendine özgü şakımalarıyla bilinir. Ormanlarda, bahçe ve parklarda ürerler ve kısmen göçmendirler. Önemli bir populasyonu kışları Avrupa'nın güneyinde, Kuzey Afrika'da ve Orta Doğu'da geçirirler. Aynı zamanda Yeni Zelanda ve Avustralya'ya da tür olarak yerleştirilmiştir. Dünya populasyonu tehdit altında değilse de Avrupa'nın bazı bölümlerinde tarım uygulamalarının değişmesi nedeniyle ciddi derecede populasyon düşüşü olmuştur. Öter ardıç kuşu çalılık ya da ağaçlara, duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar ve dört ila beş adet koyu benekli mavi yumurta yumurtlar. Hepçildirler ve örs gibi kullandıkları bir taşın üzerinde salyangozların kabuklarını kırarlar. İç ve dış parazitlerden etkilenir ayrıca kediler ve diğer yırtıcı kuşlar tarafından avlanırlar. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


2008:
2024: