Dodoma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dodoma
Tanzanya üzerinde Dodoma
Dodoma
Dodoma
Şehrin Tanzanya'daki konumu
ÜlkeTanzanya Tanzanya
İdare
 • Belediye başkanıDavis G. Mwamfupe
Yüzölçümü
 • Toplam2576 km²
Nüfus
 (2002)
 • Toplam324,347
Zaman dilimiUTC+03.00
Alan kodu026
Resmî site
dodoma.go.tz

Dodoma, Tanzanya'nın başkentidir.[1] Kent, Tanzanya'nın orta kesiminde, bozkırların ortasında kurulmuştur.

Şehir hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Dodoma, Tanzanya'nın başkentidir. Kent, 325.000 nüfusa sahiptir. 1996 yılında başkent oldu ve Tanzanya'nın 3. büyük şehridir. Ancak birçok hükûmet ofisi, önceki ulusal başkent olan Darüsselam şehrindedir. Dodoma'da üç etnik gurp vardır. Gogo veya Wagogo, Warangi ve Sandawe kabileleri. Dodoma'da bir adet uluslararası havaalanı da mevcuttur.

Dodoma, Tanzanya'nın iç kesimlerinde yer alır. Yer şekilleri engebeli değildir. Ama iklimi genelde sıcak ve kurak geçer.Dodoma'da iki üniversite vardır. Biri St. Johns University of Tanzania'dır. Diğer üniversite ise The University of Dodoma'dır. Her iki üniversite de 2007 Eylül'de açılmıştır. İki üniversitede toplam olarak 1500 öğrenci vardır. Yeni dersliklerin ve kampüslerin açılmasıyla beraber 3-4 yıl sonra 40.000 öğrenci olması bekleniyor. Dodoma şehri, Almanlar tarafından Tanzanya merkezî demir yolunun inşası için kuruldu.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Tanzanya'daki şehirler listesi

Arusha  · Bagamoyo  · Bukoba  · Darüsselam  · Dodoma  · Geita  · Iringa  · Kigoma  · Lindi  · Masasi  · Mbeya  · Mikindani  · Morogoro  · Moshi  · Mtwara  · Musoma  · Mwanza  · Ngara  · Pangani  · Shinyanga  · Songea  · Tabora  · Tanga  · Usa Nehri  · Zanzibar