Vikiproje:Kürdistan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikiproje:KÜRT sayfasından yönlendirildi)


Kürdistan Projesi
Kürdistan Kürdistan Projesi İşbirliği Projesi İşbirliği Projesi Katılımcılar Katılımcılar İlgili projeler
İş bölümü ve hedefler İş bölümü ve hedefler Düzenlenmesi gereken maddeler Düzenlenmesi gereken maddeler Anket ve oylamalar Anket ve oylamalar Kürdistan Projesi Tavsiyeler Vikiproje Kürdistan Tavsiyeler
Kategoriler ve şablonlar Kategoriler ve şablonlar İstekler İstekler Duyuru şablonları Duyuru şablonları Bülten Bülten
Çalışılan maddeler Çalışılan maddeler Kürdistan Kütüphanesi Kürdistan Kütüphanesi


Kürdistan Projesi nedir?
Kürdistan Projesi, jeokültürel bir bölge olan Kürdistan ile ilgili maddelerin kolektif bir şekilde düzenlenmesini, geliştirilmesini ve konu ile ilgili yeni maddeler açmayı amaçlayan bir Vikiprojedir. Proje, Vikipedi'de Kürdistan'a ait tüm konulardaki eksiklerin planlı bir şekilde giderilmesini hedefler.

Proje; "jeokültürel bölge" tanımındaki Kürdistan maddesinde genel kapsamda aktarılan ve Kürdistan kategorisi kapsamında incelenen tüm konuları kapsar. Bununla birlikte proje kapsamı konular günümüzde güncel tartışmalara neden olduğu için gerek proje, gerekse ilgili maddeler vandalizme uğrayabilmektedir. Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubun görüşlerini geçerli olarak nitelendirmemektedir ve bu farklı tanımlamalardan hiçbirisine taraf değildir. Vikipedi tartışmalarda ortaya çıkan argümanlardan hiçbirine taraf olmaz, ifadelerini buna göre oluşturmaz veya herhangi bir yargılamada bulunamaz. Kürdistan'ın "statü" bazında nasıl tanımlandığı, devletleşmesi veya devletsizleşmesi, bir hiyerarşiye yarı-tam veya diğer anlamlarda bağlanması veya ne tür bir örgütlenme içerisine olduğu Vikipedi'yi hiçbir zaman ilgilendirmemektedir ve yöntemlerini bunlara göre uygulamamaktadır. Tartışmalı kavramlar konusunda fikir birliği oluşana kadar katkılara devam edilmesi tavsiye edilir.

Eğer siz de projeye katkıda bulunmak istiyorsanız Kürdistan ile ilgili maddeler oluşturabilir veya var olan maddeleri geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte katılımcılar listesine isminizi ekleyebilir ve iş birliği projesine katkı sunabilirsiniz.

Hedefler
Projenin ana hedefi Türkçe Vikipedi dahilinde, eksik kalmış veya katkı sağlanamamış olan Kürdistan konularına ilişkin gerekli düzenleme ve iyileştirmelerin yapılmasıdır. Gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesi sürecinde Vikiproje Kürdistan Tavsiyelerine dikkat edilmesi projenin önceliklerindendir. Bu tavsiyeler dahilinde Projeye Kürdistan ile ilgili maddelerin geliştirilmesi, kaynaklandırma çalışmasının yapılması, maddelerdeki güncel olmayan ve tartışmalı kaynaksız bilgilerin çıkarılması ve Türkçe Vikipedi'de olmayan Kürdistan ile ilgili maddeleri diğer dillerden tercüme ederek Türkçe Vikipedi'ye kazandırılması gerekmektedir. Bu çalışmalar için iş bölümü ve hedefler kısmına göz atabilir, düzenlenmesi gereken maddeler kısmında yer alan maddeleri düzenleyebilir veya bu bölüme yeni maddeler ilave edebilirsiniz. Projeye dair güncel haberler almak için mesaj listesine adınızı ekleyebilirsiniz.
Proje konuları
Kürdistan Projesi; Kürdistan ile ilişkili tarih, politika, bilim, coğrafya, ekonomi, askeriye, hukuk, eğitim, felsefe, toplum, kişi vb. gibi pek çok konuyu içinde barındırmaktadır. Kürdistan'ın tarihsel bir gerçekliğe tekabül etmesi sebebiyle doğrudan ya da dolaylı olarak birçok güncel konuyla ilişkilidir. Bu sebeple projenin konu kapsamı oldukça geniştir.

Siz de Kürdistan ile ilgili olduğunu düşündüğünüz maddeler üzerinde çalışabilir ve projeye dahil edebilirsiniz. Herhangi bir kuruluş, tarihi olay, kitap, kavram, siyasi konu, sanatsal faaliyet ve benzeri birçok konu, proje kapsamında rahatlıkla incelenebilir. Proje konusunu seçmekteki tek koşul, dolaylı dahi olsa, Kürdistan ile ilgisinin bulunmasıdır.

Yöntem
İleri katkılar
 • Kürdistan Projesi kapsamına giren maddeleri tespit edin ve {{Vikiproje Kürdistan}} şablonunu maddenin tartışma sayfasına ekleyin. Böylece Kürdistan projesinin alanını genişletip, ilgili konuların daha çabuk geliştirilmesini sağlayın. Bu şablonu koyarken başına yk eklemeyin. Örneğin {{yk:Vikiproje Kürdistan}} olmamalıdır.
 • Kürdistan ile ilgili kullanıcıları davet ederek projenin gelişmesine katkıda bulunun. Davet etmek için ilgili kullanıcının mesaj sayfasına {{Vikiproje Kürdistan-Davet}} şablonunu ekleyin.

Seçkin ve kaliteli içerik[kaynağı değiştir]

Seçkin maddeler Seçkin listeler Kaliteli maddeler
  • Henüz yok
  • Henüz yok
  • Henüz yok
Bunu Biliyor Muydunuz ?
Botan Emirliği (Kürtçe: Mîrektîya Bota), 1338-1855 yılları arasında hüküm süren ve Kuzey Kürdistan topraklarında tanınmış en büyük Kürt Emirliklerinden birisidir. 1338 senesinde Hasankeyf'deki Eyyubilerin desteği ile Finik kalesi Hakimi İzzeddîn el-Buhtî tarafından kurulmuştur. Cizre, Şırnak ve Siirt'in Eruh ilçesini içine alan idarî bölgede hüküm sürmüş olan bu Kürt beyliği 5 asır boyunca Azizan Hanedanlığı tarafından yönetilmiştir. Emirlik adını Bûhtî Kürtleri'nden almıştır. Cizre, Şırnak ve Eruh'ta ağırlıklı olarak görülen Bûhtî Kürtleri, Kürtlerin en tanınan aşiretlerindendir. 16. yüzyılda yaşamış olan Kürt tarihçi Şerefhan-ı Bitlisi kaleme aldığı şerefname adlı eserinde; emirliğinin, isminin cesaret ve savaşçılıklarıyla tanınmış olan Bûhtî aşiretinden aldığını ifade etmektedir. Devamı...
Kürdistan Projesi Ayın Görseli

1899 yılına ait fotoğrafta geleneksel kıyafetleriyle iki Kürt.
Proje sayfaları
Kısayollar: VPR:KÜRDİSTAN, VPR:KURD, VPR:KÜRT
Proje şablonu: {{Vikiproje Kürdistan}}
Üye kullanıcı kutusu: {{Kullanıcı VP Kürdistan}}
Ayın işbirliği: İşbirliği Projesi
Seçkin ve kaliteki içerik: Seçkin ve kaliteli içerik
Yararlı bağlantılar

Biçem el kitabı
Kaynak gösterme
Kategorilendirme
Yeni madde oluşturma
Sayfa nasıl yazılır?
Vikipedi'ye katkı sağlamak

İstatistikler
Kürdistan
sayfaları
Önem
En Çok Orta Az ??? Toplam
S
ı
n
ı
f
Seçkin Madde SM 0 0 0 0 0 0
Seçkin Liste SL 0 1 0 0 0 1
Kaliteli madde KM 0 0 0 0 0 0
B 7 24 14 8 0 53
C 6 30 51 59 0 146
Başlangıç 10 36 67 65 0 178
Taslak 5 30 56 73 0 164
Liste 2 1 0 2 1 6
A-ayrımı 0 0 0 0 0 1
Gerekli 0 0 0 0 0 0
Şablon 0 0 0 0 4 4
Dosya 0 0 0 0 0 0
Kategori 0 0 0 0 9 9
Proje 0 0 0 0 0 0
??? 0 0 0 0 2 2
Toplam 30 122 188 207 17 564
Panolar: üst, sol, sağ.