Güney Amerika ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Güney Amerika'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Güney Amerika ülkeleri listesi, Güney Amerika'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri ve bu ülkelerin bayraklarını, başkentlerini, para birimlerini, resmî dillerini, yüzölçümlerini, nüfuslarını ve coğrafî konumlarını gösterir. Bu liste, "Birleşmiş Milletlere üye devletler" ve "başka ülkelere bağımlı topraklar" olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.

Amerika kıtası kuzey ve güney olmak üzere iki parçaya ayrılmıştır. Panama Kıstağı Kuzey Amerika ile Güney Amerika'yı birbirinden ayırır. Güney Amerika; batıda Büyük Okyanus, kuzeyde ve doğuda Atlas Okyanusu tarafından sınırlandırır. Kuzeybatısında ise Kuzey Amerika ve Karayip Denizi bulunur.[1]

Güney Amerika, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük dördüncü, nüfus bakımından ise en büyük beşinci kıtasıdır. Yaklaşık 17.824.370 km2'lik alanı[2][3] ile dünya topraklarının %3,5'ini[4] kapsamaktadır. 385 milyondan fazla kişi barındırmaktadır.[4]

Siyasî harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Arjantin[5]
(Arjantin Cumhuriyeti)
Flag of Argentina.svg
İspanyolca[DN 1] : República Argentina Buenos Aires Arjantin pesosu 2.766.890 41.769.726 Arjantin
Bolivya[6]
(Çokuluslu Bolivya Devleti)
Flag of Bolivia.svg
İspanyolca: Estado Plurinacional de Bolivia
Keçuva dili : Bulivya Mamallaqta
Aymara dili: Wuliwya Suyu [DN 2]
La Paz ve Sucre [DN 3] Boliviano 1.098.581 10.118.683 Antigua ve Barbuda
Brezilya[7]
(Brezilya Federal Cumhuriyeti)
Flag of Brazil.svg
Portekizce: República Federativa do Brasil Brasília Brezilya reali 8.514.877 203.429.773 Brezilya
Ekvador[8]
(Ekvador Cumhuriyeti)
Flag of Ecuador.svg
İspanyolca: República del Ecuador Quito ABD doları 272.046[DN 4] 15.007.343 Ekvador
Guyana[9]
(Guyana Kooperatif Cumhuriyeti)
Flag of Guyana.svg
İngilizce: Co-operative Republic of Guyana Georgetown Guyana doları 214.970 744.768 Guyana
Kolombiya[10]
(Kolombiya Cumhuriyeti)
Flag of Colombia.svg
İspanyolca: República de Colombia Bogotá Kolombiya pesosu 1.141.748 44.725.543 Kolombiya
Paraguay[11]
(Paraguay Cumhuriyeti)
Flag of Paraguay.svg
İspanyolca: República del Paraguay
Guaraní dili: Tetã Paraguái
Asunción Paraguay guaranísi 406.750 6.459.058 Paraguay
Peru[12]
(Peru Cumhuriyeti)
Flag of Peru.svg
İspanyolca: República del Perú Lima Nuevo Sol 1.285.220 29.248.943 Peru
Surinam[13]
(Surinam Cumhuriyeti)
Flag of Suriname.svg
Hollandaca: Republiek Suriname Paramaribo Surinam doları 163.270 491.989 Surinam
Şili[14]
(Şili Cumhuriyeti)
Flag of Chile.svg
İspanyolca: República de Chile Santiago Şili pesosu 756.950 16.888.760 Şili
Uruguay[15]
(Uruguay Doğu Cumhuriyeti)
Flag of Uruguay.svg
İspanyolca: República Oriental del Uruguay Montevideo Uruguay pesosu 176.220 3.308.535 Uruguay
Venezuela[16]
(Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti)
Flag of Venezuela.svg
İspanyolca: República Bolivariana de Venezuela Caracas Venezuela bolivarı 912.050 27.635.743 Venezuela

Bağımlı topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'a[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Falkland Adaları[17][DN 5]
Flag of the Falkland Islands.svg
İngilizce: Falkland Islands Stanley Falkland Adaları poundu 12.173 3.140 Falkland Adaları
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları[18]
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
İngilizce: South Georgia and the South Sandwich Islands King Edward Point İngiliz sterlini 3.903 30 Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları

Fransa'ya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki tam isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Fransız Guyanası[19]
[DN 6](Fransız Guyana Denizaşırı İli)
Flag of French Guiana.svg
Fransızca: Guyane française Cayenne
(Paris)[DN 7]
Euro 91.000 217.000 Fransız Guyanası

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arjantin'in herhangi bir federal resmî dili yoktur, fakat İspanyolca ülkedeki en yaygın dildir ve federal hükûmet seviyesinde de facto olarak kullanılır.
  2. ^ Bolivya'da bu 3 dilin yanı sıra 33 tane daha resmi dil vardır.
  3. ^ Bolivya'nın anayasal başkenti Sucre, idari başkenti ise La Paz'dır.
  4. ^ Ekvador'un yüzölçümüne ülkeye bağlı olan Galapagos Adaları'nın yüzölçümü de dahildir.
  5. ^ 1833'ten beri Birleşik Krallık'ın kontrolü altında bulunan Falkland Adaları ve 1705'ten beri Birleşik Krallık'ın kontrolünde olan Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları üzerinde Arjantin de hak iddia etmektedir. Bu sebeple 1982 yılında bu iki ülke arasında Falkland Savaşı adı verilen savaş çıkmış ve bu savaşı kazanan Birleşik Krallık adalara hakim olmayı sürdürmüştür.
  6. ^ Fransız Guyanası Fransa'nın 100 ilinden biridir. Bu 100 ilden denizaşırı olan tek ildir.
  7. ^ Fransız Guyanası'nın başkenti Cayenne, bağlı olduğu Fransa'nın başkenti ise Paris'tir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind (2nd bas.), New York: St. Martin's Press, 2007, ss. 598, ISBN 0-312-37659-6, OCLC 173243876 
  2. ^ "South America" (İngilizce). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/555844/South-America. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  3. ^ "South America" (İngilizce). Merriam-Webster Online. http://www.merriam-webster.com/dictionary/south+america?show=0&t=1311117826. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  4. ^ a b "South America Map, South America Countries, Landforms, Rivers and Geography Information" (İngilizce). WorldAtlas.com. http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/sa.htm. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  5. ^ "The World Factbook - Argentina" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  6. ^ "The World Factbook - Bolivia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bl.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  7. ^ "The World Factbook - Brazil" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/br.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  8. ^ "The World Factbook - Ecuador" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ec.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  9. ^ "The World Factbook - Guyana" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gy.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  10. ^ "The World Factbook - Colombia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/co.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  11. ^ "The World Factbook - Paraguay" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pa.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  12. ^ "The World Factbook - Peru" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pe.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  13. ^ "The World Factbook - Suriname" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ns.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  14. ^ "The World Factbook - Chile" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ci.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  15. ^ "The World Factbook - Uruguay" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uy.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  16. ^ "The World Factbook - Venezuela" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ve.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  17. ^ "The World Factbook - Falkland Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fk.html. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  18. ^ "The World Factbook - South Georgia and the South Sandwich Islands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sx.html. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  19. ^ "World Atlas - French Guiana" (İngilizce). World Atlas. http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/samerica/gf.htm. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011.