Days Gone Bye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Days Gone Bye"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.1. sezon
1. bölüm
YönetmenFrank Darabont
SenaristFrank Darabont
Bölüm müziğiWang Chung'dan "Space Junk"
Görüntü yönetmeniDavid Tattersall
EditörHunter M. Via
Yayın tarihi31 Ekim 2010 (2010-10-31)
Süresi67 dakika
Konuk oyuncular
  • Morgan Jones rolünde Lennie James.
  • Amy rolünde Emma Bell.
  • Lam Kendal rolünde Jim Coleman.
  • Leon Basset rolünde Linds Edwards.
  • Jenny Jones rolünde Keisha Tills.
  • Duane Jones rolünde Adrian Kali Turner.
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"—"
Sonraki →
"Guts (Bağırsaklar)"
The Walking Dead (1. sezon)
The Walking Dead bölümleri

DVD ve Blu-ray sürümlerinde Pilot olarak adlandırılan Days Gone Bye (TürkçeGünler Sonra), kıyamet sonrası korku türündeki televizyon dizisi The Walking Dead'in pilot bölümüdür. İlk olarak 31 Ekim 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde AMC kanalında yayımlanmıştır. Bölümün senaryosu ve yönetmenliği, dizi yaratıcısı Frank Darabont tarafından yapıldı.

Aynı adı taşıyan çizgi romanın yaratıcılarından olan Robert Kirkman, bir süredir çizgi roman serisini temel alan bir dizi yapmayı düşünüyordu ancak bu fikri hayata geçirmemişti. Frank Darabont, seriyi televizyon için geliştirmek istediğini Robert Kirkman'a iletti. 2010 yılının ocak ayında AMC resmî olarak The Walking Dead çizgi romanından uyarlanan bir pilot bölüm için sipariş verdiğini duyurdu. Duyuru sırasında kanal yöneticileri Frank Darabont'un Gale Anne Hurd ile birlikte dizinin senaristliğini, yönetmenliğini ve yönetici yapımcılığını üstleneceğini doğruladı.

Pilot bölümün ana çekimleri Mayıs 2010'da Atlanta, Georgia'da başladı. Çekimlerin tamamı 16 mm film ve bilgisayar tabanlı görüntüler kullanılarak kurgulandı. Days Gone Bye yayımlanmadan önceki aylarda yoğun bir şekilde tanıtımı yapıldı, geniş kapsamlı bir reklam kampanyasının parçası olarak New York, Washington, DC, Londra ve Madrid gibi seçilmiş yerlerde zombi istilası etkinlikleri koordine edildi. Bölüm dünya çapında 120 ülkede gösterime girdi.

Days Gone Bye eleştirmenlerce olumlu karşılandı, Andrew Lincoln'ün performansı ve Frank Darabont'un yönetmenliği övüldü. Bazı eleştirmenler diziyi Lost ile kıyasladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, dizinin ilk gösterimi 5.35 milyon seyirciye ulaşarak AMC tarihinde en çok izlenen dizi galası oldu. Bölüm 18-49 demografisinde 2.7 Nielsen reytingi elde ederek 3.6 milyon izleyiciye ulaştı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, gelecekte olacak olan olaylardan bir sahne ile başlar. 134 numaralı ve Şerif Bürosu'na ait olduğunu belirten bir etikete sahip polis arabası, ters dönmüş bir kamyonetin yanından geçerken, arabanın içerisinde elinde bir gaz bidonu ile Şerif Yardımcısı Rick Grimes (Andrew Lincoln), yolun ortasında hareketsizce duran arabalar yüzünden durmak zorunda kalır. Kafasını kaldırdığında "Benzin Yok" işaretini ve aynı zamanda civardaki arabaların içerisindeki insan bedenlerini görür. Bir süre sonra uzaktan kendisine doğru yaklaşan ayak seslerini fark eder. Eğilip sesin geldiği yöne doğru baktığında ise kendisine doğru yaklaşmakta olan küçük bir kızın ayaklarını görür. Kıza "Küçük kız?.. Ben bir polisim... Küçük kız?.. Korkma, tamam mı?.. Küçük kız?" diye seslenerek durdurur. Kızın dikkatini çekmeyi başardıktan sonra kız kendisine doğru döner ve Rick, kızın yüzündeki kötü yarayı fark eder. Küçük kız ardından hırlamaya ve Rick'e doğru koşmaya başlar. Bunun sonucunda da Rick küçük kızı vurmak zorunda kalır.

Dizi, ardından zamanda geriye giderek normal olaylara geri dönüş yapar; Şerif Yardımcısı Rick Grimes ve onun uzun süreli ortağı Shane Walsh (Jon Bernthal), devriye arabalarının içerisinde eşleri ile ilgili bir sohbetin içerisindedirler. Bir süre sonra yakındaki şüpheli bir aracı takip etmeleri istenir. Şüpheli araç kaza yapar ve içerisinden çıkan iki adam vurularak o an ölür. Rick, vurulmasına rağmen giydiği çelik yeleği sayesinde kısa süre içerisinde ayağa kalkar. Tam bu sırada arabanın içerisinden üçüncü bir adam çıkar ve Rick, Shane ile konuştuğu sırada Rick'i sırtının üst kısmından vurur. Bunun sonucunda Rick ciddi bir şekilde yaralanır ve komaya girer.

3 ay sonra Rick, o sırada baş ucunda duran ve kendisiyle konuşan Shane'i hayal meyal gördükten sonra bilincini yeniden kazanır ve uyanır uyanmaz odada Shane'i aramaya başlar. (Shane'in ziyareti ile o an arasında Rick'e göre sadece saniyeler geçmiştir.) Rick'in uyandığı oda görünüşe göre aylaklar yüzünden artık terk edilmiş bir hastane'ye aittir. Hastane koridorunda yürüyen Rick o sırada çok kötü bir şekilde yaralanmış, kanlar içerisindeki ilk aylak ile karşılaşır. Ardından odaya kilitlenmiş bir grup aylak ve dışarıda içleri dolu bir dizi ceset torbası ile karşılaşır. Rick yakındaki bir parkta vücudu fena bir şekilde parçalanmış ve bedeninin alt yarısı olmayan bir aylak görür. Korkudan sarsılmış bir durumda olan Rick, ailesini bulmak için eve döner ancak evde kimse yoktur. Kapının önüne çıkıp oturan Rick'in arkasından yaklaşan ve Rick'i aylak sanan genç bir adam, Duane Jones (Adrian Kali Turner), Rick'in kafasına kürekle vurur.

Rick bir süre sonra uyanır ve kendisini yatağa bağlanmış hâlde bulur. Genç adamın babası Morgan Jones (Lennie James), Rick'in üzerinde herhangi bir aylak ısırığı ve ateşinin olup olmadığını kontrol eder -zira bu her iki belirti Rick'in ileride bir zombiye dönüşebileceğine işaret etmektedir.- Rick'in bir tehdit olmadığına karar verdikten sonra, Morgan onu çözer ve aylaklara dair bildiklerini kendisiyle paylaşır. Bir sonraki gün Rick, Morgan'a karısının ve çocuğunun kayıp olduğunu ancak büyük ihtimalle hayatta olduklarına inandığını söyler -çünkü Rick'in ailesi evlerinden kendilerine ait fotoğrafları almıştır.- Morgan ve Duane, Rick'e Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin yer aldığı Atlanta'da bir karantina bölgesinin kurulduğundan bahseder. Rick, Morgan ve oğlunu çalıştığı eski Şerif Merkezine götürür. Orada, jeneratörü kullanarak elektrikleri geri getirirler. Sıcak bir duş aldıktan sonra cephaneliğin yağmalanıp yağmalanmadığını kontrol ederler.

Kısa bir süre sonra Rick, Atlanta'ya gitmeye karar verir ama Morgan ve Duane onunla gelmez. Rick, Morgan'a bir tüfek ile walkie-talkie verir ve her sabah gün batımında onunla telsiz aracılığıyla konuşacağının sözünü verir. Rick, ayrılmadan önce eski Polis Memuru Leon Basset (Linds Edwards)'ın da aylağa dönüştüğünü görür ve kafasından vurur. Morgan, evinin en üst katına çıkar ve eski aile fotoğraflarına baktıktan sonra birkaç aylağa ateş eder. Ümit ettiği üzere silah sesi, daha fazla aylağın dikkatini çeker ve onların arasında Morgan'ın eşi de bulunmaktadır. Morgan, her ne kadar eşini aylağa dönüşmüş hâlde görse de ateş edemeyeceğinin farkına varır ve göz yaşlarına boğulur. Rick, daha önce vücudunun alt yarısı olmayan aylak ile karşılaştığı parka geri döner, ondan özür diler ve onu kafasından vurur.

Atlanta yolunda Rick, radyosu aracılığı ile mesaj gönderir. Gönderilen mesajlar şehrin hemen dışında bulunan bir kamp tarafından alınır ancak sinyal kalitesinin kötü olmasından ötürü kısa bir süre içerisinde iletişimi kaybederler ve şehirdeki durum hakkında onu bilgilendirmeyi başaramazlar. Kampçılar arasında Rick'in ortağı Shane, Rick'in eşi Lori (Sarah Wayne Callies) ve oğlu Carl (Chandler Riggs) da vardır. Rick'in polis aracının benzini biter. Benzin bulamayan Rick, aracını terk eder ve yürüyerek yoluna devam eder. (Bölümün başındaki gelecekte olan olayların yer aldığı sahne de burada gerçekleşmiştir.) Bir çiftlik evine yaklaşan Rick, evin içerisinde görünüşe göre intihar etmiş olan bir grup insanla karşılaşır. Rick, hâlen canlı ve sağlıklı olan bir at görür ve at sırtında Atlanta'ya doğru yol alır. O sırada, daha önce Şerif Bürosundan aldığı silah çantasını da yanında taşımaktadır.

Rick, Atlanta'ya varır ancak şehir terk edilmiş ve savaş alanına dönmüş hâldedir. At sırtında şehrin sokaklarında gezinirken artık kullanılmayan bir askerî abluka ile karşılaşır. Rick, o sırada yakınlardan geçen bir helikopter'in sesini duyar ve onu takip etmeye çalışır ancak kendisini bir grup aylağın arasında bulur. Aylaklar Rick'in atına saldırırlar, Rick'in attan düşmesine ve silah çantasını da düşürmesine neden olurlar. Pek çok aylak atın çevresine toplanmış ve onu parçalara ayırıp yerken, Rick terk edilmiş bir tankın altına girer. Aylaklar her iki taraftan da tankın altına girmeye çalışırken Rick, birkaçına ateş etmeyi başarır ve ardından silahı kendi başına dayar. Yukarı doğru bakarken tankın ortasında, onun içerisine doğru giden bir delik görür ve tankın içerisine girer. Rick kendisini tankın içine kapatırken aylaklar da tankın çevresine toplanmaya devam etmektedirler. O sırada tankın içerisinde olan ve ölü olup olmadığı belli olmayan tank görevlisine ateş eder. Silahın patlama sesinin yankısı Rick'in kulaklarında geçici bir işitme kaybına yol açar. Tank kapağını kapatan Rick, kendisini tank içerisine hapsetmiştir. Tam o sırada telsiz alıcısından birisi Rick'e seslenmektedir: "Hey, geri zekalı. Evet, sen, tankın içerisindeki. Orada rahat mısın?" der ve bölüm, tankın ve düşen atın çevresinde toplanan aylakların görüntüsüyle sona erer.

Andrew Lincoln, Sarah Wayne Callies, Chandler Riggs, Jon Bernthal, Lennie James ve Jeffrey DeMunn dizideki ilk görünümlerini sırasıyla şu karakterlerle yaptılar; Rick Grimes, Lori Grimes, Carl Grimes, Shane Walsh, Morgan Jones ve Dale Horvath.