Maria (VI. Konstantinos'un eşi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maria
Bizans İmparatoriçesi
Hüküm süresi788–795
Doğum8. Yüzyıl
Ölüm9. Yüzyıl
Eş(ler)iVI. Konstantinos
Çocuk(lar)ıEfrosini, İrini
Hanedanİsaurya Hanedanı

Amnialı Maria, (y. 770 - 823 sonrası), Bizans İmparatoru VI. Konstantinos'un ilk eşidir. Armeniakon Themasının önde gelenlerinden, hayır işleri ile tanınmış Aziz Filaretos'un torunudur, bu akrabalık Filaretos'un hagiografisinde belirtilmiştir. Paflagonya'da Amnia şehrinde doğmuştur.

İmparatoriçe[değiştir | kaynağı değiştir]

En eski kaydedilmiş görücülük gösterisine katılan on üç adaydan biriydi. Görücülük gösterisi naibe İmparatoriçe İrini tarafından, oğlu VI. Konstantinos'a uygun eş bulunması için düzenlenmişti. Konstantinos daha önce Şarlman ve Hildegard çiftinin kızı Rotrude ile nişanlanmıştı, fakat İrini bu nişanı bozdu.

Maria aslen İrini tarafından seçilmiştir. Konstantinos ve Logothetis tu dromu olarak hizmet eden bir hadım olan Stavrakios'ta bu gösteriye katıldıkları kaydedilmiştir. Fakat seçime etkileri belirtilmemiştir.

Evlilik Kasım 788 tarihinde gerçekleşmiştir. Günah Çıkartıcı Theofanis'in Vakainamesinde bu evlilik belirtilmiştir. Evlilik altı yıl sürmüş ve iki kız çocuk ile sonuçlanmıştır. Teofanes, Konstantinos'un bir zaman ilk karısına karşı döndüğünü kaydeder. Teofanes, evliliğin bozulmasının sebeplerini İrini'nin entrikalarına bağlar.

794 yılında, Konstantinos annesinin bir nedimesi (kubikularia) olan Theodote isimli bir metres buldu. Ocak 795 tarihinde, Konstantinos, Maria'dan boşandı. Maria ve kızları Prinkipo adasına rahibe olmaları için gönderildiler. Eylül 795 tarihinde Konstantinos, Theodote ile evlendi.

Ortodoks Kilisesi çevresinde onaylanmayan ilk boşanmadır. Maria hala yaşarken, yeniden evlilik zinanın meşrulaştırma teşebbüsü olarak görüldü. İkinci evliliğin meşruluğu, Moechian ihtilafı (Yunanca moichos, "zina") olarak adlandırılacak dini bir ihtilafı ateşledi. Fakat Maria zamanının bu tartışmaların hiçbirine katılmamıştır.

Hayatının geri kalanında rahibe olarak kaldı. En son yaklaşık 823 yılında adı zikredilmiştir. Kızı Efrosini, II. Mihail ile evlenmesi için rahibelikten alınmıştır. Bu kararı onaylamamış ama etkisi olmamıştır. Bu itirazı, Thedoros o Studitis'in mektuplarında zikredilmiştir. Ölüm yılı bilinmemektedir.

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Konstantinos ile Maria çiftinin iki kızları olmuştur:

  • Efrosini (y. 790 – 836 sonrası). II. Mihail ile evlenmiştir.
  • İrini. 795 yılında rahibe olmuştur. En son 796 yılında hayatta olduğuna dair kayıt vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Maria (VI. Konstantinos'un eşi)
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
İrini
Bizans İmparatoriçe eşi
788–795
Sonra gelen
Theodote