Too Far Gone (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Too Far Gone"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
8. bölüm
YönetmenMichael Uppendahl
SenaristSeth Hoffman
Yayın tarihi1 Aralık 2013 (2013-12-01)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Dead Weight"
Sonraki →
"After"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Too Far Gone (TürkçeArtık Çok Geç), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun sekizinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 1 Aralık 2013 (2013-12-01)'te AMC'de yayımlanmış olup, Seth Hoffman tarafından yazılmış ve Ernest Dickerson tarafından yönetilmiştir. Bölüm, dizinin aynı adı taşıyan çizgi romanının on üçüncü sayısı ile aynı ada sahiptir.[1]

Bölümde, Rick (Andrew Lincoln) ve grubun geri kalanı, Vali (David Morrissey) ve güçlerinin hapishaneye saldırmasının ardından onlara karşılık verir.

Bölüm, eleştirmenlerden genel olarak olumlu yorumlar aldı. Eleştirmenler, özellikle bölümün sonundan duyduğu memnuniyetlerini dile getirdi. Olumlu yorumların yanı sıra bölüm, bir önceki bölümün aldığı reytinglerden daha fazla izlenme oranına ulaşarak 12.05 milyon kişi tarafından izlendi.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Vali (David Morrissey), Michonne (Danai Gurira) ve Hershel Greene (Scott Wilson)'ı kaçırır ve kampını, hapishaneyi ele geçirmek konusunda ikna eder. Lilly Chambler (Audrey Marie Anderson), bunun doğru bir karar olduğundan emin değildir ancak Vali, ailesinin hapishanede güvende olacağı konusunda ona güvence verir. Michonne öfkesinden kudurmaktadır ve Vali, Hershel'in iki grubun bir arada yaşayabileceği önerisini geri çeirir. Vali, Lilly ile birlikte Meghan'ı yakınlardaki bir nehrin kıyısında bırakmadan önce Meghan'a (Meyrick Murphy) elveda eder.

Hapishanede hasta olanlar iyileşmeye başlamıştır. Daryl Dixon (Norman Reedus), Rick'in (Andrew Lincoln) Carol'ın Karen ve David'i öldürdüğünü öğrendikten sonra Carol'ı sürgüne göndermiş olmasından memnun değildir. İkili daha sonra Carol'ın cinayetlerde parmağı olduğunu Tyreese'e (Chad L. Coleman) söylemeye karar verir. Tyreese, hapishanenin koridorlarında parçalanmış bir tavşana rastlar ve bunu yapan kişinin, Karen ile David'in katili olduğuna inandığını söyler. Rick ise bunun doğru olmadığını söyler ve tam cinayetleri Carol'ın işlediğini söyleyecekken üçlü büyük bir patlama sesi duyar. Bu ses, Vali'nin geldiğinin habercisidir.

Daryl kaçış planını uygularken Vali, Rick'e ya hapishaneyi terk etmelerini ya da ölmeyi tercih etmelerini söyler. Vali, ele geçirdiği Michonne ve Hershel'i de koz olarak kullanmaktadır. Rick, Vali ile anlaşmaya çalışır ancak Vali bundan memnun değildir ve Michonne'nin katanasını Hershel'in boynuna doğru tutar. Rick, hiçbir şey için çok geç olmadığını ve iki grubun bir arada barış içerisinde yaşayabileceğini ve aralarındaki sorunları zaman içerisinde giderebileceklerini söyler. Vali, Rick'i yalancı ilan eder ve Michonne'nin kılıcını kullanarak Hershel'in boynunu bir miktar keser. Bunun üzerine Rick ve hapishanedeki diğerleri, Vali'nin adamlarına ateş açar. Michonne, durumdan faydalanarak oradan uzaklaşır ve bağlı olduğu ellerini çözmeyi başarır. Ciddi şekilde yaralanmış olan Hershel, kaçmaya çalışır ancak Vali onu yakalar ve yine Michonne'un kılıcını kullanarak ona birkaç kılıç darbesi vurur ve Hershel'in başını bedeninden ayırarak onu öldürür. İdama tanıklık eden Lilly, Meghan ile birlikte hapishaneye ulaşır. Meghan, bir aylağın saldırısı sonucu hayatını kaybetmiştir. Meghan'ı kollarına alan Vali, gözünü kırpmadan Meghan'ı başından vurarak onun yeniden bir aylak olarak canlanmasının önüne geçer. Meghan öldüğü ve ailesi artık ona güvenmediği için hapishane artık ona bir şey ifade etmemektedir. Bunun üzerine Vali, kuvvetlerine hapishanenin tel örgülerini ezerek geçmeleri ve hapishanedeki herkesi öldürmeleri emrini verir.

Mitch (Kirk Acevedo), tankı aracılığı ile hapishanenin tel örgülerini indirir. Rick, Vali'yi yakalar ve ikili birbirlerini yumruklamaya başlar. Tank hapishane duvarlarında delikler açmaya devam ederken, hapishanede yaşayanlar, daha önceki kaçış planına uyarak bir otobüse doluşmaya başlar. Maggie (Lauren Cohan), halen kısmen hasta olan Glenn'i (Steven Yeun) alarak otobüse gider ve hemen ardından Judith'i aramaya giden Beth'i (Emily Kinney) bulmak için oradan ayrılır. Maggie, Sasha (Sonequa Martin-Green) ve Bob Stookey (Lawrence Gilliard, Jr.), Bob vurulduktan ve otobüs hapishaneyi terk ettikten sonra hapishaneden çıkar. Tara (Alanna Masterson) silahlı saldırıdan etkilenmiştir ve oradan kaçar. Çok sayıda aylak, artık devrilmiş olan hapishanenin tel örgülerini geçerek hapishaneye doğru ilerler. Tyreese, Alisha (Juliana Harkavy) ve diğer bir asker tarafından köşeye sıkıştırılır ancak her ikisi de Lizzie (Brighton Sharbino) ve Mika (Kyla Kenedy) tarafından öldürülür. Çocuklar daha sonra hapishaneye doğru kaçar ancak Tyreese onları takip ederek onlara diğer yöne doğru gitmelerini söyler. Daryl, tanka bir el bombası atarak patlatır ve içerisindeki Mitch'i öldürerek Beth ile birlikte hapishaneden kaçmayı başarır.

Vali Rick'i boğarak öldürmek üzereyken Michonne, kılıcını Vali'nin göğsüne saplar ve onu ölüme terk eder. Judith'i arayan Rick ve Carl (Chandler Riggs), Judith'in kanla kaplı taşınabilir yatağına ulaşır. Durumdan son derecede etkilenen ikili, hapishaneyi terk eder. O sırada Vali, aylakların çevrelediği mekanda ölmek üzeredir. Aylakların arasında, kendisi de bir aylağa dönüşmüş olan Clara (Kerry Condon) vardır. Clara, hapishaneye girer. O sırada Lilly, yaralı Vali'nin yanına gelir ve onu başından vurarak öldürür.

Carl ve Rick, hapishaneden uzaklaşırken yüzlerce aylağın hapishaneye girdiğini görür. Rick, Carl'a "Sakın arkana bakma. Yürümeye devam et." der.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Wilson (sol) ve Morrissey (sağ), "Too Far Gone" isimli bölümde dizide son kez yer alır. Wilson (sol) ve Morrissey (sağ), "Too Far Gone" isimli bölümde dizide son kez yer alır.
Wilson (sol) ve Morrissey (sağ), "Too Far Gone" isimli bölümde dizide son kez yer alır.


Scott Wilson (Hershel) ve David Morrissey (Vali) karakterleri, hapishane saldırısı sırasında öldürülerek dizide son kez yer alır. Hershel'in öldürülmesi konusunda Robert Kirkman şu açıklamayı yaptı:

Hershel, grubun moral kaynağıydı ve bir moral kaynağını kaybetmek daima iyidir. 4. sezonun geri kalanını size gösterdiğimizde bunu daha iyi anlayacaksınız. Bu karakterlerin hapishaneyi kaybetmeleri yeterli değildi. Karakterler aynı zamanda önem verdikleri şeylerden bazılarını da kaybetmek zorundalardı ve Hershel, dizideki her karakter için bir önem arz ediyordu. O yüzden onu öldürmek ve diğer karakterlerin onun ölümüne nasıl tepki vereceğini görmek gerekiyor ki bunu da dizinin geri kalan bölümlerinde sizlerle paylaşacağız. Bu yüzden sıradaki bölümlerde daha pek çok önemli olay olacak.[2]

Kirkman, daha önce Hershel'i ikinci sezonun sonunda öldürmeyi planlıyordu ancak daha sonra onu dizinin devam etmesi için gerekli olan bir karakter olarak gördü ve hayatta tutmaya devam etti. Kirkman, Hershel'in ekipten ayrılmasının getirdiği zorulkları şu sözlerle dile getirdi:

The Walking Dead'teki insanları daha dizi çekimleri başlamadan öldürüyordum. Bu benim için büyük bir olay değil, ancak gün geçtikçe bu benim için daha zor olmaya başladı. Önümüzdeki sene sete gittiğimde Scott'un orada olmayacağını görmek beni o kadar üzüyor ki kendimi yazar odasına götürmek ve orada hiç kimseyi öldürmemeye karar vermek istiyorum. Ancak ne yazık ki programın devam edebilmesi için bazı karakterleri öldürmek zorundayız.[3]

Bölümün sonlarına doğru Vali Rick'i (Andrew Lincoln) öldürmek üzereyken Michonne (Danai Gurira) tarafından ciddi bir yara alır ve daha sonra Lilly Chambler (Audrey Marie Anderson), tarafından başından vurularak öldürülür. Vali, çizgi romanda da Lilly tarafından öldürülmektedir. Kirkman, Vali'nin aşkı Lilly tarafından öldürülmesini şu sözlerle yorumlar:

O sırada Lilly Vali'ye çok kızgındır çünkü Lilly bir önceki bölümde Vali'ye "Bunu yapmayalım. Hapishaneye gitmemize gerek yok." demiştir. Lilly, Vali'nin neredeyse yaptığı her şeye karşıydı ve yaptıklarını neden yaptığını bilmiyordu zira Vali'nin içini yakıp kavuran hapishaneyi ele geçirme arzusunun farkında değildi. Bence Vali, kendi kontrolü dışında bir başka grubun varlığından ve o grubun muhtemelen Vali'nin bulunduğu gruptan daha iyi bir durumda olduğunu içine sindiremiyordu. Bu yüzden bence Lilly Vali'yi vurduğunda ondan nefret ediyordu. Bence o kurşunun ardından çok yüksek miktarde nefret yatıyordu.[4]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlandığı gece "Too Far Gone", 12.051 milyon izleyiciye ulaştı ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan 6.1 puan aldı.[5] Bu oranlar, bir önceki ölümün ulaştığı 11.293 milyon izleyiciden ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden aldığı puandan 0.4 daha fazlaydı.[6]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, eleştirmenler tarafından genel olarak olumlu karşılandı. IGN yazarı Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 9 puan verdi ve bölümün sonundaki ölüm sahnesi ve savaştan övgüyle bahsederek bölümün genelinin mükemmel olduğunu savundu ancak Vali'nin geri dönüşüne odaklanan son iki bölümün, sezon arasına hazırlık yapmak için en iyi yöntem olmadığını düşündüğünü belirtti.[7] SFX, bölüm hakkında, "The Walking Dead, nefesleri kesen bir bölümle daha karşımızdaydı. Cesur sahnelerle dolu ve size farkında olmadan 'Vay canına!', 'Aman Allah'ım' dedirten bir bölümdü." yorumunda bulundu.[8]

The A.V. Club, bölüme B- notunu vererek, "Vali bir sezonluk bir kötü adam gibi göründü. Dizide sürekli olarak yer alacak kadar ilgi çekici bir karakter değildi ancak Vali'nin sahibi olduğu kaynakların ve ateş gücünün fazlalığı, onunla bir sezon boyunca uğraşmaya yeterdi. Ancak dizinin yazarları, bunu bir buçuk sezona yaymayı tercih etti. Sonuç, ne daha tatmin edici ne de daha trajik oldu." yorumunda bulundu. Site, bununla da yetinmeyerek, "Sahibi olduğunuz tüm pozitif düşünceler sizden alınacak ve siz buna çok üzüleceksiniz. Bu, iki saatlik bir film için, hatta bir roman için bir sorun teşkil etmez ancak her hafta yayınlanan bir dizide bunu uyguladığınızda, izleyiciler bir süre sonra her bir karakterinin sonunun aynı olduğunu düşünmeye başlıyor. Dizide olan her şey, çok kötü bir şekilde sonuçlanıyor. Tüm bunlar, izleyicileri şaşırtmak için yapılıyor çünkü dizinin sahip olduğu tek şey bu." eleştirisini yöneltti.[9]

International Business Times yazarı Alfred Joyner da bölüm hakkında olumlu eleştirilerde bulundu. Joyner, bölüm hakkındaki incelemesinde, "bölüm bize uzunca bir süredir beklediğimiz kanlı bir gösteri sundu ancak bunun sonucu acı verici bir şok oldu. Too Far Gone, nefesleri kesen bir sezon arası final bölümüydü ve Rick ile Vali arasında bir buçuk sezondur giderek artan nefret ve gerginlik en sonunda sonuçlandı. Önceki bölümlerde olduğu gibi bazı sahnelere gereksizce vurgu yapıldı (yerdeki satranç parçası mesela), ancak Hershel'in yürekleri burkan veda sahnesi ve Vali'nin hazin sonu gibi pek çok sahnede başarıya ulaştı." yorumunda bulundu.[10]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Walking Dead Vol. 13: Too Far Gone TP (MR)". Image Comics. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2013. 
  2. ^ Ross, Dalton (2 Aralık 2013). "'The Walking Dead': Creator Robert Kirkman on the killer midseason finale and what's next". Entertainment Weekly. 27 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2013. 
  3. ^ Carbone, Gina (9 Aralık 2013). "The Walking Dead Season 4: Deaths Starting to Wear Down Robert Kirkman (VIDEO)". Wetpaint. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2013. 
  4. ^ Ross, Dalton (2 Aralık 2013). "'The Walking Dead': Creator Robert Kirkman on the killer midseason finale and what's next". Entertainment Weekly. 27 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2013. 
  5. ^ Kondolojy, Amanda (4 Aralık 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, + 'Talking Dead', 'Soul Train Awards', 'Real Housewives of Atlanta' & More". TV by the Numbers. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2013. 
  6. ^ Bibel, Sara (26 Kasım 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Homeland', 'Boardwalk Empire', 'Witches of East End' & More". TV by the Numbers. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  7. ^ Cornet, Roth (1 Aralık 2013). "The Walking Dead: "Too Far Gone" Review". IGN. 21 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2013. 
  8. ^ Berriman, Ian (7 Aralık 2013). "The Walking Dead 4.08 "Too Far Gone" REVIEW". SFX. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2013. 
  9. ^ Handlen, Zack (1 Aralık 2013). "The Walking Dead: "Too Far Gone"". The A.V. Club. 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2013. 
  10. ^ Joyner, Alfred (7 Aralık 2013). "The Walking Dead Season 4 Episode 8 Review – Too Far Gone". International Business Times. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2013.