Dead Weight (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Dead Weight"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
7. bölüm
YönetmenMichael Uppendahl
SenaristCurtis Gwinn
Yayın tarihi24 Kasım 2013 (2013-11-24)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Live Bait"
Sonraki →
"Too Far Gone"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Dead Weight (TürkçeÖlü Ağırlık), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun yedinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 24 Kasım 2013 (2013-11-24)'te AMC'de yayımlanmış olup, Curtis Gwinn tarafından yazılmış ve Jeremy Podeswa tarafından yönetilmiştir. Bölüm, Vali (David Morrissey)'nin, yeni kampında hayatta kalmak için aldığı kararların ahlâki değerleri ile yaşadığı iç savaşınaa odaklanmaktadır.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Caesar Martinez (Jose Pablo Cantillo) ile Mitch (Kirk Acevedo) ve Pete Dolgen (Enver Gjokaj) kardeşler, Vali (David Morrissey) ve Meghan Chambler'i (Meyrick Murphy) aylaklarla dolu olan bir çukurdan kurtarır. Lilly (Audrey Marie Anderson) ve Tara (Alanna Masterson) ile birlikte döndükten sonra Vali, Martinez'in kampına gelir. Martinez, Vali'nin takındığı yeni kimliğine şaşırmıştır.

Vali, Martinez, Mitch ve Pete, yakınlardaki bir binada malzeme aramaya giderler ve orada üzerlerinde "Yalancı", "Tecavüzcü" ve "Katil" yazan üç kişinin cesedine ulaşırlar. Binada dinlenirken Martinez, eğer Vali çukurda tek başına olsaydı onu kurtarmamış olacağını söyler. Vali'nin yanında yeni ailesi ile birlikte olduğu için Martinez, onun artık değiştiğine inanmaktadır. Kampa geri döndüklerinde Martinez, Vali'yi bir karavanın üzerinde golf oynamaya davet eder ve orada, Vali'nin eski adamlarından Shumpert'in bir aylak tarafından ısırıldığını ve bunun üzerine onu öldürdüğünü söyler. Sarhoş Martinez, kampı güvende tutmak için duyduğu güvensizlik hissini Vali ile paylaşır ve ondan, kendisine kampa liderlik etmede yardımcı olmasını ister. Buna cevaben Vali, Martinez'in kafasına golf sopası ile vurur ve onu karavanın çatısından aşağı atar. Vali daha sonra Martinez'i aylakların bulunduğu çukura sürükler ve onu aylaklara yem eder. Vali, Martinez'i öldürüken sürekli olarak "Bunu yapmak istemiyorum." der ve o gece yaptıkları için kendisini suçlu hissetmeye başlar.

Pete ve Mitch, Martinez'in ölümünü kampa duyurur ve ölümüne gerekçe olarak onun sarhoş olup çukura düştüğünü söyler. Pete, daha sonra kendisini kampın geçici lideri ilan eder. Pete, Mitch ve Vali daha sonra bir başka kamp bulmaya çıkar ve hayatta kalmayı başaran bir başka grubun kampına ulaşır. Mitch, o kampa saldırarak malzemelerini çalmak ister ancak Pete bunu kabul etmez. Üçlü daha sonra o kampa geri döndüklerinde kampın başkaları tarafından saldırıya uğradığını ve tüm malzemelerin çalındığını görür. Bunu gören Mitch, daha önce o malzemeleri kendilerinin alma şansının olduğunu söyler ve bunu başkalarının yapmış olmasından memnun değildir. Vali, Lilly'e oradan ayrılmaları gerektiğini söyler zira Martinez'in kampının güvende olmadığına inanmaktadır. Vali, Lilly, Meghan, Tara ve Tara'nın kız arkadaşı Alisha (Juliana Harkavy) o gece kamptan ayrılır ancak yolda bir grup aylağın saldırısına uğradıklarında kampa geri dönerler.

Bir sonraki gün Vali, Pete'i onun karavanında öldürür ve Mitch'i kendisine katılmaya zorlayarak kendisini kampın lideri ilan eder. Vali daha sonra Pete'in bedenine ağırlık bağlar ve onu yakınlardaki bir nehre atar. Vali daha sonra kamptakileri bir araya toplar ve Tara'dan kamptaki silahları kataloglamasını ister. Lilly'nin kampın güvende oluğuna yönelik ısrarlarına rağmen Vali, daha güvenli bir yere taşınmaları gerektiğinde ısrarcı olur. Meghan ve Tara yakalamaç oynarken bir aylak kampa girmeyi başarır ve Meghan ile Tara'ya saldırır ancak Vali aylağı öldürür. Hapishanenin ailesi için daha güvenli bir yer olduğunu düşünen Vali, hapishanenin yakınlarına gider ve orada Rick (Andrew Lincoln) ve oğlu Carl'ı (Chandler Riggs) hapishanenin avlusunda bir çukur kazarken görür. Daha sonra uzaklarda Hershel (Scott Wilson) ve Michonne'un (Danai Gurira) aylak cesetlerini yakarken görür ve silahını onlara doğru doğrultur.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümde Cantillo (2008'de çekilmiş bir fotoğraf), Caesar Martinez olarak dizide son kez yer alıyor.

Jose Pablo Cantillo (Martinez), bu bölümde Vali (David Morrissey) tarafından öldürülür. Vali'nin Martinez'i öldürmesine gerekçe olarak Morrisey, şu açıklamayı yapmıştır:

Bence Martinez, zayıflığını itiraf ederek hata yaptı. Vali'ye "Artık burayı güvende tutup tutamayacağımı bilmiyorum.” dedi. Eğer o gün Vali'ye “Bu kampı güvende tutmak artık mümkün değild ancak ben kampın güvenini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağım." demiş olsaydı, o zaman Vali ona “Sana yardım edeceğim.” derdi. Ama Martinez zayıflığını itiraf eder etmez, Vali kampın kontrolünü ele geçirmek istedi. Vali onu öldürürken “Bunu yapmak istemiyorum!" dedi. Vali'nin istemediği şey aslında sorumluluk. Vali, Martinez'in zayıflığı sebebiyle vermek zorunda olduğu kararların sorumluluğunu taşımak istemedi. Bu çok önemli. Vali burada istemediği bir şeyi yapmaya zorlandı ve başka hiç kimsenin bunu yapmaya cesareti yoktu.[1]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlandığı gece "Dead Weight", 11.293 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 5.7 puan aldı. Bu izlenme oranı, bir önceki bölümün yakaladığı 12.003 milyon izleyiciden ve bölümün 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden aldığı puandan 0.3 puan daha azdı.[2]

Eleştirmen yorumları[değiştir | kaynağı değiştir]

TV Fanatic'ten Sean McKenna, bölüme 5 üzerinden 2.9 puan vererek Vali'nin hazmı kolay hikâyesinin, hapishanedeki asıl hikâyeyi daha ne kadar erteleyeceğinden yakınarak, karakterlerin Vali'nin gözetiminde daha ne kadar hayatta kalabileceklerini sorguladı.[3] IGN'den Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 8.5 puan verdi. Cornet, David Morissey'in Vali rolündeki performansını ve bölümün hikâyeyi anlatış tarzını beğendi ancak dizinin bu konuda acele ettiğini düşündü.[4] The A.V. Club yazarı Zack Handlen, bölüme B+ notunu verdi ve Vali'nin hayatta kalmak için verdiği kararların ardındaki filozofinin yansıtılma şeklinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Ancak Handlen, dizinin bu konuda iki bölüm harcamış olmasının gerekliliğini sorguladı ve özellikle bu bölümde bazı önemsiz sahnelerin varlığına işaret etti.[5]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ross, Dalton (24 Kasım 2013). "'The Walking Dead': David Morrissey explains why the Governor just did what he did". Entertainment Weekly. 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2013. 
  2. ^ Bibel, Sara (26 Kasım 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Homeland', 'Boardwalk Empire', 'Witches of East End' & More". TV by the Numbers. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  3. ^ McKenna, Sean (25 Kasım 2013). "The Walking Dead Review: Bad Boys". TV Fanatic. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  4. ^ Cornet, Roth (24 Kasım 2013). "The Walking Dead: "Dead Weight" Review". IGN. 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  5. ^ Handlen, Zack (24 Kasım 2013). "The Walking Dead: "Dead Weight"". The A.V. Club. 10 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013.