Andronikos Dukas (VII. Mihail'in kuzeni)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Andronikos Dukas veya Dükas (ö. 14 Ekim 1077), Bizanslı protovestiarios ve protoproedros.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Andronikos Dukas, Caesar İoannis Dukas ile İrini Pegonitissa çiftinin oğludur. Babası, İmparator X. Konstantinos Dukas'ın kardeşidir. Anne tarafından büyükbabası Nikitas Pegonitis'dir. Andronikos, İmparator VII. Mihail'in birinci derece kuzenidir.

Romen Diyojen tarafından 1071 yılında Alp Arslan komutasındaki Selçuklu Hanedanına karşı yapılan Malazgirt Meydan Muharebesi'nde kendisine önemli bir görev verilerek ordunun bir bölümünü komuta etmiştir. Geri rezerv ordusunun komutanı olarak imparatorun öldüğünü ilan edip, muharebe alanını terk etmiştir. IV. Romanos'un karşı taraf esir edilmesi ile sonuçlanacak yenilgiye sebep olmakla suçlanır.

1072 yılında, Alp Arslan, Romen Diyojen'i serbest bıraktıktan sonra, İmparator VII. Mihail ve babası Sezar İoannis, Andronikos ile kardeşi Konstantinos'u Romen Diyojen'i durdurmak için yollandı. Romen Diyojen'i yenip, Kilikya'da ele geçirdiler. Romen Diyojen'i teslim almış ve Konstantinopolis'2 göndermiştir. Tahttan indirilen imparatora olan eski nefretine rağmen, 29 Haziran 1072 tarihinde gözlerinin kör edilmesine karşı çıktığı söylenir.

1073 yılında, protoproedros, protovestiarios ve megas domestikos unvanlarıyla kaydedilmiştir ki Mihail Attaleiates, Romen Diyojen'e karşı gönderildiğinde Doğu'nun Domestikos ton sholon makamına atandığını kaydeder.[1]

1074 yılında, Andronikos ve babası, Roussel de Bailleul liderliğinde paralı askerlerin başlattığı isyana karşı hazırlanan İmparatorluk ordusuna komuta etmişlerdir. Her ikisi de asiler tarafından esir edilmişlerdir. Andronikos, ağır yaralı olarak serbest bırakılmıştır. Konstantinopolis'te yıllarca süren tedavi görmüş ama Ekim 1077 tarihinde ödemden ölmüştür.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Andronikos Dukas, Bulgaristan İmparatoru İvan Vladislav'ın oğlu Troian'ın kızı Bulgaristanlı Maria ile evlenmiştir. Maria Andronikos çiftinin yedi çocukları olmuştur:[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Guilland (1967), pp. 406–407, 454
  2. ^ a b Kouroupou & Vannier 2005, s. 50
  3. ^ Kouroupou & Vannier 2005, s. 54
  4. ^ Kouroupou & Vannier 2005, s. 48-49
  5. ^ Kouroupou & Vannier 2005, s. 53
  6. ^ Kouroupou & Vannier 2005, s. 56
Genel