Roma ve Bizans imparatoriçeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Roma ve Bizans İmparatoriçeleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Ayrıca bakınız: Roma imparatorları listesi ve Doğu Roma imparatorları listesi.
Empress of Rome
Vexilloid of the Roman Empire.svg
Roma İmparatorluğu Amblemi
Livia statue.jpg
Livia, İlk Roma İmparatoriçesi.
İlk imparatoriçe Livia (27 BC)
Son imparatoriçe Maria (1439 AD)

Roma İmparatoru eşi ya da Roma İmparatorluğu hükümdarı olan Roma İmparatoriçeliği yapmış kadınların listesidir.

Bu pozisyon için Romalılar tek bir terim kullanmamışlardır: latince ve yunanca Augusta (ilk imparator Augustus'tan türetilmiş), Caesarissa ya da Kaisarissa (Julius Caesar'dan türetilmiş), basilissa (Yunanca βασίλισσα), basileus'un kadın formu ve Autokratorissa, autocrat kadın formu gibi unvanların hepsi kullanılmıştır. Üçüncü yüzyılda Augustae olanlar Mater castrorum (ordu kamplarının annesi) ve Mater patriae (babavatanın annesi) unvanlarını da alabiliyorlardı. Bizans İmparatoriçelerinin bir başka unvanı ise "Eusebestatē Augousta" (Most Pious Augusta) idi; ayrıca Kyria (Hanımefendi) ya da Despoina (δέσποινα), "Despot" unvanının kadın formu olarak da adlandırılırlardı. Roma İmparatorluğu'nun farklı imparatorlara bölündüğünde birden fazla Roma İmparatoriçelerinin olduğu dönemlerde olmuştur. Bütün Roma İmparatoriçelerinin bazıları ortak-imparatoriçeler ile listelenmişlerdir. Bütün imparatoriçeler Augusta unvanı almamışlardır ve imparatorun kız kardeşi ya da metresi bu unvanı taşıdığı için bütün Augustalar imparatoriçe değillerdi. Bazı Caesarissa ve Despoinalar hiçbir zaman imparatoriçe olmamalarına rağmen listeye eklenmişlerdir, çünkü unvanlar imparatoriçeliğe oldukça yakındılar; diğer taraftan Doğu Roma İmparatorluğu'nda bu unvanlar çok sık modern "Veliaht" terimine karşılık olarak kullanılmıştır.

Roma İmparatorluğu İmparator eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Julio-Claudian hanedanı (27 BC – 68 AD)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Livia Drusilla Louvre Ma1233.jpg Livia Drusilla
(LIVIA•DRVSILLA)
Marcus Livius Drusus Claudianus (Claudian) 30 Ocak 58 BC 17 Ocak 38 BC 16 Ocak 27 BC 19 Ağustos AD 14 AD 29 Augustus
Livia Orestilla.jpg Livia Orestilla ? ? AD 37 ya da AD 38 evlendikten birkaç gün sonra ? Caligula
Lollia Paulina.jpg Lollia Paulina Marcus Lollius ? AD 38 6 ay sonra AD 49
Milonia Caesonia.jpg Milonia Caesonia ? ? geç AD 39 ya da erken AD 40 24 Ocak AD 41 kocasının ölümünden saatler sonra
Messalinaandbritannicus detail.jpg Valeria Messalina Marcus Valerius Messalla Barbatus y. 17/20 37 ya da 38 24 Ocak 41 AD AD 48, kocasına karşı komplo kurduğu için Claudius
Agrippina minor Stuttgart.jpg Genç Agrippina Germanicus
(Claudian)
6 Kasım AD 15 AD 49 Yılbaşı günü 13 Ekim AD 54 Mart AD 59, muhtemelen oğlu imparator Nero'nun Poppaea Sabina ile olan ilişkisi yüzünden
Ritratto di claudia ottavia, da roma, via varese.JPG Claudia Octavia Claudius
(Claudian)
Geç AD 39 ya da erken AD 40 9 Haziran AD 53 13 Ekim 54 1 Ocak 61 9 Haziran AD 62 Nero
Female portrait Louvre Ma1269.jpg Poppaea Sabina Titus Ollius AD 30 AD 62 AD 65
Messalina Capitoline Museum.jpg Statilia Messalina ? y. AD 35 AD 66 9 Haziran AD 68 68 sonrası
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Dört İmparator Yılı & Flavius Hanedanı (68–96)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Galeria Fundana.jpg Galeria Fundana Galerius (d. y. 15), bir Praetor y. 40 y. 50 69 Mart 69 Aralık 69 sonrası Vitellius
Domitia.JPG Domitia Longina Gnaeus Domitius Corbulo y. 53 y. 70 14 Eylül 81 18 Eylül 96 y. 130 Domitian
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Nerva–Antonine Hanedanı (96–192)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Head Roman woman Glyptothek Munich 405.jpg Pompeia Plotina ? ? ? 28 Ocak 98 7 Ağustos 117 121/122 Trajan
Busto de Vibia Sabina (M. Prado) 01.jpg Vibia Sabina Lucius Vibius Sabinus y. 80 100 10 Ağustos 117 136 or 137 Hadrian
Faustina02 pushkin.jpg Annia Galeria Faustina Major Marcus Annius Verus Eylül 21 yaklaşık 100 110-115 11 Temmuz 138 141 Antoninus Pius
Faustine la Jeune 02.JPG Annia Galeria Faustina Minor Antoninus Pius
(Antonian)
16 Şubat 125 ve 130 arası 13 Mayıs 145 8 Mart 161 ortak-imparator eşi olarak
169 Mart tek başına imparator eşi olarak
175 Marcus Aurelius
Annia Lucilla.jpg Annia Aurelia Galeria Lucilla Marcus Aurelius
(Antonian)
7 Mart 148 ya da 150 164 ortak-imparator eşi olarak 169 Mart 182 Lucius Verus
L'Image et le Pouvoir - Tête de Crispine 01.jpg Bruttia Crispina Gaius Bruttius Praesens 164 Temmuz 178 Temmuz 178 ortak-imparator eşi olarak
18 Mart 180 tek başına imparatoriçe
182 182 ya da 187 Commodus
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Beş İmparator Yılı & Severuslar Hanedanı (193–235)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Flavia Titiana.jpg Flavia Titiana Titus Flavius Sulpicianus ? ? 1 Ocak 193 AD 28 Mart 193 193 sonrası Pertinax
Manlia scantilla.jpg Manlia Scantilla (gens Manlia) ? 153 öncesi 28 Mart 193 1 Haziran 193 ? Didius Julianus
Julia domna.jpg Julia Domna Julius Bassianus 170 Geç 180ler 14 Nisan 193 ortak-imparator eşi olarak
197 Şubat tek başına imparatoriçe
202 Nisan kıdemli-imparator eşi olarak
4 Şubat 211 217 Septimius Severus
Plautilla.jpg Publia Fulvia Plautilla Gaius Fulvius Plautianus
(Fulvius)
185/yaklaşık 188/189 13 Mayıs 145 202 Nisan ortak kıdemsiz-imparator eşi olarak 22 Ocak 205 Erken 212 Caracalla
Vexilloid of the Roman Empire.svg Nonia Celsa ? ? ? 8 Nisan 217 218 Haziran ? Macrinus
Julia Cornelia Paula Musei Capitolini MC380.jpg Julia Cornelia Paula Julius Paulus
(Cornelius)
? 219 Geç 220 ? Elagabalus
Aquilia Severa coin obverse.png Julia Aquilia Severa Quintus Aquilius ? 220 221 ?
AnniaFaustina.jpg Annia Aurelia Faustina Tiberius Claudius Severus Proculus ? 221 Temmuz 221 sonları ?
Aquilia Severa coin obverse.png Julia Aquilia Severa Quintus Aquilius ? 221 222 ?
Sallustia Orbiana Louvre Ma1054.jpg Seia Herennia Sallustia Barbia Orbiana Augusta Seius Sallustius ? 225/226 227 ? Alexander Severus
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Üçüncü Yüzyıl Krizi (235–284)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
CaeciliaPaulina.jpg Caecilia Paulina ? ? ? 20 Mart 235 235/236 Maximinus Thrax
Tranquillina - chiaramonti.jpg Furia Sabinia Tranquillina Timesitheus y. 225 241 Mayıs 11 Şubat 244 244 sonrası III. Gordian
Otacilia Severa Musei Capitolini MC2765.jpg Marcia Otacilia Severa Otacilius Severus ya da Severianus
(Otacilius)
? 234 244 Şubat 249 Eylül/Ekim ? Julius Philippus 'Arap'
Herennia Etruscilla coin.jpg Annia Cupressenia Herennia Etruscilla Bilinmeyen Etrüsk senatör ailesi 249 Eylül 230 öncesi 249 Eylül/Ekim 251 Haziran 251 Haziran
kocasından sonra
Decius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Afinia Gemina Baebiana ? ? ? 251 Haziran[1] 253 Ağustos ? Trebonianus Gallus
CorneliaSuperaAnt.jpg Gaia Cornelia Supera ? ? ? 253 Ağustos 253 Ekim ? Aemilianus
Портрет Корнелии Салонины.jpg Julia Cornelia Salonina ? ? ?243 253 Ekim 268 Eylül Gallienus
Ulpia Severina Ulpius Crinitus? ? ? 270 Eylül 275 Eylül ya da Ekim ? Aurelian
Magnia Urbica ? ? ? 282 Batının Caesarissa'sı olarak
geç Temmuz/erken Ağustos 283 tek başına imparator eşi olarak
20 Kasım 284 İmparatoriçe Prisca ile tartışmalı
285 ? Carinus
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Tetrarşi and Konstantin hanedanı (284–364)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Vexilloid of the Roman Empire.svg Prisca ? ? ? 20 Kasım 284 Magnia Urbica ile tartışmalı
285 tek başına imparator eşi olarak
1 Nisan 286 Doğunun ortak-imparator eşi olarak
1 Mayıs 305 315 Diocletian
Vexilloid of the Roman Empire.svg Eutropia suriyeli ? yaklaşık 283 21 Temmuz/25 Temmuz 285 Caesarissa olarak
1 Nisan 286 Batının ortak-imparator eşi olarak
Geç 306 kocası kendisini Augustus ilan etti
1 Mayıs 305
310 Temmuz
325 sonrası Maximian
Flavia Maximiana Theodora Flavius Afranius Hannibalianus ? 293 293 Caesarissa olarak
1 Mayıs 305 Batının imparator eşi olarak
25 Temmuz 306 ? I. Konstantius
Galeria Valeria Diocletian ? 293 1 Mart/21 Mayıs 293 Caesarissa olarak
1 Mayıs 305
Doğunun imparator eşi olarak
5 Mayıs 311 315 Galerius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Valeria Maximilla Galerius ? yaklaşık 293 28 Ekim 306 Batının imparator eşi olarak 28 Ekim 312 ? Maxentius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Minervina ? ? ?[2] 25 Temmuz 306 Caesarissa olarak 307 öncesi ? I. Konstantin
Fausta Flavia Maxima Maximianus 289 307 307 Batının Caesarissa'sı olarak
309 kocası imparator ilan edildi
310 Nisan Doğuda kabül edildi
29 Ekim 312 tartışmasız Batının imparator eşi, imparatorlukta kıdemli imparator eşi olarak
19 Eylül 324 birleşmiş imparatorlukta imparator eşi olarak
326
Flavia Julia Constantia.jpg Flavia Julia Constantia I. Konstantin
(Constantinian)
293 sonrası 313 313 Doğunun imparator eşi olarak 324 y. 330 Licinius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Julius Constantius'un isimsiz kızı
[3]
Julius Constantius
(Constantinian)
? 335 ya da 336 335 ya da 336 Caesarissa olarak
22 Mayıs 337 ortak-imparator eşi olarak
350 tek başına imparator eşi olarak
353/354 ? II. Constantius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Flavia Aurelia Eusebia Flavius Eusebius Makedonyalı Konsül, ? 353 tek başına imparator eşi olarak 360
Vexilloid of the Roman Empire.svg Faustina ? ? 360 kışı tek başına imparator eşi olarak 3 Kasım 361 366 sonrası
Vexilloid of the Roman Empire.svg Helena Constantia I. Konstantin
(Konstantin)
355 Kasım Caesarissa olarak
360 Şubat imparator eşi olarak[4]
360? Julianus
Vexilloid of the Roman Empire.svg Charito Lucillianus ? ? 27 Haziran 363 17 Şubat 364 380 sonrası Jovian
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Valentinianus Hanedanı (364-379)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Marina Severa.jpg Marina Severa ? ? ? yaklaşık 364 370 ? I. Valentinianus
Vexilloid of the Roman Empire.svg Justina ? yaklaşık 340 yaklaşık 370 375 y. 391
Domitia Longina.jpg Albia Dominica Petronius yaklaşık 337 yaklaşık 354 yaklaşık 364 378 ? Valens
Vexilloid of the Roman Empire.svg Flavia Maxima Constantia II. Konstans
(Konstantin)
yaklaşık 361-62 y. 374 383 Gratian
Vexilloid of the Roman Empire.svg Laeta ? ? 383 ?
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Theodosius Hanedanı (379–395)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Marble bust, 4th century, possibly Flaccilla.png Aelia Flavia Flaccilla ? ? 375-376 Ağustos 378 Doğunun Roma imparator eşi olarak 385 I. Theodosius
Vexilloid of the Roman Empire.svg Flavia Galla I. Valentinianus
(Valentinianus)
370-375 387 Doğunun Roma imparator eşi olarak
15 Mayıs 392 tek başına imparator eşi olarak
17 Kasım 375 394
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Batı Roma İmparatorluğu İmparator eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Theodosius Hanedanı (395–455)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
ChristianPendantMaria398-407.JPG Maria Stilicho ? Şubat 398 Batı Roma imparator eşi olarak 407 Honorius
Labarum.svg Thermantia ? 408 Batı Roma imparator eşi olarak y. 408 415
Aelia Galla Placidia.jpg Aelia Galla Placidia I. Theodosius
(Theodosian)
392 1 Ocak 421 8 Şubat 421 Batı Roma imparator eşi olarak 2 Eylül 421 27 Kasım 450 III. Konstantius
Licinia Eudoxia.JPG Licinia Eudoxia II. Theodosius
(Theodosian)
422 29 Ekim 437 Batı Roma imparator eşi olarak 16 Mart 455 462 III. Valentinianus
17 Mart 455 2. kez Batı Roma imparator eşi olarak 31 Mayıs 455 Petronius Maximus
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Hanedan olmayan (455–476)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Labarum.svg Aelia Marcia Euphemia Flavius Marcianus ? 453 12 Nisan 467 11 Temmuz 472 ? Anthemius
Placidia.jpg Galla Placidia Valentiniana Minor III. Valentinianus
(Valentinianus)
439-443 454 ya da 455 23 Mart ya da 11 Temmuz 472 23 Ekim ya da 2 Kasım 472 480 Olybrius
Labarum.svg I. Leo'nun isimsiz yeğeni ?
(Leonid)
? ? Haziran 474 25 Nisan 480
(Dalmaçya'dan 28 Ağustos 475'den beri)
? Julius Nepos
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Bizans İmparatorluğu İmparator eşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Theodosius Hanedanı (395–457)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
TAeliaEudoxia.jpg Aelia Eudoksia Flavius Bauto ? 27 Nisan 395 6 Ekim 404 Arcadius
Hagia Eudokia.jpg Aelia Licinia Eudocia Leontius y. 401 7 Haziran 421 28 Temmuz 450 20 Ekim 460 II. Theodosius
Pulcheria.jpg Aelia Pulcheria Arcadius
(Theodosian)
19 Ocak 399 28 Temmuz 450 Temmuz 453 Markianos
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Leo Hanedanı (457–518)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Tremissis-Aelia Verina-s4344.jpg Aelia Verina ? ? ? 7 Şubat 457 18 Ocak 474 484 I. Leo
Impératrice Ariane.JPG Aelia Ariadne I. Leo
(Leonid)
y. 450 466/468 9 Şubat 474
1. kez
9 Ocak 475 515 Zeno
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Aelia Zenonis ? ? ? 9 Ocak 475 476 Ağustos 476/477 Basiliscus
Impératrice Ariane.JPG Aelia Ariadne I. Leo
(Leonid)
y. 450 466/468 476 Ağustos
2. kez
9 Nisan 491 515 Zeno
20 Mayıs 491
3. kez
515 I. Anastasius
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Justinyan Hanedanı (518–602)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Milano - Castello sforzesco - presunto ritatto Teodora - Foto G. Dall'Orto 6-1-2007 - 01.jpg Euphemia ? ? 491-518 518 Temmuz y. 524 I. Justinus
Theodora icon for template.jpg Theodora
(Θεοδώρα)
Acacius y. 500 ? 1 Ağustos 527 28 Haziran 548 I. Justinianos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Aelia Sophia Sittas[5] y. 530 ? 14 Kasım 565 tek başına imparator eşi olarak
5 Ekim 578 ortak-imparator eşi olarak
5 Ekim 578 601 sonrası II. Justinus
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Aelia Anastasia ? ? ? 7 Aralık 574 Caesarissa olarak
578 Eylül ortak-imparator eşi olarak
5 Ekim 578 tek başına imparator eşi olarak
14 Ağustos 582 593 II. Tiberius
Maurice follis with Constantina and Theodosius, Cherson mint.jpg Constantina II. Tiberius
(Justinian)[6]
y. 560 582 sonbahar 27 Kasım 602 y. 605 Mauricius
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Hanedan olmayan (602–610)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Leontia ? ? ? 23 Kasım 602 610 Ekim ? Phocas
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Herakleios Hanedanı (610–711)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Fabia Eudokia Afrikalı Rogas y. 580 5 Ekim 610 13 Ağustos 612 Herakleios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Martina Martinus ? 613 tek başına imparator eşi olarak
629/630 kıdemli-imparator eşi olarak
11 Şubat 641 641 sonrası
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Gregoria Niketas 610lar 629/630 629/630 kıdemsiz-imparator eşi olarak
11 Şubat 641 kıdemli-imparator eşi olarak
641 Mayıs ? III. Konstantin
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Fausta Valentinus
(Arsacid)
y. 630 642 15 Eylül 668 668 sonrası II. Konstans
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Anastasia ? ? ? 668 685 Eylül 711 sonrası IV. Konstantin
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eudokia ? ? ? y. 685? y. 695? ? II. Justinianos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Hazarlı Theodora ? ? 703 705 711 Aralık ?
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Hanedan olmayan (711–717)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yok

İsaurya Hanedanı (717–802)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Maria Bulgar Tervel[5]
(Dulo)
? ? 25 Mart 717 18 Haziran 741 ? III. Leon
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Anna III. Leon
(Isaurian)
y. 705 ? 741 Haziran rakip imparator eşi olarak 743 Kasım 743 sonrası Artabasdos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Hazarlı İrini Bihar ? y. 732 y. 732 ortak-imparator eşi olarak
18 Haziran 741 rakip imparator eşi olarak
2 Kasım 743 tek başına imparator eşi olarak
y. 750 V. Konstantin
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Maria ? ? y. 750 y. 751
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eudokia ? ? y. 751 [7] 14 Eylül 775 ?
Irina ( Pala d'Oro).jpg İrini Serantapechaina
(Ειρήνη η Αθηναία, Eirēnē)
?
(Sarantapechoi)
y. 752 17 Aralık 769 17 Aralık 769 ortak-imparator eşi olarak
25 Mart 775 tek başına imparator eşi olarak
18 Haziran 780 9 Ağustos 803 IV. Leon
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Amnialı Maria ? y. 770 788 Kasım 795 Ocak 823 sonrası VI. Konstantin
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theodote ? y. 780 795 Eylül y. 797 797 sonrası
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

I. Nikiforos Hanedanı (802–813)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theofano
(Θεοφανώ)
? ? 20 Aralık 807 807 ortak-imparator eşi olarak
26 Temmuz 811
2 Ekim 811 ? Stavrakios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Prokopia I. Nikiforos y. 770 - 813 sonrası geç 8. yüzyıl 2 Ekim 811 11 Temmuz 813 813 sonrası I. Mihail
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Hanedan olmayan (813–820)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theodosia Arsaber y. 775 ? 11 Temmuz 813 25 Aralık 820 826 sonrası V. Leon
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Frigya Hanedanı (820–867)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Thekla Bardanes Turkos ? 803 öncesi 25 Aralık 820 y. 823 II. Mihail
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Efrosini VI. Konstantin
(Isaurian)
y. 790 y. 823 2 Ekim 829 836 sonrası
Solidus-Michael III-sb1686.jpg Ermeni Theodora
(Θεοδώρα)
Marinos
(Mamikonian)
y. 815 5 Haziran 830 20 Ocak 842 867 sonrası Theofilos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eudokia Dekapolitissa ? ? 855 23 Eylül 867 – 24 Eylül 867 ? III. Mihail
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Makedon Hanedanı (867–1056)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Solidus-Basil I with Constantine and Eudoxia-sb1703.jpg Eudokia İngerina[8]
(Ευδοκία Ιγγερίνα)
Inger y. 840 865 26 Mayıs 866 ortak-imparator eşi olarak
24 Eylül 867 tek başına imparator eşi olarak
882 I. Basileios
Santa Teófano y León VI el Sabio.jpg Theofano
(Θεοφανώ)
Constantine Martiniako ? y. 883 29 Ağustos 886 893/897 10 Kasım 897 VI. Leon
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Zoe Zaoutzaina Stylianos Zaoutzes ? 893/897[9] May 899
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eudokia Baïana ? ? 900 Baharı[7] 12 Nisan 901
Zoe Karbonopsina.jpg Zoe Karbonopsina (Ζωή Καρβωνοψίνα) ? ? 9 Ocak 906[10] 11 Mayıs 912 ?
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Helena Lekapene I. Romanos y. 910 919 Mayıs 919 Mayıs ortak-imparator eşi olarak
27 Ocak 945 tek başına imparator eşi olarak
9 Kasım 959 19 Eylül 961 VII. Konstantin
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theodora
(Θεοδώρα)
? ? ? 920 Eylülas Caesarissa
17 Aralık 920 kıdemliortak-imparator eşi olarak
20 Şubat 922 I. Romanos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theofano [11]
(Θεοφανώ)
Anastaso y. 941 956 956 ortak-imparator eşi olarak
9 Kasım 959 tek başına imparator eşi olarak
15 Mart 963
1. kez
976 sonrası II. Romanos
963 Ağustos
2. kez
10 Aralık 969 – 11 Aralık 969 II. Nikeforos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theodora
(Θεοδώρα)
VII. Konstantin
(Macedonian)
y. 946 971 Kasım 10 Ocak 976 ? I. Yannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eleni Alypius ? 976? 976? sadece imparatoriçe ya da kıdemsiz-imparator eşi olarak
15 Aralık 1025 kıdemli-imparator eşi olarak
15 Kasım 1028 ? VIII. Konstantin
Zoe mosaic Hagia Sophia.jpg Zoi Porphyrogenita
(Ζωή)
VIII. Konstantin
(Macedonian)
y. 978 12 Kasım 1028 15 Kasım 1028
1. kez
11 Nisan 1034 1050 Haziran III. Romanos
11 Nisan 1034
2. kez
10 Aralık 1041 IV. Mihail
11 Haziran 1042[7]
3. kez
1050 Haziran IX. Konstantin
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Komnenos Hanedanı (1057–1059)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Bulgaristanlı Katerin Ivan Vladislav of Bulgaria
(Comitopuli Hanedanı)
? 1057 öncesi 5 Haziran 1057 rakip imparator eşi olarak
31 Ağustos 1057 tek başına imparator eşi olarak
22 Kasım 1059 1059 sonrası I. İsaakios Komnenos
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Dukas Hanedanı (1059–1081)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Romanos et Eudoxie.JPG Eudokia Makrembolitissa
(Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα)
John Makrembolites
(Makrembolites)
1021 1050 öncesi 24 Kasım 1059
1. kez
22 Mayıs 1067 1096 X. Konstantin
1 Ocak 1068
2. kez
1071 IV. Romanos Diogenes
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg İrene Pegonitissa Niketas Pegonites ? ? ?yaklaşık 1059? Caesarissa olarak
1074 Kocası istemediği halde asi Normanlar tarafından İmparatror ilan edilmişitr.
? ? Sezar İoannis Dukas
Maria of Alania.jpg Maria Bagrationi
(Μαρία της Αλανίας)
IV. Bagrat
(Bagrationi)
y. 1050 1065 1065 kıdemsiz-imparator eşi olarak
22 Mayıs 1067 ortak-imparator eşi olarak
1071 tek başına imparator eşi olarak
1075 kıdemli-imparator eşi olarak
31 Mart 1078 1103 sonrası VII. Mikhail
y. 1078 10 Aralık 1081 III. Nikeforos
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Komnenos Hanedanı (1081–1185)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg İrini Dukena
(Ειρήνη Δούκαινα)
Andronikos Dukas
(Doukai)
y. 1066 1078 4 Nisan 1081 15 Ağustos 1118 19 Şubat 1123 ya da 1133 I. Aleksios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Anna Komnini
(Άννα Κομνηνή)
I. Aleksios
(Komnenoi)
1 Aralık 1083 1097 Caesarissa olarak 1118/1137 1153 Sezar Nikeforos Bryennios
Irina (st Sofia).jpg Macaristanlı İrini I. Ladislaus
(Árpád)
1088 1104 1104 ortak-imparator eşi olarak
15 Ağustos 1118 tek başına imparator eşi olarak
13 Ağustos 1134 II. İoannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Sulzbachlı Bertha Sulzbach Kontu II. Berengar
(Babenberg Hanedanı)
1110lar 1146 Epifani bayramı sonrası 1159 I. Manuil
Maria of Antioch.jpg Antakyalı Maria Antakyalı Raymond
(Ramnulfids)
1145 24 Aralık 1161 24 Eylül 1180 1182
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Fransalı Agnes VII. Louis
(Capetian)
1171 2 Mart 1180 24 Eylül 1180 1183 Ekim 1204 sonrası II. Aleksios
1183 12 Eylül 1185 I. Andronikos
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Angelos Hanedanı (1185–1204)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Macaristanlı Margaret III. Béla
(Árpád)
1175 y. 1185 12 Eylül 1185 1. kez 8 Nisan 1195 1223 II. İsaakios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Efrosini Dukena Kamatera
(Ευφροσύνη Δούκαινα Καματερίνα ή Καματηρά)
Andronikos Doukas Kamateros
(Doukai)
y. 1155 y. 1169 8 Nisan 1195 17/18 Temmuz 1203 1211 III. Aleksios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Macaristanlı Margaret III. Béla
(Árpád)
1175 y. 1185 1203 Temmuz 2. kez 1204 Ocak 1223 II. İsaakios
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eudokia Angelina[12]
(Ευδοκία Αγγελίνα)
III. Aleksios
(Angeloi)
1 Aralık 1083 ?1204? 1211 V. Aleksios
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Bizans İmparatorluğu İmparator eşleri (sürgünde)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latinlerin 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hıristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından İznik İmparatorluğu, Trabzon İmparatorluğu ve Epir Despotluğu isimli üç devlet kurulmuştur. Bunların en büyüğü olan İznik İmparatorluğu, 1261 yılında Konstantinopolis'i tekrar ele geçirmiş ve o yıldan sonra tekrar Bizans İmparatorluğu'nun devamı kabul edilmiştir.

Bizans İmparatorluğu İmparator eşleri (restore edilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

Paleologos Hanedanı (Konstantinopolis'de restore edilmiştir, 1261–1453)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Theodora Palaiologina İoannis Dukas Vatacis
(Doukai)
y. 1240 1253 1 Ocak 1259 İznik ortak-imparator eşi olarak
18 Ağustos 1258 tek başına İznik imparator eşi olarak
25 Temmuz 1261 Konstantinopolis'de restore edilmiş imparator eşi olarak
8 Kasım 1273 kıdemli-imparator eşi olarak
1281 sadece imparator eşi olarak
11 Aralık 1282 4 Mart 1303 VIII. Mihail
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Anna of Hungary Stephen V of Hungary
(Árpád)
y. 1260 8 Kasım 1273 ortak-imparator eşi olarak 1281/1282 II. Andronikos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Montferratlı İrene William VII, Marquess of Montferrat
(Aleramici)
1274 1284 tek başına imparator eşi olarak
16 Ocak 1294 kıdemli-imparator eşi olarak
1317
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Ermenistanlı Rita II. Levon (Ermenistan)
(Hethumid Hanedanı)
10/11 Ocak 1278 y. 1185 16 Ocak 1294 kıdemsiz-imparator eşi olarak
1317 sadece imparatoriçe olarak
12 Ekim 1320 1333 Temmuz IX. Mihail
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Irene of Brunswick Henry I, Duke of Brunswick-Lüneburg
(Welf)
y. 1293 1318 Mart 1318 Mart ortak-imparator eşi olarak
1321 Temmuz rakip imparator eşi olarak
16 Ağustos 1324 – 17 Ağustos 1324 III. Andronikos
Anna of Savoy.jpg Savoyalı Anna Savoya Kontu V. Amadeus
(Savoie)
1306 1326 Ekim 1326 Ekim rakip imparator eşi olarak
24 Mayıs 1328 tek başına imparator eşi olarak
15 Haziran 1341 1359
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg İrini Asanina Andronikos Asen
(Asen)
y. 1300 1320 öncesi 26 Ekim 1341 rakip imparator eşi olarak
8 Şubat 1347 ortak-imparator eşi olarak
4 Aralık 1354 1363-1379 VI. İoannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eleni Kantakuzini VI. İoannis
(Kantakouzenoi)
1333 28 Mayıs/29 Mayıs 1347 28 Mayıs/29 Mayıs 1347 ortak-imparator eşi olarak
1352 rakip imparator eşi olarak
4 Aralık 1354 kıdemli-imparator eşi olarak
12 Ağustos 1376 10 Aralık 1396 V. İoannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg İrini Paleologina Demetrios Palaiologos
(Palaiologoi)
1327 1340 15 Nisan 1353 ortak-imparator eşi olarak
4 Aralık 1354 rakip imparator eşi olarak
1357 Matheos
Keratsa of Bulgaria.jpg Bulgar Keratsa Ivan Alexander of Bulgaria
(Shishman)
1348 17 Ağustos 1355 sonrası 17 Ağustos 1355 sonrası ortak-imparator eşi olarak
12 Ağustos 1376 kıdemli-imparator eşi olarak
1 Temmuz 1379 1390 IV. Andronikos
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Eleni Kantakuzini VI. İoannis
(Kantakouzenoi)
1333 28 Mayıs/29 Mayıs 1347 1 Temmuz 1379 kıdemli-imparator eşi olarak, kocası tekrar iktidar olduğunda
14 Nisan 1390 sadece imparatoriçe olarak
17 Eylül 1390 kıdemli-imparator eşi olarak, kocası tekrar iktidar olduğunda
16 Şubat 1391 10 Aralık 1396 V. İoannis
Empress Helena Dragash.JPG Helena Dragaš Konstantin Dragaš
(Dragaš)
y. 1372 10 Şubat 1392 kıdemli-imparator eşi olarak 21 Temmuz 1425 23 Mayıs 1450 II. Manuil
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Irene Gattilusio Francesco II of Lesbos
(Gattilusio)
1333 1397 öncesi ortak-imparator eşi olarak 22 Eylül 1408 1 Haziran 1440 VII. İoannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Anna of Moscow I. Vasili
(Rurikid)
1393 y. 1411 1416 Despoina ve kısa bir süre sonra ortak-imparator eşi olarak 1417 Ağustos VIII. İoannis
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Montferratlı Sofya Paleoligina Theodore II, Marquess of Montferrat
(Palaiologoi)
1396 19 Ocak 1421 19 Ocak 1421ortak-imparator eşi olarak
21 Temmuz 1425 tek başına imparator eşi olarak
1426 Ağustos 21 Ağustos 1434
Maria Comnena Greek Princess Trebizond by Pisanello.JPG Maria Megale Komnini Trabzonlu IV. Aleksios
(Megalokomnenoi)
? 1427 Eylül[7] 17 Aralık 1439
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Başlangıç Bitiş Ölüm Eşi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ hiçbir zaman unvanlandırılmadı
  2. ^ statüsü nikahsız ya da karısı olarak belirsizdir
  3. ^ Julianus Apostata tarafında "Senato ve Atina Halkına Mektuplar"' zikredilir
  4. ^ Bunu görüp görmediği bilinmemektedir.
  5. ^ a b historical theory
  6. ^ evlatlık
  7. ^ a b c d Üçüncü evlilik Ortodoks Kilisesi kurallarına göre son kez izin verilen seferdir fakat kilise tarafından yüksek oranda kabül görmez.
  8. ^ öncesinde III. Mikhail'ın metresi
  9. ^ 893–897 yılları arasında Zoe Zaoutzaina'nun statüsü konusunda ihtilaf vardır. Symeon'e göre, VI. Leon'un Theofano ile evliliği geçerli değildi ve bu yüzden Leon ve Zoe o yıl evliydiler. Teofanes'e göre ise, evlilik geçerliydi ve Zoe hala kraliyet metresiydi. Theofano, kendi manastırında 10 Kasım 897 tarihinde öldü. Teofanes'e göre, Leon ve Zoe bu noktada evlendiler. Symeon ve Teofanes'in her ikisine göre Zoe öncülünün ölümünden sonra Augusta olarak tac giymiştir.
  10. ^ Dördüncü evlilik Ortodoks Kilisesi gözünde meşru değildir.
  11. ^ Geleceğin imparatoru I. Yannis Çimiskes'in sevgilisi
  12. ^ Evlilik tarihinin belli olmaması nedeniyle bazen Dördüncü Haçlı Seferi öncesi son Bizans İmparator eşi kabul edilmez.