Sovyetler Birliği liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Sovyetler Birliği Lideri, Sovyetler Birliği liderlerinin kronolojik sıralaması.

SSCB'deki yönetim gücü üç makamın elindeydi:

Birinci makam Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı yani devlet başkanıydı. SSCB Anayasası'na göre en üst makamdı. Hükümet başkanı SSCB Başbakanıydı. Bu makam en çok Lenin'in zamanında önemliydi. Pratik olarak SSCB'nin birinci adamı Komünist Partisi Genel Sekreteriydi. Kendisini bu makam sayesinde başka bir makama seçtirebilirdi. Örneğin Lenin, Stalin, Malenkov ve Kruşçev başbakan iken Brejnev ve ardılları devlet başkanıdır.

Resim İsim Makam Dönem Fiili Liderlik
Vladimir Lenin SSCB Halk Komiserleri Kurulu Başkanı[1] 30 Aralık 1922 - 21 Ocak 1924 30 Aralık 1922 - 21 Ocak 1924
Stalin lg zlx1.jpg Joseph Stalin Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 21 Ocak 1924 - 5 Mart 1953 21 Ocak 1924 - 5 Mart 1953
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 6 Mayıs 1941 - 5 Mart 1953
Georgy Malenkov 1964.jpg Georgi Malenkov Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 5 Mart 1953 - 7 Eylül 1953 5 Mart 1953 - 7 Eylül 1953
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 5 Mart 1953 - 8 Şubat 1955
Nikita Khruchchev Colour.jpg Nikita Kruşçev Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 7 Eylül 1953 - 14 Ekim 1964 7 Eylül 1953 - 14 Ekim 1964
SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 27 Mart 1958 - 14 Ekim 1964
1977 CPA 4774(Cutted).jpg Leonid Brejnev Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreteri 14 Ekim 1964 - 8 Nisan 1966 14 Ekim 1964 - 10 Kasım 1982
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 8 Nisan 1966 - 10 Kasım 1982
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Mayıs 1960 - 14 Ekim 1964
16 Haziran 1977 - 10 Kasım 1982
Yuri Andropov - Soviet Life, August 1983.jpg Yuri Andropov Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 12 Kasım 1982 - 9 Şubat 1984 12 Kasım 1982 - 9 Şubat 1984
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 16 Haziran 1983 - 9 Şubat 1984
Konstantin Chernenko1.jpg Konstantin Çernenko Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 13 Şubat 1984 - 10 Mart 1985 13 Şubat 1984 - 10 Mart 1985
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 11 Nisan 1984 - 10 Mart 1985
RIAN archive 850809 General Secretary of the CPSU CC M. Gorbachev (crop).jpg Mihail Gorbaçov Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri 11 Mart 1985 - 24 Ağustos 1991 11 Mart 1985 - 25 Aralık 1991
SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı 1 Ekim 1988 - 25 Mayıs 1989
SSCB Yüksek Sovyet Başkanı[2] 25 Mayıs 1989 - 15 Mart 1990
Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı[3] 15 Mart 1990 - 25 Aralık 1991
  1. ^ Bolşeviklerin fiili lideri
  2. ^ SSCB Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanlığı, SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı olarak değişti.
  3. ^ 15 Mart 1990 da Cumhurbaşkanlığı makamı oluşturuldu ve devlet başkanı yetkileri bu makama geçti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]