30 Days Without an Accident

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"30 Days Without an Accident"
The Walking Dead bölümü
Rick, ormanda kendisinden yardım dilenen bir yabancıyla karşılaşır.
Bölüm no.4. sezon
1. bölüm
YönetmenGregory Nicotero
SenaristScott M. Gimple
Yayın tarihi13 Ekim 2013 (2013-10-13)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Welcome to the Tombs"
Sonraki →
"Infected"
The Walking Dead (4. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

30 Days Without an Accident (TürkçeKazasız Belâsız 30 Gün), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun ilk bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 13 Ekim 2013 (2013-10-13)'te AMC'de yayımlanmış olup, Scott M. Gimple tarafından yazılmış ve Gregory Nicotero tarafından yönetilmiştir.

Bir önceki bölümün üzerinden aylar geçmiştir ve hapishanedeki kalabalık grup, rahat bir hayat sürmektedir. Ta ki yeni bir tehdit belirene kadar.

Bölüm eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı ve 16.11 milyon kişi tarafından izlenerek dizinin o güne kadar yayınlanmış bölümleri arasında en çok izlenme oranına ulaştı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Woodbury sakinlerinin hapishanedeki gruba katıldığı bir önceki bölümdeki olayların üzerinden birkaç ay geçmiştir. Grubun liderliğini bırakmış olan Rick (Andrew Lincoln), oğlu Carl'a (Chandler Riggs) örnek olmak için çiftçilikle uğraşmaya başlamıştır. Bahçesinde gezinirken, hapishanenin dışında bir grup aylağın toplanmaya başladığını görür. Carl babasına yaklaşır ve kendisinin "Violet" adını verdiği ve babasının onun için ilgilendiği bir domuzun hasta olduğunu görür. Rick, Carl'dan domuzlara isim vermeyi bırakmasını ister zira onlar hapishanedeki grup için ileride birer yemek olarak kullanılacaktır. Rick ayrıca domuzun neden hasta olduğunu da bilmediğini söyler.

Daryl'in (Norman Reedus) grup içerisindeki popülerliği avcılık yetenekleri sayesinde daha da artmıştır. Carl'ın arkadaşı Patrick (Vincent Martella), grup için yiyecek avladığından ötürü kendisine teşekkür eder. Carol (Melissa McBride) Daryl ile aylaklar hakkında gizlice konuşur ve aylakların, eskiden olduğu gibi hapishanenin tel örgüleri çevresine yayılmadığına dikkat çeker. Bir başka yerde Glenn (Steven Yeun), nişanlısı Maggie'ye (Lauren Cohan), daha sonra malzeme toplamaya gittiğinde kendisine katılmamasını söyler. Carl, hapishanedeki çocuklardan Lizzie Samuels (Brighton Sharbino) ve kız kardeşini, hapishanenin tel örgülerinin ardında duran aylaklara isim vermeye başladıkları gerekçesiyle eleştirir.

Bir grup, tel örgülerin arkasındaki aylakları öldürürken, Tyreese (Chad L. Coleman) Karen'a (Melissa Ponzio) aylakları tel örgülerin arkasından öldürmekten rahatsız olduğunu zira bu durumda onların yüzüne bakmak zorunda olduğunu dile getirir. Vali'yi (David Morrissey) aramaya çıkan ancak onu bulamayan Michonne (Danai Gurira) hapishaneye geri döner ve valiyi aramak için Macon'a gitme planlarından bahseder. Hayvanlar için kurulan tuzakları kontrol etmeye gideceğini söyler ancak Rick kendisi gitmeye karar verir. Rick ayrılırken Hershel (Scott Wilson), kendisi, Glenn, Carol, Daryl ve Tyreese'nin kız kardeşi Sasha'dan (Sonequa Martin-Green) oluşan konseyin, Rick'in hapishanenin tel örgülerini geçmesi durumunda yanında koruma amaçlı bir silah taşıması gerektiğine karar verdiklerini söyler. O sırada Carol, hapishanedeki çocuklara hikâye okumaktadır ancak hikâyesini bitirdikten sonra onlara bir aylakla karşılaşmaları durumunda saldırı araçlarını nasıl kullanmaları gerektiğini öğretmeye başlar. Kendisini pek iyi hissetmeyen Patrick, oturumu erken terk eder.

Destek aramasına çıkmadan önce Zach (Kyle Gallner), Hershel'in küçük kızı Beth'e (Emily Kinney) elveda demeye gider. Zach ile Beth arasında görünürde bir ilişki vardır. Eskiden orduda görevli bir doktor olan ve gruba yeni katılmış olan Bob Stookey (Lawrence Gilliard, Jr.), gruptaki yerini kazanmak için ekiple birlikte malzeme aramasına katılmayı teklif eder. Sasha onun gelmesini kabul eder. Grup, terk edilmiş bir alışveriş merkezini çevreleyen bir ordu kampüsüne ulaşır. Bob, alışveriş merkezindeki alkol reyonuna gelir ve bir şişe şarap almaya yeltenir ancak sonra bundan vazgeçer ve şarabı rafa sertçe geri koyar. Bu durum, tüm rafın devrilmesine yol açar. Rafın devrilmesiyle çıkan ses, çatıdaki aylakların dikkatini çeker ve onların bir noktada toplanmasına yol açar. Aylakların ağırlığıyla çatı çöker ve aylaklar çatıdan birer birer düşmeye başlar. Daryl ve Zach, Bob'u kurtarabilmeye müsaittir ancak bu sırada Zach bir aylak tarafından ısırılıp öldürülür. Grubun geri kalanı alışveriş merkezinden kaçmayı başardığı sırada çatıda yer alan helikopter de alışveriş merkezinin içine düşer ve içeride kalan aylakları öldürür ve alışveriş merkezini kullanılamaz hale getirir.

Rick, hayvanlar için kurduğu tuzakları kontrol ederken Clara (Kerry Condon) adındaki bir kadınla karşılaşır. Clara, Rick'e bir grupla beraber olup olmadığını sorar ve Rick'ten kendisini ve kocası Eddie'yi gruba dahil etmesi için yalvarır. Clara, Rick'i küçük bir kamp alanına götürür ve orada Rick'e saldırır. Rick Clara'dan kurtulur ancak Clara kendisini öldürmeye karar verir ve karnına bir bıçak saplar. Clara Eddie olmadan yaşamaya dayanamayacağını söyler zira Eddie ölmüş ve bir aylağa dönüşmüştür. Clara Rick'ten kendisini öldürmemesi için yalvarır zira bu sayede Eddie ile birlikte bir aylak olarak yaşamaya devam edebilecektir. Rick onun isteğini yerine getirir ve oradan ayrılır. Hapishaneye geri döndüğünde Violet'in hastalıktan öldüğünü görür.

Alışveriş merkezinde malzeme aramaya çıkan grup hapishaneye geri döner Maggie Glenn'e hamile olmadığını söyler. Daryl Beth'e Zach'in ölümünden bahseder. Bunun üzerine Beth, o güne kadar tuttuğu ve "kazasız belasız geçen 30 gün"ü gösteren çeteleyi sıfırlar. Daryl'in kendisinin Zach'in ölüm haberine karşı olan sakin tutumuna şaşırdığını gören Beth, Daryl'e artık ağlamayı bıraktığını ancak Zach'i tanıdığına memnun olduğunu söyler. Daha sonra o gece Patrick uyanır ve duşların olduğu yere doğru gider. Patrick rahatsızdır ve yere yığılarak hayatını kaybeder. Kısa bir süre sonra bir aylak olarak yeniden canlanır ve gözlerinden kan gelmektedir.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"30 Days Without an Accident" yayınlandığı gece 16.1 milyon kişi tarafından izenerek dizinin en çok izlenen bölümü olmuştur. Bu oran ayrıca kablolu televizyonda yayınlanan televizyon bölümleri arasında en çok izlenen televizyon bölümü olma unvanını da kendisine kazandırmıştır. Bölüm ayrıca 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesine ait 10.1 milyon kişi tarafından izlenmiştir.[3]

Kritik Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

"30 Days Without an Accident" eleştirmenlerden olumlu yorum almıştır. IGN'den Roth Cornet bölüme 10 üzerinden 8.3 puan vermiş ve "...dizinin yeni yazarı Scott Gimple, ve yönetmeni Greg Nicotero, daha önce söz verildiği üzere “bizi şaşırtmaya,” niyetliydiler ve bunu başardılar" açıklamasında bulunurken[2] The A.V. Club yazarı Zack Handlen bölüme B+ notunu vermiştir.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Handlen, Zack (14 Ekim 2013). "30 Days Without an Accident". The A.V. Club. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  2. ^ a b Cornet, Roth (14 Ekim 2013). "The Walking Dead: "30 Days Without an Accident" Review". IGN. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013. 
  3. ^ Bibel, Sara (14 Ekim 2013). "'The Walking Dead' Season 4 Premiere is Highest Rated Episode Ever With 16.1 Million Viewers & 10.4 Million Adults 18-49". TV by the Numbers. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2013.