Nobel Kimya Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Nobel Kimya Ödülü, İsveçli kimyager Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine kurulmuştur.

Nobel Kimya Ödülü sahipleri (İsveççe: Nobelpriset i kemi) kimyanın çeşitli dallarından biliminsanlarına İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış, ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda seçkin katkılarda bulunanlara verilmeye başlanmıştır.[1] Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, ödül sahibine İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır.[2] Nobel Kimya Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Hollanda'dan Jacobus Henricus van 't Hoff kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir.[3] 1901 yılında, van 't Hoff 150.782 İsveç kronu almıştır, ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Osamu Shimomura, Martin Chalfie ve Roger Y. Tsien nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmişlerdir.[4] Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.[5]

Yirmi beşten fazla kişi organik kimya alanındaki katkıları için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür ki, bu sayı diğer tüm diğer kimya dallarından daha fazladır[6] Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan iki Alman'ın, Richard Kuhn (1938) ve Adolf Butenandt (1939), kendi hükümetleri tarafından ödülü kabul etmelerine izin verilmemiştir. Sonradan madalya ve diplomaları teslim edilmiş, fakat paraları verilmemiştir. 1958 ve 1980 yıllarında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Frederick Sanger, bu ödülü iki kez kazanan tek kişidir. Nobel Ödülü'nü iki kez kazanan diğer kişiler şunlardır: Marie Curie (1903'te fizik, 1911'de kimya) ve Linus Carl Pauling (1954'te kimya, 1962'de barış).[7] Bugüne kadar dört kadın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır: Marie Curie (1911), Irène Joliot-Curie (1935), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1964) ve Ada E. Yonath (2009).[8] 2008 yılına geldiğimizde Nobel Kimya Ödülü 102 defa verilmiş ve toplamda 156 kişi bu ödülü kazanmıştır. Ayrıca sekiz defa Nobel Kimya Ödülü verilmemiştir.[9]

Kazananlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl İsim Ülke Gerekçe
1901 Vant Hoff.jpg Jacobus Henricus van 't Hoff  Almanya
 Hollanda
"...çözeltilerdeki kimyasal dinamik ve ozmoz basıncı kanunlarını keşfi için..." [10]
1902 Hermann Emil Fischer.jpg Hermann Emil Fischer  Almanya "...şeker ve pürin sentezi üzerine çalışmaları için..." [11]
1903 Arrhenius2.jpg Svante Arrhenius  İsveç "...çözünmenin elektrolitik teorisi için..." [12]
1904 William Ramsay.jpg William Ramsay  Birleşik Krallık "...havadaki asal gaz nitelikli elementleri keşfi için..." [13]
1905 Adolf von Baeyer (1905).jpg Adolf von Baeyer  Almanya "...organik boyalar ve hidroaromatik bileşikler üzerine çalışmaları için..." [14]
1906 Henri Moissan.jpg Henri Moissan  Fransa "...flor elementini araştırması ve ayrıştırması ile kendi adıyla alınan elektrik fırını için..." [15]
1907 Eduard Buchner (Nobel 1907).jpg Eduard Buchner  Almanya "...biyokimyasal araştırmaları ve hücreden bağımsız fermentasyonu keşfi için..." [16]
1908 Ernest Rutherford2.jpg Ernest Rutherford  Birleşik Krallık
 Yeni Zelanda
"...elementlerin parçalanması ve radyoaktif maddelerin kimyası üzerine araştırmaları için..." [17]
1909 Wilhelm Ostwald.jpg Wilhelm Ostwald  Almanya
 Rusya
"...kataliz üzerine çalışması ile kimyasal denge ve kimyasal reaksiyon hızları üzerine araştırmaları için..." [18]
1910 Otto Wallach.jpg Otto Wallach  Almanya "...alisiklik bileşikler alanındaki çalışması için..." [19]
1911 Mariecurie.jpg Marie Curie  Fransa
 Rusya
"...radyum ve polonyumu keşfi için..." [20]
1912 Viktor-grignard.jpg Victor Grignard  Fransa "...Grignard reaktifini keşfi için..." [21]
Paul Sabatier.jpg Paul Sabatier  Fransa "...organik bileşikleri hidrojenlendirme yöntemi için..." [21]
1913 Alfred Werner.jpg Alfred Werner  İsviçre
 Fransa
"...moleküllerdeki atomların bağlanması üzerine çalışması için..." [22]
1914 Theodore william richards.jpg Theodore William Richards  ABD "...çok sayıdaki elementin atom ağırlığını belirlemesi için..." [23]
1915 Richard Willstätter.jpg Richard Martin Willstätter  Almanya "...bitki pigmentleri üzerine araştırması için..." [24]
1916 Ödül verilmedi
1917 Ödül verilmedi
1918 Fritz Haber.png Fritz Haber  Almanya
 Prusya
"...amonyak sentezi için..." [25]
1919 Ödül verilmedi
1920 Walther Nernst.jpg Walther Hermann Nernst  Almanya "...termokimya üzerine çalışması için..." [26]
1921 Frederick Soddy.jpg Frederick Soddy  Birleşik Krallık "...radyoaktif maddelerin kimyası ile ilgili çalışması ve izotoplar üzerine alıştırmaları için..." [27]
1922 Francis William Aston.jpg Francis William Aston  Birleşik Krallık "...radyoaktif olmayan çok sayıda elementin içindeki izotopları keşfi ve tam sayı kuralı için..." [28]
1923 Fritz Pregl.jpg Fritz Pregl  Avusturya "...organik maddelerin mikroanalizi yöntemini buluşu için..." [29]
1924 Ödül verilmedi
1925 Richard Adolf Zsigmondy LOC.jpg Richard Adolf Zsigmondy  Almanya
 Avusturya
"...kolloid çözeltilerin heterojen doğasını göstermesi ve kullandığı yöntemler için..." [30]
1926 The-svedberg-1.jpg Theodor Svedberg  İsveç "...kolloid sistemler üzerine çalışması için..." [31]
1927 Heinrich Wieland.jpg Heinrich Otto Wieland  Almanya "...safra asitleri ve ilişkili maddeleri araştırması için..." [32]
1928 Adolf Windaus.jpg Adolf Otto Reinhold Windaus  Almanya "...steroller ve onların vitaminlerle olan bağlantısını üzerine araştırması için..." [33]
1929 ArthurHarden.jpg Arthur Harden  Birleşik Krallık "...şeker fermentasyonu ve fermentasyon enzimleri üzerine araştırmaları için..." [34]
Euler-chelpin.jpg Hans von Euler-Chelpin  İsveç
 Almanya
1930 Hans Fischer (Nobel).jpg Hans Fischer  Almanya "...hemin ve klorofil üzerine araştırması için..." [35]
1931 Carl Bosch.jpg Carl Bosch  Almanya "...kimyasal yüksek basınç konusundaki katkıları için..." [36]
Bergius.jpg Friedrich Bergius  Almanya
1932 Irving Langmuir.jpg Irving Langmuir  ABD "...yüzey kimyası ile alakalı çalışmaları için..." [37]
1933 Ödül verilmedi
1934 Urey.jpg Harold Clayton Urey  ABD "...döteryum elementinin keşfi için..." [38]
1935 Joliot-fred.jpg Frédéric Joliot  Fransa "...yeni radyoaktif elementlerin sentezi ve keşfi için..." [39]
Irène Joliot-Curie (1897-1956), c. 1935.jpg Irene Joliot-Curie  Fransa
1936 Debye.jpg Peter Debye  Almanya
 Hollanda
"...X ışınları ve elektronların gazlarda kırınımı ile moleküler yapı ve dipol momentleri hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [40]
1937 Norman Haworth.jpg Walter Haworth  Birleşik Krallık "...karbonhidratlar ve c vitamini ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [41]
Karrer.jpg Paul Karrer  İsviçre
 Rusya
"...Karotenoidler, flavinler, vitaminler ve B2 hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [41]
1938 Richard Kuhn ETH-Bib Dia 248-065.jpg Richard Kuhn  Almanya
 Avusturya-Macaristan
"...karotenoidler ve vitaminler hakkındaki çalışmaları sebebiyle..." [42]
1939 No image.svg Adolf Butenandt  Almanya "...cinsiyet hormonları ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [43]
Leopold Ruzicka ETH-Bib Portr 00239.jpg Lavoslav Ružička  İsviçre
 Avusturya-Macaristan
"...polimetilenler ve yüksek terpenler ile alakalı çalışmaları sebebiyle..." [43]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943 George de Hevesy.jpg George de Hevesy  İsveç
 Avusturya-Macaristan
"...izotopları, kimyasal işlemlerin gidişatını gözlemlemek amacıyla radyoaktif iz olarak kullanma konusundaki çalışmaları sebebiyle..." [44]
1944 Otto Hahn (Nobel).jpg Otto Hahn  Almanya "...ağır çekirdeklerin bölünmesini keşfi için..." [45]
1945 Virtanen.jpg Artturi Ilmari Virtanen  Finlandiya "...tarım ve beslenme kimyası alanında yaptığı araştırma ve keşifler, özellikle de yem korunması yöntemi için..." [46]
1946 James Batcheller Sumner.jpg James B. Sumner  ABD "...enzimlerin kristallenebilmesini keşfi için..." [47]
John Howard Northrop.jpg John Howard Northrop  ABD "...enzimleri ve virüs proteinlerini saf halde elde edebildikleri için..." [47]
Wendell Meredith Stanley.jpg Wendell Meredith Stanley  ABD
1947 Robert Robinson organic chemist.jpg Robert Robinson  Birleşik Krallık "...bitki ürünleri, özellikle alkoloidler üzerine araştırmaları için..." [48]
1948 Arne Tiselius.jpg Arne Tiselius  İsveç "...elektroforez ve adsorpsiyon analizi üzerine araştırmaları için..." [49]
1949 William Giauque Nobel.jpeg William Giauque  ABD
 Kanada
"...kimyasal termodinamik alanındaki katkıları için..." [50]
1950 Otto Paul Hermann Diels.jpg Otto Diels  Almanya "...dien sentezini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için..." [51]
Kurt Alder Nobel.jpg Kurt Alder  Almanya
 Prusya
1951 Mcmillan postcard.jpg Edwin McMillan  ABD "...uranyum ötesi elementlerin kimyası alanındaki keşifleri için..." [52]
Seaborg.jpg Glenn T. Seaborg  ABD
1952 Archer John Porter Martin (1910-2002).tif Archer John Porter Martin  Birleşik Krallık "...ayrıştırma kromatografisini keşifleri için..." [53]
Richard Laurence Millington Synge.jpg Richard Laurence Millington Synge  Birleşik Krallık
1953 Hermann Staudinger ETH-Bib Portr 14419-3.jpg Hermann Staudinger  Almanya "...makromoleküler kimya alanındaki keşifleri için..." [54]
1954 Linus Pauling 1962.jpg Linus Pauling  ABD "...kimyasal bağın doğası üzerine araştırması için..." [55]
1955 No image.svg Vincent du Vigneaud  ABD "...kükürt bileşikleri üzerine çalışmaları, özellikle de bir polipeptit hormonun ilk kez sentezlemesi için..." [56]
1956 Cyril Norman Hinshelwood Nobel.jpg Cyril Norman Hinshelwood  Birleşik Krallık "...kimyasal tepkimelerin mekanizması üzerine araştırmaları için..." [57]
Nikolay Semyonov Nobel.jpg Nikolay Nikolaevich Semenov  Sovyetler Birliği
1957 Alexander Todd Nobel.jpg Alexander R. Todd, Baron Todd  Birleşik Krallık "...nükleotitler ve nükleotit ko-enzimleri üzerine çalışması için..." [58]
1958 Frederick Sanger.jpg Frederick Sanger  Birleşik Krallık "...proteinlerin, özellikle de insülinin yapısı üzerine çalışması için..." [59]
1959 Heyrovsky Jaroslav.jpg Jaroslav Heyrovský  Çekoslovakya
 Avusturya-Macaristan
"...polarografik analiz yöntemlerini keşfi ve geliştirmesi için..." [60]
1960 No image.svg Willard Libby  ABD "...yaş belirlemesinde karbon-14 kullanımı ile ilgili yöntemi için..." [61]
1961 Melvin Calvin.jpg Melvin Calvin  ABD "...bitkilerin karbondioksit özümsemesi üzerine araştırması için..." [62]
1962 Max Perutz.jpg Max Perutz  Birleşik Krallık
 Avusturya
"...küresel proteinlerin yapıları üzerine çalışmaları için..." [63]
John Kendrew Nobel.jpg John Kendrew  Birleşik Krallık
1963 Karl Ziegler Nobel.jpg Karl Ziegler  Almanya "...yüksek polimerleri ilgilendiren keşifleri için..." [64]
Giulio Natta Nobel.jpg Giulio Natta  İtalya
1964 No image.svg Dorothy Crowfoot Hodgkin  Birleşik Krallık "...öneml biyokimyasal maddelerin yapısını X ışını teknikleri ile belirlemesi için..." [65]
1965 Robert Burns Woodward portrait.jpg Robert Burns Woodward  ABD "...organik sentez ile ilgili başarıları için..." [66]
1966 Mulliken,Robert 1929 Chicago.jpg Robert S. Mulliken  ABD "...kimyasal bağlar ve molekillerin elektronik yapısını konu alan çalışmaları için..." [67]
1967 Eigen,Manfred 1996 Göttingen b.jpg Manfred Eigen  Almanya "...aşırı hızlı kimyasal tepkimelerle ilgili çalışmaları için..." [68]
No image.svg Ronald George Wreyford Norrish  Birleşik Krallık
George Porter Nobel.jpg George Porter  Birleşik Krallık
1968 Onsager 1968.jpg Lars Onsager  ABD
 Norveç
"...kendi adını taşıyan çift taraflı bağıntıları keşfi için..." [69]
1969 No image.svg Derek Barton  Birleşik Krallık "...konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için..." [70]
Odd Hassel.jpg Odd Hassel  Norveç
1970 Luis Federico Leloir - young.jpg Luis F. Leloir  Arjantin
 Fransa
"...şeker nükleotitleri ve onların karbonhidrat biyosentezindeki işlevlerini keşfi için..." [71]
1971 Herzberg,Gerhard 1952 London.jpg Gerhard Herzberg  Kanada
 Almanya
"...moleküllerin, özellikle de serbest radikallerin elektron yapı ve geometrileri üzerine katkıları için..." [72]
1972 Christian B. Anfinsen, NIH portrait, 1950s.jpg Christian B. Anfinsen  ABD "...ribonükleazla ilgili çalışması için..." [73]
No image.svg Stanford Moore  ABD "...ribonükleaz molekülünün kimyasal yapısıyla katalitik aktivitesi arasındaki bağlantının anlaşılmasına yönelik katkıları için..." [73]
No image.svg William H. Stein  ABD
1973 No image.svg Ernst Otto Fischer  Almanya "...organometal bileşikleri üzerine çalışmaları için..." [74]
Geoffrey Wilkinson (ca. 1976).jpg Geoffrey Wilkinson  Birleşik Krallık
1974 No image.svg Paul Flory  ABD "...makromoleküllerin fiziksel kimyası üzerine temel teorik ve deneysel çalışmaları için..." [75]
1975 No image.svg John Cornforth  Birleşik Krallık
 Avustralya
"...enzimlerle katalizlenen tepkimelerin stereokimyası üzerine çalışması için..." [76]
Vladimir Prelog ETH-Bib Portr 13765.jpg Vladimir Prelog  İsviçre
 Avusturya-Macaristan
"...organik molekül ve reaksiyonların stereokimyası alanındaki araştırmaları için..." [76]
1976 William n lipscomb jr.jpg William Lipscomb  ABD "...boranların yapısı üzerine çalışmaları için..." [77]
1977 No image.svg Ilya Prigogine  Belçika
 Rusya
"...denge dışı termodinamik konusuna katkıları için..." [78]
1978 No image.svg Peter D. Mitchell  Birleşik Krallık "...kemiozmotik kuramın formüllerini bulduğu için..." [79]
1979 No image.svg Herbert C. Brown  ABD
 Birleşik Krallık
"...sırasıyla, bor ve fosfor içeren bileşiklerin organik sentez reaktifleri olarak kullanımlarını geliştirmeleri için..." [80]
No image.svg Georg Wittig  Almanya
1980 Paul Berg in 1980.jpg Paul Berg  ABD "...nükleik asitlerin, özellikle de rekombinant DNA'nın biyokimyası üzerine temel çalışmaları için..." [81]
WalterGilbert2.jpg Walter Gilbert  ABD "...nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesiyle ilgili katkıları için..." [81]
Frederick Sanger2.jpg Frederick Sanger  Birleşik Krallık
1981 No image.svg Kenichi Fukui  Japonya "...kimyasal tepkimelerin davranışını ilgilendiren kuramları için..." [82]
Roald Hoffmann.jpg Roald Hoffmann  ABD
 Polonya
1982 Aaron Klug 1979.jpg Aaron Klug  Birleşik Krallık
 Litvanya
"...kristalografik elektron mikroskopisini geliştirmesi ve biyolojik önemi olan nükleik asit-protein komplekslerinin yapılarını aydınlatışı için..." [83]
1983 No image.svg Henry Taube  ABD
 Kanada
"...elektron aktarım tepkimelerinin işleyişi üzerine çalışması için..." [84]
1984 No image.svg Robert Bruce Merrifield  ABD "...katı bir matris üzerinde kimyasal senteze yönelik yöntem geliştirmesi için..." [85]
1985 Herbert Hauptman - UB 2009.jpg Herbert A. Hauptman  ABD "...kristal yapılarının belirlenmesine yönelik doğrudan yöntemler geliştirmedeki başarıları için..." [86]
Jerome Karle, 2009.jpg Jerome Karle  ABD
1986 Dudley R. Herschbach in Lindau.jpg Dudley R. Herschbach  ABD "...temel kimyasal süreçlerin dinamiğini ilgilendiren katkıları için..." [87]
Yuan T. Lee 1-1.jpg Yuan T. Lee  ABD
 Tayvan
No image.svg John C. Polanyi  Kanada
 Almanya
1987 No image.svg Donald J. Cram  ABD "...yapıya özgü etkileşimi yüksek seçicilik gösteren moleküller geliştirme ve kullanmaları için..." [88]
Bundesarchiv B 145 Bild-F088117-0003, Jean-Marie Lehn.jpg Jean-Marie Lehn  Fransa
No image.svg Charles J. Pedersen  ABD
 Güney Kore
1988 No image.svg Johann Deisenhofer  ABD
 Almanya
"...bir fotosentetik tepkime merkezinin üç boyutlu yapısını belirlemeleri için..." [89]
Robert-huber.jpg Robert Huber  Almanya
No image.svg Hartmut Michel  Almanya
1989 Sidney Altman crop.jpg Sidney Altman  ABD
 Kanada
"...RNA'nın katalitik özelliklerini keşifleri için..." [90]
Thomas r. cech.jpg Thomas Cech  ABD
1990 E.J.Coreyx240.jpg Elias James Corey  ABD "...organik sentez kuramı ve metodolojisini geliştirdiği için..." [91]
1991 Richard R Ernst.jpg Richard R. Ernst  İsviçre "...yüksek çözünürlüklü nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopsinin geliştirilmesine katkıları için..." [92]
1992 Prof. Dr. Rudolph A. Marcus.jpg Rudolph A. Marcus  ABD
 Kanada
"...kimyasal sistemlerde elektron aktarım tepkimleri kuramına katkıları için..." [93]
1993 Kary Mullis.jpg Kary Mullis  ABD "...DNA tabanlı kimya üzerine yöntemler geliştirilmesine yaptığı katkılar için..." [94]
No image.svg Michael Smith  Kanada
 Birleşik Krallık
1994 Oláh György előadása 8299.jpg George A. Olah  ABD
 Macaristan
"Karbokatyon kimyasına katkıları için" [95]
1995 Paul Crutzen.jpg Paul J. Crutzen  Almanya
 Hollanda
"Atmosfer kimyası, özellikle ozon incelmesi ve formasyonu ile ilgili çalışmaları için" [96]
Mario Molina 1c389 8387.jpg Mario J. Molina  ABD
 Meksika
F. Sherwood Rowland.jpg F. Sherwood Rowland  ABD
1996 No image.svg Robert F. Curl, Jr.  ABD "Fullerenleri keşfettikleri için" [97]
Hkroto.jpg Harold W. Kroto  Birleşik Krallık
Richard Smalley.jpg Richard E. Smalley  ABD
1997 No image.svg Paul D. Boyer  ABD "Adenozin trifosfat (ATP) sentezini sağlayan enzimsel mekanizmayı aydınlatıkları için" [98]
No image.svg John E. Walker  Birleşik Krallık
Skou2008crop.jpg Jens C. Skou  Danimarka "Bir iyon taşıyıcı enzim olan Na+, K+ -ATPazın keşfi için" [98]
1998 Walter Kohn.jpg Walter Kohn  ABD
 Avusturya
"Yoğunluk fonksiyonel kuramını geliştirdiği için" [99]
No image.svg John A. Pople  ABD
 Birleşik Krallık
"Kuantum kimyasında sayısal metodlar geliştirdiği için" [99]
1999 Ahmed Zewail HD2009 Othmer Gold Medal portrait.JPG Ahmed H. Zewail  ABD
 Mısır
"Femtosaniye spektroskopi kullanarak kimyasal tepkimelerin geçiş durumları üzerine çalışmaları için" [100]
2000 No image.svg Alan J. Heeger  ABD "İletken polimerlerin geliştirilmesi ve keşfi için" [101]
No image.svg Alan G. MacDiarmid  ABD
 Yeni Zelanda
No image.svg Hideki Shirakawa  Japonya
2001 No image.svg William S. Knowles  ABD "Kiral olarak katalizlenen hidrojenasyon tepkimeleri üzerine çalışmaları için" [102]
Noyori small.jpg Ryoji Noyori  Japonya
No image.svg K. Barry Sharpless  ABD "Kiral olarak katalizlenen oksidasyon tepkimeleri üzerine çalışması için" [102]
2002 John B Fenn01.jpg John B. Fenn  ABD "Biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için metodlar geliştirmeleri için [...] biyolojik makromoleküllerin kütle spektrometrik analizi için soft desorpsiyon iyonizasyon metodlarını geliştirdikleri için" [103]
No image.svg Koichi Tanaka  Japonya
Kurt-Wuethrich.jpg Kurt Wüthrich  ABD
 İsviçre
"Biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için metodlar geliştirmeleri için [...] çözeltideki biyolojik makromoleküllerinin üç-boyutlu yapılarının belirlenmesi için nükleer manyetik rezonans spektroskopisini geliştirdiği için" [103]
2003 Peter Agre.jpg Peter Agre  ABD "Hücre zarındaki kanallar ile ilgili keşifler için [...] su kanallarının keşfi için" [104]
Roderick MacKinnon, M.D..jpg Roderick MacKinnon  ABD "Hücre zarındaki kanallar ile ilgili keşifler için [...] iyon kanallarının yapısal ve mekanik çalışması için" [104]
2004 Flickr - Government Press Office (GPO) - Nobel Laureate Aaron Ciechanover.jpg Aaron Ciechanover  İsrail "Ubikuitin-aracılı protein yıkımının keşfi için" [105]
Flickr - Government Press Office (GPO) - Nobel Laureate Avram Hershko.jpg Avram Hershko  İsrail
 Macaristan
Nobel2004chemistrylaurets-Rose.jpg Irwin Rose  ABD
2005 No image.svg Yves Chauvin  Fransa
 Belçika
"Organik sentezde metatez metodunun geliştirilmesi için" [106]
Robert H. Grubbs portrait-2.jpg Robert H. Grubbs  ABD
R. Schrock 2012.jpg Richard R. Schrock  ABD
2006 Roger.Kornberg.JPG Roger D. Kornberg  ABD "Ökaryotik transkripsiyonun moleküler temelleri üzerine çalışmaları için" [107]
2007 Prof Ertl-Portrait.jpg Gerhard Ertl  Almanya "Katı yüzeylerdeki kimyasal süreçler üzerine çalışmaları için" [108]
2008 Osamu Shimomura-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Osamu Shimomura  ABD
 Japonya
"Yeşil floresan proteininin (GFP) geliştirilmesi ve keşfi için"[109]
Martin Chalfie-press conference Dec 07th, 2008-1.jpg Martin Chalfie  ABD
Roger Tsien-press conference Dec 07th, 2008-2.jpg Roger Y. Tsien  ABD
2009 Nobel Laureate Venkatraman Ramakrishnan (Chemistry).jpg Venkatraman Ramakrishnan  Birleşik Krallık
 Hindistan
"ribozomların fonksiyon ve yapıları" [110]
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-10.jpg Thomas A. Steitz  ABD
Ada E. Yonath.jpg Ada E. Yonath  İsrail
2010 Richard F. Heck2010b.jpg Richard F. Heck  ABD "organik sentez reaksiyonlarında palladyum-katalize çapraz bağlantıları keşifleri için" [111]
Ei-ichi Negishi 3crop.jpg Ei-ichi Negishi  ABD
 Çin
Suzuki Akira 1-2.jpg Akira Suzuki  Japonya
2011 Shechtman.jpg Dan Shechtman  İsrail "quasikristalleri keşfi için..." [112]
2012 Robert Lefkowitz 1 2012.jpg Robert Lefkowitz  ABD "...G-proteinine bağlı reseptörler konusunda ki katkıları için..." [113]
Brian Kobilka (649437151).jpg Brian Kobilka  ABD
2013 Nobel Prize 22 2013.jpg Martin Karplus  ABD
 Avusturya
"...Karmaşık kimyasal sistemler için ölçek bazlı modellerin geliştirilmesi için..." [114]
Nobel Prize 17 2013.jpg Michael Levitt  ABD
 Güney Afrika
AW TW PS.jpg Arieh Warshel  ABD
 İsrail

Ülkelere Göre Sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu listede Nobel resmi sitesinde 2 farklı ülke vatandaşı olarak belirtilenlere her ülke için 0.5'er puan verilmiştir.

Ülke Ödül sayısı
Amerika Birleşik Devletleri ABD 62,5
 Almanya 28
 Birleşik Krallık 25
 Fransa 8
 İsviçre 6
 Japonya 6
 İsrail 4
 İsveç 4
 Kanada 3,5
 Hollanda 3
 Arjantin 1
 Belçika 1
 Danimarka 1
 Finlandiya 1
 İtalya 1
 Yeni Zelanda 1
 Norveç 1
 Avusturya 1
Şablon:SUN-1980 1
 Çekoslovakya 1
 Macaristan 1
 Mısır 0,5
 Avustralya 0,5

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/alfred nobel Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  2. ^ The Nobel Prize Awarders Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül sahipleri Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  3. ^ The Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü Erişim tarihi 10.07.2008 (İngilizce)
  4. ^ The Nobel Prize Amounts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü meblağları Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  5. ^ The Nobel Prize Award Ceremonies. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül töreni Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  6. ^ Bo G Malmström ve Bertil Andersson. The Nobel Prize in Chemistry: The Development of Modern Chemistry. Nobelprize.org nobelprize.org, 2001-12-03. Erişim tarihi 08.10.2008
  7. ^ Nobel Laureates Facts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü vakaları Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  8. ^ Women Nobel Laureates. Nobel Foundation Nobelprize.org/ödül kazanan kadınlar listesi Erişim tarihi 07.10.2008 (İngilizce)
  9. ^ All Nobel Laureates in Literature. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ kimya ödülü sahipleri Erişim tarihi 15.06.2009 (İngilizce)
  10. ^ Nobel Kimya Ödülü 1901. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1901 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  11. ^ Nobel Kimya Ödülü 1902. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1902 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  12. ^ Nobel Kimya Ödülü 1903. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1903 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  13. ^ Nobel Kimya Ödülü 1904. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1904 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  14. ^ Nobel Kimya Ödülü 1905. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1905 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  15. ^ Nobel Kimya Ödülü 1906. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1906 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  16. ^ Nobel Kimya Ödülü 1907. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1907 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  17. ^ Nobel Kimya Ödülü 1908. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1908 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  18. ^ Nobel Kimya Ödülü 1909. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1909 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  19. ^ Nobel Kimya Ödülü 1910. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1910 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  20. ^ Nobel Kimya Ödülü 1911. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1911 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  21. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1912. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1912 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  22. ^ Nobel Kimya Ödülü 1913. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1913 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  23. ^ Nobel Kimya Ödülü 1914. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1914 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  24. ^ Nobel Kimya Ödülü 1915. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1915 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  25. ^ Nobel Kimya Ödülü 1918. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1918 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  26. ^ Nobel Kimya Ödülü 1920. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1920 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  27. ^ Nobel Kimya Ödülü 1921. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1921 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  28. ^ Nobel Kimya Ödülü 1922. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1922 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  29. ^ Nobel Kimya Ödülü 1923. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1923 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  30. ^ Nobel Kimya Ödülü 1925. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1925 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  31. ^ Nobel Kimya Ödülü 1926. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1926 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  32. ^ Nobel Kimya Ödülü 1927. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1927 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  33. ^ Nobel Kimya Ödülü 1928. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1928 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  34. ^ Nobel Kimya Ödülü 1929. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1929 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  35. ^ Nobel Kimya Ödülü 1930. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1930 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  36. ^ Nobel Kimya Ödülü 1931. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1931 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  37. ^ Nobel Kimya Ödülü 1932. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1932 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  38. ^ Nobel Kimya Ödülü 1934. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1934 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  39. ^ Nobel Kimya Ödülü 1935. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1935 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  40. ^ Nobel Kimya Ödülü 1936. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1936 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  41. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1937. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1937 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  42. ^ Nobel Kimya Ödülü 1938. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1938 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  43. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1939. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1939 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  44. ^ Nobel Kimya Ödülü 1943. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1943 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  45. ^ Nobel Kimya Ödülü 1944. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1944 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  46. ^ Nobel Kimya Ödülü 1945. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1945 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  47. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1946. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1946 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  48. ^ Nobel Kimya Ödülü 1947. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1947 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  49. ^ Nobel Kimya Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1948 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  50. ^ Nobel Kimya Ödülü 1949. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1949 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  51. ^ Nobel Kimya Ödülü 1950. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1950 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  52. ^ Nobel Kimya Ödülü 1951. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1951 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  53. ^ Nobel Kimya Ödülü 1952. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1952 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  54. ^ Nobel Kimya Ödülü 1953. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1953 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  55. ^ Nobel Kimya Ödülü 1954. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1954 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  56. ^ Nobel Kimya Ödülü 1955. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1955 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  57. ^ Nobel Kimya Ödülü 1956. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1956 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  58. ^ Nobel Kimya Ödülü 1957. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1957 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  59. ^ Nobel Kimya Ödülü 1958. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1958 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  60. ^ Nobel Kimya Ödülü 1959. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1959 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  61. ^ Nobel Kimya Ödülü 1960. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1960 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  62. ^ Nobel Kimya Ödülü 1961. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1961 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  63. ^ Nobel Kimya Ödülü 1962. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1962 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  64. ^ Nobel Kimya Ödülü 1963. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1963 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  65. ^ Nobel Kimya Ödülü 1964. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1964 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  66. ^ Nobel Kimya Ödülü 1965. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1965 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  67. ^ Nobel Kimya Ödülü 1966. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1966 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  68. ^ Nobel Kimya Ödülü 1967. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1967 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  69. ^ Nobel Kimya Ödülü 1968. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1968 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  70. ^ Nobel Kimya Ödülü 1969. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1969 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  71. ^ Nobel Kimya Ödülü 1970. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1970 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  72. ^ Nobel Kimya Ödülü 1971. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1971 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  73. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1972. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1972 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  74. ^ Nobel Kimya Ödülü 1973. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1973 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  75. ^ Nobel Kimya Ödülü 1974. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1974 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  76. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1975. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1975 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  77. ^ Nobel Kimya Ödülü 1976. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1976 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  78. ^ Nobel Kimya Ödülü 1977. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1977 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  79. ^ Nobel Kimya Ödülü 1978. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1978 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  80. ^ Nobel Kimya Ödülü 1979. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1979 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  81. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1980. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1980 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  82. ^ Nobel Kimya Ödülü 1981. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1981 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  83. ^ Nobel Kimya Ödülü 1982. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1982 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  84. ^ Nobel Kimya Ödülü 1983. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1983 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  85. ^ Nobel Kimya Ödülü 1984. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1984 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  86. ^ Nobel Kimya Ödülü 1985. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1985 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  87. ^ Nobel Kimya Ödülü 1986. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1986 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  88. ^ Nobel Kimya Ödülü 1987. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1987 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  89. ^ Nobel Kimya Ödülü 1988. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1988 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  90. ^ Nobel Kimya Ödülü 1989. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1989 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  91. ^ Nobel Kimya Ödülü 1990. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1990 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  92. ^ Nobel Kimya Ödülü 1991. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1991 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  93. ^ Nobel Kimya Ödülü 1992. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1992 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  94. ^ Nobel Kimya Ödülü 1993. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1993 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  95. ^ Nobel Kimya Ödülü 1994. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1994 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  96. ^ Nobel Kimya Ödülü 1995. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1995 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  97. ^ Nobel Kimya Ödülü 1996. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1996 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  98. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1997. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1997 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  99. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 1998. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1998 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  100. ^ Nobel Kimya Ödülü 1999. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 1999 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  101. ^ Nobel Kimya Ödülü 2000. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2000 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  102. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2001. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2001 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  103. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2002. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2002 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  104. ^ a b Nobel Kimya Ödülü 2003. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2003 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  105. ^ Nobel Kimya Ödülü 2004. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2004 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  106. ^ Nobel Kimya Ödülü 2005. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2005 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  107. ^ Nobel Kimya Ödülü 2006. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2006 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  108. ^ Nobel Kimya Ödülü 2007. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2007 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  109. ^ Nobel Kimya Ödülü 2008. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2008 Erişim tarihi 05.07.2009 (İngilizce)
  110. ^ Nobel Kimya Ödülü 2009. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2009 Erişim tarihi 08.11.2010 (İngilizce)
  111. ^ Nobel Kimya Ödülü 2010. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2010 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  112. ^ Nobel Kimya Ödülü 2011. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2011 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  113. ^ Nobel Kimya Ödülü 2012. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2012 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  114. ^ Nobel Kimya Ödülü 2013. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Kimya Ödülü 2013 Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]