The Suicide King (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Suicide King"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.3. sezon
9. bölüm
YönetmenLesli Linka Glatter
SenaristEvan Reilly
Yayın tarihi10 Şubat 2013 (2013-02-10)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Made to Suffer"
Sonraki →
"Home"
The Walking Dead (3. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

The Suicide King (Türkçeİntihar Kralı), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 10 Şubat 2013 (2013-02-10)'te AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Evan Reilly tarafından yazılmış ve Lesli Linka Glatter tarafından yönetilmiştir. Bölüm, ilk yayınlandığı gece de o güne kadar yayınlanmış tüm The Walking Dead bölümleri arasında en çok izlenen bölüm olmuş ve kablolu televizyonda yayınlanan dizilere ait olan pek çok rekoru da kırmayı başarmıştır.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon arası veren sekizinci bölümün kaldığı yerden devam eden bu bölümde, Daryl (Norman Reedus) ve Merle (Michael Rooker) ısırgan arenasında tüm Woodbury halkının önündedirler. Andrea'nın (Laurie Holden) itirazına rağmen ölümüne dövüşmeleri emredilmiştir. Merle kardeşine sertçe vurur ancak o sırada Daryl'e sessizce onu takip etmesini söyler. Yarı bağlı aylaklar dövüş alanına getirilir ancak kardeşler onlarla uzun süre savaşmak zorunda kalmazlar zira Rick (Andrew Lincoln) ve Maggie (Lauren Cohan) dövüş alanına ateş açarlar ve izleyicilerin ortasına sis bombası atarak Daryl ve Merle'e onlarla birlikte kaçma fırsatı verirler.

Merle onları hızlıca bariyerdeki zayıf bir noktaya doğru yönlendirir (ancak o delikten geçince deliği açık bırakır) ve bir süre sonra arabanın orada Glenn ve Michonne ile buluşur ancak onlar Merle'nin varlığından hiç memnun olmamışlardır. Geçmişte yaptıklarının yanı sıra Merle grubu kışkırtmaya devam etmektedir ve Andrea ve Michonne'yi birlikte bulduğunu ve Woodbury'e getirdiğini, Andrea'nın Vali ile düşüp kalktığını ve mutlu olduğunu söyler. Rick'in baskılarına rağmen Michonne sessiz kalmaya devam etmektedir.

Woodbury'den gelecek olan intikam saldırılarına karşı koyabilmek için savaşçılara ihtiyacı olmasına rağmen Rick, Merle'yi hapishaneye götürmeyi reddeder. Michonne'ye ise hapishanede iyileşene kadar kalabileceğini ancak ondan sonra hapishaneden ayrılması gerektiğini söyler. Daryl Rick'in kararını anlayışla karşılar ancak bir daha kardeşini bırakmayacağını söyleyerek Merle ile birlikte ormana doğru yol alır.

O sırada hapishanede Hershel, Beth ve Axel, Tyreese, Sasha, Allen ve Ben'in koğuşunu ziyaret eder. Tyresse'nin grubu, hapishaneye gelmeden önce 25 kişi olduklarını ancak altı-yedi hafta önce gruplarının bir aylak sürüsünün saldırısına uğradığını söyler. Her ne kadar arkadaşça davranmaya çalışsalar da Carl onları koğuşlarında kilitli tutmaya devam eder. Hershel Tyresse'ye hapishanede kalmaya çok alışmamalarını çünkü onların kalıp kalmayacağı kararını kendisinin vermeyeceğini söyler. Daha sonra Allen, dışarıda Donna'yı gömerken Carol ve Carl'ı alt ederek hapishanenin kontrolünü ele geçirmeyi teklif eder ancak Tyresse ve kız kardeşi Sasha onun bu teklifine karşı çıkar.

Kapalı durumdaki yolu açmak için durduklarında Glenn, Daryl'i gruptan ayrılmaya zorladığı (Daryl'i kurtarma operasyonunun başarısını hiçe sayarak), Vali'yi yok etmelerine izin vermediği ve halihazırda kötü olan durumu daha da kötü hale getirdiği için Rick'i suçlar. Maggie ortalığı sakinleştirmek adına gruptan hapishaneye geri dönmelerini ve biraz dinlendikten sonra tartışmaya devam etmelerini ister ancak Glenn halen mutsuzdur ve artık bu konuda tartışmak istemediğini söyler.

Woodbury'de halk saldırı sonrası isyan etmektedir ancak Vali odasına çekilmiştir ve bu durum, kasaba halkının daha da gerginleşmesine yol açmaktadır. Kasaba halkından bir grup eşyalarını toplamış ve Woodbury'i terk etmek istemektedir ancak Vali'nin korumaları kasabanın kapılarını açmayı reddetmektedir ve kasabadan ayrılmak isteyen halka silahlarını doğrultmaktadır. İçerideki bu kargaşave gürültü, duvarların öteki tarafındaki aylakları kasabaya doğru çekmektedir. Muhtemelen Merle'nin açık bıraktığı alandan içeri girmeyi başaran bir grup aylak, caddedeki birkaç kişiye saldırır. Vali odasından çıkar ve aylaklar tarafından ısırılan kasaba sakinlerinden birisinin hayatına son verir ve ardından olan olaylardan son derecede korkmuş durumda olan halka tek bir kelime bile etmeden odasına geri çekilir.

Rick, Glenn, ve Maggie hapishaneye geri dönmüştür ve Carl ile Carol onları geçidin orada karşılar. Carl, babasının geri dönmüş olmasından memnun bir şekilde ona sarılır. Carol'ın gözleri Daryl'i aramaktadır ancak onu göremeyince endişelenmeye başlar. Rick, Carol'a Daryl'in hayatta ve sağlıklı olduğu konusunda güvence verir ancak kasabada kardeşi ile karşılaştığını ve onunla birlikte yola devam etmek istediğini söyler. Carol, Daryl'in gitmiş olduğuna inanamaz ve Rick'ten birkaç kez bunu teyit etmesini ister.

Andrea, Vali'den Woodbury halkını sakinleştirmesini ister ancak Vali bu konuda sessizliğini korumaya devam eder ve ölen yedi kişinin sorumlusu olarak Rick'in grubunu göstermektedir. Vali ayrıca Merle'nin Glenn ve Maggie'yi Woodbury'e getirerek onları sorguladığını da ifşa eder. Andrea, arkadaşlarının kasabada olduğu bilgisinin Vali tarafından kasten gizlendiğini ve tüm bunlar olurken Vali'nin kendisiyle seviştiğini fark eder. Vali, soğuk bir şekilde Andrea'nın kasabaya herhangi bir bağlılığının bulunmaması sebebiyle bu durumu onunla paylaşmaya gerek görmediğini söyler. Andrea, o güne kadar Vali'nin gözünde özel bir yeri olduğunu düşündüğü ancak gerçeğin böyle olmadığını fark ettiği için üzülür.

Rick, grubunun kaldığı koğuşa doğru giderken Tyreese ve grubunun kaldığı koğuşun oradan geçer. Rick onlara doğru bakar ancak tek bir lâf bile etmeden koğuşuna doğru gitmeye devam eder. Koğuşunda, Rick, doğrudan doğruya kızı Judith'e doğru gider ve onu kollarına alır ancak Judith o sırada ağlamaya başlar ve bu durum Rick'in hoşuna gitmez. Beth Judith'i yatağına yatırırken Carol ile Rick'in gruptan ayrılmış olması hakkında konuşur. Beth, Daryl olmadan grubun zayıfladığını düşünmektedir ancak Carol, Daryl'in neden kardeşi ile birlikte gitmek istemiş olmasını anlar. Carol ayrıca saldırgan kocası Ed'in hapishaneye gelmesi durumunda buna nasıl karşılık vereceğini de söyler. İkili daha sonra Judith'i bir kargo kutusundan bebek yatağına dönüştürülmüş ve üzerinde Daryl'in Judith'e taktığı lâkap olan "Küçük KıçTekmeleyici" yazan yatağın içine koyar.

Hershel, Glenn'in yaralarını sararken, Maggie ile arasındaki soğukluğu fark eder ancak kimse bu konu hakkında konuşmak istememektedir. Hershel ayrıca bir başka hücrede kilit altında olan Michonne'nin yaralarını da kontrol eder ve arıdndan Rick'e Michonne'nin yaralarının birkaç gün içerisinde iyileşeceğini ve gitmeye hazır olacağını söyler.

Vali'nin yerinde Milton, kasaba halkının mutsuz olduğu bilgisini paylaşır. Bunun üzerinde Andrea halkın arasına giderek onlara ilham verici birkaç söz söyleyerek kasabanın güvenini kazanır.

Hapishane'de Rick'in grubu Daryl ve Andrea dışında yeniden bir araya gelerek Tyresse ve grubunun kalıp kalmayacaklarını tartışmaktadır. Rick en sonunda onlarla konuşmaya karar verir. Rick, Tyresse'nin kendisine uzattığı eli karşılıksız bırakır. Tyreese, grubunun kalıp kalamayacağını sorar ve Rick'in grubunun etrafında dolaşmayacakları sözünü verir ancak grubun bugüne kadar yaşadıklarının ardından Rick, yeni gelen bu gruba bir şans vermeye pek istekli olmaz. Sasha Rick'e yalvarır ve Rick'in grup üyeleri de Tyresse'nin grubunun kalmasını istemektedir. Hershel Rick ile birebir konuşarak Rick'in artık diğerlerine bir şans vermeye başlamasının zamanının geldiğini söylerken Rick, o sırada ölü eşi Lori'nin hayalini görür. Rick'in hayalinde Lori, koğuşun üst katından kendisine doğru bakmaktadır. Rick o sırada hayalindeki Lori'ye "Dışarı çık!" diye bağırır ve eline silahını alır. Bu durum, Rick'in gördüğü hayalden habersiz grubun korkmasına neden olur. Tyresse, kendilerini vurmaması durumda Rick'e yalvarır ve Glenn, Tyresse'nin grubundan, Rick'in sinirleri daha da bozulmadan oradan ayrılmalarını ister.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm eleştirmenlerden karışık yorumlar almıştır. The A.V. Club yazarı Zack Hendlen, A'dan F'ye kadar olan puanlama sistemi bazında bölüme B notunu vermiştir ve 3. sezonun 2. yarısının başlangıcı olan bu bölümün, bu yarıda olacak sıradaki önemli olaya hazırlık yapmak adına karakterleri oradan oraya götürerek zaman geçirdiğini söylemiştir.[2] IGN yazarı bölüme 10 üzerinden 7.7 puan vererek, Glenn ve Carol'ın karakter gelişiminden memnun olduğunu ancak Andrea ve Woodbury kasabasının sakinlerinin oyunculuklarını beğenmediğini söylemiştir.[3]

The Atlantic eleştirmenleri, "Bölüm son derecede boş bir bölümdü. Hayır, sıkıcı demiyoruz -- bölüm saldırgan bir bölümdü." açıklamasında bulunmuşlardır.[4]

Entertainment Weekly yazarı Darren Franich ise, "Dizi halen karakterler çok konuşmaya başladığı zaman problemlerle karşılaşıyor. Diziye gelen her yeni karakter, katır kutur yenmeyi ya da kesilmeyi bekleyen bir et torbasından ibaret. Walking Dead, gittikçe Battlestar Galactica dizisini andırmaya başlıyor ancak bu karşılaştırma onun iyiliği için değil. BSG dizisindeki karakterler ilerlemeye devam ediyorlardı ancak Walking Dead dizisindeki karakterler bir yere sıkışıp kalmış görünüyorlar ve her seferinde aynı travmaları yaşayıp duruyorlar. Andrea bir sonraki sezonun kötü adamına da aşık olacak mı?... Lori iyi bir karakter değildi ve dizi onu öldürmeyi tercih etti. Bu akıllıca bir hareketti. Ama şimdi dizi onu bir hayalet formunda iki kez geri getirdi. Bu akıllıca bir hareket değil." açıklamasında bulundu.[5]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Şubat 2013'te yayınlandığı gece "The Suicide King" isimli bölüm, 12.3 milyon kişi tarafından izlenerek dizinin o güne kadarki en çok izlenen bölümü oldu. Dizi ayrıca o güne kadar kablolu televizyonda yayınlanmış dizilerin ulaştığı birkaç rekoru da kırmayı başardı.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kondolojy, Amanda (11 Şubat 2013). "'The Walking Dead' Premiere Delivers Largest Audience in Series History With 12.3 Million Viewers". TV by the Numbers. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2013. 
  2. ^ Handlen, Zack (10 Şubat 2013). "The Suicide King". The A.V. Club. Onion Inc. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  3. ^ Goldman, Eric (10 Şubat 2013). "The Walking Dead: "The Suicide King" Review". IGN. 26 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  4. ^ "'The Walking Dead': Suicide King?". The Atlantic. 10 Şubat 2013. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2013. 
  5. ^ Franich, Darren (11 Şubat 2013). "'The Walking Dead' recap: No Bullets in Me". Entertainment Weekly. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2013.