Bernard L. Feringa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bernard L. Feringa
DoğumBernard Lucas Feringa
18 Mayıs 1951 (72 yaşında)
Emmen, Hollanda
MilliyetHollandalı
EğitimGroningen Üniversitesi
EvliliklerBetty Feringa
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (2016)
Kariyeri
DalıOrganik kimya
Malzeme bilimi
Nanoteknoloji
Fotokimya
Çalıştığı kurumlarGroningen Üniversitesi
Royal Dutch Shell

Bernard L. Feringa tam adı ile Bernard Lucas Feringa (18 Mayıs 1951, Emmen), Hollandalı organik kimyager ve bilim insanı.

2016 yılında Nobel Vakfı tarafından, moleküler makinelerin sentezi ve tasarımı alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Fransız Jean-Pierre Sauvage ve İskoç James Fraser Stoddart ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bernard Lucas Feringa, Geert ve Lies Feringa çiftinin çocukları olarak 18 Mayıs 1951'de Hollanda'nın Drenthe ilinin Emmen kasabasında doğdu.

Eğitimi ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aldığı ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Feringa, Stockholm, İsveç'teki Nobel basın toplantısında, Aralık 2016

Nobel Kimya Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Ekim 2016'da İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından "moleküler makinelerin tasarımı ve üretimi" alanındaki çalışmaları nedeniyle Bernard Feringa ile birlikte Fransız Jean-Pierre Sauvage, İskoç James Fraser Stoddart'a Nobel Kimya Ödülü verilmesine karar verildi.[1]

Komite tarafından yapılan açıklamada "Bilgisayarın gelişimi, teknolojinin minyatür hale getirilmesinin nasıl devrime yol açtığını göstermektedir. Bu yılki Nobel Kimya Ödülü sahipleri, makineleri minyatürleştirerek kimyayı yepyeni bir boyuta taşıdı. Moleküler makinelerle ilgili ilk adım, 1983'te halka şeklindeki iki molekülü bir zincir oluşturacak şekilde bir araya getirmeyi başaran Jean-Pierre Sauvage tarafından atıldı. İkinci adım ise Fraser Stoddart tarafından 1991'de atıldı. Stoddart, moleküler bir zinciri moleküler bir eksen üzerine yerleştirip zincirin eksen boyunca hareket etmesini sağladı. Bernard Feringa da 1999'da ilk moleküler motoru geliştirdi." ifadelerine yer verildi.[2]

10 Aralık 2016'da İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen ödül töreninde Feringa, Sauvage ve Stoddart'a 8 milyon İsveç kronu para ödülü ile birlikte sertifika ve altın madalya İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf tarafından takdim edildi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2016 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu". NTV.com.tr. 5 Ekim 2016. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  2. ^ "About the Nobel Prize in Chemistry 2016/Press Release". Nobelprize.org. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  3. ^ Gizem Adal (5 Ekim 2016). "Nobel Kimya Ödülü dünyanın en küçük makinesini geliştiren uzmanlara gitti". Euronews. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016.