Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Şubat 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt
6. Hafta

Mount & Blade II: Bannerlord, TaleWorlds tarafından Microsoft Windows platformu için geliştirilen aksiyon-rol yapma oyunudur. Mount & Blade: Warband'in 200 yıl öncesinde geçen oyun önbölüm niteliğinde olup serinin önceki oyunları gibi strateji ve sandbox oynanışı temel almaktadır. 28 Eylül 2012 tarihinde duyurulan oyunun erken erişim sürümü 30 Mart 2020'de çıkmışsa da henüz tam sürüme ulaşmadığından geliştirilmesine devam edilmektedir. Oyun tek oyunculu ve çok oyunculu modları içermektedir. Tek oyunculu oynanış Kalradya adlı kurgusal kıtada İmparatorluk'un iç savaş döneminde geçmektedir. Üç ayrı taht iddiacısı arasında bölünen İmparatorluk'un haricinde beş ülke daha bulunmaktadır, her ülke birbirleriyle çekişme hâlinde olmakla beraber kendi içerisindeki klanlar da birbirleriyle mücadele içerisindedir. Oyuncu bu ülkelerden birine katılarak askerî ve siyasi ekâbir arasında yükselebileceği gibi kendi ülkesini kurarak bunlara rakip de olabilir. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


7. Hafta

Yeni Cami, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. İçinde bulunduğu Yenicami Mahallesi'ne adını verir. Mevcut cami 1898-1899 yılında tamamlanmış olup, yanında bulunan ve günümüze kalıntıları ulaşan eski cami ise kiliseden çevrilmişti. Günümüzde caminin yer aldığı alandaki ilk ibadethane, 14. yüzyılda inşa edilen ve Gotik mimari özelliklerini taşıyan bir kiliseydi. Bu kilisenin 1350'li veya 1360'lı yıllarda inşa edildiği, Eleusa'ya (Merhametli Meryem Ana) adanmış olduğu yönünde bulgular vardır. Şehrin 1570 yılında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine geçmesiyle camiye çevrilen bu kilise, "Cami-i Cedid" veya "Yeni Cami" olarak anılmaya başlandı. 1740-41 yılına dek ayakta kalan bu yapı, bu tarihte geriye minaresi ve güneybatı köşesi kalacak şekilde yıkılarak Menteşzade Hacı İsmail Ağa tarafından 20 metre uzağına yeni bir cami inşa edildi. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


8. Hafta

2008 Yaz Olimpiyatları'nda Aruba, biri judoda, diğeri ise yüzmede olmak üzere iki sporcuyla temsil edildi. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1988 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki altıncı katılımını gerçekleştirirken oyunlar tarihindeki en az sayıda sporcuyla temsil edilmişti. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Arubalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 81 kg kategorisinde yarışan judocu Fiderd Vis, 32 sporcunun katıldığı ilk turda elendi. Erkekler 100 m serbest kategorisinde mücadele eden yüzücü Jan Roodzant ise elemeleri geçemedi ve genel klasmanda 53. sırada yer aldı. Aruba'nın Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Seul, Güney Kore'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. Bu etkinlikten sonraki dört etkinliğe de sporcu gönderen ülke adına toplamda 25 katılımcı mücadele etti ve bu katılımların hiç birinde madalya kazanan sporcu olmadı. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş


9. Hafta

Irene Kasırgası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminin adlandırılacak güce ulaşmış 9. kasırgasıdır. 4 Ağustos'ta Yeşil Burun Adaları yakınlarında oluşan siklon, Atlas Okyanusu'nu geçti ve Newfoundland'ın güneydoğusundayken ekstratropikal siklon tarafından emilmeden önce Bermuda çevresinde kuzeye döndü. 10 Ağustos'ta neredeyse dağılma safhasına geçse de, 16 Ağustos'ta etkisinin zirvesine ulaşarak Kategori 2 kasırgası olarak sınıflandırıldı. 2005 mevsiminin en uzun siklonu olan Irene, tropikal bir sistem olarak 14 gün boyunca etkisini sürdürdü. Fırtınanın izini tahmin etmedeki belirsizlik nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde karayla temas endişesi yaşansa da karaya hiç yaklaşmadı. Herhangi bir hasara yol açmasa da, meydana getirdiği 2,4 m'ye kadar ulaşan kabarmalar ile çeken akıntılar, Long Beach, New York'ta bir kişinin ölümüne yol açtı. (Devamı...)

görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: