Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Nobel Barış Ödülü sahiplerinin tam listesi:

Yıl Kazanan Ülke Gerekçe
1901 Jean Henri Dunant.jpg Henry Dunant İsviçre İsviçre Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin kurucusu olması.[1][2]
Frederic Passy.jpg Frédéric Passy Fransa Fransa "Parlamentolar Arası Birlik'in kurucularından biri olması ve ayrıca birinci Evrensel Barış Kongresi'ni organize eden isimler arasında yer alması."[1][2]
1902 Ducommun.jpg Élie Ducommun İsviçre İsviçre "Uluslararası Barış Bürosu'nun ilk onursal sekreteri olması."[1][3]
Charles Albert Gobat2.jpg Charles Albert Gobat "Parlamentolar Arası Birlik'in ilk genel sekreteri olması."[1][3]
1903 Cremer.jpg William Randal Cremer Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Parlamentolar Arası Birlikte ilk fikir babası olması."[1][4]
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Institute of International Law (Uluslararası Hukuk Enstitüsü) Belçika Belçika "[F]or its efforts as an unofficial body to formulate the general principles of the science of international law"[1][5]
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner Avusturya-Macaristan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Silahları Bırakın kitabını yazması ve Nobel Barış Ödülü'nün oluşturulmasındaki katkısı.[1][6]
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt Amerika Birleşik Devletleri ABD "[F]or his successful mediation to end the Russo-Japanese war and for his interest in arbitration, having provided the Hague arbitration court with its very first case"[1][7]
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Ernesto Teodoro Moneta İtalya Krallığı İtalya "İtalyan barış hareketinin lideri olması."[1][8]
Louis Renault jurist.gif Louis Renault Fransa Fransa "[For his work as a] leading French international jurist and a member of the Permanent Court of Arbitration at The Hague"[1][8]
1908 KParnoldson.jpg Klas Pontus Arnoldson İsveç İsveç "İsveç Barış ve Tahkim Derneği'nin kurucusu olması."[1][9]
Fredrik Bajer nobel.jpg Fredrik Bajer Danimarka Danimarka "İskandivya'nın en önemli barış savunucusu olması, Parlamentolar Arası Birlik ve ilk başkanı olduğu Uluslararası Barış Bürosu'ndaki çalışmaları nedeniyle."[1][9]
1909 Beernaert.gif Auguste Beernaert Belçika Belçika "1899 ve 1907 Lahey Sözleşmeleri sırasında temsilci olması ve Parlamentolar Arası Birlik'in önde gelen isimlerinden biri olması nedeniyle."[1][10]
PaulBalluet.gif Paul Henri d'Estournelles de Constant Fransa Fransa "[For] combined diplomatic work for Franco-German and Franco-British understanding with a distinguished career in international arbitration"[1][10]
1910 IPB logo svg.svg Uluslararası Barış Bürosu İsviçre İsviçre "Çeşitli ülkelerin barış toplulukları arasında bir bağlantı görevi yaptığı için"[11][12]
1911 TMCasser.jpg Tobias Asser Hollanda Hollanda "[For being a] member of the Court of Arbitration as well as the initiator of the Conferences on International Private Law"[1][13]
Alfred Hermann Fried nobel.jpg Alfred Fried Avusturya Avusturya "Alman Barış Derneği'nin kurucusu olması."[1][13]
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Elihu Root[A] Amerika Birleşik Devletleri ABD "Uluslararası hakemlik için güçlü ilgisi ve bir dünya mahkemesi planı yaptığı için"[1][14]
1913 HenriLaFontaine.jpg Henri La Fontaine Belçika Belçika "Uluslararası Barış Bürosu'nun başkanı olması."[1][15]
1914 Ödül verilmedi.
1915
1916
1917 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi İsviçre İsviçre "[For undertaking] the tremendous task of trying to protect the rights of the many prisoners of war on all sides [of World War I], including their right to establish contacts with their families"[1][16]
1918 Ödül verilmedi.
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Woodrow Wilson Amerika Birleşik Devletleri ABD "Milletler Cemiyeti'nin kurulmasında önemli rolü için"[1][17]
1920 Bourgeoi.jpg Léon Bourgeois Fransa Fransa "[For his participation] in both the Hague Conferences of 1899 and 1907" and for his work towards "what became the League to such an extent that he was frequently called its 'spiritual father'"[1][18]
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Hjalmar Branting İsveç İsveç "Milletler Cemiyeti'ndeki rolü için"[1][19]
Christian Lous Lange.jpg Christian Lange Norveç Norveç "Parlamentolararası Birlik'te genel sekreter olması ve Norveç Nobel Komitesi'nin ilk genel sekreteri olarak yaptığı çalışmalar için"[1][19]
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u-3.jpg Fridtjof Nansen Norveç Norveç "[For] his work in aiding the millions in Russia struggling against famine" and "his work for the refugees in Asia Minor and Thrace"[20][21]
1923 Ödül verilmedi.
1924
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Austen Chamberlain[A] Birleşik Krallık Birleşik Krallık Locarno Antlaşması'ndaki çalışmaları nedeniyle.[1][22]
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Charles G. Dawes[A] Amerika Birleşik Devletleri ABD "[F]or [work on] the Dawes Plan for German reparations which was seen as having provided the economic underpinning of the Locarno Pact of 1925"[1][22]
1926 Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand Fransa Fransa Locarno Antlaşması'ndaki çalışmaları nedeniyle.[1][23]
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann Almanya Almanya
1927 Ferdinand Buisson 1924.jpg Ferdinand Buisson Fransa Fransa "[For] contributions to Franco-German popular reconciliation"[1][24]
Ludwig Quidde nobel.jpg Ludwig Quidde Almanya Almanya
1928 Ödül verilmedi.
1929 FrankKellogg.jpg Frank B. Kellogg[A] Amerika Birleşik Devletleri ABD "[F]or the Kellogg-Briand pact, whose signatories agreed to settle all conflicts by peaceful means and renounced war as an instrument of national policy"[1][25]
1930 Nathan Söderblom nobel.jpg Nathan Söderblom İsveç İsveç "[F]or his efforts to involve the churches not only in work for ecumenical unity, but also for world peace"[1][26]
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams Amerika Birleşik Devletleri ABD Sosyal reform çalışmları ve Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Ligi'nin lideri olması."[1][27]
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Nicholas Murray Butler "[For his promotion] of the Briand-Kellogg pact" and for his work as the "leader of the more establishment-oriented part of the American peace movement"[1][27]
1932 Ödül verilmedi.
1933 Norman Angell 01.jpg Norman Angell[A] Birleşik Krallık Birleşik Krallık For authoring The Great Illusion and for being a "supporter of the League of Nations as well as an influential publicist [and] educator for peace in general"[28]
1934 Arthurhenderson.jpg Arthur Henderson Birleşik Krallık Birleşik Krallık "[F]or his work for the League, particularly its efforts in disarmament"[1][29]
1935 Carl von Ossietzky.jpg Carl von Ossietzky[B] Nazi Almanyası Almanya "Almanya'Nın yeniden silahlanmasına karşı gösterdiği çaba."[1][30]
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas Arjantin Arjantin "Paraguay ve Bolivia arasındaki Chaco Savaşı'nın bitmesi için arabulucuk yapması."[1][31]
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Robert Cecil Birleşik Krallık Birleşik Krallık Milletler Cemiyeti'ndeki çalışmaları.[1][32]
1938 Symbol of the League of Nations.svg Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi Milletler Cemiyeti For its work in aiding refugees[33]
1939 Ödül verilmedi.
1940
1941
1942
1943
1944 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi İsviçre İsviçre "[F]or the great work it has performed during the war in behalf of humanity"[34]
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Cordell Hull Amerika Birleşik Devletleri ABD "[For] his fight against isolationism at home, his efforts to create a peace bloc of states on the American continents, and his work for the United Nations Organization"[35]
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Emily Greene Balch Amerika Birleşik Devletleri ABD "Formerly Professor of History and Sociology; Honorary International President, Women's International League for Peace and Freedom"[36]
John Raleigh Mott, 1910.jpg John Raleigh Mott "Chairman, International Missionary Council; President, World Alliance of Young Men's Christian Associations"[36]
1947 Quaker star-T.svg Friends Service Council Birleşik Krallık Birleşik Krallık "compassion for others and the desire to help them"[37]
American Friends Service Committee Amerika Birleşik Devletleri ABD
1948 Not awarded because "there was no suitable living candidate." (A tribute to the recently-assassinated Gandhi, since the prize cannot be awarded posthumously.)[38]
1949 John Boyd Orr nobel.jpg The Lord Boyd-Orr Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Physician; Alimentary Politician; Prominent organizer and Director, General Food and Agricultural Organization; President, National Peace Council and World Union of Peace Organizations"[39]
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Ralph Bunche Amerika Birleşik Devletleri ABD "Professor, Harvard University Cambridge, MA; Director, division of Trusteeship, U.N.; Acting Mediator in Palestine, 1948"[40]
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Léon Jouhaux Fransa Fransa "President of the International Committee of the European Council, vice president of the International Confederation of Free Trade Unions, vice president of the World Federation of Trade Unions, member of the ILO Council, delegate to the United Nations"[41]
1952 Bundesarchiv Bild 183-D0116-0041-019, Albert Schweitzer.jpg Albert Schweitzer Fransa Fransa "Missionary surgeon; Founder of Lambaréné (République de Gabon)"[42]
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG George Catlett Marshall Amerika Birleşik Devletleri ABD "General President American Red Cross; Former Secretary of State and of Defense; Delegate U.N.; Originator of [the] "Marshall Plan""[43]
1954 UNHCR.svg Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Birleşmiş Milletler "An international relief organization founded by the U.N. in 1951"[44]
1955 Ödül verilmedi.
1956
1957 Lester B. Pearson with a pencil.jpg Lester Bowles Pearson Kanada Kanada "former Secretary of State for External Affairs of Canada; former President of the 7th Session of the United Nations General Assembly";[45] "for his role in trying to end the Suez conflict and to solve the Middle East question through the United Nations."[1]
1958 Georges Pire 1958.jpg Georges Pire Belçika Belçika "Father in the Dominican Order; Leader of the relief organization for refugees "L'Europe du Coeur au Service du Monde""[46]
1959 Philip J. Noel-Baker Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Member of Parliament; lifelong ardent worker for international peace and co-operation"[47]
1960 Albert Lutuli nobel.jpg Albert Lutuli Güney Afrika Güney Afrika "President of the African National Congress,"[48] "was in the very forefront of the struggle against apartheid in South Africa."[1]
1961 Dag Hammarskjöld cropped.JPG Dag Hammarskjöld[C] İsveç İsveç "Secretary General of the U.N.,"[49] awarded "for strengthening the organization."[1]
1962 Pauling.jpg Linus Carl Pauling Amerika Birleşik Devletleri ABD "for his campaign against nuclear weapons testing"[50]
1963 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi İsviçre İsviçre For their work in the protection of human rights in the ICRC's 100 years of existence.[51]
Emblem of the IFRC.svg Kızılhaç Ülkeleri Ligi
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Martin Luther King, Jr. Amerika Birleşik Devletleri ABD Campaigner for civil rights, "first person in the Western world to have shown us that a struggle can be waged without violence."[52]
1965 Flag of UNICEF.svg Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Birleşmiş Milletler "An international aid organization." [53]
1966 Ödül verilmedi.
1967
1968 René Cassin nobel.jpg René Cassin Fransa Fransa "President of the European Court for Human Rights"[54]
1969 Flag of ILO.svg Uluslararası Çalışma Örgütü Birleşmiş Milletler [55]
1970 Norman Borlaug (cropped).jpg Norman E. Borlaug Amerika Birleşik Devletleri ABD "International Maize and Wheat Improvement Center;"[56] "for his contributions to the "green revolution" that was having such an impact on food production particularly in Asia and in Latin America."[1]
1971 Willy Brandt.jpg Willy Brandt Batı Almanya Batı Almanya "Chancellor of the Federal Republic of Germany; for West Germany's Ostpolitik"[57]
1972 Ödül verilmedi.
1973 Henry Kissinger.jpg Henry Kissinger Amerika Birleşik Devletleri ABD "For the 1973 Paris agreement intended to bring about a cease-fire in the Vietnam war and a withdrawal of the American forces"[1][58]
LeDucTho1973.jpg Le Duc Tho[D] Kuzey Vietnam Kuzey Vietnam
1974 Seán MacBride 1984.jpg Seán MacBride İrlanda İrlanda "President of the International Peace Bureau; President of the Commission of Namibia."[59] "For his strong interest in human rights: piloting the European Convention on Human Rights through the Council of Europe, helping found and then lead Amnesty International and serving as secretary-general of the International Commission of Jurists"[1]
Satō Eisaku.jpg Eisaku Satō Japonya Japonya "Prime Minister of Japan,"[59] "for his renunciation of the nuclear option for Japan and his efforts to further regional reconciliation"[1]
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Andrey Saharov[E] Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği "[for his] struggle for human rights, for disarmament, and for cooperation between all nations"[60]
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams Birleşik Krallık İrlanda Birleşik Krallık/İrlanda "Founder[s] of the Northern Ireland Peace Movement (later renamed Community of Peace People)"[61]
Mairead Corrigan Gaza crop.jpg Mairead Corrigan
1977 Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık Birleşik Krallık "[for] protecting the human rights of prisoners of conscience"[1][62]
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Enver Sedat Mısır Mısır "for the Camp David Agreement, which brought about a negotiated peace between Egypt and Israel"[63]
Menachem Begin 2.jpg Menahem Begin İsrail İsrail
1979 MotherTeresa 090.jpg Rahibe Teresa Arnavutluk Arnavutluk "Founder of Missionaries of Charity"[64]
1980 Adolfo Pérez Esquivel agosto 2011.jpg Adolfo Pérez Esquivel Arjantin Arjantin "Human rights leader;"[65] "founded non-violent human rights organizations to fight the military junta that was ruling his country (Argentina)."[1]
1981 UNHCR.svg Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Birleşmiş Milletler "An international relief organization founded by the U.N. in 1951"[66]
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal İsveç İsveç "[for] their magnificent work in the disarmament negotiations of the United Nations, where they have both played crucial roles and won international recognition"[67][68]
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg Alfonso García Robles Meksika Meksika
1983 Lech Walesa.jpg Lech Wałęsa Polonya Polonya "Founder of Solidarność; campaigner for human rights"[69]
1984 Desmond tutu 20070607 2.jpg Desmond Tutu Güney Afrika Güney Afrika "Bishop of Johannesburg; former Secretary General, South African Council of Churches"[70]
1985 International Physicians for Prevention of Nuclear War (IPPNW) Logo.gif Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler Amerika Birleşik Devletleri ABD For "authoritative information and by creating an awareness of the catastrophic consequences of atomic warfare. The committee believes that this in turn contributes to an increase in the pressure of public opposition to the proliferation of atomic weapons and to a redefining of priorities, with greater attention being paid to health and other humanitarian issues."[71]
1986 Elie Wiesel.jpg Elie Wiesel Amerika Birleşik Devletleri ABD "Chairman of "The President's Commission on the Holocaust""[72]
1987 OscarArias.jpg Óscar Arias Kosta Rika Kosta Rika "for his work for peace in Central America, efforts which led to the accord signed in Guatemala on August 7 this year"[73]
1988 Emblem of the United Nations.svg Birleşmiş Milletler Barış Gücü Birleşmiş Milletler "[for] their efforts [that] have made important contributions towards the realization of one of the fundamental tenets of the United Nations"[74][75]
1989 Dalai Lama at WhiteHouse (cropped).jpg Tenzin Gyatso,
14. Dalay Lama
Tibet Tibet "In his struggle for the liberation of Tibet [he] consistently has opposed the use of violence. He has instead advocated peaceful solutions based upon tolerance and mutual respect in order to preserve the historical and cultural heritage of his people."[76][77]
1990 Mikhail Gorbachev 1987.jpg Mihail Gorbaçov Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği President of the Soviet Union, "for his leading role in the peace process which today characterizes important parts of the international community"[78]
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Aung San Suu Kyi[F] Burma Burma "for her non-violent struggle for democracy and human rights"[79]
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú Guatemala Guatemala "for her work for social justice and ethno-cultural reconciliation based on respect for the rights of indigenous peoples"[80]
1993 Nelson Mandela-2008.jpg Nelson Mandela Güney Afrika Güney Afrika "for their work for the peaceful termination of the apartheid regime, and for laying the foundations for a new democratic South Africa"[81]
Frederik Willem de Klerk.jpg Frederik Willem de Klerk
1994 ArafatEconomicForum.jpg Yaser Arafat Filistin Devleti Filistin "to honour a political act which called for great courage on both sides, and which has opened up opportunities for a new development towards fraternity in the Middle East."[82]
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg İzak Rabin İsrail İsrail
Shimon Peres World Economic Forum 2007.jpg Şimon Peres
1995 Josef Rotblat ID badge.png Joseph Rotblat Birleşik Krallık Birleşik Krallık "for their efforts to diminish the part played by nuclear arms in international politics and, in the longer run, to eliminate such arms"[83]
Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı Kanada Kanada
1996 Carlosbelo.jpg Carlos Filipe Ximenes Belo Doğu Timor Doğu Timor "for their work towards a just and peaceful solution to the conflict in East Timor."[84]
EastTimor.JoseRamosHorta.01.jpg José Ramos-Horta
1997 Icbl english.jpg Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya İsviçre İsviçre "for their work for the banning and clearing of anti-personnel mines"[85]
JodyWilliamsMay2010.jpg Jody Williams Amerika Birleşik Devletleri ABD
1998 John Hume 2008.jpg John Hume İrlanda İrlanda "for their efforts to find a peaceful solution to the conflict in Northern Ireland"[86]
David Trimble at Lisburn Seed Group benefit, Hillsborough Castle, Christmas 2007 crop.jpg David Trimble Birleşik Krallık Birleşik Krallık
1999 Msf logo.gif Sınır Tanımayan Doktorlar İsviçre İsviçre "in recognition of the organization's pioneering humanitarian work on several continents"[87]
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung Güney Kore Güney Kore "for his work for democracy and human rights in South Korea and in East Asia in general, and for peace and reconciliation with North Korea in particular"[88]
2001 Emblem of the United Nations.svg Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler "for their work for a better organized and more peaceful world"[89]
Kofi Annan, Photo: Harry Wad Kofi Annan Gana Gana
2002 Jimmy Carter.jpg Jimmy Carter Amerika Birleşik Devletleri ABD "for his decades of untiring effort to find peaceful solutions to international conflicts, to advance democracy and human rights, and to promote economic and social development"[90]
2003 Ebadi.jpg Şirin Ebadi İran İran "for her efforts for democracy and human rights. She has focused especially on the struggle for the rights of women and children."[91]
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Muta Maathai Kenya Kenya "for her contribution to sustainable development, democracy and peace"[92]
2005 Flag of IAEA.svg Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Birleşmiş Milletler "for their efforts to prevent nuclear energy from being used for military purposes and to ensure that nuclear energy for peaceful purposes is used in the safest possible way"[93]
Mohamed ElBaradei.jpg Muhammed El Baradey Mısır Mısır
2006 Grameen Yunus Dec 04.jpg Muhammed Yunus Bangladeş Bangladeş "for advancing economic and social opportunities for the poor, especially women, through their pioneering microcredit work"[94]
Grameen Bankası
2007 Flag of the World Meteorological Organization.svg Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Birleşmiş Milletler "for their efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change"[95]
Al Gore.jpg Al Gore Amerika Birleşik Devletleri ABD
2008 Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari Finlandiya Finlandiya "for his efforts on several continents and over more than three decades, to resolve international conflicts"[96]
2009 Official portrait of Barack Obama.jpg Barack Obama Amerika Birleşik Devletleri ABD "for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples."[97]
2010 Liu Xiaobo[G] Çin Halk Cumhuriyeti Çin "for his long and non-violent struggle for fundamental human rights in China"[98]
2011 Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Ellen Johnson Sirleaf Liberya Liberya "for their non-violent struggle for the safety of women and for women's rights to full participation in peace-building work"[99]
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee
Tawakkul Karman (2011).jpg Tawakel Karman Yemen Yemen
2012 Flag of Europe.svg Avrupa Birliği Avrupa "for [having] over six decades contributed to the advancement of peace and reconciliation, democracy and human rights in Europe."[100]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Lundestad isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1901". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1901/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  3. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1902". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1902/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  4. ^ "The Nobel Peace Prize 1903". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1903/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  5. ^ "The Nobel Peace Prize 1904". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1904/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  6. ^ "The Nobel Peace Prize 1905". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1905/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  7. ^ "The Nobel Peace Prize 1906". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1906/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  8. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1907". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1907/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  9. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1908". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1908/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  10. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1909". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1909/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  11. ^ "Award Ceremony Speech (1910)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1910/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  12. ^ "The Nobel Peace Prize 1910". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1910/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  13. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1911". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1911/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  14. ^ "The Nobel Peace Prize 1912". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1912/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  15. ^ "The Nobel Peace Prize 1913". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1913/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  16. ^ "The Nobel Peace Prize 1917". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1917/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  17. ^ "The Nobel Peace Prize 1919". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1919/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  18. ^ "The Nobel Peace Prize 1920". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1920/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  19. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1921". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1921/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  20. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1922)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1922/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-10. 
  21. ^ "The Nobel Peace Prize 1922". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1922/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  22. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1925". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1925/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  23. ^ "The Nobel Peace Prize 1926". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1926/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  24. ^ "The Nobel Peace Prize 1927". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1927/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  25. ^ "The Nobel Peace Prize 1929". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1929/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  26. ^ "The Nobel Peace Prize 1930". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1930/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  27. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1931". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1931/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  28. ^ "The Nobel Peace Prize 1933". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1933/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  29. ^ "The Nobel Peace Prize 1934". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1934/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  30. ^ "The Nobel Peace Prize 1935". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1935/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  31. ^ "The Nobel Peace Prize 1936". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1936/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  32. ^ "The Nobel Peace Prize 1937". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1937/index.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  33. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1938)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1938/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  34. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1944)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1944/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  35. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1945)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1945/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  36. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1946". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1946/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  37. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1947)". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1947/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  38. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; gandhi isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  39. ^ "The Nobel Peace Prize 1949". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1949/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  40. ^ "The Nobel Peace Prize 1950". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1950/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  41. ^ "The Nobel Peace Prize 1951". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1951/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  42. ^ "The Nobel Peace Prize 1952". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1952/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  43. ^ "The Nobel Peace Prize 1953". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1953/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  44. ^ "The Nobel Peace Prize 1954". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1954/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  45. ^ "The Nobel Peace Prize 1957". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1957/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  46. ^ "The Nobel Peace Prize 1958". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1958/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  47. ^ "The Nobel Peace Prize 1959". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1959/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  48. ^ "The Nobel Peace Prize 1960". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1960/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  49. ^ "The Nobel Peace Prize 1961". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1961/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  50. ^ "The Nobel Peace Prize 1962". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1962/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  51. ^ "The Nobel Peace Prize 1963". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1963/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  52. ^ "The Nobel Peace Prize 1964". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1964/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  53. ^ "The Nobel Peace Prize 1965". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1965/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  54. ^ "The Nobel Peace Prize 1968". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1968/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  55. ^ "The Nobel Peace Prize 1969". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1969/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  56. ^ "The Nobel Peace Prize 1970". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1970/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  57. ^ "The Nobel Peace Prize 1971". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1971/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  58. ^ "The Nobel Peace Prize 1973". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1973/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  59. ^ a b "The Nobel Peace Prize 1974". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1974/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  60. ^ "The Nobel Peace Prize 1975". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1975/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  61. ^ "The Nobel Peace Prize 1976". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1976/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  62. ^ "The Nobel Peace Prize 1977". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1977/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  63. ^ "The Nobel Peace Prize 1978". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1978/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  64. ^ "The Nobel Peace Prize 1979". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1979/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  65. ^ "The Nobel Peace Prize 1980". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1980/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  66. ^ "The Nobel Peace Prize 1981". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1981/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  67. ^ "The Nobel Peace Prize 1982". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1982/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  68. ^ "The Nobel Peace Prize 1982–Presentation Speech". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1982/press.html. Erişim tarihi: 2008-12-03. 
  69. ^ "The Nobel Peace Prize 1983". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1983/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  70. ^ "The Nobel Peace Prize 1984". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1984/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  71. ^ "The Nobel Peace Prize 1985". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1985/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  72. ^ "The Nobel Peace Prize 1986". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1986/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  73. ^ "The Nobel Peace Prize 1987". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1987/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  74. ^ "The Nobel Peace Prize 1988". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1988/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  75. ^ "The Nobel Peace Prize 1988–Press release". Nobel Foundation. 1988-09-29. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1988/press.html. Erişim tarihi: 2008-11-28. 
  76. ^ "The Nobel Peace Prize 1989". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1989/index.html. Erişim tarihi: 2008-11-12. 
  77. ^ "The Nobel Peace Prize 1989–Press release". Nobel Foundation. 1989-10-05. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1989/press.html. Erişim tarihi: 2008-11-28. 
  78. ^ "The Nobel Peace Prize 1990". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1990/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  79. ^ "The Nobel Peace Prize 1991". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1991/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  80. ^ "The Nobel Peace Prize 1992". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1992/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  81. ^ "The Nobel Peace Prize 1993". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1993/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  82. ^ "Press Release- The Nobel Peace Prize 1994". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1994/press.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  83. ^ "The Nobel Peace Prize 1995". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1995/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  84. ^ "The Nobel Peace Prize 1996". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1996/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  85. ^ "The Nobel Peace Prize 1997". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1997/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  86. ^ "The Nobel Peace Prize 1998". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1998/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  87. ^ "The Nobel Peace Prize 1999". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1999/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  88. ^ "The Nobel Peace Prize 2000". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2000/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  89. ^ "The Nobel Peace Prize 2001". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2001/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  90. ^ "The Nobel Peace Prize 2002". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2002/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  91. ^ "The Nobel Peace Prize 2003". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2003/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  92. ^ "The Nobel Peace Prize 2004". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2004/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  93. ^ "The Nobel Peace Prize 2005". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2005/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  94. ^ "The Nobel Peace Prize 2006". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2006/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  95. ^ "The Nobel Peace Prize 2007". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2007/index.html. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  96. ^ "The Nobel Peace Prize 2008". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2008/. Erişim tarihi: 2008-10-10. 
  97. ^ "The Nobel Peace Prize 2009". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2009/press.html. Erişim tarihi: 2009-10-09. 
  98. ^ "The Nobel Peace Prize 2010". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2010/press.html. Erişim tarihi: 2010-10-08. 
  99. ^ "The Nobel Peace Prize 2011". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2011/press.html. Erişim tarihi: 2011-10-07. 
  100. ^ "The Nobel Peace Prize 2012". Nobel Foundation. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2012/. Erişim tarihi: 12 October 2012.