Openmoko Linux

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Openmoko Linux
Geliştirici(ler)The Openmoko Team
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix benzeri)
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGPL
Çekirdek türüLinux çekirdeği
Kullanıcı arayüzüGUI
Web sitesiopenmoko.org
Pazarlama hedefiAkıllı telefonlar

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.[1]

Openmoko Linux'un ana hedefleri Openmoko Neo 1973 ve Neo FreeRunner idi.Ayrıca, sistemi diğer cep telefonlarına taşıma çabaları da vardı.[2]

Openmoko Linux 2007-2009 yılları arasında Openmoko Inc. tarafından geliştirilmiştir. Finansal sorunlar nedeniyle geliştirme durduruldu. Daha sonra Openmoko telefonları için yazılım geliştirme topluluk tarafından devralındı ve SHR, QtMoko ve Hackable1 dahil olmak üzere çeşitli projelerde devam etti.

Bileşenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Openmoko Linux Linux kernel, GNU libc, X.Org Server plus EFL toolkit, GTK+ toolkit, Qt toolkit ve illume window manager (önceden Matchbox window manager) kullanılarak oluşturulmuş kendi grafiksel kullanıcı ortamını kullanır.[3] OpenEmbedded yapı çerçevesi ve opkg paket yönetim sistemi, yazılım paketleri oluşturmak ve sürdürmek için kullanılır.

Bu, Android'den (Linux, Webkit ve Android'in içindeki Java dili dışında her şeyin standart dışı göründüğü) çok farklı bir yaklaşımdır.[4] Android için hedeflenen uygulamalar büyük ölçüde yeniden yazılmalıdır ve büyük ölçüde taşınabilir değildir. Mevcut birçok Linux masaüstü uygulaması Openmoko'ya kolayca taşınabilir. (Ancak sınırlı hesaplama gücü ve ekran çözünürlüğü, mevcut uygulamaların parmak odaklı, küçük ekranlı bir ortamda kullanılabilir hale getirilmesi için önemli ölçüde yeniden çalışılmasını gerektirir).

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "[openmoko-announce] Free Your Phone". 19 Mart 2009. 19 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ "OpenMoko supported phones". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "List of software used by OpenMoko". 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  4. ^ Libc olarak Bionic, Java için Dalvik sanal makinesi, yeni bir Framebuffer sistemi ve HID ve diğer çevre birimleriyle başa çıkmanın yeni tescilli yollarını kullanır. Google ayrıca Linux'ta yaptığı değişiklikleri topluluğa geri vermemekle suçlanmaktadır Greg Kroah Hartman on the Linux Kernel 14 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]