Say the Word

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Say the Word"
The Walking Dead bölümü
Daryl, Lori'nin ölmeden hemen önce doğurduğu bebeği için malzeme toplamaya çıkarken.
Bölüm no.3. sezon
5. bölüm
YönetmenGreg Nicotero
SenaristAngela Kang
Yayın tarihi11 Kasım 2012 (2012-11-11)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Killer Within"
Sonraki →
"Hounded"
The Walking Dead (3. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Say the Word (TürkçeBir Lafa Bakar), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun beşinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 11 Kasım 2012 (2012-11-11)'de AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Angela Kang tarafından yazılmış ve Greg Nicotero tarafından yönetilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Hapishanede hayatta kalanlar kayıplarının ardından yeniden bir araya gelmektedir ve yeni doğmuş bir kızla baş etmenin zorlukları ile yüzleşmektedir. Rick Grimes ise Lori'nin ölümü sonucu bir travma geçirmektedir ve eline bir balta alarak hıncını hapishane içerisindeki aylakları öldürerek çıkarmaktadır. Daryl şimdilik grubun lideri konumuna gelmiştir ve Maggie ile birlikte yeni doğmuş bebek için mama ve diğer bebek malzemelerini aramaya çıkar. Glenn, Axel ve Oscar; Lori, T-Dog ve Carol için mezar kazmaktadırlar. Axel ve Oscar'ın iyi niyetine rağmen Glenn onlara pek yüz vermez ve Andrew'ın sabotajı için onları sorumlu tutmaya devam etmektedir. Glenn, Rick'in hapishane koridorlarında terk ettiği aylak izlerini takip etmeye başlar ve Rick'e ulaşarak Rick'ten artık durmasını ister. Rick'in vücudu bir süredir savaştığı aylakların kanı ile kaplanmıştır ve aklı başında görünmemektedir. Rick Glenn'i bir duvara savurarak ondan kendisini yalnız bırakmasını istediğini belirtir.

Woodbury kasabası gece eğlencelerine hazırlanmaktadır. Görünüşe göre Vali, bir aylağa dönüşmüş olan kızı Penny'i evinde tutmaya devam etmektedir. Michonne, Valinin evine girerek kendisine ait olan kılıcı geri alır. Ardından valinin özel eşyalarına bakar ve bir not defterine ulaşır. Not defterinde bir dizi isim yer almaktadır ve listenin en sonunda Penny'nin ismi bulunmaktadır. Defterin diğer sayfalarında ise genellikle bir etkinlikteki ya da olaydaki nesneleri ya da eylemleri saymak için kullanılan, çetele benzeri sayısız çizgiler bulunmaktadır. Michonne ardından odanın içindeki bir başka odaya açılan kapının ardından Penny'e ait olması muhtemel sesler duyar. Tam odaya girecekken Michonne'nin bulunduğu odaya Milton, Vali ve Merle girer. Milton, diğerlerine, o geceki eğlenceler için gerekli olan elektrikten tasarruf etmek için yaptığı deneylere bir süre ara verildiğinden bahseder. Arka pencereden kaçmayı başaran Michonne, bir kafes içerisinde tutulan bir grup aylağa rastlar ve onları kafeslerinden çıkararak kılıcıyla öldürür. Muhtemelen aylakları beslemek için kullanılacak et parçalarını içeren kanlı bir kovayı taşıyan bir kasaba görevlisi Michonne'nin yanında belirir. Michonne, Vali ile özel bir toplantıya çağrılır. Vali, Michonne'yi "araştırma ekibine" dahil etmek ister ancak başarılı olamaz. Michonne'nin öldürdüğü aylaklar sebebiyle boşalan kafes, Merle, Milton ve diğer "araştırma ekibi" elemanları tarafından kasabanın dışına yerleştirilen tuzaklar aracılığı ile yakalanan aylaklarla yeniden doldurulur.

Vali, Andrea'ya, arkadaşı Michonne'nin bu şekilde davranmaya bir son vermesi gerektiğini, kasabanın diğer sakinlerinin gerilmesine neden olduğunu söyler. Michonne, Andrea'dan kasabayı bir an önce terk etmeleri gerektiğini söyler zira Michonne, Valli'nin kendilerini asla kendi istekleri ile bırakmayacağına inanmaktadır. Bu düşüncesini kanıtlamak için Michonne ve Andrea eşyalarını toplar ve kasabanın ana çıkış kapısına doğru yol alır. Kısa bir gecikmeden sonra Merle kapıyı onlar için açar. Her ne kadar Michonne'nin Vali'nin kendilerini kendi istekleri ile asla bırakmayacağı yönündeki görüşü yersiz çıksa da, Michonne gitmekte hâlâ ısrar etmektedir. Andrea en sonunda Michonne ile birlikte gitmek istemediğini itiraf eder zira bir sekiz ayı daha tabir-i caizse kelle koltukta geçirmek istememektedir. Andrea'yı ikna etmek için elinden başka bir şey gelmeyen Michonne, Woodbury kasabasından ayrılır. O gece Vali, Andrea'yı, kasaba halkının tüm gün merakla beklediği gürültülü bir "eğlenceye" götürür. Orada Merle ve Martinez, zincirlenmiş ve dişleri koparılmış aylaklarla çevrili bir alanda birbirleri ile dövüşmektedir. Bu durum Andrea'yı oldukça etkiler. Andrea, bu "eğlencenin" barbarca olduğunu ve insanları aylaklardan korkmamaları konusunda yanlış yönlendirdiğini düşünmektedir ancak Vali, bunun "eğlenceli" olduğunu ve kasaba sakinlerine korkmamaları gerektiğini öğrettiğini söyler.

Daryl ve Maggie terk edilmiş bir kreş bulur. Oradan bebek malzemeleri toplayıp geceleyin hapishaneye geri dönerler. Daryl bebeği beslerken diğerlerine bebeğin isminin ne olduğunu sorar. Carl, o güne kadar grubunun bir parçası olan ancak birer birer kaybettikleri tüm kadınların isimlerini sayar. O sırada Rick, Lori'nin öldüğü kazan dairesinde dolanmaktadır ve karnı şişmiş ve kendinden geçmiş bir aylak ile karşılaşır. Görünüşe göre Lori'nin cesedi kayıptır ve bu aylak Lori'nin cansız bedenini yemiştir. Aylağı öldürdükten sonra Rick, aylağın midesini yarar ve içerisine elindeki bıçağını saplar.

Sonraki sabah Daryl, ikinci sezonda Sophia'nın kayıp olduğu dönemlerde anlattığı bir efsaneye referans olarak Carol'ın mezarına bir Çeroki Gülü bırakır.

Rick kazan dairesinde oturmaktadır ve bir bebeğin ağlama seslerini hayal eder. Hayali o sırada yanında bir telefonun çalması ile sona erer. Rick telefonu açar ve bu bölümdeki tek repliğini söyler: "Alo".

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm eleştirmenler tarafından genel olarak olumlu karşılandı. The A.V. Club yazarı Zack Handlen, A'dan F'ye kadar olan puanlama skalasında bölüme B notunu vermiştir. Rick'in bölüm boyunca neredeyse bir kelime bile etmeden yansıttığı "ateşli gerginliğine" atıfta bulunan Handlen, bölümdeki bazı gereksiz karakterlere ve hayal kırıklığına uğratan Woodbury'nin eğlencelerine atıfta bulunarak bölümü eleştirmiştir.[1] IGN'den Eric Goldman, bölüme 10 üzerinden 8.5 puan vererek Woodbury'deki olaylar, Vali, Rick, Daryl ve Michonne'ye atıfta bulunmuştur.[2] Handlen ve Goldman Glenn'in Hershel ile diyaloğunu kötü ve aşırı derecede doğrudan bulduklarını[1] ve T-Dog'un görülmemiş kahramanlığını anlattığı sahnenin neredeyse bir parodiden öteye geçemediğini söylemiştir.[2]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Kasım 2012'de yayınlandığı ilk gece, "Say the Word" isimli bölümün 10.37 milyon kişi tarafından izlendiği varsayılmaktadır.[3] Bu sayı, bir önceki bölümden aşağı yukarı bir milyon kişi daha fazladır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Handlen, Zack (11 Kasım 2012). "Say the Word". The A.V. Club. 28 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2012. 
  2. ^ a b Goldman, Eric (11 Kasım 2012). "'Say the Word' Review". IGN. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2012. 
  3. ^ Bibel, Sara (13 Kasım 2012). "Sunday Cable Ratings: 'Walking Dead' Wins Night, 'Breaking Amish', 'Dexter', 'Homeland', 'Boardwalk Empire', 'Real Housewives of Atlanta' & More". TV by the Numbers. 12 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  4. ^ Kondolojy, Amanda (6 Kasım 2012). "Sunday Cable Ratings: 'Walking Dead' Easily Wins Night, + 'Real Housewives of Atlanta', 'Breaking Amish', 'Talking Dead', 'Long Island Medium' & More". TV by the Numbers. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]