Beside the Dying Fire

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Beside the Dying Fire"
The Walking Dead bölümü
Rick ve Carl Grimes, içeride toplanan aylakları öldürmek için samanlığı ateşe verirler.
Bölüm no.2. sezon
13. bölüm
YönetmenErnest Dickerson
SenaristRobert Kirkman
Glen Mazzara
Yayın tarihi18 Mart 2012 (2012-03-18)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Better Angels"
Sonraki →
"Seed"
The Walking Dead (2. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

"Beside the Dying Fire" (Türkçesi Ölen Ateşin Yanında), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in ikinci sezonunun on üçüncü bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 18 Mart 2012 (2012-03-18)'de AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Robert Kirkman ve Glen Mazzara tarafından yazılmış ve Ernest Dickerson tarafından yönetilmiştir. Bölümde, büyük çaplı bir aylak sürüsü Greene çiftliğini istila eder ve Rick Grimes (Andrew Lincoln) ile Hershel'in gruplarını çiftliğin dışına doğru takip ederler. O sırada Andrea (Laurie Holden) gruptan ayrılır ve Hershel'in çiftliğine saldıran aylaklarla savaşmak zorunda kalır.

Aşk, ölüm ve hayatta kalma gibi temalar "Beside the Dying Fire"da sıklıkla işlenen temalardır. Bölüm, dizideki bazı karakterlerin gelişimi için bir dönüm noktası niteliğini taşımakla birlikte dizinin eski bölümlerine de göndermeler içermektedir. "Beside the Dying Fire" ayrıca dizinin daha sonraları önemli karakterlerinden birisi haline gelecek olan ve özellikle dizinin aynı adlı çizgi romanında adı sıkça geçen Michonne karakterinin ilk kez göründüğü bölümdür. Bunun yanı sıra yine bu bölümde, dizinin çizgi romanında karakterlerin en uzun süreli olarak kullandığı mekanlardan olan hapishane de ilk kez belirir. Bölümün çekimlerinin sekiz gün sürdüğü bilinmektedir.

"Beside the Dying Fire" televizyon eleştirmenleri tarafından son derecede olumlu karşılandı. Eleştirmenler, karakter ve hikâyenin gelişimine atıfta bulundular. Yayınlandığı akşam 9 milyon izleyiciyi ekran başına çekmeyi başaran dizi, ayrıca Nielsen reytinglerine göre 18-47 yaş aralığındaki izleyici grubundan 4.7 puan alarak tüm zamanların en yüksek puana sahip kablolu televizyon programı oldu. Daha önce bu rekor "Nebraska'ya aitti. Bölüm aynı zamanda hem o günün hem de o haftanın en çok izlenen programı oldu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir helikopterin gürültüsünü duyan aylaklar, şehirden kırsal kesimlere doğru göç etmeye başlarlar ve Hershel'in çiftliğinin hemen dışında bulunan ormanlık alana gelirler. Orada duydukları bir silah sesi, aylakların grubun yerini öğrenmelerine yol açar.

Rick Grimes (Andrew Lincoln) ve oğlu Carl (Chandler Riggs) Greene çiftliğine geri dönmektedirler. Carl, babasına Shane Walsh'un (Jon Bernthal) ölümü hakkında sorular sormaya başlar ancak Rick cevap veremeden önce kendilerine yaklaşan aylak sürüsünü görürler ve samanlığa doğru kaçmaya başlarlar. Daryl Dixon (Norman Reedus) ve Glenn (Steven Yeun), Randall'ın (Michael Zegen) ölümü ve aylaklarla daha önce herhangi bir teması olmamasına rağmen bir aylağa dönüşmesini çiftlik evindekilere anlatmaktadırlar. Lori Grimes (Sarah Wayne Callies) Daryl'e Rick ve Shane'i araması için dışarıya çıkması konusunda yalvarır ancak Daryl dışarıya çıkmadan önce eve doğru gelen aylak sürüsünün farkına varır ve evden çıkmaya hazırlanmaya zorlanırlar.

Grup, mümkün olan en yüksek miktarda aylağı öldürme hedefiyle silahlarını ve arabalarını hazırlamaya koyulur. Hershel (Scott Wilson), kendi hayatı pahasına olsa bile arazisini korumak istemektedir. Rick ve Carl aylak sürüsünü samanlıkta toplar ve samanlığı ateşe verir. Ateşi gören Jimmy (James Allen McCune), karavanı samanlığın yanına sürerek Rick ve Carl'ın samanlıktan güvenli bir şekilde çıkabilmelerini sağlar ancak kendisi karavanın içinde kapana kasılır ve aylaklar tarafından öldürülür. Andrea (Laurie Holden) ve Theodore "T-Dog" Douglas (IronE Singleton), planlarının artık bir işe yaramadığının farkına varır ve savaşmak yerine kaçmaya karar verirler. Lori ve grubun diğer kadınları Hershel olmadan evden kaçarlar. Hershel, arazisini terk etmeyi kabul etmemektedir. Bu sırada Patricia (Jane McNeill) öldürülür ve Carol Peletier (Melissa McBride) aylaklar tarafından bir köşeye sıkıştırılmıştır. Lori ve Beth Greene (Emily Kinney) T-Dog tarafından kurtarılırken Andrea Carol'a yardım etmek için oradan ayrılır. Rick, Carl ile birlikte kaçar ve bu sırada Hershel'i de arazisini terk etmesi konusunda ikna etmeyi başarırlar. Glenn ve Maggie Greene (Lauren Cohan) olay yerinden kaçarlar ve Carol da en sonunda Daryl tarafından kurtarılır. Tüm bu kaos sırasında Andrea tek başına kalır ancak çiftlikten herhangi bir araç olmadan koşarak kaçmayı başarır.

Ormana doğru kaçan Andrea, cephaneliği bitene kadar kendisini savunmayı ve aylaklarla savaşmayı başarır. Yorgun ve savunmasız bir halde olan Andrea'nın imdadına, kolsuz ve çenesiz iki adet aylakla birlikte gezen ve katana kullanan kapşonlu ve gizemli bir karakter yetişir.

Hayatta kalanlar yeniden bir araya gelir ve kayıplarını saymaya başlarlar (Shane, Patricia, Jimmy ölmüştür ve Andrea kayıptır). Arabalardan birisinin benzini bitene kadar ekip yola devam etmeyi sürdürür. Arabalar durduğunda Rick, grup eğer isterse başka bir yerde hayatlarına debam edebileceklerini söyler. Daryl Randall'ın herhangi bir aylak tarafından ısırılmamış olmasına rağmen nasıl bir aylağa dönüştüğünü sorguladığında Rick, Dr. Edwin Jenner'ın Rick'in (Noah Emmerich) kulağına fısıldadıklarını grupla paylaşır: herkes aylakların taşıdığı mikrobu taşımaktadır. Rick'in gizlediği bu sır, gruptakiler tarafından pek hoş karşılanmaz. Rick ayrıca Shane'in ölmesi ve Carl'ın yeniden canlanan Shane'i öldürmesi konusundaki detayları Lori ile paylaşır. Shane'in ölümünü istemede Rick'in pişmanlık duymuyor oluşu Lori'yi son derecede rahatsız eder. Zaman geçtikçe Daryl ve Hershel dışında gruptaki diğerlerinin Rick'e olan güveni sarsılmıştır. Uzaklardan gelen bir hışırtı sesi grubun yeniden hareketlenmesine neden olur ancak Rick kimsenin orayı terk etmesine izin vermez. Carol, Rick'ten bir şeyler yapmasını ister ancak Rick, gruptan kimsenin kendisinden grubun lideri olmasını istemediğini ancak Rick'in Shane'i gruptakilerin güvenliği için öldürdüğünü ve gruptakilerin kendi güvenlikleri için kimsenin kamp yerini terk etmesini istemediğini dile getirir. Kimsenin kamp alanından ayrılmadığını gören Rick, sözlerini "eğer kalıyorsanız, o zaman artık burada demokrasi yok" diyerek noktalayarak gruptaki liderlik konumunu sağlamlaştırır. Bölüm, gruptakilerin haberi olmadan hemen yakınlarında bulunan bir hapishane binasının gösterilmesiyle sona erer.