Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Nisan 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Louvre Abu Dabi Müzesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi şehrinde bulunan, Jean Nouvel tarafından tasarlanmış olan bir sanat müzesidir. Fransız hükümetiyle Abu Dabi şehri arasında imzalanan ve 30 yıl geçerli olacak anlaşmayla inşa edilmesine karar verilen Louvre Abu Dabi Müzesi, Saadiyat Adası kompleksi üzerine yaklaşık 24.000 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Müzenin maliyetinin 83-108 milyon euro arasında olacağı tahmin edilmektedir. Müze resmi olarak 8 Kasım 2017 tarihinde ziyerete açıldı. Projenin sorumlularına göre Louvre Abu Dabi Müzesi'nde dünyanın her yerinden gelecek sanat eserleri sergilenecek olup, müzenin asıl amacı Doğu sanatı ile Batı sanatı arasında bir köprü görevi görmek olacaktır. Bununla birlikte, Paris'teki Louvre Müzesi'nin bu anlaşmadan ne türde bir çıkarı olduğu hususu sanat dünyasında oldukça hararetli tartışmalara yol açmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Libia (TürkçeLibya), 1900'lerde İtalya'da inşa edilmiş bir korumalı kruvazördür. Tasarımı, Osmanlı kruvazörü Hamidiye'ye dayanan gemi, aslen 1907 yılında Osmanlı donanması için inşa edilmişti ve Drama olarak adlandırılacaktı. 1911'de, İtalya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadele ettiği Trablusgarp Savaşı patlak verdiğinde geminin inşası henüz tamamlanmamıştı. Savaşın çıkmasıyla birlikte Regia Marina gemiye el koydu. 1913'te tamamlanan gemi, iki tane 152 mm'lik, sekiz tane 120 mm'lik top taşıyordu ve 22 knot (41 km/sa; 25 mph) üzerinde azami hıza ulaşabiliyordu. Libia, görece olaysız bir kariyere sahipti. İtalya I. Dünya Savaşı'na girmeden önce Arnavutluk Prensi Wilhelm'in 1914 yılı sonlarında Dıraç'tan tahliyesinde yer aldı. İtalya'nın Mayıs 1915'te savaşa dahil olmasıyla birlikte Libia, Otranto Ablukası'ndaki devriye görevi esnasında herhangi bir çatışmada yer almadı. (Devamı...)

(Düzenle)


2014 Türkiye Süper Kupası, 2013-14 Süper Lig şampiyonu Fenerbahçe ile 2013-14 Türkiye Kupası şampiyonu Galatasaray arasında 25 Ağustos 2014 tarihinde Manisa'da oynanan, kırk birinci Süper Kupa maçıdır. 2012 ve 2013 yıllarındaki organizasyonda da birbirleriyle karşı karşıya gelen iki ekip, böylelikle üst üste üçüncü kez Süper Kupa'da mücadele etmiş oldu. 12 Ağustos 2012 tarihinde Erzurum'da, 11 Ağustos 2013 tarihinde ise Kayseri'de oynanan Süper Kupa maçlarında, Sarı kırmızılılar rakibini mağlup ederek üst üste iki kez kupayı müzesine götürmüştü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte yirmi bir, Fenerbahçe ise on sekizinci defa Süper Kupa'da mücadele etti. Fenerbahçe-Galatasaray derbisindeki 379. karşılaşma olan maçın 90 dakikalık normal süresi ve uzatma bölümleri 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Fenerbahçe, seri penaltı atışları sonucunda rakibini 3-2 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart Gets an F", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun ilk bölümüdür. İlk olarak 11 Ekim 1990 tarihinde ABD'de Fox kanalında yayınlandı. Bu bölümde, Bart üst üste dört tarih sınavında başarısız olur ve okul psikologu Bart'ın dördüncü sınıfı tekrarlamasını önerir. Bart daha iyisini yapmaya başlayacağına ant içer ve sınıfın dahisi Martin Prince'ın ona yardım etmesi için çabalar, ama bunda başarız olmasından sonra, Bart yardım için yalvarır. O gece, Springfield'da büyük bir kar fırtınası olur ve okul tatil edilir, bu Bart'a çalışmak için bir gün daha verir. Bölüm, David M. Stern tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Bu bölümde, Belediye Başkanı Quimby ilk kez göründü. Ayrıca, açılış sekansına yeni bir özellik eklenen ilk bölümdür. "Bart Gets an F" bu sezon için yapılan ilk bölümdü ama belirgin olarak Bart üzerinde duran bir bölüm olduğu için ikinci sezonun yayınlanacak ilk bölümü olarak seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Blair Cadısı (İngilizce özgün adıyla The Blair Witch Project, Türkçe karşılığı Blair Cadısı Projesi), Daniel Myrick ve Eduardo Sánchez tarafından yazılan, yönetilen ve kurgulanan 1999 çıkışlı psikolojik korku türündeki Amerikan filmidir. 1994'te, Blair Cadısı olarak bilinen yerel bir efsaneye dair bir belgesel çekmek için Burkittsville, Maryland yakınlarındaki Black Hills'te gezintiye çıkan üç sinema öğrencisinin (Heather Donahue, Michael C. Williams ve Joshua Leonard) kurgusal hikâyesini konu almaktadır. Filmde bu öğrenciler kaybolur; fakat video ve ses ekipmanları (çekilen görüntülerin çoğuyla birlikte) bir yıl sonra bulunur. "Kurtarılan çekimler", izleyicinin izlediği filmdir. Myrick ve Sanchez, Blair Cadısı kurgusal efsanesini 1993 yılında tasarladı. Doğaçlama yapılacak diyalogların yanı sıra otuz beş sayfalık senaryo oluşturdular. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Solo Kadın Rap Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi solo rap performansına sahip olduğu belirlenen kadın kayıt sanatçısına verilen ödüldür. 2003'teki 45. ve 2004'teki 46. Grammy Ödülleri kapsamında verilmiş, sonrasında ise kategori kaldırılmıştır. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1991'de, solo rap performanslarını En İyi Rap Solo Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. Kategorinin adı, Solo Kadın Rap Performansı ve Solo Erkek Rap Performansı olarak, ayrı kategorilere ayrıldığı 2004 yılına kadar değişmeden kaldı. Bu iki kategori, bir yıl daha cinsiyetlere göre ayrılmış haliyle kaldı. Kategori 2005 yılında, başlangıçta da bilinen adı olan En İyi Rap Solo Performansı olarak cinsiyetsiz kategoride birleştirildi. 2003 ve 2004'teki ödüllerde bu kategoride verilen ödülün sahibi Missy Elliott oldu. 2005'teki ödüllerde ise cinsiyet kategorileri tekrar birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Dyrrhachium Muharebesi, 18 Ekim 1081'de I. Aleksios komutasındaki Bizans İmparatorluğu ile Puglia ve Calabria Dükü Robert Guiscard komutasındaki Güney İtalya Normanları arasında gerçekleşen muharebedir. İlirya'nın başkenti Dyrrhachium (günümüzde Dıraç, Arnavutluk) yakınlarında meydana geldi ve Norman zaferi ile sonuçlandı. Normanların Bizans İtalyasını ve Sarazen Sicilyasını fethetmesinden sonra VII. Mihail, oğlunu Robert Guiscard'ın kızı ile nişanladı. Ancak 1081'de Mihail tahttan indirilince Robert, bunu Bizans İmparatorluğu'na saldırmak için bir sebep olarak gördü. Ordusu ile Dyrrhachium'u kuşatsa da filosu Venedikliler tarafından mağlup edildi. 18 Ekim'de Normanlar, Dyrrhachium'un dışında I. Aleksios komutasında Bizans ordusu ile karşılaştı. Muharebe, Bizans sağ kanadının Norman sol kanadına saldırması ile başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Usame bin Ladin (10 Mart 1957, Riyad - 2 Mayıs 2011, Abbottabad), çeşitli uluslararası kuruluşlar ve ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanan İslamcı örgüt el-Kaide'nin kurucularından biri ve lideridir. 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılıp vatansız kalıncaya kadar Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Ladin, bin Ladin ailesine mensuptur. Kökeni Yemen'deki Kinde kabilesine dayanan Usame bin Ladin, Riyad'da doğdu. 1979'da Pakistan'a gitti ve Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan mücahit kuvvetlerine katıldı. 1988'de el-Kaide'yi kuranların başında gelen isim oldu. 1992'de Suudi Arabistan'dan sürüldü ve Sudan'a yerleşti. Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısı sebebiyle 1996'da buradan da ayrılarak Afganistan'da teşkilatlanmaya başladı. Körfez Savaşı'nda Amerikan askerleri Müslümanların en kutsal mekânlarından ikisini barındıran Suudi Arabistan'a konuşlanınca bin Ladin, İslam'a hakaret edildiğini ve bunun intikamının alınacağını söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


Djibril Cissé (Fransızca telaffuz: [dʒibʁil sise]; d. 12 Ağustos 1981, Arles), Fransız eski futbolcudur. 2005'ten beri Frodsham Malikane Lordu unvanını taşımaktadır. Cissé kariyerine sekiz yaşındayken Arles-Avignon takımında başladı. Kulüpteki yedi yıldan sonra, Nîmes Olympique forması altında geçirdiği altı ayın ardından Auxerre'in kulüp altyapı sistemine gitti. 1998 yılında, A takıma çıkmadan önce burada iki sene geçirdi. Auxerre için oynadığı 6 sezonda 169 maçta 90 gol kaydetti ve ardından 2004'te Premier League'de mücadele eden Liverpool'a transfer oldu. Takımda geçirdiği zaman esnasında 83 maça çıktı; bunların 26'sında gol kaydetti. Liverpool'daki kariyerinin bitmesine doğru Marseille'ya kiralandı. Marsilya'da oynadığı 25 maçta 15 gol attı. Ertesi sezon Marsilya ile kalıcı sözleşme imzaladı. 2008 yılında Sunderland'a kiralanınca bir kez daha Premier League'e dönen Cissé, burada çıktığı 39 maçta 11 gol kaydetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Lady Gaga ya da tam adıyla Stefani Joanne Angelina Germanotta (İngilizce telaffuz: [ˈstɛfəniː dʒɜrməˈnɒtə]; d. 28 Mart 1986), Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Başlangıçta lise oyunlarında yer alarak ve müzik kariyerine odaklanmak için yarıda bıraktığı CAP21'da öğrenim görerek tiyatro alanında performans sergiledi. Bir rock grubundan ayrıldıktan, Lower East Side'ın avangart performans sanatları etkinliklerine katıldıktan ve anlaşma yaptığı Def Jam Recordings'ten çıkarıldıktan sonra Sony/ATV Music Publishing'de şarkı yazarı olarak görev aldı. Orada Gaga'nın vokal yeteneklerini beğenen şarkıcı Akon, Gaga'nın Interscope Records ve kendi şirketi KonLive Distribution ile ortak bir anlaşma imzalamasına yardımcı oldu. Gaga'nın çıkış albümü The Fame (2008) eleştirmenlerin beğenisini kazandı, ticari bir başarı yakaladı ve "Just Dance" ile "Poker Face" gibi dünya genelindeki listelerde bir numara olan single'lara yer verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


İntibah, Osmanlı İmparatorluğu tarafından I. Dünya Savaşı'nda römorkör ve mayın dökücü olarak kullanılan gemidir. 1886'da Glasgow'da sivil bir römorkör olarak inşa edilen gemi 1912'de Osmanlılar tarafından satın alındı. 1914'te Tersane-i Amire'de mayın dökücüye dönüştürüldü. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda başta Çanakkale Boğazı'nın mayınlanması olmak üzere mayın dökme, mayın taşıma, kurtarma ve nakliye görevlerinde bulundu. Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nden sonra İstanbul'da filonun geri kalanıyla beraber enterne edildi. Kasım 1922'de İstanbul'dan kaçırılarak İzmit'e getirildi ve Ankara Hükümeti emrine girdi. Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti hizmetine girdi ve adı Uyanık olarak değiştirildi. 1933-34'te Gölcük'te yeniden donatıldı ve adı yeniden İntibah yapıldı. 1936'ya dek İzmir'de, daha sonra yeniden Çanakkale'de mayın gemisi olarak görevlendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Team Bath FC, Bath Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren, Bath merkezli bir İngiliz futbol kulübüdür. 1999 yılında kurulan mavi-sarı renklere sahip kulüp toplamda dokuz futbol sezonu boyunca faaliyet gösterdi ve 2009'da kapatıldı. 2000-01 sezonunda Western Football League'den ülkedeki futbol liglerine giriş yaptı. 2002-03 sezonu sonunda Southern Football League'e yükselirken aynı sezon FA Cup'ta birinci tura ulaştı ve 1880'den beri bu aşamada yarışan ilk üniversite takımı oldu. Southern League'deki beş sezonun ardından, play off finallerini kazanmasıyla birlikte 2008-09 sezonunda Conference South'ta oynamaya hak kazandı. 2008-09 sezonunun sonunda kulüp, Football Conference'ın limited şirket olmamalarından ötürü ligde daha fazla mücadele edemeyecekleri yönündeki kararının ardından, yeniden yapılanmaya gitmek yerine liglerden çekilerek kendi kendini feshetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Marcus Annius Verus Sezar (162 veya 163 - 169), Roma İmparatoru Marcus Aurelius ve İmparatoriçe Annia Galeria Faustina'nın 13 çocuğundan 12.'siydi. Annius, 12 Ekim 166'da kardeşi Commodus ile birlikte imparatorluğun ortak mirasçıları olarak ilan edildi. Annius, 10 Eylül 169'da yedi yaşında kulağının altındaki bir tümörün çıkarıldığı ameliyatın komplikasyonları nedeniyle öldü. Onun ölümü üzerine Commodus tek mirasçı oldu. Marcus Annius Verus, 162 veya 163 yılının sonlarında, Marcus Aurelius ve Annia Galeria Faustina'nın oğlu olarak doğdu. Babası Marcus Aurelius'un adı olduğu için ona Marcus Annius Verus adı verildi. 12 Ekim 166'da, Romalıların Lucius Verus'un Part Savaşı'ndaki zaferini kutladıkları bir ziyafet sırasında, ağabeyi Commodus ile birlikte, Roma İmparatorluğu'nun ortak mirasçıları olarak sezar oldular. O sırada Annius üç, Commodus beş yaşındaydı. (Devamı...)

(Düzenle)


2015 Türkiye Süper Kupası, 2014-15 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2014-15 Türkiye Kupası finalisti Bursaspor arasında 8 Ağustos 2015 tarihinde oynanan 42. Süper Kupa maçıdır. Galatasaray, rakibini 1-0 mağlup ederek kupayı on dördüncü kez müzesine götürdü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte üst üste dördüncü kez, toplamda ise yirmi ikinci kez Süper Kupa'da mücadele etti. Galatasaray elde ettiği bu şampiyonlukla birlikte 2006 yılından bu yana kupayı en çok kazanan takım unvanını sahip oldu. Bursaspor ise tarihinde toplamda üçüncü kez organizasyonda yer alırken yine şampiyonluk sevinci yaşayamadı. Maç, Türkiye'de atv tarafından canlı yayımlandı. Bu kupa ile birlikte Galatasaray teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu sarı kırmızılı forma ile futbolcu olarak şampiyonluk yaşarken yirmi iki yıl sonra Galatasaray teknik direktörü olarak aynı organizasyonda şampiyonluğa ulaştı. (Devamı...)

(Düzenle)


Katy Perry (d. 25 Ekim 1984), Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Dini müzikler dinleyerek büyüdü ve gençliğinde gospel müziği tarzında bir kariyerin peşine düştü. Red Hill Records ile albüm anlaşması imzaladıktan sonra ilk stüdyo albümü Katy Hudson'ı 2001'de yayımladı. Ancak daha sonra din dışı müzikler yapabilmek için Los Angeles'a taşındı. Island Def Jam Music Group ve Columbia Records'la yaptığı anlaşmaların kısa sürede sonlandırılması üzerine Nisan 2007'de Capitol Records'la anlaştı. Perry, pop rock tarzındaki ikinci albümü One of the Boys'a koyduğu tartışmalar yaratan ve dikkat çeken sözlere sahip "I Kissed a Girl" ve "Hot n Cold" single'ları sayesinde 2008'de ünlendi. Disko etkileri içeren üçüncü albümü Teenage Dream'den çıkan "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T." ve "Last Friday Night (T.G.I.F.)" single'ları ABD Billboard Hot 100 listesinde bir numara oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


2012 Sultangazi saldırısı, 11 Eylül 2012'de, Türkiye'nin İstanbul ilinin Sultangazi ilçesindeki 75. Yıl Polis Merkezine düzenlenen intihar saldırısıdır. Binaya girmeye çalışan bir kişinin, polislerin engellemesi ile içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları, binanın girişinde patlatmasıyla gerçekleşti. Patlama sonucunda saldırgan ve bir polis hayatını kaybetti, yedi kişi de yaralandı. Yapılan soruşturma sonrasında saldırının, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. DHKP-C tarafından yapılan açıklamayla da saldırının sorumluluğu üstlenilirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz günü polislerle girdiği çatışma sonucu ölmesi ve bu polislerin 75. Yıl Polis Merkezine bağlı olması, saldırının gerekçesi olarak gösterildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Eddie Johnson veya Edward "Eddie" William Johnson (d. 20 Eylül 1984, Chester), İngiliz eski futbolcu ve teknik direktördür. Genellikle orta saha pozisyonunda görev yapmasının yanında forvette de oynadığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaktadır. Chester'da doğan Johnson, kariyerine Crewe Alexandra ve Manchester United'ın altyapı takımlarında başladı. 2006 yılında Manchester United tarafından serbest bırakılmadan önce, kiralık olarak Royal Antwerp, Coventry City ve Crewe Alexandra'da oynadı. 2006'da Bradford City'ye transfer oldu ve burada iki sezonda toplam 64 lig maçında forma giydi. 2008 yılında buradan ayrıldı ve Chester City'ye transfer oldu. Sözleşmesinin bitimine altı ay kala, 2009 yılında Austin Aztex ile anlaştı. United Soccer Leagues First Division'da geçirdiği iki sezon boyunca forma giydi ve 2010 sezonunun sonunda Portland Timbers'a transfer oldu. Nisan 2012'de, futbolculuk kariyerini sonlandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)


No Doubt, Anaheim, Kaliforniya'da kurulmuş olan Amerikan rock grubudur. Ska-pop soundlu grubun ilk albümü No Doubt, döneminde grunge hareketinin yaygın olmasından dolayı başarılı olamadı. Grubun elmas sertifikalı albümü Tragic Kingdom, 1990'ların skaya, geri dönüşünde rol oynadı ve albümden çıkan üçüncü single "Don't Speak", Billboard Hot 100 Airplay'de on altı hafta boyunca bir numarada kalarak rekor kırdı. Grup, sonraki albümü Return of Saturn'u dört yıl sonra yayımladı fakat pozitif eleştirilere rağmen albüm, ticari bir başarı elde edemedi. On beş ay aradan sonra grup, reggae ve dancehall müziğini içeren Rock Steady ile geri döndü. Albüm, esasen Jamaika'da kaydedildi ve Jamaikalı artistler Bounty Killer, Sly and Robbie ve Lady Saw ile olan çalışmalarıyla ön plâna çıktı. Albüm, single'ları "Hey Baby" ile "Underneath It All" ile iki Grammy Ödülü elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


1969 Kırıkkalespor-Tarsus İdman Yurdu maçı, 25 Haziran 1969 tarihinde Kırıkkalespor ve Tarsus İdman Yurdu arasında oynanan ve sonunda çıkan olaylarda ölü ve yaralıların olduğu 3. Lig'deki futbol maçıdır. 4 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı maç ve sonrasındaki olaylar; 17 Eylül 1967'de oynanan Kayserispor-Sivasspor maçı sırasında çıkan ve 43 kişinin öldüğü olayların ardından Türk futbol tarihinde en çok kişinin hayatını kaybettiği futbolla ilgili olaylardır. 8 Haziran'da iki takım arasında oynanması gereken maç, karşılaşma başlamadan önce ısınma amacıyla sahaya çıkan oyuncular arasında meydana gelen kavga nedeniyle 25 Haziran tarihine ertelendi. 1968-69 Türkiye 3. Futbol Ligi Kırmızı Grup şampiyonunun belirleneceği maçta, şampiyonluğa ulaşmak için ev sahibi Kırıkkalespor'a galibiyet gerekirken konuk takıma beraberlik yetmekteydi. İlk yarısı golsüz eşitlikle sona eren maç, iki takımın ikinci yarıda karşılıklı attıkları gollerle 1-1 berabere devam etmekteydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Man Enters the Cosmos, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletine bağlı Chicago kentinde, Michigan Gölü'nün hemen kıyısındaki Adler Planetaryumu'nda bulunan, Henry Moore imzalı tunç heykeldir. ABD'nin tarihi öneme sahip bir yapısı olmasının yanı sıra ABD Ulusal Tarihi Yapılar Listesi'nde de yer alan planetaryum Şikago'nun Near South Side adlı kesiminde yer almaktadır. Moore'un güneş saati biçimli 1980 yapımı heykeli 396 cm yüksekliğindedir. Önceleri biraz daha güneyde, planetaryuma giriş plazasının merdivenlerinde bulunan güneş saati günümüzde gölün hemen kıyısında yer almaktadır. Heykel, Chicago'da uzay araştırmaları programını tanıtmak için ısmarlanmıştır. Yapıt 1960'larda The Times'ın Printing House Square, Londra'daki büroları için tasarlanmış bir dizinin parçasıdır. Henry Moore Vakfı bu özgün sürümü Sundial 1965-66 olarak adlandırmıştır. Man Enters the Cosmos, çağdaş gökbilimin ellinci yılı anısına ince bir altın tabakayla kaplıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Monster", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga'nın "Bağlılık Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı; Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılırken, yapımcılığını RedOne üstlendi. Gaga, "Monster"ın kendisinin seks ve ilişki korkusunu anlattığını ve sözlerin sürekli kötü çocuğa aşık olmak, kaçmak yerine aynı kişiye geri dönmek hakkında olduğunu açıkladı. "Monster"daki korkunun düzenli bir ilişkiye olan gereksiniminden çıktığını belirtti. Yoğun bas ve azalan klavye sesleri ile "ağır" nakaratları birleştiren "Monster", zombi benzeri metaforlar içeriyor ve Gaga'nın çıkış single'ı "Just Dance"e bir göndermede bulunuyor. Eleştirmenler şarkının müzikal düzenlemesini beğenirken, sıklıkla şarkıyı The Fame Monster'ın en iyileri arasında gösterdiler. Buna karşın bazı eleştirmenler şarkının sözlerini beğenmedi. (Devamı...)

(Düzenle)


Asar-ı Şevket (Osmanlı Türkçesi: اثارشوكت, Anlamı: Tanrının Eseri), 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş merkezî bataryalı bir zırhlı korvettir. Başlangıçta Mısır Eyaleti tarafından sipariş edilen ancak yapım aşamasındayken Osmanlı İmparatorluğu tarafından el konulan geminin ilk adı Kahire'ydi. Geminin yapımına Fransız Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde 1867'de başlandı, 1868'de denize indirildi ve Mart 1870'te Osmanlı filosunda hizmete girdi. Asar-i Şevket, dört adet 178 mm Armstrong topundan oluşan kazamat içinde bir merkezi batarya ve kazamatın üzerinde yer alan bir döner barbete monte edilmiş bir adet 229 mm Armstrong top ile silahlandırılmıştı. Gemi 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı (93 Harbi) sırasında Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı görev aldı. Öncelikle Kafkasya'da Osmanlı kara kuvvetlerini desteklemekle görevlendirildi, ardından Tuna'daki Sulina limanını korudu. Savaştan sonra yirmi yıl boyunca Haliç'te bekledi ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildiği 1897'ye kadar başka bir faaliyet görmedi. (Devamı...)

(Düzenle)


Marge Simpson (evlilik öncesi soyadı Bouvier), animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan kurgusal bir karakterdir. Marge, Simpson ailesinin iyi niyetli ve aşırı sabırlı annesidir. Kocası Homer ile birlikte üç çocuğu vardır: Bart, Lisa ve Maggie. Julie Kavner tarafından seslendirilmektedir ve ilk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Marge, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan Matt Groening tarafından yaratıldı. Groening, Life in Hell'e dayanan kısalardan oluşan bir diziyi sunmak için çağırılmıştı fakat Groening, bunun yerine bir dizi yeni karakter oluşturdu. Karaktere annesi Margaret Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayınlandıktan sonra, Simpson ailesi 17 Aralık 1989 tarihinde Fox kanalında yayınlanmaya başlanan kendi dizisine sahip oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13:41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6Mw, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada, deprem şiddetinin merkez üssünde 9 olduğu belirtildi ve depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi. Deprem, Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na bağlı 22 istasyon tarafından kaydedildi. Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde İran ve Kuzey Irak'ta da hissedilen depremde binalar yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Richter ölçeğine göre 7.2Mw büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti. (Devamı...)

(Düzenle)


Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır. Vasfi Egeli tarafından tasarlanan yapının inşasına Haziran 1945'te başlandı. İnşaat masrafının tamamı, yapılan bağışlarla karşılanmıştı. Henüz inşaatının tamamlanmamasına karşın o yılın Ramazan ayına denk gelen Haziran 1949'da hizmete girdi, ertesi yıl ise inşası tamamlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul'da inşa edilen ilk olmasının yanı sıra, neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir akım olan İkinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzındaki cami, yapımı 1665'te tamamlanan Yeni Cami'nin ardından klasik Türk mimarisi tarzında inşa edilen ilk camiydi. Duvarları küfeki taşından inşa edilmişken bir kubbe ile üç yarım kubbesi betonarmedir. Cami, kendisine bitişik bir minareye sahiptir. Giriş kısmındaki revaklı son cemaat yeri, beş adet kubbeyle örtülmüştür. (Devamı...)

(Düzenle)


Murat Boz (d. 7 Mart 1980), Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yer olan Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1999'da İstanbul Bilgi Üniversitesini kazandı, bu okulu bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitimine devam etti. Aynı yıllarda başta Tarkan olmak üzere birçok şarkıcıya vokalistlik yaptı. Boz, solo kariyerine 2006 yılında çıkardığı "Aşkı Bulamam Ben" single'ı ile adım attı. Bir sonraki yıl ilk stüdyo albümü Maximum'u satışa sundu ve çıkışını öven pek çok ödül kazandı. Ardından Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011) ve Janti (2016) albümleriyle kariyerini sürdürdü. Bu albümlerde yer alan "Maximum", "Uçurum", "Para Yok", "Özledim" ve "Sallana Sallana" şarkıları MusicTopTR Resmî Listesi'nde ilk beş başarısı gösterirken "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş" zirveye yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


Alice, Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında (Alice's Adventures in Wonderland, 1865) ile devam kitabı Aynanın İçinden (Through the Looking-Glass, 1871) adlı çocuk romanlarında yer alan kurgusal bir karakter ve romanların protagonistidir. Victoria devrinin ortalarında yaşayan bir çocuk olan Alice, ilk romanda bir tavşan deliğinden Harikalar Diyarı'na düşmesiyle istemeden de olsa kendini bir yeraltı macerasında bulurken devam romanında bir ayna ile alternatif bir dünyaya adım atar. Caroll, arkadaşı Robinson Duckworth ile birlikte Isis'te kürek çekerken Liddell kız kardeşleri eğlendirmek için anlattığı hikâyelerde Alice karakterini ortaya çıkardı ve daha sonraki kürek gezilerinde de karakteri anlatmaya devam etti. Karakter ile Alice Liddell arasında isim benzerliği olmasına rağmen araştırmacılar, karakterin Liddell'e dayandığı konusunda hemfikir değillerdir. (Devamı...)

(Düzenle)


2000 CECAFA Kupası, Güney ve Orta Afrika takımlarının katılımıyla organize edilen CECAFA Kupası'nın 24. turnuvasıdır. Karşılaşmalar 18 Kasım-2 Aralık 2000 tarihleri arasında oynandı. 2000 turnuvası, Tanzanya tarafından protesto edilen bir karar ile Uganda'da organize edildi. Tanzanya, dünya futbolunun yönetim organı olan FIFA tarafından uluslararası futboldan da yasaklandı. Turnuvada toplam dokuz takım yarıştı. Ancak Uganda, A ve B olmak üzere iki takımla katıldığı için, turnuvada sadece sekiz farklı ülke yarıştı. Uganda (A) A grubunda ve Uganda (B) ise B grubundaydı. Her iki takım da grubunu lider tamamladı. Uganda A yarı finalde Ruanda'yı, Uganda B ise Etiyopya'yı saf dışı bırakarak finalde birbirlerinin rakibi oldular. Uganda A final maçında 2-0'lık skorla galip gelerek kupayı kazandı. Etiyopya, 0-0 eşitlikle biten maçta Ruanda'yı penaltılarla 4-2 yenerek turnuvayı üçüncü tamamladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayıdır. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı bizzat Türk direniş örgütlerinin kurulmasında etkin rol oynamıştır. Mustafa Kemal, bu bir haftalık süreç sonunda Havza'ya geçmiştir. Havza'da geçirdiği on yedi gün sonunda ise şehirden ayrılarak Amasya'ya hareket etmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Back to December", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift tarafından yazılan ve seslendirilen country pop tarzındaki şarkıdır. Yapımcılığını Nathan Chapman ve Swift'in üstlendiği şarkı, sanatçının Speak Now adlı üçüncü stüdyo albümünün ikinci teklisi olarak 15 Kasım 2010'da Big Machine Records etiketiyle yayımlandı. Swift, "Back to December" şarkısını birinden özür dilediği ilk şarkı olarak tanımlamaktadır. Şarkının yayımlanmasının ardından eleştirmenler, şarkının eski erkek arkadaşı Taylor Lautner için yazıldığını iddia etse de ne Swift ne de Lautner bu varsayım hakkında konuşmazken, doğruluğu hakkında hiçbir bilgi vermedi. Tür olarak "Back to December", orkestral bir country pop baladıdır. Şarkının sözleri ise iki sevgilinin ayrılığını konu alır. "Back to December" çoğu eleştirmenden olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca sözleri nedeniyle de Speak Now albümünün en dikkat çeken şarkılarından biri oldu. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 26 Nisan 2024, Cuma ; saat 22.40 UTC