Consumed (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Consumed"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.5. sezon
6. bölüm
YönetmenSeith Mann
SenaristMatthew Negrete
Corey Reed
Yayın tarihi16 Kasım 2014 (2014-11-16)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Self Help"
Sonraki →
"Crossed"
The Walking Dead (5. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

Consumed (TürkçeTükenmiş), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead'in beşinci sezonunun altıncı bölümüdür. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde 16 Kasım 2014 (2014-11-16)'te AMC'de yayımlanan bölüm, Matthew Negrete ve Corey Reed tarafından yazıldı ve Seith Mann tarafından yönetildi. Bölüm büyük oranda Carol Peletier (Melissa McBride) ile Daryl Dixon'a (Norman Reedus) odaklanmaktadır. İkili hayatta kalabilmek için kendilerine yiyecek ve malzeme aramakta, aynı zamanda Beth Greene'in (Emily Kinney) tutulduğu yeri bulmaya çalışmaktadır. Bölüm süresince Carol'ın geçmişindeki olaylara yönelik bir dizi sahneye de yer verildi. Bu sahneler arasında Carol'ın grubu kurtarışının yanı sıra Lizzie Samuels ve kız kardeşi Mika'nın başına gelenler ve Carol'ın gruptan sürgün edilişi de yer aldı. Bölümün adı, Carol'ın geçmişinde yaşadıklarının onu nasıl "...tükettiğini" Daryl'a söylediği sahneye bir gönderme niteliğindedir.[1]

Bölümde aile içi şiddet, ölüm, değişim ve umut gibi temalar sıklıkla işlendi. Hem Carol'ın hem de Daryl'in geçmişlerinde karşılaştıkları kendilerine yönelik yapılan şiddetin, ikilinin birbirleri ile yakınlaşmasındaki en önemli unsurlardan birisi olarak gösterildi ve zombi kıyametinin onları nasıl değiştirdiğine ve buna nasıl ayak uydurduklarına yer verildi. Bunun yanı sıra bölüm genelinde on farklı sahnede ateş gösterildi ve bu ateşlerin Carol'ın hayatını nasıl değiştirdiğine yer verildi.[1][2][3] Bölüm genelinde sıklıkla kullanılan doğrusal olmayan anlatı yöntemiyle geçmiş bölümlerde, bölümün en heyecanlı yerinde kesilen birçok olaya da açıklık getirilmiş oldu.[3] Bunlar arasında Carol'ın "Slabtown" isimli bölümde nasıl Grady Memorial Hastanesi'ne geldiği ve "Four Walls and a Roof" isimli bölümün sonunda ormanda Daryl ile birlikte olan kişinin Noah olduğunun belirtilmesi yer aldı.

"Consumed", televizyon eleştirmenleri tarafından genel olarak olumlu karşılandı. Eleştirmenler, bölümün karakterlerin geçmişlerinden bahsetmesinden ve buna bağlı olayları göstermesinden, dizinin birinci sezonunda olayların geçtiği Atlanta'ya geri dönülmüş olmasından ve Melissa McBride ile Norman Reedus'un oyunculuklarından övgüyle bahsetti. Bazı eleştirmenler ise bu bölümün, diğer bölümlere oranla daha ağır ilerlemiş olmasının bölümün hikâyesini daha iyi anlatmayı ve karakterlere daha derin bir şekilde odaklanmayı başarmasını sağladığına dikkat çekti.[4][5]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmişten bir sahnede Carol'ın (Melissa McBride) Rick (Andrew Lincoln) tarafından gruptan sürgün edildiketen sonraki hayatı gösterilmektedir. Bir sabah bir sığınakta Carol, uzaklardan yükselen bir duman görür ve dumana doğru gider Olay yerine ulaştığında dumanın, Vali'nin saldırısından sonra yerle bir olan hapishaneden yükseldiğini görür.

Günümüze gelindiğinde Carol ve Daryl (Norman Reedus), arka camında beyaz renkli bir haç işaretinin yer aldığı bir arabayı takip etmektedir. Carol, kullandıkları arabanın benzininin bitmek üzere olmasından dolayı takip ettikleri arabaya çarparak onu yoldan çıkartmayı önerir ancak Daryl, Carol'ın bu önerisini kabul etmeyerek, takip ettikleri arabanın kendilerini Beth'in tutulduğu yere götüreceğini umduğunu söyler. Takip ettikleri araba, kendilerini Atlanta'nın kalıntılarına doğru götürür ve ikili, o bölgenin polisler tarafından ele geçirildiğini görür. Bir süre sonra arabalarının benzini biter ve motorun çıkardığı ses, aylakları kendilerine doğru çeker. İkili arabayı terk eder ve kendilerine geceyi geçirmek için kullanacakları bir sığınak bulur.

Ertesi sabah Carol ve Daryl, civardaki malzemeleri toplamak için kullanabilecekleri uygun bir bina aramaya koyulur. İkili, bir araba parkına bir asma köprü ile bağlanan yüksek bir binaya ulaşır. Araba parkında ilerlerken kendilerini takip eden kişiden habersizdirler. Köprüye girdiklerinde ikili, köprü üzerine, daha önce hayatta kalmayı başarmış bir grup tarafından kurulan, çadırlardan ve uyku tulumlarından oluşan bir kampa ulaşır ancak kampçılar birer aylağa dönüşmüş, kamp çadırlarının ve uyku tulumlarının içerisinde sıkışmışlardır. Uyku tulumlarının içerisindeki aylakları öldürdükten sonra ikili bir ofise girer. Daryl, ofisin penceresinden uzaktaki bir köprü üzerinde duran ve yarısı köprünün dışına doğru sarkık durumda, terk edilmiş gibi görünen, arka camında beyaz haç işareti olan bir minibüsü görür. İkili, minibüsün yanına gitmeye karar verir ancak tam o sırada Noah (Tyler James Williams) tarafından yakalanırlar. Noah'ın isteği üzerine Carol ve Daryl, silahlarını ve okunu Noah'a vermek zorunda kalır. Noah, yaptıklarından dolayı Carol ve Daryl'den özür diler ve içi aylaklarla dolu olan bir çadırın örtüsünü bıçağı ile keserek, çadırın içindeki aylakların dışarı çıkmasını ve ikiliye saldırmasını sağlar. Carol ve Daryl aylakları öldürür. Carol, Noah'dan sakladığı tabancasını o sırada kaçmakta olan Noah'a doğru uzatır ancak Daryl onu durdurur.

İkili minibüse ulaşır ancak büyük bir grup aylak o sırada minibüse doğru ilerlemektedir. Arabanın içerisinde bir ipucu arayan ikili, Grady Memorial Hastanesi'ne ait bir sedye bulur ve bunun üzerine Beth'in (Emily Kinney) oraya götürülmüş olabileceğini düşünür. Artık aylaklar tarafından çevrili durumda olan ikili, minibüsün ön koltuğuna doğru giderek ağırlıkları sayesinde minibüsün köprüden aşağı doğru düşmesine neden olur. Minibüs köprüden düşmeden önce Carol, Daryl'in elini tutar ve minibüs köprüden aşağı düşer. İkili minibüsün düşmesinin ardından sağ olarak kurtulmuştur ancak Carol'ın omzunda yara oluşur. Daryl, Carol'ı sığınağa götürür.

Sığınağa döndüklerinde ikili, Daryl'in oku ile zarara uğramış bir aylağın yerde yattığını gördüklerinde, Noah'ın yakınlarda olduğunu anlarlar. Binanın içine doğru ilerleyen ikili, Noah'ın daha önce Carol'dan aldığı tüfeğin sesini duyar ve kısa bir süre sonra Noah'ı büyük bir kitaplığı bir kapının önüne doğru itelemeye çalışırken bulur. Daryl Noah'a arkasından saldırır ve onun silahlarını alarak Noah'ı, düşen kitaplığın altında sıkışmış olarak bırakır. O sırada bir aylak odanın içerisine girer ve Daryl, aylağın Noah'ı yemesine izin vermeye karar verir ancak Carol'ın isteği üzerine onu kurtarır. Noah, silahlara, hastanedeki Beth'i kurtarmak için ihtiyacı olduğunu söyler. Noah'ın Beth'in nerede olduğunu bildiğini anlayan Carol ve Daryl, Noah'a yardım etmeye karar verir ancak Noah, onları, hastanedeki polislerin muhtemelen silah seslerini duyduğu ve şu an kendilerini aramak için yola koyulduğu konusunda uyarır. Binadan kaçmaya çalışırken Noah geride kalır ve Daryl ona yardım etmek için durur. Carol ilerlemeye devam eder ve bir polis arabası Carol'a çarpar. Carol'ı kurtarmak için koşmaya yeltenen Daryl'ı durduran Noah, hastanenin Carol'ın yaralarını iyileştirecek ekipmana sahip olduğunu söyler ve bu sebeple polislerin Carol'ı hastaneye götürmelerine izin vermeleri gerektiğini belirtir. İkili, çaresizce Carol'ın polis arabasına konularak götürülmesini seyreder. Noah, Daryl'a, hastaneye saldırmanın kolay olmayacağını zira hastanedekilerin "silahları ve savaşacak adamları" olduğunu söyler. İkili kendilerine bir askerî kamyon bulur ve Atlanta'dan kaçarak, Rick ve gruptaki diğerlerinden yardım istemek için kiliseye doğru yola koyulurlar.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm yayımlandığı gece 14.07 milyon kişi tarafından izlendi ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 7.3 puan aldı.[6] (Amerika Birleşik Devletleri'nde puanlama sistemi, diziyi izleyen her 10 kişiden kaçının bu yaş grubuna ait olduğunu göstermektedir. Bu bölüm için bu oran, diziyi izleyen her 10 kişinin 7.3'ünün 18-49 yaş grubu dâhilinde olduğu anlamına gelir.) Dizinin ulaştığı izlenme oranı ve aldığı puan, bir önceki haftaki bölümün ulaştığı ve 13.53 milyon izleyiciden ve 18-49 yaş grubundaki izleyici kitlesinden aldığı 6.9 puandan daha yüksek oldu.[7]

Melissa McBride'ın bu bölümdeki oyunculuğu, televizyon eleştirmenleri tarafından son derecede olumlu karşılandı.

Birleşik Krallık'ta bölüm 1.136 milyon izleyiciye ulaşarak, o haftanın en çok izlenen programı oldu. Bölüm ayrıca 0.070 milyon kişi tarafından bölüm yayımlandıktan sonra izlendi.[8] Avustralya'da ise 0.090 milyon izleyiciye ulaşan bölüm, o gün kablolu televizyonda yayımlanan programlar arasında en çok izlenen program oldu.[9]

Bölüm, televizyon eleştirmenleri tarafından son derecede olumlu karşılandı.

The A.V. Club yazarı Zack Handlen, bölüme A- puanını verdi. Melissa McBride'ın Carol Peletier karakterini canlandırmasından övgüyle bahseden Handlen, incelemesinde şu sözlere yer verdi: "McBride mükemmel bir iş çıkarıyor. Canlandırdığı karakter evrim geçirmeye başladığında oyuncu, bunun altından başarıyla kalkmayı ve tutarlı bir şekilde mükemmel bir oyunculuk sergilemeyi başarıyor." Handlen ayrıca bölümdeki yanan bedenlerin yer aldığı sahne hakkında şu sözlere yer verdi:

IGN yazarı Matt Fowler, bölüme 10 üzerinden 8.8 puan verdiği incelemesinde: "Carol ve Daryl'in kısa ve öz macerasını içeren 'Consumed', her ne kadar bu durum, izleyicilerin bu bölümde çok önemli bir şeyin olmayacağını bilmiş olması sebebiyle biraz zarar görmüş olmasına rağmen, hem bölümün peyzajında hem de tonunda hârikalara imza attı. Bu bölüm, özetle, üçüncü ve dördüncü bölümlerden sonra eksik kalan parçaları tamamlama görevini üstlendi. Bölüm genel olarak sâkin geçmiş olsa da, yine de izleyiciler tarafından beğeniyle karşılandı."[11] dedi.

The Daily Telegraph yazarı Rebecca Hawkes, bölüme 5 yıldız verdiği incelemesinde, "her ne kadar bölüm, diğer bölümler kadar 'büyük' olmasa da, sezonun muhtemelen en büyüleyici bölümlerinden birisiydi. İki kişilik bir oyun gibi düşünülen bölüm, karakterlerin oyuncularının en iyi performanslarına sahne oldu." sözlerine yer verdi. Hawkes, özellikle Melissa McBride'ın oyunculuğu hakkında ise "Mükemmel bir oyunculuk çıkardı. Bulunduğu her sahnede kendisini başarılı bir şekilde gösterdi." yorumunda bulundu.[5]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Prudom, Laura (16 Kasım 2014). "'The Walking Dead' Recap: The Daryl and Carol Power Hour". Variety (İngilizce). 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  2. ^ Cabin, Chris (17 Kasım 2014). "The Walking Dead Recap: Season 5, Episode 6, "Consumed"". Slant Magazine (İngilizce). 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  3. ^ a b Cruz, Lenika; David, Sims (6 Kasım 2014). "The Walking Dead and the Long Road to Redemption". The Atlantic (İngilizce). 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  4. ^ Schwartz, Terri (16 Kasım 2014). "'The Walking Dead' slows down for Carol and Daryl alone time". Zap2it (İngilizce). 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2014. 
  5. ^ a b Hawkes, Rebecca (17 Kasım 2014). "The Walking Dead, Consumed, review". The Daily Telegraph (İngilizce). 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2014. 
  6. ^ Kondolojy, Amanda (18 Kasım 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Talking Dead', 'The Real Housewives of Atlanta', NASCAR & More". TV by the Numbers (İngilizce). 16 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2014. 
  7. ^ Bibel, Sara (11 Kasım 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Real Housewives of Atlanta', 'Homeland', 'The Newsroom' & More". TV by the Numbers (İngilizce). 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2014. 
  8. ^ "Top 10 Ratings (17-23 November 2014)". BARB (İngilizce). 12 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  9. ^ Knox, David (18 Kasım 2014). "Monday 17 November 2014". TV Tonight (İngilizce). 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  10. ^ Handlen, Zack (16 Kasım 2014). "The Walking Dead: "Consumed"". The A.V. Club (İngilizce). 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 
  11. ^ Fowler, Matt (16 Kasım 2014). "The Walking Dead: "Consumed" Review". IGN (İngilizce). 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014.