Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi, şu anda varolan ya da daha önce varolmuş olan devletler ve çeşitli devletlerarası kuruluşlar tarafından faaliyetleri yasaklanmış ve terör örgütü olarak kabul edilmiş grupların listesidir. Terörist olmakla itham edilmiş bazı örgütler (özellikle gerilla savaşı yürüten veya fokocu gruplar) hedeflerine ulaşmak için terörizmi bir askerî taktik olarak kullandıklarını reddederler.[1] Bazıları ise devrimci terör kullandıklarını açıkça ifade eder.

Bu liste; devlet terörizmi ve devlet destekli terörizm uyguladığı düşünülen devlet, devletlere ait örgütleri, devletlerin ilişkili olduğu grupları veya yalnız kurt diye nitelenen, bireysel terör eylemleri yapan bağımsız bireyleri içermez. Bu liste aynı zamanda yukarıdaki kriterlere uymayan ama yaygın şekilde terörist olarak nitelenen örgütleri de içermez.

Resmen terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

MSR

Flag of Egypt.svg

AB

Flag of Europe.svg

HİN

Flag of India.svg

İRN

Flag of Iran.svg

İSR

Flag of Israel.svg

KAZ

Flag of Kazakhstan.svg

SUA

Flag of Saudi Arabia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

RUS

Flag of Russia.svg

TUN

Flag of Tunisia.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

UKR

Flag of Ukraine.svg

BAE

Flag of the United Arab Emirates.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

BM

Flag of the United Nations.svg

ABD

Flag of the United States.svg

17 Kasım Devrimci Örgütü Evet[2] Evet[3]
Abdullah Azzam Tugayları Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Aden-Abyan İslam Ordusu Evet[10] Evet[4] Evet[8]
Akhil Bharat Nepali Ekta Samaj Evet[11]
All Tripura Tiger Force Evet[11]
Ansaru Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[12]
Arap Yarımadası el-Kaidesi Evet[13] Evet[10] Evet[14] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[9] Evet[3]
Asbat el-Ensar Evet[10] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi Evet[11]
Ateş Hücreleri Komplosu Evet[16]
Aum Şinrikyo Evet[10] Evet[17] Evet[3]
Aydınlık Yol[18] Evet[10] Evet[19] Evet[3]
Babbar Khalsa Evet[10] Evet[19] Evet[11] Evet[8]
Batı Afrika'da Birlik ve Cihat Hareketi Evet[10] Evet[9] Evet[3]
Belucistan Kurtuluş Ordusu Evet[8]
Birleşik Ulusal Kurtuluş Cephesi Evet[11]
Bodoland Ulusal Demokratik Cephesi Evet[11]
Boko Haram Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[20] Evet[12]
Cemaat el-Islah el-İştima Evet[15]
Cemaat Ensaru't Tevhid Evet[4] Evet[9] Evet[3]
Cemaat ul-Ahrar Evet[8]
Cemaat ul-Furkan Evet[4] Evet[8]
Cemaat-ül Mücahit (Bangladeş) Evet[11] Evet[8]
Cemiyet Ensar es-Sünnet Evet[8]
Cemiyet-i İslami Evet[15]
Ceyş-i Muhammed Evet[13] Evet[10] Evet[11] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Comite' de Blenfaisance et de Solidarite' avec la Plestine Evet[21]
Cumann na mBan Evet[8]
Cund el-Aksa Evet[8]
Cund el-Halife Evet[8]
Cund el-Şam Evet[15]
Cundullah Evet[22] Evet[3]
Devamlı İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[8] Evet[3]
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Evet[19] Evet[23] Evet[8] Evet[3]
Devrimci Mücadele Evet[3]
Dindar Encümen Evet[11]
Donetsk Halk Cumhuriyeti Evet[24]
Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Evet[25]
Türkistan İslam Partisi Evet[25] Evet[4] Evet[5][6] Evet[9] Evet[26]
Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü Evet[17] Evet[27] Evet[25]
Duhtaran e-Millet Evet[11]
Dünya Tamil Hareketi Evet[10]
Dünya Uygur Kurultayı Evet[25]
Ebu Nidal Örgütü Evet[10] Evet[19] Evet[8] Evet[3]
Ebu Seyyaf Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
El-Aksa Örgütü Evet[19] Evet[21]
El-Aksa Şehitleri Tugayları Evet[10] Evet[19] Evet[3]
El-Bedir Evet[11]
El-Gureba Evet[8]
El-Harameyn Vakfı Evet[15] Evet[4] Evet[9]
El-İttihad el-İslamiye Evet[10] Evet[4] Evet[8] Evet[9]
El-Kaide Evet[13] Evet[10] Evet[28] Evet[11] Evet[29] Evet[30] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[31] Evet[3]
El-Murabitun Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[32] Evet[9] Evet[33]
El-Nusra Cephesi Evet[13] Evet[10] Evet[34] Evet[15] Evet[35][36] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[37] Evet[38]
El-Ömer Mücahitleri Evet[11]
El-Şebab Evet[13] Evet[10] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[3]
Ensar Allah Evet[34] Evet[5][6][7]
Ensar Beyt el-Makdis Evet[39] Evet[5][7] Evet[32] Evet[3]
Ensar ed-Din Evet[4] Evet[9] Evet[40]
Ensar el-İslam Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Ensar eş-Şeriat (Libya) Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[41]
Ensar eş-Şeriat (Tunus) Evet[42] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[42]
ETA Evet[10] Evet[19] Evet[8] Evet[3]
Fas İslami Muharip Grubu Evet[4] Evet[8] Evet[9]
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)[43][44] Evet
Fetih Öncüleri Evet[10]
Fianna Éireann Evet[8]
Filipinler Komünist Partisi/
Yeni Halk Ordusu
Evet[19] Evet[3]
Mağrip el-Kaidesi Evet[13] Evet[10] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[9] Evet[3]
Mısır'ın Askerleri Evet[8] Evet[45]
Tekfir ve Hicret Evet[19]
İslam Cemaati (Güneydoğu Asya) Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
İslam Cemaati (Mısır) Evet[10] Evet[19] Evet[15] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[3]
İslam Ordusu Evet[5][6][7] Evet[3]
Kafkasya Emirliği Evet[10] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[46]
Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Evet[11]
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist Evet[23]
Mısır İslam Cihadı Evet[10] Evet[15] Evet[4] Evet[8] Evet[9]
Kuvvet 17 Evet[21] Evet[8]
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi Evet[19] Evet[23]
Hamas Evet[47] Evet[10] Evet[48] Evet[21] Evet[49] Evet[3]
İzzeddin el-Kassam Tugayları Evet[13] Evet[50] Evet[19] Evet[8] Evet[51]
Hakkani ağı Evet[10] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[3]
Hareket'ül Cihad el-İslami Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Hareket'ül Cihad el-İslami (Bangladeş) Evet[8] Evet[3]
Hareket'ül Mücahid Evet[10] Evet[11] Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Hareket'ül Mücahid/Alami Evet[8]
Hareket Şam el-İslam Evet[52]
Hizb-i İslami Gulbeddin Evet[10] Evet[8]
Hizbullah (Lübnan) Evet[10] Evet[53][54] Evet[55] Evet[3]
Hizbullah (askeri kanadı) Evet[56] Evet[55]
Hizbullah (dış güvenlik örgütü) Evet[13] Evet[10] Evet[8]
Hizbullah (Türkiye) Evet[23]
Hizbullah el-Hicaz Evet[14] Evet[5][6][7]
Hilafet Devleti Evet[23]
Hizb ut-Tahrir Evet[30] Evet[15]
Hizb el-Mücahid Evet[19] Evet[11]
Hofstad Ağı Evet[19]
Kutsal Toprak Derneği Evet[19] Evet[21]
Hindistan Mücahitleri Evet[11] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[3]
Uluslararası Sih Gençlik Federasyonu Evet[10] Evet[19] Evet[11] Evet[8]
İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu Evet[8]
İrlanda Halk Kurtuluş Örgütü Evet[8]
İslami Cihad

Cemaat Mücahid
Evet[15]
İslami Cihat Birliği Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Özbekistan İslami Hareketi Evet[13] Evet[10] Evet[30] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Irak ve Şam İslam Devleti Evet[13] Evet[10] Evet[57] Evet[58] Evet[59] Evet[60] Evet[34] Evet[61] Evet[62] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[37] Evet[3]
Muhacir ve Ensar Ordusu Evet[10] Evet[52]
Hareket ül-Ensar Evet[13]
Kah ve Kahane Hai Evet[10] Evet[21] Evet[3]
Kangleipak Komünist Partisi Evet[11]
Kanglei Yawol Kanna Lup Evet[11]
Hizbullah Taburları Evet[5][6][7] Evet[3]
Halistan Komando Kuvvetleri Evet[11]
Halistan Zindabad Kuvvetleri Evet[19] Evet[11]
Kuddam ül-İslam Evet[8]
Komala Evet[63][64]
Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey Evet[23]
TAK Evet[19] Evet[8]
PKK Evet[13] Evet[10] Evet[19] Evet[65] Evet[66] Evet[23] Evet[8] Evet[3]
Leşker-i Tayyibe Evet[13] Evet[10] Evet[11] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Leşker-i Jhangvi Evet[13] Evet[10] Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları Evet[67] Evet[10] Evet[19] Evet[11] Evet[8] Evet[3]
Libya İslami Savaş Grubu Evet[4] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Sadık Gönüllüler Gücü Evet[8]
Lugansk Halk Cumhuriyeti Evet[24]
Manipur Halk Kurtuluş Cephesi Evet[11]
Maoist Komünist Partisi Evet[23]
Maoist Komünist Merkezi Evet[11]
Marksist Leninist Komünist Parti Evet[23]
Mücahit Şura Konseyi-Mescidi Aksanın Koruyucuları Evet[3]
Müslüman Kardeşler Evet[68] Evet[30] Evet[34] Evet[69] Evet[5][6][7]
Ulusal Kurtuluş Ordusu Evet[10] Evet[19] Evet[3]
Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi Evet[11]
Turuncu Gönüllüler Evet[8]
Filistin el-Müslüm Evet[21]
Filistin Kurtuluş Cephesi Evet[10] Evet[21] Evet[3]
Filistin İslami Cihat Örgütü Evet[13] Evet[10] Evet[19] Evet[8] Evet[3]
Interpal Evet[21]
PJAK Evet[70]
İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi Evet[15]
Manipur Halk Kurtuluş Ordusu Evet[11]
Halkın Mücahitleri Örgütü Evet[71]
Kangleipak Halkın Devrimci Partisi Evet[11]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Evet[10] Evet[19] Evet[3]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık Evet[10] Evet[19] Evet[49] Evet[3]
Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[8] Evet[72]
Kudüs Gücü Evet[10]
Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[8] Evet[3]
Kızıl El Komando Evet[8]
Kızıl El Savunmacıları Evet[8]
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri Evet[10] Evet[19] Evet[3]
Kürdistan Devrim Partisi Evet[23]
Saor Éire Evet[8]
Kurtarılmış Tarikat Evet[8]
Tevhid Selam Evet[23]
Sipah-i-Sahabe Evet[8]
İslami Mirası Canlandırma Cemiyeti Evet[15] Evet[4] Evet[9]
Stichting Al Aqsa Evet[19]
Hindistan Öğrencileri İslami Hareket Evet[11]
Kafkasya Mücahitleri Birleşik Güçlerinin Yüksek Askeri Meclisi Evet[15]
Taliban Evet[10] Evet[30] Evet[15] Evet[4] Evet[5][6][7]
Tehrik-i Nizam-i Şeriat-ı Muhammedi Evet[8]
Tehrik-i-Taliban Pakistan Evet[10] Evet[4] Evet[5][6][7] Evet[8] Evet[9] Evet[3]
Tamil Nadu Kurtuluş Ordusu Evet[11]
Tamil Ulusal Canlandırma Birlikleri Evet[11]
Tanzim Evet[21]
Ulster Savunma Birliği Evet[8] Evet[73]
Ulster Gönüllü Kuvvetleri Evet[8] Evet[73]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri Evet[10]
Silahlı İslami Grup Evet[10] Evet[4] Evet[8] Evet[9]

Geçmişte terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

AB

Flag of Europe.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

ABD

Flag of the United States.svg

HİN

Flag of India.svg

RUS

Flag of Russia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

SSCB

Flag of Russia (1918).svg

Afrika Ulusal Konseyi 1988-08[74]-2008[75][76]
Aum Şinrikyo ?-2011-07-18[19][77]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri ?-2011-07-18[19][77] 10 Eylül 2005-28 Mayıs 2013[3]
Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi 1997-08-10-1999-08-10[3] ?
El-Fetih ?
Fas İslami Muharip Grubu 11 Ekim 2005-28 Mayıs 2013[3]
Hynniewtrep Ulusal Kurtuluş Konseyi 2000-11-16[78]-2011[11][79]
Kah ve Kahane Hai ?-2010-07-12[80][81]
Japon Kızıl Ordusu 1997-10-08-2001-10-08[82]
Kızıl Khmerler 1997-10-08-1999-10-08[82]
Manuel Rodríguez Vatansever Cephesi 1997-10-08-1999-10-08[82]
Halkın Mücahitleri Örgütü ?-2012 ?-2010[83] 1997-10-08-2012-09-28[3]
Filistin Kurtuluş Cephesi ?-2010-07-12[80][81]
Filistin Kurtuluş Örgütü 1988[84]-1991[85]
Devrimci Hücreler 1997-08-10-2009-05-18[82]
Túpac Amaru Devrimci Hareketi 1997-08-10-2001-10-08[82]
Kızıl Ordu Fraksiyonu 1970-05-14-1998-04-20[82]
Kızıl Tugaylar 1970-08-?[82]
Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist) ?-2012-09-06[86]

Belirleme yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya devleti, 2002'den bu yana, Güvenlik Mevzuatı Düzenleme (Terörizm) Kanununa göre bir terör örgütleri listesini hayata geçirdi. Listeleme, listeden çıkarma ve yeniden listeleme, Avustralya İstihbarat Servisi ve Attorney-Generals Dairesi'nin (Adalet Bakanlığına benzer bir devlet yapılanması) de katıldığı bir protokol ile gerçekleştirilir.[87]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Aralik 2001'den beri Kanada Ceza Yasası madde 83.05 ile, hükümete, terörizmle uğraşan, onların işlerini kolaylaştıran veya bu örgütlerin yararına çalışan kurumların listesini oluşturma izni verildi.[88]

Bu örgütler bakanlık ve Federal Adalet Yüksek Mahkemesi tarafından revize edilir ve Canada Gazette tarafından yayınlanır. Liste aynı zamanda Kanada Kamu Güvenliği sayfasında da yayınlanır.[89]

Avrupa Birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesi iki ayrı gruptan oluşur ve her grup için farklı yaptırımlar öngörülür.[90]

1267 sayılı BM kararı çerçevesindeki liste[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Kaide, Taliban ve bunlarla işbirliği yapan diğer örgütler. BM 1267'nin getirdiği yükümlükler şunlardır:

  • Silah ve askeri malzeme temini, satışı ve transferinin önlenmesi
  • Söz konusu listelerde yer alan kişi, şirket ve kuruluşların tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulması
  • Ülkelere girişlerinin ve topraklarından transit geçişlerinin yasaklanması
  • Askerî eğitim veya teknik konularda veya silah ve askerî malzemenın bakımı ile ilgili konularda yardımın engellenmesi

AB, mal varlıklarının dondurulması ile ilgili uygulamalar konusunda 1452 sayılı BM kararı ile bazı istisnalar uygular. İstek durumunda, eğer belirlenen süre içinde bir itiraz yapılmazsa veya BM Eylem Komitesi tarafından bir serbest bırakma kararı alınırsa bir ulusal devlet aşağıdaki sebeplerle fonların serbest bırakılmasına karar verebilir

  • Dondurulmuş fonların veya varlıkların bakımı ile ilişkili hizmetlerin, giderlerin ve profesyonel çalışanların ücretlerinin ödenebilmesi için gerekli ise
  • Olağanüstü masraflar için gerekli ise

Özerk liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Terör örgütü olarak tanımlanmış diğer örgütler.

  • Bütün fonların, finansal varlıkların ve ekonomik kaynakların dondurulması.
  • Doğrudan veya dolaylı olarak fonlar oluşturulmasının yasaklanması veya varolan finansal varlıklar ile ekonomik kaynakların yasaklanması.

Burada, EU dışındaki ülkelerde yer alan terör örgütlerine karşı bu yükümlülüklerin sadece "uygulanabilir" olduğuna dikkat etmek gerekir. Örneğin, EU'nun listesinde 47 grup yer alır fakat yükümlülükler bunlardan ancak 27'sine uygulanabilir durumdadır. Üye devletlerin teröre karşı mücadele ve terörün önlenmesi konularında birbirlerine yardım etme yükümlülüğü vardır, fakat bu sadece EU içinde yer alan terör örgütleri ile ilgili bir işlemdir.

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan İçişleri Bakanlığı, Kanunsuz Eylemler (Önleme) Yasasına dayanarak yasaklanmış örgütlerin bir listesini tutar ve yayınlar: http://www.mha.gov.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292 [11]

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Clutterbuck, R. (2003). Terrorism and Guerrilla Warfare: Forecasts and Remedies. Routledge.
  2. ^ "Proscribed terrorist groups". British Home Office. 7 Mayıs 2010. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd "Foreign Terrorist Organizations". State.gov. 28 Eylül 2012. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2014. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj "El-Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar" (PDF). TBMM. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac "مجلس الوزراء يعتمد قائمة التنظيمات الإرهابية". Emirates News Agency (WAM) وكالة أنباء الإمارات. 15 Kasım 2014. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab WAM (15 Kasım 2014). "UAE publishes list of terrorist organisations". Gulf News. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE cabinet endorses new list of terrorist groups". Kuwait News Agency (KUNA) وكالة الأنباء الكويتية. 15 Kasım 2014. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt "Proscribed terrorist groups" (PDF). Home Office. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae "The List established and maintained by the Al-Qaida Sanctions Committee with respect to individuals, groups, undertakings and other entities associated with Al-Qaida". United Nations Security Council Committee 1267. UN.org. 19 Kasım 2014. 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "UN" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az "Currently listed entities". Publicsafety.gc.ca. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah "Banned Organisations". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 
  12. ^ a b "US names Boko Haram as 'terror organisation' - Africa". Al Jazeera English. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "Listed terrorist organisations". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2014. 
  14. ^ a b Nancy A. Youssef and Adam Baron (7 Mart 2014). "Saudi Arabia declares Muslim Brotherhood a terrorist group". Kansas City Star. Erişim tarihi: 8 Mart 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  15. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Single federal list of organizations recognized as terrorist by the Supreme Court of the Russian Federation". 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/10/175362.htm U.S. Department of State
  17. ^ a b East Turkistan Liberation Organization (ETLO) Globalsecurity.org
  18. ^ 'Shining Path' (İspanyolcaSendero Luminoso) is the name given by Peruvian mass media and government sources to the Maoist Communist Party of Peru.
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  20. ^ Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Adds Boko Haram to Its Sanctions List - UN Security Council, 22 May 2014. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  21. ^ a b c d e f g h i j [kaynak belirtilmeli] Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Israel" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  22. ^ "Iran Hails US Decision to Label Jundallah "Terrorist" Group". Al-Manar. 4 Kasım 2010. 13 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  23. ^ a b c d e f g h i j k "Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri". Emniyet Genel Müdürlüğü. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ a b "Ukraine's prosecutor general classifies self-declared Donetsk and Luhansk republics as terrorist organizations". Kyiv Post. 16 Mayıs 2014. 
  25. ^ a b c d "China seeks int'l support in counter-terrorism(12/15/03)". China-embassy.org. 15 Aralık 2003. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  26. ^ "Terrorist Exclusion List". Bureau of Counterterrorism. 29 Aralık 2004. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2012. 
  27. ^ United Nations Web Services Section. "The Al-Qaida Sanctions Committee". Un.org. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2014. 
  28. ^ Commission of the European Communities (20 Ekim 2004). "Communication from the Commission to the Council and the European Parliament" (DOC). 14 Haziran 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2007. 
  29. ^ Moody, John (12 Haziran 2007). "Iran Wants to Talk With U.S.; Just Not About Nukes". Fox News. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. [...] Al Qaeda, which Shiite-dominated Iran considers a terrorist organization [...] 
  30. ^ a b c d e http://mfa.gov.kz/index.php/en/foreign-policy/current-issues-of-kazakhstan-s-foreign-policy/counteraction-to-new-challenges/fight-against-terrorism-and-extremism-in-kazakhstan
  31. ^ "Resolutions adopted by the United Nations Security Council since 1946". Un.org. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  32. ^ a b "Government bans three alleged terrorist groups". BBC. 2 Nisan 2014. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2014. 
  33. ^ "Terrorist Designation of the al-Mulathamun Battalion". State.gov. 18 Aralık 2013. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  34. ^ a b c d "Saudi Arabia designates Muslim Brotherhood terrorist group". Reuters. 7 Mart 2014. 
  35. ^ "Turkey blacklists al-Nusra Front as terror group". Al Akhbar. 3 Haziran 2014. Erişim tarihi: 3 Haziran 2014. 
  36. ^ 3 Haziran 2014 Tarihli ve 29019 Sayılı Resmî Gazete (Türkçe)
  37. ^ a b Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Amends Entry of One Entity on Its Sanctions List - UN Security Council, 30 May 2013. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  38. ^ United States Department of State. "Terrorist Designations of the al-Nusrah Front as an Alias for al-Qa'ida in Iraq". 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  39. ^ "Egyptian court says Ansar Bayt al-Maqdis a terrorist organization". Egypt Independent. 14 Nisan 2014. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "Terrorist Designations of Ansar al-Dine". State.gov. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  41. ^ "Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders Terrorist Designations of Three Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders". U.S. Department of State. 10 Ocak 2014. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2014. 
  42. ^ a b "BBC News - Tunisia declares Ansar al-Sharia a terrorist group". Bbc.co.uk. 27 Ağustos 2013. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "tunisia-2013-08-28" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  43. ^ Mısır hariç tüm Müslüman ülkeler FETÖ'yü terörist ilân etti (Sözcü Gazetesi, 28 Temmuz 2016)
  44. ^ FETÖ'yü ilk yasaklayan ülke 2000 yılında Özbekistan olmuş (TRT Haber web sitesi, 1 Ağustos 2016)
  45. ^ "Terrorist Designations of Ajand Misr and Ibrahim al-Rubaysh". State.gov. 18 Aralık 2014. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  46. ^ United States Department of State. "Designation of Caucasus Emirate". 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  47. ^ "Australia lists Hamas as terrorist organisation". Big News Network. 26 Temmuz 2014. Erişim tarihi: 2 Eylül 2014. 
  48. ^ "Egypt bans Hamas, labels it a terrorist organization". DW. 4 Mart 2014. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ a b https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/324603/20140627-List_of_Proscribed_organisations_WEBSITE_final.pdf
  50. ^ "Egyptian court bans Hamas' armed wing, lists as terrorist organization". Reuters. 31 Ocak 2015. Erişim tarihi: 31 Ocak 2015. 
  51. ^ http://www.state.gov/documents/organization/65462.pdf
  52. ^ a b "Designations of Foreign Terrorist Fighters". US Department of State. 24 Eylül 2014. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  53. ^ A (13 Nisan 2009). "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  54. ^ "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. 13 Nisan 2009. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  55. ^ a b "Proscribed terror groups or organisations - Publications - GOV.UK". Homeoffice.gov.uk. 12 Temmuz 2013. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  56. ^ Jim Muir (22 Temmuz 2013). "BBC News - EU ministers agree to blacklist Hezbollah's armed wing". Bbc.co.uk. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  57. ^ "Egypt brands jihadist ISIL a 'terrorist group'". Hürriyet Daily News. 30 Kasım 2014. 
  58. ^ Wahlisch, Martin (2010). "EU Terrorist Listing - An Overview about Listing and Delisting Procedures" (PDF). Berghof Peace Support. Berghof Foundation. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 
  59. ^ PTI. "India bans IS". The Hindu. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  60. ^ "Ya'alon declared the organization "Islamic State" as a terrorist organization: Report". haaretz. 3 Eylül 2014. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014. 
  61. ^ "Russia calls on all states to put Islamic State, Jabhat al-Nusra on terrorist lists". Russian News Agency "TASS". 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2014. 
  62. ^ http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140603-16-1.pdf
  63. ^ Sheridan, Michael (5 Kasım 2010). "Four 'assassins' funded by Komala militant in UK arrested in Iran, state-run media". NY Daily News. New York. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  64. ^ "Iran scorned for hangings despite stay". UPI. United Press International. 2 Mayıs 2011. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  65. ^ "Kurdistan Workers Party (PKK)". Australian National Security. 17 Ağustos 2012. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  66. ^ "Kazakhstan Updates List Of Banned Terrorist Groups". Radio Free Europe/Radio Liberty. Kazakhstan Today, Interfax-Kazakhstan. 12 Ekim 2006. Erişim tarihi: 4 Ekim 2014. 
  67. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  68. ^ "Egypt designates Muslim Brotherhood as terrorist group". Reuters. 25 Aralık 2013. 
  69. ^ "Russia names 'terrorist' groups". BBC.co.uk. 28 Temmuz 2006. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  70. ^ Narina, E (30 Ocak 2010). "Kurdish prisoner executed in Iran". WashingtonTV. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  71. ^ Theodoulou, Michael (26 Temmuz 2011). "US move to delist MEK as terror group worries Iran's opposition". The National (Abu Dhabi). Abu Dhabi Media. 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2013. The MEK, dedicated to overthrowing Iran's Islamic regime and considered a terrorist group by Iran [...] 
  72. ^ "U.S. Department of Homeland Security – Terrorist Organization Reference Guide January 2004, p119" (PDF). U.S. Department of Homeland Security. Ocak 2004. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  73. ^ a b Terrorist Exclusion List, US State Department
  74. ^ Robert Windrem. "US government considered Nelson Mandela a terrorist until 2008". NBC News. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  75. ^ "US shamed by Mandela terror link". BBC News. 10 Nisan 2008. 
  76. ^ "Mandela taken off US terror list". BBC News. 1 Temmuz 2008. 
  77. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  78. ^ "Hynniewtrep National Liberation Council(HNLC)". Satp.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  79. ^ "Central panel seeks reply from Ulfa on ban - The Times of India". Articles.timesofindia.indiatimes.com. 14 Ocak 2011. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  80. ^ a b "EUR-Lex - 32009D1004 - EN". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  81. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  82. ^ a b c d e f g Office of the Coordinator for Counterterrorism (28 Eylül 2012). "Foreign Terrorist Organizations". state.gov. U.S. State Department. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2013. 
  83. ^ Mas, Monique (26 Ocak 2009). "Les " Moudjahidine du Peuple " ne sont plus des terroristes". RFI (Fransızca). Erişim tarihi: 5 Mart 2010. 
  84. ^ "TITLE 22 > CHAPTER 61 > § 5201. Findings; determinations". Legal Information Institute, Cornell Law School. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2013. 
  85. ^ "Palestine Liberation Organization". mideastconflict.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2013. 
  86. ^ "Delisting of the Communist Party of Nepal (Maoist)". State.gov. 6 Eylül 2012. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  87. ^ Protocol Listing terrorist organisations under the Criminal Code
  88. ^ http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-46/page-29.html#h-28
  89. ^ http://www.publicsafety.gc.ca/prg/ns/le/cle-eng.aspx
  90. ^ Kristina Thorne Terrorist designation in the European Union Background paper June 2006