IV. Aleksios (Trabzon imparatoru)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
IV. Aleksios Komninos
Trabzon İmparatoru
Hüküm süresi1417-1429
Ölüm1429
Eş(ler)iTheodora Kantakuzini
HanedanKomninos Hanedanı
BabasıIII. Manuil
AnnesiGulkhan-Eudokia

IV. Aleksios Megas Komninos ya da Alexius IV (YunancaΑλέξιος Δ΄ Μέγας Κομνηνός, Alexios IV Megas Komnēnos), (1382 - 1429), 5 Mart 1417 tarihinden Ekim 1429 tarihine kadar kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. III. Manuil ile Gürcü Gulkhan-Eudokia'nın oğludur.

Hükümdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahta geçtiğinde babasından kalan Ceneviz ihtilafı ile uğraştı. Cenevizliler bir filo ile bir manastırı almış ve kaleye çevirmişlerdi. 1418 yılında onlarla bir anlaşma yaptı. Venedikliler ile ilişkileri göreceli olarak daha iyiyidi.

Timur'un ölümünden sonra, Küçük Asya'nın büyük bir bölümü kargaşa içindeydi. Karakoyunlu Devleti hükümdarı Kara Yusuf, Arsinga Emir'i ve Akkoyunlu hükümdarlarını yenmiş ve Ermenistan'a hakim olmuştu. Aleksios, bu güçlü komşunun düşmanlığından sakınmak için kızlarından birini Kara Yusuf'un oğullarından Cihan Şah ile yaklaşık 1420 yılında evlendirdi.

Aleksios evlilik politikasını Hristiyan komşuları ile de devam ettirdi. Kızı, Maria'yı 1428 yılında Bizans İmparatoru VIII. İoannis ile evlendirmiştir. Diğer kızı Eudokia, İtalyan asıllı Syros Lordu Niccolò Crispo ile evlenmiştir, Kıbrıs'ın son kraliçesi Catherine Cornaro bu çiftin biyolojik büyük ebeveynleridir.

Evliliği ve çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

1395 yılında, Aleksios, Theodora Kantakuzini ile evlenmiştir.[1]

Başka anneden iki kızı daha vardır:[1][2]

  • Theodora, Kara Yülük Osman'ın karısı
  • Eudokia-Valenza, İtalyan asıllı Syros Lordu Niccolò Crispo'nun karısı (IV. İoannes'in kızı olma ihtimali de vardır)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Profile of Alexios IV and his children in "Medieval Lands" by Charles Cawley". 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2010. 
  2. ^ "Listing of the Megaloi Komnenoi of Trebizond". 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2010. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • W. Miller, Trebizond: The Last Greek Empire of the Byzantine Era, Chicago, 1926.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
III. Manuil

Trabzon İmparatoru

1417-1429
Sonra gelen:
IV. İoannis