Windows Phone 8

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Windows Phone 8
Windows Phone 8'in başlangıç ekranı görüntüsü
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemi ailesiWindows Phone
Kaynak türüKapalı kaynak,açık kaynaklı bileşeni ile
LisansSahipli yazılım, Ticari yazılım
Çekirdek türüMonolitik çekirdek Windows NT
İlk Yayınlanma Versiyon 8
  • 29 Ekim 2012
Son kararlı sürümü 8.1 Update 2 ((8.10.15148.160)) / 2 Haziran 2015 (8 yıl önce) (2015-06-02)
Platform desteği32-bit ARM mimarisi
ÖncülüWindows Phone 7
ArdılıWindows Phone 8.1
Kullanıcı arayüzüMetro
Web sitesiResmi Websitesi
Taşıyıcı tarafından en son Windows Phone / Mobile sürümü yükseltmesi, ya da Windows Phone 8 kullanıcılarına destek almaya devam etmek için üretici gereklidir..

Windows Phone 8, Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin ikinci nesildir. İlk sürüm olan Windows Phone 7'nin devamı olarak yaratıldı. Bu, 29 Ekim 2012 tarihinde serbest bırakıldı ve selefi gibi, bu Metro tasarım diline dayanan düz bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Bu sürümün yerini 2 Nisan 2014 yılında açılan Windows Phone 8.1 mobil işletim sistemine bıraktı. Sürümün mobil medya yazılım ve dağıtım platformu Windows Phone Store-dir. Güncellenme yöntemi ise ilk sürümden farklı, Zune yazılım ile değil, "Firmware over the air" aracılığı iledir.

Windows Phone 8, Windows Phone 7'de kullanılan Windows CE tabanlı mimarini Windows 8-de bulunan Windows NT çekirdeğine değiştirir. Güncel Windows Phone 7 cihazları, Windows Phone 8 için güncelleme olamaz ve Windows Phone 8 için özel olarak derlenmiş yeni uygulamalar Windows Phone 7 cihazlar için uyumlu değildir. Geliştiriciler hem Windows Phone 7, hem de Windows Phone 8 cihazlarında Microsoft Visual Studio-da uygun SDK'ları ile her iki platformları hedefleyerek kendi uygulamaları kullanılabilir hale getirebilirler.

Windows Phone 8 cihazları, Microsoft Mobile (eski Nokia), HTC, Samsung ve Huawei tarafından üretilmektedir.

Windows Phone 8 ekran görüntüsü

Tanıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Haziran 2012 yılında, Microsoft Windows Phone 8 (kod ismi Apollo), Windows Phone işletim sisteminin ikinci nesilini açıkladı. Windows Phone 8,Windows CE mimarini Windows NT çekirdeği ile evez etti ve iki platformlar arasında geliştiricilerin kolayca kapı uygulamaları sağlayan Windows 8 ile birçok bileşenleri paylaştı.[1]

Windows Phone 8 ayrıca yeni özellikleri ile cihazlar tanıttı: büyük ekranlar (Dört teyit boyutları "WVGA 800×480 15:9","WXGA 1280×768 15:9","720p 1280×720 16:9","1080p 1920x1080 16:9" kararları), çok çekirdekli işlemciler, NFC (yani öncelikle içerik paylaşmak ve ödemeleri gerçekleştirmek için kullanılabilir), Windows Phone 7 uygulamaları ile geriye dönük uyumluluk, çıkarılabilir depolama için geliştirilmiş destek, tüm ekran boyunca yeniden boyutlandırılabilir fayans içeren yeniden tasarlanmış ana ekran, Yeni Wallet (Cüzdan) hubu, (Örneğin, NFC ödemelerine entegre etmek, Groupon olarak kupon siteleri ve sadakat kartları), ve OS temel işlevleri içine VoIP uygulamalarının "birinci sınıf" entegrasyonu.[2] Ayrıca, Windows Phone 8-de, bu tür cihaz yönetimi, BitLocker şifreleme gibi kurumsal pazarda amaçlayan daha fazla özellik yer alacak. Ayrıca, çalışanlara uygulamaları dağıtmak için özel Pazaryeri oluşturma yeteneği de verildi. Ayrıca, Windows Phone 8 over-the-air güncelleştirmeleri destekleyecek ve tüm Windows Phone 8 cihazları serbest bırakıldıktan sonra en az 36 ay süreyle yazılım desteği alacak. Windows Phone 8 Windows Phone 7 cihazları için var olan bir güncelleme olarak hazır olmayacak. Bunun yerine, Microsoft, Windows Phone 7 cihazlar için bir güncelleme olarak Windows Phone 7.8 yayınlandı.

Windows Phone 8 sürümü Windows Phone 7-den farklı büyük güncellemesi olmadı, yalnızca küçük değişiklerle Apollo, GDR1, GDR2, GDR3 versiyonları sunuldu.

Destek[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2013'te, Microsoft Windows Phone 8 işletim sistemi için güncellemelerin, 8 Temmuz 2014 ile hazır olacağını açıkladı. Windows Phone 8 işletim sistemi için güncellemelerin 12 Ocak 2016 ile hazır olacağını duyurarak, Microsoft, 36 aya destek itti. Windows Phone 8 cihazları sonraki sürüm Windows Phone 8.1-e yükseltilebilir olacak.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekirdek[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Phone 8, aynı zamanda Windows 8 çalıştıran aynı Windows NT çekirdeği, kullanan Microsoftun ilk mobil işletim sistemidir. İşletim sistemi geliştirilmiş bir dosya sistemi, sürücüler, ağ yığınını, güvenlik bileşenlerini, araçları ve grafik desteği ekler. NT çekirdeği kullanarak, Windows Phone 7 üzerinde zaten mevcut 800 × 480 çözünürlüğe ek olarak, Windows Phone, şimdi 1280×720 ve 1280×768 çözünürlük gibi, 64-e kadar çokçekirdekli CPU, destekleyebilir. Ayrıca, Windows Phone 8-e de yaygın telefonlara ek depolama eklemek için kullanılan MicroSD kartları için destek ekler. 1080p ekranlar için destek GDR3 güncellemesi ile Ekim 2013 yılında eklenmiştir. NT çekirdeğine geçiş nedeniyle, Windows Phone 8 de yerli 128-bit BitLocker şifreleme ve Güvenli Önyükleme (Secure Boot) destekler. Windows Phone 8-e NTFS desteği de eklendi.[3]

Web[değiştir | kaynağı değiştir]

Internet Explorer 10, Windows Phone 8 sisteminde varsayılan tarayıcı ve aynı zamanda masaüstü sürümünde bulunan önemli geliştirmeler üzerinde bulunur. Navigasyon arayüzü tek bir özelleştirilebilir düğme (varsayılan durdurmak / yenileme için) ve adres çubuğuna aşağı basitleştirilmiş oldu. Kullanıcılar butonu 'Geri' butonuna değiştirebilirler, bir 'İleri' düğmesini eklemek için bir yolu yoktur.

Multitasking[değiştir | kaynağı değiştir]

Selefinden farklı olarak, Windows Phone 8 geliştiriciler uygulamaları oluşturmak için izin verir, gerçek çoklu görev kullanır, arka planda çalışan ve anında devam edebilir. Bir kullanıcı, Geri düğmesini presleme ve basılı tutarak "aktif" görevler arasında geçiş yapabilirler.[4] Kullanıcı uzun bir süre için açtı olmadıysa, arka planda çalışan bir uygulama da otomatik olarak askıya alabilir. Kullanıcı, her uygulama penceresinin sağ köşesindeki çoklu görev görünümü açarak ve "X" düğmesine basarak uygulamaları kapatabilir.(Update 3'te eklendi)

Çocuk Köşesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Phone 8-e "Misafir modunda" bir tür olarak çalışan "Çocuk Köşesi" eklenildi.[5] Kullanıcı "Çocuk Köşesi"nde görünen birçok uygulamalar ve oyunlar seçer. Kids Corner aktive edildiğinde, cihazda yüklü uygulamalar ve oyunlar çalınabilir.

Odalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Odalar grup mesajlaşma ve iletişim için özel eklenen bir özelliktir. Odaları kullanarak, kullanıcılar sadece oluşturulan grubun üyelerinden Facebook ve Twitter güncellemelerini dokuna ve görebilirler. Grup üyeleri oda içinde anlık iletiler ve fotoğrafları da paylaşabilirler. Bu mesajlar sadece diğer oda üyeleri ile paylaşılacak. Microsoft Mart 2015 döneminde bu özelliği kaldıracakdır.[6]

Sürücü modu[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 yılı sonlarında "Update 3" yayımlanmasıyla birlikte, Bluetooth üzerinden bir araba ile bir Windows Phone 8 cihazı eşleştirmesi şimdi otomatik olarak "Sürücü modu" aktive edir. Bu, sürücü sırasında bir mobil cihaz kullanarak için tasarlanmış özel bir kullanıcı arayüzüdür.

Data Sense[değiştir | kaynağı değiştir]

Data Sense kullanıcıların bireysel planına dayalı veri kullanım limitlerini ayarlamak için izin verir.[7] Kullanıcı set sınırına yakın olduğunda Veri Sense arka plan verilerini kısıtlayabilir.(Kalp simgesi arka plan görevleri otomatik olarak durdurulur edilirken kullanıcıya bildirmek için kullanılır). Bu özellik ABD'de Verizon telefonlarına aslında özel olmasına rağmen, tüm Windows Phone 8 ahizeye kullanılabilen GDR2 güncellemesi Temmuz 2013'te yayımlanandı.

NFC ve Wallet[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçkin Windows Phone 8 çalıştıran Windows telefonlarına iki veya bir Windows Phone cihazlar arasında, Windows 8 bilgisayar veya tabletlerde "Dokunun ve Gönder" olarak adlandırılan bir özelliği kullanarak, veri aktarımı için izin veren NFC özelliği eklendi. Bazı pazarlarda, Windows Phone 8 NFC desteği de Cüzdan (Wallet) uygulaması ile telefonunuzda kayıtlı kredi ve banka kartları ile yüz yüze işlemleri yapmak için kullanılabilir.[8] Taşıyıcılar NFC özelliğini SIM veya entegre olan telefon donanımı aracılığıyla aktive edebilir. Orange Windows Phone 8 NFC destekleyen birinci taşıyıcı oldu. İşlemler için NFC desteği yanı sıra, Cüzdan da Windows Phone Store ve diğer uygulama içi satın alma yapmak için kredi kartlarını saklamak için kullanılabilir (Aynı zamanda yeni bir özelliktir) ve kuponlar ve sadakat kartları saklamak için kullanılabilir.

Senkronize etme[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Phone uygulaması senkronizasyon olarak Windows Phone 8 ve Windows 8 / Windows RT bilgisayar ya da tablet arasındaki müzik, video ve diğer multimedya dosyalarını ve ofis belgelerini transfer etmekde Zune yazılımı ile başarılı olur. OS X ve Windows Masaüstü için sürümleri de mevcuttur. Windows Phone 7 cihazları uygulamaların PC sürümü ile uyumlu değildir, ancak Mac sürümü ile çalışacak. (Zune hala PC'ler ile Windows Phone 7s senkronizasyonu için kullanılır ve bu nedenle Windows Phone web sitesinden indirilebilir kalır.) MTP cihazı, Windows Media Player ve Windows Explorer gibi kendini tanımlayan Windows Phone 8 cihazları Windows phone 7-in aksine müzik, video ve diğer multimedya dosyaları aktarmak için kullanılabilir. Bir bilgisayara aktarılan videolar maksimum 4GB boyutu ile sınırlıdır.

Diğer özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Xbox (yazılım) veya Xbox SmartGlass bir telefon ile bir Xbox 360 ve Xbox One kontrolü sağlar.(Windows Phone, iOS ve Android için mevcuttur).
  • Xbox Music + Video servisleri Windows Phone-de müzik alımları yanı sıra, ses ve video dosyaları "playback"ini destekler. Video alımları 2013 yılın sonlarında Xbox Video bağımsız bir versiyonu ile kullanılabilir ve Windows Phone Storeden indirilebilir.
  • Yerel kod desteği (C++)
  • Uygulamalar ve uygulama geliştiricileri tarafından gönderilen tost bildirimileri gibi Microsoft Anında İlet Bildirim Servisi kullanır.
  • Windows 8 uygulamaların Windows Phone 8-e basitleştirilmiş raporlama (Windows 8 "Modern UI" uygulamalarla uyumluluk)
  • Windows PC'lerde yönetimine benzer Windows Phone Uzaktan aygıt yönetimi.
  • Herhangi bir VoIP veya görüntülü sohbet uygulaması için VoIP ve görüntülü sohbet entegrasyonu (telefon çevirici entegre, insanlar merkezi)
  • Windows Phone güncellemeleri için "havadan firmware"
  • Windows Phone 8 cihazlara en az 36 ay Windows Phone güncellemeleri desteği.
  • Kamera uygulaması şimdi "lensler" destekler, üçüncü taraflara ciltlemeye ve kamera arayüzüne özellikler eklemek izni verir.
  • Yerli ekran yakalama aynı anda ev ve güç tuşlarına basarak eklenir.
  • İbranice dil desteği İsrail pazarına Windows Phone tanıtmak için Microsofta eklenir.

Donanım özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Phone 8, minimum cihaz özellikleri
Qualcomm Qualcomm Snapdragon S4 çift çekirdekli işlemci veya Qualcomm Snapdragon 800 serisi (Update 3)
Minimum 512 MB RAM WVGA telefonlar için; minimum 1 GB RAM for 720p / WXGA / 1080p
En az 4 GB flash bellek
GPS ve A-GNSS; OEM dahil etmeye karar verirseniz GLONASS, desteklenir
Mikro-USB 2.0 desteği
üç düğmeli algılama desteği ile 3.5 mm stereo kulaklık jakı
Arkaya bakan AF kamera ile isteğe bağlı LED veya Xenon flaş, isteğe bağlı ön kaplamalı kamera (Windows 8 "Modern UI" uygulamalarla uyumluluk)
İvmeölçer, yakınlık ve ortam ışık sensörleri, yanı sıra titreşim motoru (manyetometre ve jiroskop isteğe bağlıdır)
802.11b/g, Bluetooth (802.11n isteğe bağlıdır)
Programlanabilir GPU kullanarak Direct3D için donanımsal hızlandırma ile DirectX grafik donanım desteği
Minimum dört eş zamanlı noktaları ile çoklu dokunmatik kapasitif dokunmatik ekran

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorumcular genellikle Windows Phone 8 artış yeteneklerini övdü, ancak diğer telefonlara kıyaslayanda daha küçük uygulama seçimi kaydetti. Molen Windows Phone Storede uygulamaların bir eksikliği sakıncasını vurguladı. The Verge, sisteme 7.9 / 10 puan verdi. Wired-den Alexandra Chang, daha önce Windows Phone 7-deki eksik özelliklerin iyileşmesini, çok çekirdekli işlemci ve daha hızlı internet tarama desteği, ve Nokia Haritalar-dan Bing Haritalar-a geçişini belirterek, Windows Phone 8-e 8/10 verdi.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

IDC rapor etti ki, Q1 2013 yılında, WP8 birçok ülkede ilk tam çeyrekte kullanılabilir, kullanımı ile üçüncü büyük mobil işletim sistemi BlackBerry OS-u geçmesi ile Windows Phonenin pazar payı dünya akıllı telefon pazarının % 3,2'ne fırladı.

WP8 yayımlanmasından bir yıl sonra, Kantar Windows Phone 8-in ABD'de % 4.8 ve Avrupa'da % 10,2 önemli ölçüde pazar payının büyüdüğünü Ekim 2013'te bildirdi. Q3 2013 yılı için Gartner-den benzer istatistiklere göre, Windows Phone-nin küresel pazar payı % 3.6-e - 2012 yılının aynı dönemine göre %1,3 arttı. Q1 2014 yılında IDC, Windows Phone-nin global pazar payının % 2.7-e düştüğünü bildirdi.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorumcular genellikle Windows Phone 8 artış yeteneklerini övdü, ancak diğer telefonlara kıyaslayanda daha küçük uygulama seçimi kaydetti. Molen Windows Phone Storede uygulamaların bir eksikliği sakıncasını vurguladı. The Verge, sisteme 7.9 / 10 puan verdi. Wired-den Alexandra Chang, daha önce Windows Phone 7-deki eksik özelliklerin iyileşmesini, çok çekirdekli işlemci ve daha hızlı internet tarama desteği, ve Nokia Maps-dan Bing Haritalar-a geçişini, belirterek, Windows Phone 8-e 8/10 verdi.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

IDC rapor etti ki, Q1 2013 yılında, WP8 birçok ülkede ilk tam çeyrekte kullanılabilir, kullanımı ile üçüncü büyük mobil işletim sistemi BlackBerry OS-u geçmesi ile Windows Phonenin pazar payı dünya akıllı telefon pazarının % 3,2'ne fırladı.

WP8 yayımlanmasından bir yıl sonra, Kantar Windows Phone 8-in ABD'de % 4.8 ve Avrupa'da % 10,2 önemli ölçüde pazar payının büyüdüğünü Ekim 2013'te bildirdi. Q3 2013 yılı için Gartner-den benzer istatistiklere göre, Windows Phone-nin küresel pazar payı % 3.6-e - 2012 yılının aynı dönemine göre %1,3 arttı. Q1 2014 yılında IDC, Windows Phone-nin global pazar payının % 2.7-e düştüğünü bildirdi.

Windows Phone 8 versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Phone 8-in Windows phone 7-den farklı olarak büyük güncellemesi olmadı, yalnızca küçük değişiklerle Apollo, GDR1, GDR2, GDR3 versiyonları sunuldu. Windows phone 7 ise Windows Phone 7.5 ve Windows Phone 7.8 olmakla 2 büyük versiyon sunmuştur.

GDR1[değiştir | kaynağı değiştir]

General Distribution Release 1, Portico olarak bilinen küçük bir güncelleme Aralık 2012 tarihinde serbest bırakıldı. Bu, Mesajlaşma geliştirmeleri, daha verimli Bluetooth bağlantısı da dahil olmak üzere bazı iyileştirmeler ve hata düzeltmeleri, ve diğer ek bir platform güncellemeleri arasında "her zaman açık" WiFi bağlantıları için ayar getirdi.

GDR2[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft, Temmuz 2013'te General Distribution Release 2 olarak adlandırılan küçük güncellemeleri sundu. Bu güncelleme ile birlikte Nokia, kendi güncelleştirmesini- kullanıcı güncellemesini, yani Lumia Amber firmware yayımladı, sadece Microsoft Lumia telefonları için kullanılabilir. Güncelleştirme birçok kamera iyileştirmeleri getirdi ve mevcut Lumia telefonları kameralarında bazı hatalar düzeltildi.

GDR3[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Ekim 2013 tarihinde Microsoft, Windows Phone 8 için üçüncü General Distribution Release güncelleştirmesi yayımladı, sonraki aylarda telefonlara bırakıldı. Windows Phone Geliştiriciler yeni Geliştirici Önizleme Programı kapsamında güncelleme almak için ilk sıradaydı.

  Önceki   Geçerli   Önizleme

Windows Phone 8 Lumia güncellemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki sürüm
Lumia güncellemeleri Tarihi
Yayın adı
Kod adı
Tarihi açıklandı Eşzamanlı işletim sistemi sürümü Özeti

Lumia Amber
[13]

15 Ağustos 2013 [14]

Windows Phone 8 Update 2 (GDR2)

Nokia Lumia '625' ',' '925' ',' '928' 've' '1020' 'cihazlar için varsayılan sürümü. Nokia tarafından geliştirildi.

  • Ekranı açmak için iki kez hafifçe vurun
  • Nokia Pro Camera için yeni ayarları ve işleme algoritmaları
  • Nokia Pro Camera için öğretici modu
  • Nokia Pro Camera için Braket modu.
  • Stereo ses kaydı
  • Uyarlanabilir ses bas filtresi
  • Yeni Nokia Akıllı Kamera için ayarları ve işleme algoritmaları
  • Nokia Akıllı Kamerada Nokia Best Shot, hareketli nesneni birden çok kez yakalar
  • Nokia Akıllı Kamerada yerlerde hareketli nesnelerde odaklanmak için "Motion Focus"
  • Ekran + Dokunmatik Ayarlar menüsünden renkli profiller için destek
  • Susturmak için çevirin
  • FM radyo desteği[15][16]
  • Lumia Depolama Kontrol
  • Nokia Glance Screen
  • Nokia çağrı + SMS filtresi Ayarlar uygulaması
  • Yeni zil sesi (Blom, Nefes, Şafak, Başlat ve Wobbles)
  • % 10-a kadar daha uzun pil ömrü (cihaza göre değişir)
  • "Nokia Video Düzenleyici" ve "Nokia Video Yükleyici" etkinleşdirmesi
Lumia Black
Bittersweet Shimmer
[17]

9 Ocak 2014 [18]

Windows Phone 8 Update 3 (GDR3)

Nokia Lumia '525' ',' '1320' 've' '1520' 'cihazlar için varsayılan sürümü. Nokia tarafından geliştirildi.

  • Android ve iOS üzerinde "uygulama klasörleri"ne benzer bir "App Klasör" uygulaması ekranları başlar
  • Bluetooth LE desteği.
  • Nokia Refocus, Nokia Beamer ve Scrapbooking (Dijital Nokia Hikâyeci) uygulaması güncellemeleri
  • Nokia Kamera uygulaması
  • Kamera ayarlarında 3 yeni çekim modları ve video kayıt[19]
  • Nokia Pro Kamera Işık hassasiyet ayarları
  • Yeni örnekleme algoritması
  • Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925 ve Nokia Lumia 1520 için RAW ve DNG formatı desteği[20]
  • Nokia Glance Screen için Pedometre (Adımsayar)
  • Nokia Share ve Nokia Video Direktörüne olanak tanımak
Önce gelen:
Windows phone 7
Windows Phone 8
29 Ekim 2012
Sonra gelen:
Windows Phone 8.1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  9. ^ "Windows Phone 8 update history". Microsoft. 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  10. ^ a b "Windows Phone 8 update history". windowsphone.com. Windows Phone How-to (United States). 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  11. ^ "Introducing Windows Phone Preview for Developers". Building Apps for Windows. 24 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  12. ^ "Announcing our third Windows Phone 8 update—plus a new developer preview program". Blogging Windows. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  13. ^ Blandford, Rafe (15 Mayıs 2013). "Nokia's "Lumia Amber" software update in detail". All About Windows Phone. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  14. ^ "Green light for Lumia Amber". lumiaconversations.microsoft.com. Microsoft. 15 Ağustos 2013. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014. 
  15. ^ "Lack of FM chip not the reason the Nokia Lumia 620 is not getting FM Radio support". WMPoweruser. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  16. ^ "FM Radio support". Nokia. 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  17. ^ Delaney, Ian (9 Ocak 2014). "Nokia Lumia Black update begins rollout". Lumia Conversation. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  18. ^ "Nokia kicks off Lumia Black software update with new features, apps". blogs.windows.com. Microsoft. 9 Ocak 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014. 
  19. ^ GSM, Mustafa (11 Ocak 2014). "Nokia Lumia Black software update features overview". G.S.M. Arena. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  20. ^ Xbox, WP (23 Ekim 2013). "Nokia Lumia Black : List of Features / Apps That are Coming to Windows Phone". WPXbox. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]