Afrika ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Afrika'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Afrika, hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından Asya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Yaklaşık 30.065.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %20,4'ünü kapsamaktadır.[1][2] 1.000.050.000 kişi yani Dünya nüfusunun %14,72'sini barındırmaktadır.[1]

Afrika kıtası; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz, doğu ve güneydoğuda Hint Okyanusu ve batıda Atlas Okyanusu tarafından sınırlandırılır.[1]

Bu sayfa Afrika'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Siyasî harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Angola[3]
(Angola Cumhuriyeti)
Flag of Angola.svg
Portekizce: República de Angola Luanda Kwanza 1.246.700 12.799.293 Angola
Benin[4]
(Benin Cumhuriyeti)
Flag of Benin.svg
Fransızca: République du Bénin Porto-Novo CFA frangı 112.622 8.791.832 Benin
Botsvana[5]
(Botsvana Cumhuriyeti)
Flag of Botswana.svg
İngilizce: Republic of Botswana
Tswana dili: Lefatshe la Botswana
Gaborone Botsvana pulası 581.730 1.990.876 Botsvana
Burkina Faso[6]
Flag of Burkina Faso.svg
Fransızca: Burkina Faso Ouagadougou CFA frangı 274.200 15.746.232 Burkina Faso
Burundi[7]
(Burundi Cumhuriyeti)
Flag of Burundi.svg
Fransızca: République du Burundi
Kirundi: Republika y'u Burundi
Bujumbura Burundi frangı 27.830 8.988.091 Burundi
Cezayir[8]
(Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti)
Flag of Algeria.svg
Arapça: الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية (El Cumhuriyye El Cezairiyye Ed Dimukratiyye Eş Şabiyye) Cezayir Cezayir dinarı 2.381.741 34.178.188 Cezayir
Cibuti[9]
(Cibuti Cumhuriyeti)
Flag of Djibouti.svg
Arapça: جمهورية جيبوتي (Cumhuriya Cibutiye)
Fransızca: République de Djibouti
Cibuti Cibuti frangı 23.200 516.055 Cibuti
Çad[10]
(Çad Cumhuriyeti)
Flag of Chad.svg
Arapça: جمهورية تشاد (Cumhūriyyat Çād)
Fransızca: République du Tchad
N'Djamena CFA frangı 1.284.000 10.329.208 Çad
Demokratik Kongo Cumhuriyeti[11]
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg
Fransızca: République Démocratique du Congo Kinşasa Kongo frangı 2.344.858 68.692.542 Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Ekvator Ginesi[12]
(Ekvator Ginesi Cumhuriyeti)
Flag of Equatorial Guinea.svg
İspanyolca: República de Guinea Ecuatorial
Fransızca: République de la Guinée Équatoriale
Portekizce: República da Guiné Equatorial
Malabo CFA frangı 28.051 633.441 Ekvator Ginesi
Eritre[13]
(Eritre Devleti)
Flag of Eritrea.svg
Arapça: دولة إرتري (Dawlat İritrīya)
İngilizce: State of Eritrea
İtalyanca: Stato dell'Eritrea
Tigrinya: ሃገረ ኤርትራ (Hagere Ertra)[DN 1]
Asmara Eritre nakfası 117.600 5.647.168 Eritre
Etiyopya[14]
(Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti)
Flag of Ethiopia.svg
Amharca: የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ (ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk) Addis Ababa Birr 1.104.300 85.237.338 Etiyopya
Fas[15]
(Fas Krallığı)
Flag of Morocco.svg
Arapça: المملكة المغربية (El Memleket'ül Mağribiye) Rabat Fas dirhemi 446.550 34.859.364 Fas
Fildişi Sahili[16]
(Fildişi Sahili Cumhuriyeti)
Flag of Côte d'Ivoire.svg
Fransızca: République de Côte d’Ivoire Yamoussoukro CFA frangı 322.463 20.617.068 Fildişi Sahili
Gabon[17]
(Gabon Cumhuriyeti)
Flag of Gabon.svg
Fransızca: République gabonaise Libreville CFA frangı 267.667 1.514.993 Gabon
Gambiya[18]
(Gambiya Cumhuriyeti)
Flag of The Gambia.svg
İngilizce: Republic of The Gambia Banjul Dalasi 11.295 1.782.893 Gambiya
Gana[19]
(Gana Cumhuriyeti)
Flag of Ghana.svg
İngilizce: Republic of Ghana Akra Cedi 238.533 23.832.495 Gana
Gine[20]
(Gine Cumhuriyeti)
Flag of Guinea.svg
Fransızca: République de Guinée Konakri Gine frangı 245.857 10.057.975 Gine
Gine Bissau[21]
(Gine Bissau Cumhuriyeti)
Flag of Guinea-Bissau.svg
Portekizce: República da Guiné-Bissau Bissau CFA frangı 36.125 1.533.964 Gine Bissau
Güney Afrika Cumhuriyeti[22]
Flag of South Africa.svg
Afrikaanca: Republiek van Suid-Afrika
Güney Ndebele dili: iRiphabliki yeSewula Afrika
Güney Sotho dili: Rephaboliki ya Afrika Borwa
İngilizce: Republic of South Africa
Kuzey Sotho dili: Repabliki ya Afrika-Borwa
Swati dili: iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
Tsonga dili: Riphabliki ra Afrika Dzonga
Tswana dili: Rephaboliki ya Aforika Borwa
Xhosa dili: iRiphabliki yomZantsi Afrika
Venda dili: Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
Zuluca: iRiphabhuliki yaseNingizimu Afrika
Pretoria
(Yürütme)
Bloemfontein
(Yargı)
Cape Town
(Yasama)
Güney Afrika randı 1.219.090 49.052.489 Güney Afrika Cumhuriyeti
Güney Sudan[23]
Flag of South Sudan.svg
İngilizce: Republic of South Sudan Cuba, Sudan Sudan sterlini 644.329 8.260.490[DN 2] Güney Sudan
Kamerun[24]
(Kamerun Cumhuriyeti)
Flag of Cameroon.svg
Fransızca: République du Cameroun
İngilizce: Republic of Cameroon
Yaoundé CFA frangı 475.440 18.879.301 Kamerun
Kenya[25]
(Kenya Cumhuriyeti)
Flag of Kenya.svg
İngilizce: Republic of Kenya
Svahili: Jamhuri ya Kenya
Nairobi Kenya şilini 580.367 39.002.772 Kenya
Komorlar[26]
(Komorlar Birliği)
Flag of the Comoros.svg
Arapça: الاتّحاد القمريّ (el-İttiḥād el-Kamariyy)
Fransızca: Union des Comores
Komorca: Udzima wa Komori
Moroni Komor frangı 2.235 752.438 Komorlar
Kongo Cumhuriyeti[DN 3][27]
Flag of the Republic of the Congo.svg
Fransızca: République du Congo Brazzavil CFA frangı 342.000 4.012.809 Kongo Cumhuriyeti
Lesoto[28]
(Lesoto Krallığı)
Flag of Lesotho.svg
İngilizce: Kingdom of Lesotho
Sotho dili: Muso oa Lesotho
Maseru Loti 30.355 2.130.819 Lesoto
Liberya[29]
(Liberya Cumhuriyeti)
Flag of Liberia.svg
İngilizce: Republic of Liberia Monrovia Liberya doları 111.369 3.441.790 Liberya
Libya[30]
(Büyük Libya Sosyalist Arap Halk Cumhuriyeti)
Flag of Libya.svg
Arapça: الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى (El-Cemāhīriyyetü'l-ʿArabiyyetü'l-Lībiyye eş-şaʿbiyyetü'l-İştirākiyyetü'l-ʿUẓmā) Trablus Libya dinarı 1.759.540 6.310.434 Libya
Madagaskar[31]
(Madagaskar Cumhuriyeti)
Flag of Madagascar.svg
Fransızca: République de Madagascar
İngilizce: Republic of Madagascar
Malgaşça: Repoblikan'i Madagasikara
Antananarivo Ariary 587.041 20.653.556 Madagaskar
Malavi[32]
(Malavi Cumhuriyeti)
Flag of Malawi.svg
Chewa dili: Dziko la Malaŵi
İngilizce: Republic of Malawi
Lilongwe Malavi kwachası 118.484 14.268.711 Malavi
Mali[33]
(Mali Cumhuriyeti)
Flag of Mali.svg
Fransızca: République du Mali Bamako CFA frangı 1.240.192 12.666.987 Mali
Mauritius[34]
(Mauritius Cumhuriyeti)
Flag of Mauritius.svg
İngilizce[35][36]: Republic of Mauritius Port Louis Mauritius rupisi 2.040 1.284.264 Mauritius
Mısır[37]
(Mısır Arap Cumhuriyeti)
Flag of Egypt.svg
Arapça: جمهورية مصر العربية (Cumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) Kahire Mısır lirası 1.001.450 83.082.869 Mısır
Moritanya[38]
(Moritanya İslam Cumhuriyeti)
Flag of Mauritania.svg
Arapça: الجمهورية الإسلامية الموريتانية (el-Cumhūriyye el-İslāmiyye el-Mūrītāniyye)
Fransızca: République Islamique de Mauritanie
Nouakchott Ugiya 1.030.700 3.129.486 Moritanya
Mozambik[39]
(Mozambik Cumhuriyeti)
Flag of Mozambique.svg
Portekizce: República de Moçambique Maputo Metical 799.380 21.669.278 Mozambik
Namibya[40]
(Namibya Cumhuriyeti)
Flag of Namibia.svg
İngilizce: Republic of Namibia Windhoek Namibya doları 824.292 2.108.665 Namibya
Nijer[41]
(Nijer Cumhuriyeti)
Flag of Niger.svg
Fransızca: République du Niger Niamey CFA frangı 1.267.000 15.306.252 Nijer
Nijerya[42]
(Nijerya Federal Cumhuriyeti)
Flag of Nigeria.svg
İngilizce: Federal Republic of Nigeria Abuja Nijerya nairası 923.768 149.229.090 Nijerya
Orta Afrika Cumhuriyeti[43]
Flag of the Central African Republic.svg
Fransızca: République centrafricaine
Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka
Bangui CFA frangı 622.984 4.511.488 Orta Afrika Cumhuriyeti
Ruanda[44]
(Ruanda Cumhuriyeti)
Flag of Rwanda.svg
Fransızca: République du Rwanda
İngilizce: Republic of Rwanda
Kinyarwanda: Repubulika y'u Rwanda
Kigali Ruanda frangı 26.338 10.473.282 Ruanda
São Tomé ve Príncipe[45]
(São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti)
Flag of Sao Tome and Principe.svg
Portekizce: República Democrática de São Tomé e Príncipe São Tomé São Tomé ve Príncipe dobrası 964 212.679 São Tomé ve Príncipe
Senegal[46]
(Senegal Cumhuriyeti)
Flag of Senegal.svg
Fransızca: République du Sénégal Dakar CFA frangı 196.722 13.711.597 Senegal
Seyşeller[47]
(Seyşeller Cumhuriyeti)
Flag of Seychelles.svg
Fransızca: République des Seychelles
İngilizce: Republic of Seychelles
Seyşeller Kreyolu: Repiblik Sesel
Victoria Seyşeller rupisi 455 87.476 Seyşeller
Sierra Leone[48]
(Sierra Leone Cumhuriyeti)
Flag of Sierra Leone.svg
İngilizce: Republic of Sierra Leone Freetown Sierra Leone leonesi 71.740 6.440.053 Sierra Leone
Somali[49]
(Somali Cumhuriyeti)
Flag of Somalia.svg
Arapça: جمهورية الصومال (Cumhūriyyet es-Sūmāl‎)
Somalice: Jamhuuriyadda Soomaaliya
Mogadişu Somali şilini 637.657 9.832.017 Somali
Sudan[50]
(Sudan Cumhuriyeti)
Flag of Sudan.svg
Arapça: جمهورية السودان (Cumhuriyyet es-Sudan)
İngilizce: Republic of the Sudan
Hartum Sudan sterlini 1.861.484 45.047.502[DN 4] Sudan
Svaziland[51]
(Svaziland Krallığı)
Flag of Swaziland.svg
İngilizce: Kingdom of Swaziland
Swati dili: Umbuso weSwatini
Mbabane
(İdarî)
Lobamba
(Krallık ve yasama)
Lilangeni 17.364 1.123.913 Svaziland
Tanzanya[52]
(Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti)
Flag of Tanzania.svg
İngilizce: United Republic of Tanzania
Svahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
Dodoma Tanzanya şilini 947.300 41.048.532 Tanzanya
Togo[53]
(Togo Cumhuriyeti)
Flag of Togo.svg
Fransızca: République Togolaise Lomé CFA frangı 56.785 6.019.877 Togo
Tunus[54]
(Tunus Cumhuriyeti)
Flag of Tunisia.svg
Arapça: الجمهورية التونسية (El-Cumhūriyyetü't-Tūnisiyye) Tunus Tunus dinarı 163.610 10.486.339 Tunus
Uganda[55]
(Uganda Cumhuriyeti)
Flag of Uganda.svg
İngilizce: Republic of Uganda
Svahili: Jamhuri ya Uganda
Kampala Uganda şilini 241.038 32.369.558 Uganda
Yeşil Burun Adaları[56]
(Yeşil Burun Adaları Cumhuriyeti)
Flag of Cape Verde.svg
Portekizce: República de Cabo Verde Praia Yeşil Burun Adaları eskudosu 4.033 429.474 Yeşil Burun Adaları
Zambiya[57]
(Zambiya Cumhuriyeti)
Flag of Zambia.svg
İngilizce: Republic of Zambia Lusaka Zambiya kwachası 752.618 11.862.740 Zambiya
Zimbabve[58]
(Zimbabve Cumhuriyeti)
Flag of Zimbabwe.svg
İngilizce: Republic of Zimbabwe Harare ABD doları[DN 5][59] 390.757 11.392.629 Zimbabve

Diğer topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

BM tarafından tanınmayan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Azavad (Azavad İslam Cumhuriyeti veya Azavad İslam Devleti)[60]< Azavad Gao 822.000 1.300.000 30Azawad in context.JPG
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti[61]
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg
Arapça: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية‎ (Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya aṣ-Ṣaḥrāwīyya ad-Dīmuqrāṭīyya)
İspanyolca: República Árabe Saharaui Democrática
Layun/Bir Lehlu[DN 6] Fas dirhemi 266.000 405.210 Batı Sahra
Somaliland[62]
(Somaliland Cumhuriyeti)
Flag of Somaliland.svg
Arapça: جمهورية أرض الصومال (Cumhūrīyet Arḍ eṣ-Ṣūmāl)
İngilizce: Republic of Somaliland
Somalice: Jamhuuriyadda Soomaaliland
Hargeisa Somaliland şilini 137.600 3.500.000 Somaliland

Bağımlı topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Saint Helena[63]
(Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha)
Flag of Saint Helena.svg
İngilizce: Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha Jamestown Saint Helena sterlini 308 7.637 Saint Helena

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Îles Éparses
(Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nın bir parçası olarak)
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg
Fransızca: Îles Éparses (Terres australes et antarctiques françaises) yoktur Avro 38,6[DN 7] Yerli nüfusu yoktur.[64] Îles Éparses
Mayotte[65]
(Mayotte Bölgesel Topluluğu)
Flag of France.svg
Fransızca: Collectivité départementale de Mayotte Mamoudzou 374 223.765 Mayotte
Réunion[66] Fransızca: La Réunion Saint-Denis 2.512 817.000[67] Réunion

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ceuta[68]
(Ceuta Özerk Şehri)
Flag Ceuta.svg
İspanyolca: Ciudad Autónoma de Ceuta yoktur Avro 18,5 75.241 Ceuta (İspanya'ya göre)
Kanarya Adaları
Flag of the Canary Islands.svg
İspanyolca: Islas Canarias Santa Cruz de Tenerife ve Las Palmas de Gran Canaria Avro 7.447[69] 2.098.593[70] Kanarya Adaları (İspanya'ya göre)
Melilla
(Melilla Özerk Şehri)
Flag Melilla.svg
İspanyolca: Ciudad Autónoma de Melilla yoktur Avro 13,41[71] 73.460[72] Melilla (İspanya'ya göre)

Portekiz[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Merkez Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Madeira Adaları
(Madeira Özerk Bölgesi)
Flag of Madeira.svg
Portekizce: Região Autónoma da Madeira Funchal Avro 797[73][DN 8] 247.161[74] Madeira

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Atlas'da Afrika

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aslında Eritre'nin herhangi bir resmî dili yoktur, ama bunların hepsi hükûmet seviyesinde kullanılır.
  2. ^ Bunlar tartışmalı 2008 nüfus sayımı verileridir; Güney Sudan nüfusunun 9,28 milyon kadar yüksek olabildiği tahmin edilmektedir.
  3. ^ "Kongo-Brazzavil" olarak da bilinir.
  4. ^ CIA nüfus verileri Güney Sudan nüfusunu (8.260.490) dahil eder.
  5. ^ Hiper enflasyondan dolayı Nisan 2009'da Zimbabve doları belirsiz bir süre için kullanımdan kaldırılmıştır. Bunun yerine ABD doları, Güney Afrika randı, Botsvana pulası, İngiliz sterlini ve Avro gibi para birimler kullanılmaktadır. ABD doları, bütün hükûmet muameleleri için resmî para birimi olarak seçilmiştir.
  6. ^ Batı Sahra, Layun onun başkenti olduğunu iddia etmektedir, fakat Layun Fas kontrolü altında olması nedeniyle Bir Lehlu geçerli olarak Batı Sahra'nın başkentidir.
  7. ^ 38,6 km2 Îles Éparses'ın kapsamına giren bütün adaların asıl yüzölçümlerin toplamıdır. Buna ek olarak Fransa, her adanın etrafındaki 200 deniz mililik alanına sahip olma hakkını iddia etmektedir. Bunu Réunion ve Mayotte ile varsayınca Fransa'nın Hint Okyanusu'nda sahip olduğu alan bir milyon kilometre kareden daha büyüktür.
  8. ^ Madeira Özerk Bölgesi'ne ait olan bütün adaların yüzölçümlerinin toplamıdır. (Madeira Adası - 737 km2; Porto Santo - 42 km2; Desertas Adaları - 14 km2; Selvagens Adaları - 4 km2).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Map of Africa, Maps of African countries, landforms and rivers, and geography facts" (İngilizce). WorldAtlas.com. http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/af.htm. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2010. 
  2. ^ Sayre, April Pulley (1999) (İngilizce). Africa. Twenty-First Century Books. ISBN 0-7613-1367-2. 
  3. ^ "The World Factbook - Angola" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ao.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  4. ^ "The World Factbook - Benin" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bn.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  5. ^ "The World Factbook - Botswana" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bc.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  6. ^ "The World Factbook - Burkina Faso" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uv.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  7. ^ "The World Factbook - Burundi" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/by.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  8. ^ "The World Factbook - Algeria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ag.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  9. ^ "The World Factbook - Djibouti" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/dj.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  10. ^ "The World Factbook - Chad" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cd.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  11. ^ "The World Factbook - Congo, Democratic Republic of the" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  12. ^ "The World Factbook - Equatorial Guinea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ek.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  13. ^ "The World Factbook - Eritrea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/er.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Ethiopia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/et.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  15. ^ "The World Factbook - Morocco" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mo.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  16. ^ "The World Factbook - Cote d'Ivoire" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/iv.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  17. ^ "The World Factbook - Gabon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gb.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - The Gambia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ga.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  19. ^ "The World Factbook - Ghana" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gh.html. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  20. ^ "The World Factbook - Guinea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gv.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  21. ^ "The World Factbook - Guinea-Bissau" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pu.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  22. ^ "The World Factbook - South Africa" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sf.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  23. ^ "The World Factbook - South Sudan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/od.html. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2011. 
  24. ^ "The World Factbook - Cameroon" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cm.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  25. ^ "The World Factbook - Kenya" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ke.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  26. ^ "The World Factbook - Comoros" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cn.html. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  27. ^ "The World Factbook - Congo, Republic of the" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cf.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  28. ^ "The World Factbook - Lesotho" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lt.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  29. ^ "The World Factbook - Liberia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/li.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  30. ^ "The World Factbook - Libya" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ly.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  31. ^ "The World Factbook - Madagascar" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ma.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  32. ^ "The World Factbook - Malawi" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mi.html. Erişim tarihi: 7 Ekim 2009. 
  33. ^ "The World Factbook - Mali" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ml.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  34. ^ "The World Factbook - Mauritius" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mp.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  35. ^ "Mauritius Anayasası (madde 49)" (İngilizce). Mauritius Cumhuriyeti. http://www.gov.mu/portal/site/AssemblySite/menuitem.ee3d58b2c32c60451251701065c521ca/?content_id=4cb54555fc808010VgnVCM100000ca6a12acRCRD#assembly. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  36. ^ "Language" (İngilizce). Mauritius Cumhuriyeti. http://www.gov.mu/portal/site/abtmtius/menuitem.42f3149f267522984d57241079b521ca. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  37. ^ "The World Factbook - Egypt" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/eg.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  38. ^ "The World Factbook - Mauritania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mr.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  39. ^ "The World Factbook - Mozambique" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mz.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  40. ^ "The World Factbook - Namibia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wa.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  41. ^ "The World Factbook - Niger" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ng.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  42. ^ "The World Factbook - Nigeria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ni.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  43. ^ "The World Factbook - Central African Republic" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ct.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  44. ^ "The World Factbook - Rwanda" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rw.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  45. ^ "The World Factbook - Sao Tome and Principe" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tp.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  46. ^ "The World Factbook - Senegal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sg.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  47. ^ "The World Factbook - Seychelles" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/se.html. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  48. ^ "The World Factbook - Sierra Leone" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sl.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  49. ^ "The World Factbook - Somali" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/so.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  50. ^ "The World Factbook - Sudan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/su.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  51. ^ "The World Factbook - Swaziland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wz.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  52. ^ "The World Factbook - Tanzania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tz.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  53. ^ "The World Factbook - Togo" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/to.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  54. ^ "The World Factbook - Tunisia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ts.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  55. ^ "The World Factbook - Uganda" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ug.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  56. ^ "The World Factbook - Cape Verde" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cv.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  57. ^ "The World Factbook - Zambia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/za.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  58. ^ "The World Factbook - Zimbabwe" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/zi.html. Erişim tarihi: 10 Ekim 2009. 
  59. ^ "Zimbabwe Suspends Use of Own Currency" (İngilizce). Voice of America. 12 Nisan 2009. http://www1.voanews.com/english/news/a-13-2009-04-12-voa9-69816747.html. Erişim tarihi: 16 Haziran 2010. 
  60. ^ "Azavad Republic : Country Profile" (İngilizce). Azavad Hükümeti. http://www.azavadgov.com/cprofile.htm. Erişim tarihi: 10 nisan 2012. 
  61. ^ "The World Factbook - Western Sahara" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wi.html. Erişim tarihi: 3 Ekim 2009. 
  62. ^ "Somaliland Republic : Country Profile" (İngilizce). Somaliland Hükûmeti. http://www.somalilandgov.com/cprofile.htm. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  63. ^ "The World Factbook - Saint Helena" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sh.html. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  64. ^ "Les TAAF" (Fransızca). Ministre Chargé de l'Outre-Mer. http://www.outre-mer.gouv.fr/?les-taaf.html. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. . "Les TAAF n'ont pas d'« habitants »..."
  65. ^ "The World Factbook - Mayotte" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mf.html. Erişim tarihi: 11 Ekim 2009. 
  66. ^ "Atlas économique - Réunion" (Fransızca). Challenges.fr. http://atlas.challenges.fr/pays/RE-reunion/informations.html. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  67. ^ "817 000 habitants à la Réunion selon l'Insee" (Fransızca). Le Quotidien de la Réunion et de l'Océan Indien. 21 Ocak 2010. http://www.lequotidien.re/actualites/c-tait-en-direct/84339-demographie-817-000-habitants-la-reunion-selon-insee.html. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  68. ^ "Datos básicos" (İspanyolca). Ceuta Özerk Şehri Hükûmeti. http://www2.ceuta.es/consejerias/csj-economia/procesa/atlas/Datos/Ct2000An_C01.PDF. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  69. ^ "Estadísticas de la Comunidad Autónoma de Canarias" (İspanyolca). Kanarya Adaları Hükûmeti. http://www2.gobiernodecanarias.org/istac/estadisticas/php/saltarA.php?mid=/istac/estadisticas/territorio_ambiente/area_01_frame.html. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  70. ^ "İspanya'nın resmî nüfus sayıları. 1 Ocak 2009'daki nüfusu" (İspanyolca). Instituto Nacional de Estadística de España. http://www.ine.es/prensa/np551.pdf. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2010. 
  71. ^ "Melilla" (İspanyolca (diğer diller de mevcuttur). DB-City.com. http://es.db-city.com/Espa%C3%B1a/Melilla/Melilla/Melilla. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  72. ^ "Poblaciones referidas al 1 de enero de 2009 pro provincias y sexo - Melilla" (İspanyolca). Instituto Nacional de Estadística. 1 Ocak 2009. http://www.ine.es/jaxi/tabla.do. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  73. ^ "Portrait of the Regions - Portugal - Madeira - Geography and History" (İngilizce). Eurostat. http://circa.europa.eu/irc/dsis/regportraits/info/data/pt3_geo.htm. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  74. ^ "Resident population (No.) by Place of residence, Sex and Age group (By life cycles); Annual" (İngilizce/Portekizce). Instituto Nacional de Estatística. http://www.ine.pt/xportal/xmain?xpid=INE&xpgid=ine_indicadores&indOcorrCod=0000611&selTab=tab0. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010.