Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/Ağustos 2010

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008:
2024:
Önbelleği boşalt



31. Hafta

Charlottenburg-Wilmersdorf, (okunuşu Şarlottenburg-Vilmersdorf ), Berlin'in dördüncü ilçesidir (Almanca Bezirk). 2001'de eski ilçeler Charlottenburg ve Wilmersdorf'un birleşmesi sonucu oluşan ilçenin yedi mahallesi bulunmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin Duvarı yıkılmadan önce Batı Berlin'in merkeziydi ve bu yüzden City-West olarak da adlandırılır. Nüfusunun yaklaşık %19'u yabancı vatandaştır, bunların başında Türkler gelir. İlçe ekonomisi ticaret ve hizmet sektörüne dayalıdır. Önemli fuarlar bu ilçedeki Internationales Congress Centrum Berlin'de gerçekleştirilir. Batı Berlin'in merkezi olarak görülmesi, Charlottenburg ve Wilmersdorf için büyük bir turist akımı sağlamaktadır. Kurfürstendamm (Kudamm), Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis kilisesi, Berliner Funkturm ve Charlottenburg Sarayı ilgi odakları arasında sayılabilir. (Devamı...)



görtartışdeğiştirgeçmiş


32. Hafta

Lost dizisinin birinci sezonu, 22 Eylül 2004 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yayınlanmaya başlandı ve 25 Mayıs 2005'te sona erdi. Bir yolcu uçağının Güney Pasifik civarında düşmesiyle esrarengiz bir adada kazadan sağ kalan kimselerin yaşamları konu edinmektedir. İlk sezon toplam 24 bölümden oluştu ve ABD'de Çarşamba akşamları gösterildi. 27 Nisan 2005 tarihinde "Lost: The Journey" isminde özel bir bölümü de gösterildi. 6 Eylül 2005'te sezonun DVD'leri Lost: The Complete First Season ismiyle Buena Vista Home Entertainment tarafından piyasaya sunuldu. Sezonun prodüksiyonu, Touchstone Television (şimdiki adıyla ABC Studios), Bad Robot Productions ve Grass Skirt Productions tarafından gerçekleştirildi ve bölümleri ABD'de ABC kanalında yayınlandı. İlk sezonda toplam on dört ana oyuncu, oyuncu kadrosunda yer aldı ve bununla Amerika'nın en geniş oyuncu kadrosuna sahip oldu. Pilot bölüm, 18.6 milyon kişi tarafından seyredilerek 9/8 merkezî zaman aralığında birinci oldu. Dizinin güçlü açılışına dayanarak, Reuters programı "hit drama" olarak adlandırdı ve "şovun radyo reklamları, özel gösterimler ve ABC'nin beş yıldır yaptığı ilk billboard reklamı kampanyası da dahil bir pazarlama bombardımanından yararlanmış göründüğünü" belirtti. (Devamı...)



görtartışdeğiştirgeçmiş


33. Hafta

Orhan Veli Kanık, ya da Orhan Veli (13 Nisan 1914, İstanbul - 14 Kasım 1950, İstanbul) bir Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı. Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek için eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, hece ve aruz vezinlerini kullanmayı reddetti. Kafiyeyi ilkel; mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebi sanatları gereksiz bulduğunu açıkladı. "Geçmiş edebiyatların öğrettiği her şeyi, bütün geleneği atmak" amacıyla yola çıkan Kanık'ın bu arzusu şiirinde kullanabileceği teknik olanakları azaltsa da şair, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip akımının doğmasına sebep oldu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yapıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir. Kanık, şiire getirdiği bu yenilikler yüzünden önceleri büyük ölçüde yadırgandı, çok sert eleştiriler aldı ve küçümsendi. Geleneklerin dışına çıkan eserleri, önce şaşkınlık ve yadırgama, daha sonra eğlenme ve aşağılamayla karşılansa da hep ilgi uyandırdı. Bu ilgi ise kısa zamanda şaire duyulan anlayış, sevgi ve hayranlığın artmasına yol açtı. Her ne kadar Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli "tek tür" şiirler yazmaktan kaçınmıştı. Durmadan arayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun bir şiir serüveni yaşayan Kanık'ın edebiyat hayatı farklı aşamalardan oluşmaktadır. Oktay Rifat bu durumu "Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi" ve "birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı." sözleriyle açıkladı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


34. Hafta

FIFA Dünya Kupası hat-trickleri, FIFA Dünya Kupası Finalleri tarihinde bir futbol maçında üç veya daha fazla gol atan oyuncuların listesini içerir. Bir Dünya Kupası maçında hat-trick (üç veya daha çok gol atmak) göreceli olarak oldukça nadirdir. 18 kez düzenlenen Dünya Kupası Organizasyonu'nda oynanan 700'den fazla maçta sporcular sadece 48 kez bu performansı gerçekleştirebilmiştir. Futbolun ve Dünya Kupası'nın yönetiminde bulunan FIFA'nın bir oyuncunun üç veya daha fazla gol attığını resmi olarak onaylaması ile oyuncunun performansı hat-trick olarak kabul edilir. Dünya Kupası'nda ilk hat-trick yapma başarısını ABD millî takımından Bert Patenaude adlı oyuncu Paraguay'a karşı 1930 FIFA Dünya Kupası'nda gerçekleştirdi. En son olarak da (2010 yılı itibarıyla) 2010 FIFA Dünya Kupası'nda Portekiz'den Gonzalo Higuaín Güney Kore'ye karşı gerçekleştirmiştir. Bu performansın hiç bir futbolcu tarafından başarılamadığı tek turnuva Almanya'da düzenlenen son Dünya Kupası 2006 FIFA Dünya Kupası olmuştur. En çok hat-trick ise 8 kez ile İsviçre'de düzenlenen 1954 FIFA Dünya Kupası'nda yapılmıştır. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş


35. Hafta

Hazar Kağanlığı, 7 ve 10. yüzyıllar arasında Karadeniz'in kuzey kıyıları, Kiev'e kadarki bugünkü Ukrayna toprakları, Hazar Denizi'nin kuzey ve kuzeybatısını kaplayan geniş topraklarda hüküm sürmüş olan ve İbrahim Kafesoğlu'nun iddiasına göre Doğu Avrupa'da düzenli bir devlet kuran Türk devletidir. Hazar kelimesi, gez anlamına gelen kaz kökünden türemiştir. Ka-zar; gezer yani serbest dolaşan, bir yere bağlı olmayan anlamına gelmektedir. Hudūd al-'Ālam adlı esere göre, Hazar Kağanları Ansa' sülalesindendir ve Orta Asya'dan gelmişlerdir. Hazarların bir süre Büyük Hun Devleti'ne bağlı kavimler arasında bulunmuş olmaları ihtimali vardır. 586'dan sonraki Bizans kaynaklarında Hazarlar, "Türkler" olarak geçmektedir. İslamiyet'ten önce Türklerin tamamına yakını Tengrici olmasına rağmen Hazar Kağanı ve yönetim kademesindeki Türklerin çoğu, 740'lı yıllarda Museviliği benimsemiştir. Birkaç akademisyen, Yahudileşmiş Hazarların birçok Doğu Avrupa ve Rus Yahudisinin ataları olduğunu düşünmektedir. Tüm bunların yanı sıra Hazarlar dinî toleransın yaygın olduğu ve Paganizmin serbestçe yayıldığı bir toplumdu. 10. yüzyılın başına kadar genişlemesini sürdüren ve Hazar Denizi'ne adını veren Hazarlar, daha çok Halife Osman'ın başında bulunduğu İslam Devleti ve Sasanilerle savaştılar. Kağanlık doğudan gelen Peçenekler sebebiyle zayıfladı ve 11. yüzyılda Kiev Knezliği tarafından yıkıldı. (Devamı...)


görtartışdeğiştirgeçmiş

2008:
2024: