Slabtown (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Slabtown"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.5. sezon
4. bölüm
YönetmenMichael E. Satrazemis
SenaristMatthew Negrete
Channing Powell
Yayın tarihi2 Kasım 2014 (2014-11-02)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Four Walls and a Roof"
Sonraki →
"Self Help"
The Walking Dead (5. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Slabtown, kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in beşinci sezonunun dördüncü bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 2 Kasım 2014 (2014-11-02)'te AMC'de[1] yayımlanan bölüm, Matthew Negrete ve Channing Powell tarafından yazıldı ve dizide görüntü yönetmenliği görevini de üstlenen Michael E. Satrazemis tarafından yönetildi. Bölümde Beth Greene (Emily Kinney), bir önceki sezonda kaçırıldıktan sonra kendisini Atlanta'daki bir hastanede bulur. Beth, hastanenin sıkı yönetim altında olduğunu fark ettikten sonra kaçma planları yapmaya başlar.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Beth (Emily Kinney), Grady Memorial Hastanesi'nde uyandıktan sonra Memur Dawn Lerner (Christine Woods) ve Dr. Steven Edwards (Erik Jensen) tarafından karşılanır. Dawn, memurların Beth'i bir yol kenarında "leşçiler" tarafından çevrelenmiş durumda kendisinden geçmiş bir durumda bulduklarını ve onun hayatını kurtardıklarını söyler. Dawn, hastanenin kuralları gereği kendisine yapılan bu iyiliğin karşılığı olarak hastanede çalışması gerektiğini söyler ve Dr. Edwards'ın gözetimi altında bir hemşire olarak göreve başlar. Beth ve Dr. Edwards hastaneye yeni gelen Gavin adındaki bir hasta ile ilgilenmek üzere çağrılırlar. Dr. Edwards, kısa bir süre içerisinde Gavin'in kurtarılamayacağına karar verir ancak Dawn en azından onu kurtarmayı denemek konusunda ısrar eder.

Beth ve Dr. Edwards, hastaneden kaçmaya çalışırken aylaklar tarafından ısırılan Joan (Keisha Castle-Hughes) ile ilgilenmeye başlar. Joan'ın kendisinin ölüme terk edilmesine yönelik ısrarlarına rağmen Dawn, Dr. Edwards'a Joan'ın kolunu keserek virüsün Joan'ın bedenine yayılmasının önüne geçmeyi sağlamasını emreder. Beth, hastanede çalışan diğer bir görevli olan Noah (Tyler James Williams) ile tanışır. Noah, Dawn ve onun elemanlarının göründüklerinden daha kötü olduklarını söyler ve zamanı geldiğinde hastaneden kaçarak Richmond, Virginia'da bulunan ailesine katılacağını söyler. Ameliyat sonrası kendine gelen Joan, Beth'i Dawn'un çalışanlarını kontrol edebilecek durumda olmadığını ve onları kontrôlü altında tutabilmek için onların hastalara istedikleri şeyi yapmalarına izin verdiğini söyleyerek, daha önce kendisine tecâvüz edildiğini îmâ eder.

Hastanedeki görevlilerden Gorman (Cullen Moss), Beth'e cinsel tâcizde bulunmaya başlar ancak Dr. Edwards tarafından durdurulur. Beth, Dr. Edwards'a neden hastanede kalmaya devam ettiğini sorar. Dr. Edwards, Atlanta'daki bombalamanın ardından, memurların ve hayatta kalmayı başaran diğerlerinin hastaneye sığındığını ve hastanedeki malzemeler tükendikten sonra hastane civârında malzeme aramaya başladıklarını söyler. Dr. Edwards, hastaneye gelenlerin iyileştirilmesi karşılığında onların birer işçi olarak kullanılacağına karar verildiğini, hastanedeki durum ne kadar kötüye giderse gitsin, dışarıdaki katar kötü olmayacağını düşündüğünü de iletir.

Dr. Edwards, Beth'e Gavin'a bir atipik antipsikotik olan bir doz Clozapine vermesini söyler ancak bu ilaç, Gavin'ı öldürür. Sinirlenen Dawn neler olduğunu sorar. Noah yalan söyleyerek suçu üstüne alır. Dawn, ceza olarak Noah'ın dövülmesini emreder. Dr. Edwards, Beth'ten Gavin'e Clozapine yerine bir benzodiazepin olan bir doz Clonazepam vermesini istediğinde ısrar eder. Dawn, Beth'e Noah'ın yalan söylediğini bildiğini ancak diğerlerine örnek olması için onu cezalandırdığını söyler.

Ertesi gün, Beth ve Noah asansör boşluğundan bodrum katına inerek hastaneden kaçmayı planlar. Dawn'un bürosundan anahtarları alırken Beth, Joan'ın bedenini bulur. Joan intihar etmiştir. Gorman Beth'i yakalar ve Beth'in kendisi ile sevişmeyi kâbul etmesi karşılığında sessiz kalacağını söyler. Beth Gorman'a cam bir kavanoz ile vurur ve bir aylak olarak yeniden canlanan Joan tarafından yenmesine yol açar. Beth ve Noah asansör boşluğundan aşağı inerken Noah düşüp bacağını kırar. Bu durum, aylakların dikkatini çeker. Noah kaçmayı başarır ancak Beth hastane görevlileri tarafından yakalanır.

Dawn, Beth'i Joan ve Gorman'ın ölümü hakkında sorgular. Beth Dawn'a onların ölümünün hastanedeki kötü yönetim sebebiyle olduğu ve kimsenin hastaneye gelip onları kurtarmayacağını söyler. Dawn sinirlenir ve Beth'e saldırır. Daha sonra Dr. Edwards, Beth'in yaralarını iyileştirirken Beth, Gavin'in aslında bir doktor olduğunu anladığını söyler. Dr. Edwards bunu bildiğini ve kendisinin hastanedeki görevine devam edebilmesi için Gavin'in ölümünü planladığını söyler. Buna sinirlenen Beth, Dr. Edwards'ı öldürmek için bir makas alır ancak Carol'ın bir sedyede hastaneye getirildiğini gördüğünde durur.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandığı akşam bölüm, 14.518 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 7.6 puan aldı.[2] Dizinin bir önceki bölümü 13.801 milyon izleyiciye ulaşmış ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 7.0 puan almıştı.[3]

Bölüm, Birleşik Krallık'ta 1.218 milyon kişi tarafından izlenerek o haftanın en çok izlenen programı oldu. Bölüm ayrıca 0.102 milyon kişi tarafından daha sonra izlendi.[4] Avustralya'da 0.090 milyon kişi tarafından izlenen bölüm, o gün kablolu televizyonda yayımlanan programlar arasında en çok izlenen program oldu.[5]

Bölüm eleştirmenler tarafından genel olarak olumlu karşılandı.

IGN yazarı Matt Fowler, bölüme 10 üzerinden 7.7 puan verdi ve bölümü "Vali'nin geçen sezondaki iki bölüm süren hikâyesinden ve aynı zamanda Beth'ten hoşlanan birisi olarak, 'Slabtown' isimli bölümün çok iyi olmadığını söyleyebilirim. Bölüm kesinlikle kötü değildi, ancak yamyamların hikâyesinin ardından bu bölümün biraz daha ağır ilerleyen bir bölüm olduğunu düşünüyorum. O kadar ki neredeyse bütün bölüm boyunca hastanedeki bu yeni grubun sakladığı kötü sırrın ne olduğunu merak etmekten kendimi alıkoyamadım. Gerçek şu ki grubun sırrı açıklandığında, beklediğim kadar karanlık ve heyecan verici olmadığını gördüm." sözleri ile yorumladı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shows A-Z – walking dead, the on amc" (İngilizce). The Futon Critic. 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 
  2. ^ Kondolojy, Amanda (4 Kasım 2014). "Sunday Cable Ratings: 'Walking Dead' Tops Night + 'Talking Dead', 'Skyscraper Live', 'The Real Housewives of New Jersey' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2014. 
  3. ^ Bibel, Sara (28 Ekim 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Boardwalk Empire', 'Real Housewives of New Jersey', 'Homeland' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  4. ^ "Top 10 Ratings (13-19 October 2014)". BARB (İngilizce). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  5. ^ Knox, David (4 Kasım 2014). "Monday 3 November 2014". TV Tonight (İngilizce). 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  6. ^ Fowler, Matt (2 Kasım 2014). "The Walking Dead: "Slabtown" Review". IGN (İngilizce). 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]