Inmates (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Inmates"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
10. bölüm
YönetmenTricia Brock
SenaristMatthew Negrete
Channing Powell
Yayın tarihi16 Şubat 2014 (2014-02-16)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"After"
Sonraki →
"Claimed"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Inmates (TürkçeTutuklular), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in dördüncü sezonunun onuncu bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 16 Şubat 2014 (2014-02-16)'te AMC'de yayımlanmış olup, Matthew Negrete ile Channing Powell tarafından yazılmış ve Tricia Brock tarafından yönetilmiştir. Bölüm, hapishane saldırısından kurtulmayı başaran diğerlerinin verdiği kayıpların etkilerine ve yeniden bir araya gelip gelmemeleri gerektiğine karar vermelerine odaklanmıştır.

Bölüm ayrıca dizinin 4. sezon dördüncü bölümünden beri dizide yer almayan Carol Peletier'in (Melissa McBride) geri dönüşüne de sahne olur. Scott Wilson ve David Morrissey'in isimleri artık dizinin açılış jeneriğinde geçmez.

Bölüm, ilk yayımlandığı gece 13.34 milyon kişi tarafından izlenen ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.8 puan aldı.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Beth (Emily Kinney), hapishanedeki yeni hayatlarına yönelik umutlarının yer aldığı bir günlük girdisini okumaktadır. Günümüzde ise hapishaneden kaçmayı başaran Beth ve Daryl (Norman Reedus) bir kamp ateşi etrafında oturmaktadırlar. Beth, Vali'nin saldırısından kurtulmayı başaran tek kişiler olmadıklarında ısrar eder ve kurtulmayı başaran diğerlerini aramak için Daryl'den yardım ister. Beth daha sonra kendi başına ormana gider ve Daryl ise onu arkasından takip etmektedir. İkili bir süre sonra ayak izlerine rastlarlar ancak ayak izleri ile birlikte kan izleri de vardır. Kan izlerini gören ikili, bir aylak saldırısına maruz kalındığını öngörür. O sırada Beth, ağaçların arasından beliren bir aylağın saldırısına uğrar ancak saldırıdan son anda kurtulur. İkili en sonunda, insan cesetleri ile beslenen bir grup aylağa ulaşır ve onları öldürür. Beth, küçük bir ayakkabı görür ve onun Luke (Luke Donaldson) ve Molly'e (Kennedy Brice) ait olduğunu düşünür ancak bir süre önce aylakların yediği insan cesetlerinin onlara ait olduğunu düşünmesiyle ağlamaya başlar.

Lizzie (Brighton Sharbino) ve Mika (Kyla Kenedy), ağaçların arasında ve Tyreese'in (Chad L. Coleman) ardında yürümektedirler. Tyreese'e soru sormak için durduklarında Tyreese, onlara doğru döner ve Rick'in kızı Judith'i taşırken görüntülenir. Gece olduğunda dinlenecek bir yer bulurlar. Tyreese, Judith'i beslerken Lizzie, yakınlardaki bir ağaç kütüğünün üzerinde oturmaktadır. Ağaç kütüğünün içerisinde üç adet tavşan yavrusu yaşamaktadır. Lizzie, sessizce bıçağını çıkarır ve tavşanları öldürür. Grup yakınlardan gelen bir grup aylağın sesini duyduktan sonra oradan ayrılmak zorunda kalır.

Ertesi sabah grup bir asma bulur ve üzerindeki üzümleri yemeye başlar. Tyreese, Judith'in bezini değiştirirken Mika, otların arasından gelen bir ses duyar ve oradan kaçar. Tyreese ve Lizzie onu yakalamaya çalışır ve birkaç dakika sonra bir ağacın arkasına saklanan Mika'yı bulur. Grup bir süre dinlendikten sonra uzaklardan gelen bir çığlık sesi duyarlar. Tyreese kızları bırakarak çığlığın geldiği yöne doğru gitmeye karar verir. Kızların yanından ayrılmadan önce onlara o sırada ağlamakta olan Judith ile ilgilenmeleri gerektiğini söyler. Lizzie, Judith'in ağlamasını susturmak için onun ağzını eliyle kapatır ancak ona rağmen bir çift aylak onlara doğru yaklaşmaktadır. Mika kardeşini uyarmaya çalışır ancak Lizzie, Judith'i susturmaya çalışmakla meşguldür ve elini bebeğin burnuna doğru kaydırmaya başlar.

Tyreese, tren raylarının oradaki bir aylak saldırısına doğru gelir. Chris (Cameron Deane Stewart) ve bir başkası (Michael Harding), bir grup aylakla savaşmaktadır. Tyreese aylakları öldürür ancak iki adamın ayaklar tarafından ısırılmasının önüne geçemez. Tyreese bir süre sonra Mika'nın tabancasının sesini duyar. Tyreese kızlara doğru gitmeye başlarken Carol ile birlikte (Melissa McBride) kızlar ağaçların arasından belirir. Tyreese onu gördüğüne sevinir ancak halen Carol'ın Rick tarafından sürgün edilmiş olmasından habersizdir. Daha yaşlı olan adam ölmeden önce (ki öldükten sonra Daryl ve Beth'e bir aylak olarak saldıracaktır), Tyreese'e, rayların ilerisinde bir sığınağın varlığından bahseder. Grup rayları takip eder ve "herkese açık" yazan bir tabelanın bulunduğu bir yerde durur.

Maggie (Lauren Cohan), Bob (Lawrence Gilliard, Jr.) ve Sasha (Sonequa Martin-Green), taş ocağının yakınlarındaki bir ormandadırlar. Maggie, bir kaya üzerinde bıçağını bilemektedir. Sasha ise Bob'un kolunu bandajlamaktadır. Sasha, Maggie'ye gece olmadan önce kamp kurmaları gerektiğini söyler. Ancak Maggie, Glenn'i aramak için oradan ayrılır ve Bob ile Sasha, istemeyerek de olsa onu takip etmeye başlar. Sasha, Glenn'i aramanın tümüyle bir zaman kaybı olduğunu düşünmektedir. Bob ise, aramaya devam etmelerinin bir insanlık görevi olduğu konusunda ısrar eder. Grup yürürken, hapishaneden kaçmak için kullandıkları okul otobüsüne rastlar ancak otobüsün içi aylaklarla doludur. Maggie, Glenn'in içeride olup olmadığını kontrol etmede ısrar eder. Bob, hep birlikte kontrol edeceklerini söylediğinde, Sasha istemeyerek de olsa Bob'un bu teklifini kabul eder. Sasha, otobüsün acil çıkış kapısını açarak aylakların birer birer oradan çıkmaya başlayacağını umar. Aylakların kapıya uyguladıkları baskının artması sonucu Sasha, artık kapıyı tutamayacak konuma gelir. Aylaklar saldırırken, Sasha ve Bob kendilerini korumaya çalışmaktadır. Sersemlemiş görünen Maggie, neredeyse bir aylak tarafından öldürülecekken Bob onun yardımına koşar. Maggie daha sonra kontrolünü kaybeder ve aylakları seri bir şekilde öldürmeye başlar. Kadın bir aylağın kafasını otobüse defalarca vurduktan sonra aylağın kafasına bıçağını sağlar. Maggie daha sonra otobüsün içine girerek Glenn'in orada olup olmadığına bakar. Maggie, içeride sıkışmış bir aylağı öldürdükten sonra otobüsten çıkar ve ağlamaya başlar.

Tank tarafından zarar gören hapishane patikasında uyandıktan sonra Glenn, Maggie'nin ismini bağırır. İlk başlardaki umutsuzluğuna rağmen bazı kıyafetleri ve aralarında Bob'un içki şişesi ve Don'un zırhının da aralarında bulunduğu bazı malzemeleri aldıktan sonra, aylaklarla savaşarak yoluna devam eder. Bir süre sonra tel örgülerin ardında kilitli kalan Tara'yı (Alanna Masterson) görür. Glenn ona katılır ve hapishane saldırısı sonrasında Tara'nın silahının kullanılmadığını gördükten sonra, ona gitmeleri gerektiğini söyler. Tara gitmeyi kabul etmez zira saldırıya kendisinin de katıldığını ve bu sebeple sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu söyler. Ancak Glenn, Tara'nın yardımına ihtiyacı olduğunu söyler. Glenn, Bob'un içki şişesini alarak molotofkokteyli yapar ve onu bir arabayı ateşe vermek için kullanır. Ateş aylakların dikkatini çekerken, Glenn ve Tara, hapishane otobüsünün yakınlarındaki yola ulaşır.

Tara, Glenn'e, Lilly'nin (Audrey Marie Anderson) hapishane dışındaki alanda aylaklar tarafından çevrelendiğini gördüğünü ve Hershel'in ölümünü anlatır. Tara, "Brian"'ın hapishanedekilerin kötü insanlar olduğunu söylediğinden bahseder ve bunu ilk duyduğunda kendisinin ona inandığını söyler. Ancak artık buna inanmamaktadır ve Glenn'in kendisine neden yardım etmeye çalıştığını anlamaya çalışır. Glenn, Maggie'yi bulması gerektiğini söyler. Küçük bir aylak grubunun ardından Glenn olduğu yere yığılır ve aylakların saldırısı ile Tara ilgilenmek zorunda kalır. Tara, uzaklarda bir askeri aracın durduğunu görür ve ona doğru seslenir. Aracın içinden Abraham (Michael Cudlitz), Eugene (Josh McDermitt) ve Rosita (Christian Serratos) çıkar. Abraham, Tara'ya, "Ne büyük bir çenen var senin. Başka neyin var?" der.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Cudlitz (sol) ve Serratos (sağ), Çvş. Abraham Ford ve Rosita Espinosa rollerinde, McDermitt ise Dr. Eugene Porter rolünde "Inmates" isimli bölümde ilk kez yer almışlardır. Cudlitz (sol) ve Serratos (sağ), Çvş. Abraham Ford ve Rosita Espinosa rollerinde, McDermitt ise Dr. Eugene Porter rolünde "Inmates" isimli bölümde ilk kez yer almışlardır.
Cudlitz (sol) ve Serratos (sağ), Çvş. Abraham Ford ve Rosita Espinosa rollerinde, McDermitt ise Dr. Eugene Porter rolünde "Inmates" isimli bölümde ilk kez yer almışlardır.


"Tutuklular", dizinin ortak yapımcıları Matthew Negrete ve Channing Powell yarafından yazılmış ve Tricia Brock tarafından yönetilmiştir.

Bölüm, çizgi roman serisindeki önemli karakterlerden Çvş. Abraham Ford (Michael Cudlitz), Dr. Eugene Porter (Josh McDermitt) ve Rosita Espinosa (Christian Serratos) dizide ilk kez yer aldığı bölüm olmuştur. Abraham'ın karakteri hakkında Cudlitz, şu yorumda bulundu:

Abraham ile tanıştığımızda fark ettiğimiz ilk şey onun görev odaklı birisi olması. Duygularını pek açığa çıkaran birisi değil. Tepki göstermeyi seven birisi. Gözünü hedefe odaklı tutuyor. Onunla uğraşmak istemezsiniz. Yoksa sizi öldürür.[2]

Abraham karakterinin çizgi romandaki ve dizideki farklılıkları ile Eugene ve Rosita'nın dizideki rolleri hakkında ise Cudlitz, şu sözleri sarf etti:

Çizgi romanda pek çok şey oluyor ve bunlar, onun verdiği kararları ve hareketlerini etkiliyor. Olacakların pek çoğu çizgi romandan alındı ancak çizgi romanın bahsetmediği bazı olaylara da dizide yer verilecek. Abraham'ın hikayesini daha trajik hale getirecek bazı öğeler mevcut. Karakterlerin üçü çizgi romanı okumuş olanlara oldukça tanıdık gelecek. Onlarla tanıştığımız yere kadar olan her şey neredeyse çizgi romandakinin birebir aynısı. Bundan sonra olacakları ise hep birlikte göreceğiz.[3]

Bölümün final sahnesi, çizgi roman serisinin 53. sayısının kapak resmine benzerlik gösterecek şekilde çekilmiştir.

Bölüm ayrıca son beş bölümdür dizide yer almayan Carol Peletier'ın (Melissa McBride) geri dönüşünü de simgeler. Carol en son "Indifference" isimli bölümde Rick Grimes (Andrew Lincoln) tarafından hapishaneden sürgün edilirken görülmüştü. Dizinin sürekli oyuncularından Andrew Lincoln (Rick), Chandler Riggs (Carl) ve Danai Gurira'nın (Michonne) isimleri dizinin açılış jeneriğinde geçmesine rağmen bölümde yer almamaktadırlar.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlandığı gece bölüm Amerika Birleşik Devletleri'nde 13.34 milyon kişi tarafından izlenmiş, 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubundan 6.8 puan almıştır.[1] Bu oranlar, bir önceki bölümün izlenme oranlarından daha az olmasına rağmen,[4] o gece kablolu televizyonda en çok izlenen program olmuştur.[1] Program ayrıca iki hafta üst üste 18-49 yaş aralığındaki izleyici grubunda 2014 Kış Olimpiyatlarının izlenme oranlarını geride bırakmıştır.[5]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, eleştirmenlerden karışık yorumlar almıştır. IGN yazarı Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 8.3 puan vererek, bölüm hakkında "Genel olarak bölümün akış hızı geçen haftakine oranla daha iyiydi. Her ne kadar "After" isimli bölümün daha odaklı kalitesini beğenmiş olmama ve yine o bölümde bazı gergin sahneler olmasına rağmen. "Inmates" isimli bölümün "Internment" isimli bölüm kadar iyi olmasını engelleyen bazı faktörler vardı. Dizinin daha etkili bir şekilde yansıtabileceği ancak yansıtmamayı tercih ettiği bazı sahneler vardı. Bölüm, ayrıca hapishaneden kurtulmayı başaran diğer karakterlerin durumları hakkında bizi bilgilendirdi ve kimi yeni kimi eski karakterleri bizlerle buluşturdu. Bölümde ayrıca gizemli bir yere giden yol hakkında da bilgilendirildik. Uzun lafın kısası, "Inmates", bizi sezonun geri kalanına hazırlayan bir bölüm oldu." yorumunda bulundu.[6]

Los Angeles Times yazarı Patrick Kevin Day, bölümün sadeliğini olumlu bulduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Bölüm belki de bizi şaşırtan sahnelerle dolu değildi. Daha çok bizi sezonun geri kalanına hazırlayan bir bölüm oldu ve yapılması gerekeni yaparak, hapishaneden kaçmayı başaran çok sayıdaki karakterin durumları hakkında bizi bilgilendirdi."[7] Entertainment Weekly yazarı Marciela Gonzalez, dizinin karakterleri hakkında olumlu yorumlarda bulundu: "Ben sadece kendi adıma konuşabilirim ama ben bunu önemsiyorum. Belki de gereğinden fazla önemsiyorum. Karakterlerin yaşadığı sıkıntıları izlemek halen büyüleyici. Bu yüzden Rick, Carl ve Michonne'un iyi olduklarını bilmek güzel ancak ben hala diğerlerinin nasıl olduğunu gerçekten bilmek istiyorum."[8]

The A.V. Club yazarı Zach Handlen, bölüme B- notunu verdi ve bölümün farklı karakterlere yaptığı istikrarsız odağına şu sözlerle atıfta bulundu: "Senaryonun farklı karakterlerin ne yaptığına ayrı ayrı odaklanarak gösterdiği antolojivari yaklaşım olması gerekenden uzun sürüyor. Geçen haftaki bölüm başından sonuna kadar uyumlu bir tutum sergilemişti ve, beğenin ya da beğenmeyin, hayatta kalmak için yapılması gerekenlere odaklanmıştı. Bu haftaki bölüm de aynı temayı uygulamaya devam etti (neredeyse herkes, hapishaneden kaçmayı başaran diğerlerini arayıp aramamaları gerektiğini sorguluyor) ancak kısman ilgi çekici bir bölüm olmanın ötesine geçemedi."[9]

Forbes yazarı Erik Kain, dizinin karakterleri yansıtma şekline atıfta bulunarak bölümü beğenmediğini şu sözlerle dile getirdi: "The Walking Dead yine sinir bozucu bir bölümle karşımızdaydı ve dizinin en başından beri sahibi olduğu problemleri bize yansıttı. Dizinin bir zombi dizisi olduğunu biliyorum, ama ben gerçekten yaşayan, nefes alan karakterlerin gerçek birer insan gibi davranmalarını görmek istiyorum. The Walking Dead dizinini halen beğeniyorum ancak bir karakter dramı olarak sıkmaya başladı. 4. sezondan beklentilerim yüksekti ancak beklentilerim boşa çıktı."[10]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Bibel, Sara (19 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, NBA All Star Game, 'Real Housewives of Atlanta', 'True Detective', 'Shameless' & More". TV by the Numbers. 21 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  2. ^ Abrams, Natalie (15 Şubat 2014). "The Walking Dead's Michael Cudlitz on Abraham Ford: "He Will Kill You"". Seattle PI. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2014. 
  3. ^ Shaw-Williams, H (18 Şubat 2014). "'The Walking Dead' Star Michael Cudlitz Discusses New Characters". Screen Rant. 15 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2014. 
  4. ^ Kondolojy, Amanda (11 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Real Housewives of Atlanta', 'Keeping Up With the Kardashians' & More". TV by the Numbers. 21 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014. 
  5. ^ Bibel, Sara (18 Şubat 2014). "'The Walking Dead' Beats The Olympics Among Adults 18-49 For the Second Consecutive Week". TV by the Numbers. 19 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  6. ^ Cornet, Roth (16 Şubat 2014). "The Walking Dead: "Inmates" Review". IGN. 18 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  7. ^ Day, Patrick Kevin (17 Şubat 2014). "'The Walking Dead' recap: Catching up with everyone else". The Los Angeles Times. 22 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  8. ^ Gonzalez, Marciela (17 Şubat 2014). "'The Walking Dead' recap: Lost and Found". Entertainment Weekly. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  9. ^ Handlen, Zach (16 Şubat 2014). "The Walking Dead: "Inmates"". The A.V. Club. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  10. ^ Kain, Erik (17 Şubat 2014). "'The Walking Dead' Season 4, Episode 10 Review: Inmates". Forbes. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014.