Saadiyat Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saadiyat Adası'nın maketi

Saadiyat Adası Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir parçası olan Abu Dabi sahiline 500 metre uzaklıkta yer alan büyük bir adadır. Üzerinde birçok proje inşaatı halen devam etmektedir.

İnşaatların en geç 2020 yılında tamamlanması beklenen Saadiyat Adası'nda birçok ticari, konut ve sosyal tesisleri halen inşa edilmekte olup; Abu Dabi hükûmet yetkilileri bu projelerin tamamlanmasıyla Saadiyat Adası'nın Abu Dabi'nin kültür merkezi olmasını amaçladıklarını açıkladılar.

Adada inşaat süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Saadiyat Marinası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 3,7 km²'lik bir alanda kurulacak marina 1.000 yat kapasiteli olup, çevresinde butik oteller, lüks apartmanlar inşa ediliyor. Adanın bu bölümünde Tadao Ando tarafından tasarlanan bir denizcilik müzesi ve New York Üniversitesi'ne ait bir üniversite kampüsü de yer alacak.

Saadiyat Kültür Bölgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 2.43 km²'ye yayılan bir alanda kurulan kültür bölgesinin master planı EDAW tarafından hazırlandı. Bu bölgede birçok yeşil alan, butik oteller ve diğer sosyal tesisler de yer alacak. Ancak bu bölgenin en önemli unsurları Jean Nouvel tarafından tasarlanan Louvre Abu Dabi,[1][2] Frank Gehry tarafından tasarlanan Guggenheim Abu Dabi, Foster + Partners tarafında tasarlanan Zayed Ulusal Müzesi ve de Zaha Hadid tarafından tasarlanan Abu Dabi Gösteri Sanatları Merkezi oluşturuyor.[3]

Saadiyat Sahili[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplam 4.33 km²'lik alana yayılan sahilin uzunluğu 9 kilometreyi buluyor. Burada birden fazla beş yıldızlı otelin ve bir golf sahasının inşaatı halen devam ediyor.

Saadiyat Kordonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 931,000m²'lik alandaki kordonda yürüme alanlarına ek olarak birçok restoran, kafe ve eğlence yerleri inşa edilecek.

Saadiyat Göletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelgitlerle oluşan küçük göletlerin yer aldığı ve de yaklaşık 3.5 km²'lik bir bölgede az katlı ve sahile paralel konutlar inşa ediliyor.

Saadiyat Retreat[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 750,000m²'lik bir alanda butik oteller ve rezidans kuleleri inşa ediliyor.

Saadiyat Reserve alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

4.68 km²'lik bir alana yayılan bu bölgede Trent Jones II tarafından tasarlanan golf alanları ve az katlı konutlar inşa ediliyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Le Louvre Abu Dhabi verra bien le jour (Fransızca)". Le Figaro. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2011. 
  2. ^ "Abu Dhabi and Paris sign museam deal (İngilizce)". MEED.com. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2011. 
  3. ^ "Abu Dhabi Museum Project: A Desert Louvre? (İngilizce)". Spiegel International. 24 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2011.