Okyanusya ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Okyanusya'nın dünyadaki konumu.

Okyanusya, yüzölçümü bakından dünyanın en küçük nüfus bakımından ise üzerinde ülke bulunmayan Antartika'dan sonra dünyanın en küçük ikinci kıtasıdır. Yaklaşık 8.536.716 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %5,3'ünü kapsamaktadır.[1] 32.000.000 kişi yani Dünya nüfusunun %0,47'sini barındırmaktadır.[1]

Okyanusya kıtası; Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasındadır. Kuzeyde Asya'nın güney ve güneydoğusu tarafından sınırlandırılır.[1]

Bu sayfa Okyanusya'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Siyasî harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Avustralya[2]
(Avustralya Eyâleti)
Flag of Australia.svg
Kanberra Avustralya doları İngilizce (de facto)[DN 1][3] 7.686.850 21.262.641 Avustralya
Endonezya[4][DN 2]
(Endonezya Cumhuriyeti)
Flag of Indonesia.svg
Cakarta Endonezya rupiahı Endonezce 1.919.440 240.271.522 Endonezya
Fiji[5]
(Fiji Adaları Cumhuriyeti)
Flag of Fiji.svg
Suva Fiji doları İngilizce, Fiji dili, Hindustani 18.270 944.720 Fiji
Kiribati[6]
(Kiribati Cumhuriyeti)
Flag of Kiribati.svg
Güney Tarava Avustralya doları İngilizce, Kiribati dili 811 112.850 Kiribati
Marshall Adaları[7]
(Marshall Adaları Cumhuriyeti)
Flag of the Marshall Islands.svg
Majuro ABD doları İngilizce, Marshall dili 181,3 64.522 Marshall Adaları
Mikronezya Federal Devletleri[8]
Flag of the Federated States of Micronesia.svg
Palikir ABD doları İngilizce 702 107.434 Mikronezya Federal Devletleri
Nauru[9]
(Nauru Cumhuriyeti)
Flag of Nauru.svg
yoktur[DN 3] Avustralya doları İngilizce, Nauruca 21 14.019 Nauru
Palau[10]
(Palau Cumhuriyeti)
Flag of Palau.svg
Melekeok ABD doları İngilizce, Palau dili 458 20.796 Palau
Papua Yeni Gine[11]
(Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti)
Flag of Papua New Guinea.svg
Port Moresby Papua Yeni Gine kinası İngilizce, Tok Pisin, Hiri Motu 462.840 6.057.263 Papua Yeni Gine
Samoa[12]
(Samoa Bağımsız Devleti)
Flag of Samoa.svg
Apia Samoa talası Samoaca, İngilizce 2.944 219.998 Samoa
Solomon Adaları[13]
Flag of the Solomon Islands.svg
Honiara Solomon Adaları doları İngilizce 28.450 595.613 Solomon Adaları
Tonga[14]
(Tonga Krallığı)
Flag of Tonga.svg
Nuku'alofa Pa'anga Tongaca, İngilizce 748 120.898 Tonga
Tuvalu[15]
Flag of Tuvalu.svg
Funafuti Tuvalu doları, Avustralya doları Tuvalyanca, İngilizce 26 12.373 Tuvalu
Vanuatu[16]
(Vanuatu Cumhuriyeti)
Flag of Vanuatu.svg
Port Vila Vatu Bislama, İngilizce, Fransızca 12.200 218.519 Vanuatu
Yeni Zelanda[17]
Flag of New Zealand.svg
Wellington Yeni Zelanda doları İngilizce, Maorice, Yeni Zelanda İşaret Dili 268.680 4.213.418 Yeni Zelanda

Bağımlı topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Amerikan Samoası[18]
Flag of American Samoa.svg
Pago Pago ABD doları İngilizce
Samaoca
199 65.628 Amerikan Samoası
Guam[19]
Flag of Guam.svg
Hagåtña İngilizce
Çamorro
541,3 178.430 Guam
Kuzey Mariana Adaları[20]
(Kuzey Mariana Adaları Topluluğu)
Flag of the Northern Mariana Islands.svg
Saipan İngilizce
Çamorro
Karolince
477 88.662 Kuzey Mariana Adaları

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Ashmore ve Cartier Adaları[21]
Flag of Australia.svg
? Avustralya doları İngilizce 199.45 ? Ashmore ve Cartier Adaları
Christmas Adası[22]
(Christmas Adası Toprağı)
Flag of Christmas Island.svg
Flying Fish Cove İngilizce 135 1.402 Christmas Adası
Cocos Adaları[23]
(Cocos Adaları Toprağı)
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg
West Adası İngilizce 14 596 Cocos Adaları
Norfolk Adası[24]
(Norfolk Adası Toprağı)
Flag of Norfolk Island.svg
Kingston İngilizce
Norfuk dili
34,6 2.141 Norfolk Adası

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Pitcairn Adaları[25]
Flag of the Pitcairn Islands.svg
Adamstown Yeni Zelanda doları İngilizce 47 48 Pitcairn Adaları

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Fransız Polinezyası[26]
Flag of French Polynesia.svg
Papeete CFP frangı Fransızca 4.167 287.032 Fransız Polinezyası
Wallis ve Futuna Adaları[27]
(Wallis ve Futuna Adaları Toprağı)
Flag of France.svg
Mata-Utu Fransızca 274 15.289 Wallis ve Futuna Adaları
Yeni Kaledonya[28]
Flag of France.svg
Nouméa Fransızca 19.060 227.436 Yeni Kaledonya

Şili[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Paskalya Adası[29]
Flag of Rapa Nui, Chile.svg
Hanga Roa Şili pesosu İspanyolca
Rapa Nui dili
163.6 4.888 Paskalya Adası

Yeni Zelanda[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Cook Adaları[30]
Flag of the Cook Islands.svg
Avarua Yeni Zelanda doları İngilizce 236.7 11.870 Cook Adaları
Niue[31]
Flag of Niue.svg
Alofi Niue dili, İngilizce 260 1.398 Niue
Tokelau[32]
Flag of Tokelau.svg
yoktur[DN 4] Tokelau dili, İngilizce 10 1.416 Tokelau

Diğer topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölümdeki tek toprak olan Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden birisi olup ABD'nın bir parçası olarak sayılır, fakat diğer eyaletlere karşın Hawaii, Kuzey Amerika'da bulunmayan tek ABD eyaletidir.

İsim Bayrak Başkent Para birimi Resmi dil(ler) Alan (km2) Nüfus Harita
Hawaii
Flag of Hawaii.svg
Honolulu ABD doları İngilizce, Hawaii dili 28.311[33] 1.288.198[34] Hawaii

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Atlas'da Okyanusya

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Avustralya'da İngilizce'nin "de jure" (resmî) statüsü yoktur.
  2. ^ Çoğunlukla Asya'da.
  3. ^ Nauru'nun hükûmet binaları Yaren'de bulundukları için Yaren bazen Nauru'nun başkenti olarak tanımlanır, fakat Nauru'nun herhangi bir resmî başkenti yoktur.
  4. ^ Tokelau'daki her mercan adasının kendi idarî merkezi vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Map of Oceania, Maps of Oceanic countries, landforms and rivers, and geography facts" (İngilizce). WorldAtlas.com. http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/au.htm. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The World Factbook - Australia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/as.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  3. ^ "Pluralist Nations: Pluralist Language Policies?" (İngilizce). Göç ve Vatandaşlık Bakanlığı. http://www.immi.gov.au/media/publications/multicultural/confer/04/speech18b.htm. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. "English has no de jure status but it is so entrenched as the common language that it is de facto the official language as well as the national language." 
  4. ^ "The World Factbook - Indonesia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/id.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  5. ^ "The World Factbook - Fiji" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fj.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  6. ^ "The World Factbok - Kiribati" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kr.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  7. ^ "The World Factbook - Marshall Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rm.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  8. ^ "The World Factbook - Micronesia, Federated States of" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fm.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  9. ^ "The World Factbook - Nauru" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nr.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  10. ^ "The World Factbook - Palau" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ps.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  11. ^ "The World Factbook - Papua New Guinea" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pp.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  12. ^ "The World Factbook - Samoa" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ws.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  13. ^ "The World Factbook - Solomon Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bp.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Tonga" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tn.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  15. ^ "The World Factbook - Tuvalu" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tv.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  16. ^ "The World Factbook - Vanuatu" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nh.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  17. ^ "The World Factbook - New Zealand" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nz.html. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - American Samoa" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aq.html. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009. 
  19. ^ "The World Factbook - Guam" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gq.html. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009. 
  20. ^ "The World Factbook - Northern Mariana Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cq.html. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009. 
  21. ^ "The World Factbook - Ashmore ve Cartier Island" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/at.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  22. ^ "The World Factbook - Christmas Island" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kt.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  23. ^ "The World Factbook - Cocos (Keeling) Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ck.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  24. ^ "The World Factbook - Norfolk Island" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nf.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  25. ^ "The World Factbook - Pitcairn Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pc.html. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009. 
  26. ^ "The World Factbook - French Polynesia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fp.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  27. ^ "The World Factbook - Wallis and Futuna" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wf.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  28. ^ "The World Factbook - New Caledonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nc.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  29. ^ "World Atlas - Easter Island" (İngilizce). worldatlas. http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/samerica/easterisland.htm. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2011. 
  30. ^ "The World Factbook - Cook Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cw.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  31. ^ "The World Factbook - Niue" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ne.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  32. ^ "The World Factbook - Tokelau" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tl.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  33. ^ "United States Summary: 2000" (İngilizce). United States Census Bureau. Nisan 2004. http://www.census.gov/prod/cen2000/phc3-us-pt1.pdf. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009. 
  34. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2000 to July 1, 2008" (İngilizce). United States Census Bureau. http://www.census.gov/popest/states/tables/NST-EST2008-01.csv. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009.