Google Drive

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Google Drive
SahipGoogle
URLgoogle.com/drive/
Ticari?Evet
Site türüDosya barındırma hizmeti, Bulut bilişim, Bulut depolama
KayıtGerekli
Üye sayısı1 milyar (Temmuz 2018)
Kullanılabilir dil(ler)105 dil[1]
Programlama diliPython
İçerik lisansıSahipli yazılım
Başlama tarihi24 Nisan 2012 (11 yıl önce) (2012-04-24)
Geçerli durumÇevrimiçi
Google Drive
Google Drive Android uygulaması
Geliştirici(ler)Google
Geliştirme durumuAktif
İşletim sistemiMicrosoft Windows, OS X, Chrome OS, iOS, Android
ErişilebilirlikÇokdilli
TürDosya barındırma hizmeti, Bulut bilişim, Bulut depolama
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesiResmi Sitesi

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir.[2][3] Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

Google Drive görüntüsü

Google Drive; 24 Nisan 2012 tarihinde hizmete sunulmuştur ve 2014 yılı Ekim ayı itibarıyla aylık aktif kullanıcı sayısı 240 milyondur.

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayar uygulaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive'ın, kullanıcının cihazı ve Google Drive depolama alanı arasındaki dosyaları senkronize etmesi için Google Drive yazılım uygulaması kullanıcının cihazında çalışıyor olmalıdır. Yazılım, verileri senkronize etmek için Google Drive ile iletişim kurar. Google Drive, Windows Vista veya sonraki sürümleri çalıştıran bilgisayarlar ve Mac OS X Lion veya daha yeni bir sürümünü çalıştıran Mac'ler için kullanılabilir. Ekim 2016'da Google, bilgisayar yazılımının 1.27 ve alt sürümlerinin kullanımdan kaldırılacağını ve senkronizasyonun 1 Şubat 2017'de sona ereceğini açıkladı. Daha sonra Ekim 2016'da Google, 1 Ocak 2017'den itibaren bilgisayar yazılımının Windows XP, Windows Vista ve Windows Server 2003 sürümlerine olan desteği sona erdireceğini açıkladı. Yazılım bu platformlarda çalışmaya devam edecek, ancak aktif olarak test edilip muhafaza edilmeyecektir. Google, Linux yazılımı üzerinde yapılan çalışmaların devam ettiğini Nisan 2012'de belirtti; ancak Kasım 2013 itibarıyla bu konuda bir haber yoktu. Nisan 2012'de Google'ın dönem başkan yardımcısı Sundar Pichai, Google Drive'ın Chrome OS sürüm 20 ile sıkı bir şekilde entegre olacağını söyledi.[4]

Mobil uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive, Android 4.1 "Jelly Bean" veya daha ileri bir sürümünü çalıştıran Android akıllı telefonlar ve tabletler, iOS 7 veya üstünü çalıştıran iPhone'lar ve iPad'ler için kullanılabilir. Drive uygulaması çoğu dosya türünün çevrimdışı görüntülenmesini destekler; desteklenmeyen dosyalar cihazdaki üçüncü taraf uygulamalarında açılabilir. Google Drive, dokümanların ve e-tabloların düzenlenmesi özelliğini Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar (Google Dokümanlar) için yeni çıkarılan bağımsız uygulamalara taşınan Nisan 2014 tarihine kadar destekledi. Android'deki Google Drive uygulaması, kullanıcıların bir belgenin, imzanın veya başka bir metnin fotoğrafını çekmesine ve düzenlenebilen metne dönüştürmek için optik karakter tanıma özelliğini kullanmasına olanak tanır.[5] Ekim 2014'te, Android uygulaması bir Material Design kullanıcı arayüzü, geliştirilmiş arama, bir dosyayı paylaşırken özel bir mesaj ekleme olanağı ve yeni bir PDF görüntüleyici ile güncellendi. Ağustos 2016'da, Google Drive, Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" veya daha eski sürümleri çalıştıran Android cihazlar için desteklemeyi sona erdirdi.[6] Politikaya göre, uygulama daha eski sürümleri çalıştıran cihazlar için çalışmaya devam edecek, ancak güncellemeler en iyi çaba temelinde sağlanmaktadır.

Depolama[değiştir | kaynağı değiştir]

Google tüm kullanıcılarına başlangıçta üç en çok kullanılan hizmeti arasında paylaşılan 15 GB boyutunda çevrimiçi depolama alanı sunuyor: Google Drive, Gmail ve Google Photos[7] (Picasa Web Albümleri olarak da bilinir).[8] İlave depolama alanı edinmek için kullanıcılar ücretli aylık abonelik planıyla kendi ücretsiz 15 GB boyut hesaplarını yükseltebilirler.[8] Google Dokümanlar yerel biçimlerini kullanan dokümanlar (.gdoc, .gslides ve .gsheet da dahil olmak üzere) bu kotaya dahil değildir. Google+ Fotoğraflar'da 2048 x 2048 piksel çözünürlüğün altındaki ve 15 dakikadan daha kısa videolar da bu kotaya dahil değildir.[9] Microsoft Office ve OpenDocument biçimlerinde (olası biçim değişiklikleriyle birlikte) yüklenen dosyalar Google'ın patentli biçimlerine dönüştürülebilir ve bu şekilde depolama kotasına dahil olmadan depolanabilir.

Google Drive görüntüsü

En fazla 16 megapiksellik sınırsız sayıda fotoğraf ve en fazla 1080p çözünürlükteki videolar, "Yüksek kalite" ayarını kullanarak Google Fotoğraflar'da ücretsiz olarak saklanır. Varsayılan olarak depolama alanı satın alma işlemleri, abonelik döneminin sonunda otomatik olarak yenilenecek şekilde ayarlanmıştır. "Orijinal kalite" ayarını kullanmak Google Drive depolama alanını kullanır. 2016 itibarıyla, bunlar Google tarafından sunulan depolama planları:[10]

Depolama Fiyat
15 GB Bedava
100 GB $1.99 her ay
1 TB $9.99 her ay
10 TB $99.99 her ay
20 TB $199.99 her ay
30 TB $299.99 her ay

Varsayılan olarak, depolama alanı satın alma işlemleri, abonelik döneminin sonunda otomatik olarak yenilenecek şekilde ayarlanmıştır. Kullanıcılar, yeni depolama katmanı derhal yürürlüğe girerek, depolama planlarını her zaman yükseltebilir. Otomatik yenileme başarısız olursa, kullanıcılar için ödeme bilgilerini güncellemesi için 7 günlük bir yetkisiz kullanım süresi sunulur. Depolama alanı planı sona erdiğinde veya iptal edildiğinde, depolama alanı sınırı serbest seviyeye geri döndürülür. Kullanıcılar yine de tüm içeriğine erişebilir ancak depolama alanı sınırının ötesine herhangi bir şey ekleyemez.

  • Kullanıcılar yer kaplamayan Dokümanlar, E-Tablolar veya Slaytlar istisna olmak üzere Google Drive'a yeni dosyalar ekleyemez. Drive ile yerel cihaz arasında senkronizasyon duracak.
  • Google Photos'daki "Orijinal kalite" ayarına sahip kullanıcılar yeni fotoğraflar veya videolar yükleyemez.
  • Gmail'deki tüm gelen e-postalar gönderene geri gönderilecektir.

Google Apps (G Suite) depolamada Google, tüm G Suite Basic kullanıcıları için 30 GB'lık Drive depolama alanı ve G Suite Unlimited veya en az 5 üye olduğu sürece, G Suite for Education kullananlar için sınırsız depolama alanı sunmaktadır. 5 üyeden az üyeli dernekler her bir kullanıcı başına 1 TB alır.

Google Drive'ın kullanıma sunulmadan önce, Google Docs başlangıçta 15 GB'lık ücretsiz depolama alanı sağladı. Google Drive, 24 Nisan 2012'de 5 GB ücretsiz depolama alanıyla tanıtıldı. Depolama alanı planları revize edildi; 25 GB'lik aylık 2,49 $, 100GB'lık 4,99 $ / ay ve 1 TB'lık maliyet 49,99 $ / ay olacak. Başlangıçta, Gmail, Google Docs ve Picasa'da ücretsiz depolama alanı için ayrı ödenekler ve satın alınan depolama alanı için paylaşılan bir ödenek vardı. Nisan 2012 ile Mayıs 2013 arasında Google Drive ve Google+ Fotoğraflar hem ücretsiz hem de satın alınan depolama alanları için paylaşılan bir ödenek içeriyordu; bunun yanında Gmail'in herhangi bir depolama alanı planı satın alarak 25 GB'a çıkarılmış ayrı bir 10 GB depolama alanı sınırı vardı. Google, Eylül 2012'de ücretli tahsisin bedelsiz olarak eklenmesinden ziyade artık toplam depolama alanını kapsayacağını açıkladı; Örneğin. 100 GB plan, daha önce olduğu gibi 115 GB yerine toplam 100 GB sağladı. Google, Mayıs 2013'te, Gmail, Google Drive ve Google+ Fotoğraflar genelindeki depolama alanının birleşimini açıkladı ve kullanıcılar, hizmetler arasında 15 GB'lık birleşik ücretsiz depolama alanı sağladı. Mart 2014'te depolama planları tekrar gözden geçirildi ve fiyatlar %80 düşürülerek 100 GB için aylık 1,99 ABD doları, 1 ABD doları için 9,99 ABD doları / ay ve 10 TB'lık aylar için 99,99 ABD doları olarak düşürüldü. Bu, Dropbox ve Microsoftun OneDrive hizmetinin sunduğundan çok daha ucuzdu.[11] 25 GB ve 200 GB planları durdurulmuş ve 2 TB, 4 TB, 8 TB ve 16 TB planları 10 TB, 20 TB ve 30 TB ile değiştirilmiştir. Kullanıcılar otomatik olarak yeni fiyatlandırma şemasına yükseltildi.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Paylaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive, oluşturucusunun varsayılan olarak sahibi olduğu bir dosya ya da klasör paylaşım sistemini benimsiyor. Bu sahibin dosya ya da klasörün genel tarafından görünürlüğünü düzenleyebilme özelliği vardır. Sahiplik devredilebilir. Dosya ya da klasörler kendi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabına sahip belirli kullanıcılarla özel olarak paylaşılabilir. Google hesabı olmayan kullanıcılarla dosya paylaşımı bu dosyaların erişimlerinin 'bağlantıya sahip herkes' olarak ayarlanmasını gerektirir. Bu da, dosya için e-posta, bloglar vb araçlarla paylaşılabilecek gizli bir URL oluşturur. Dosya ve klasörler ayrıca, arama motorları tarafından dizin kayıtları yapılabileceği ve böylece herkes tarafında bulunabileceği ve erişilebileceği anlamına gelen 'İnternette genele açık' olarak da ayarlanabilir. Bu sahip aynı zamanda izinleri düzenlemek için bir erişim seviyesi de belirleyebilir. 'Düzenleyebilir', 'yorum yapabilir' ve 'görüntüleyebilir' olmak üzere üç erişim seviyesi sunulmaktadır. Düzenleme erişimine sahip kullanıcılar diğerlerini düzenlemeye davet edebilir.

Üçüncü taraf uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive ile çalışan çeşitli harici web uygulamaları, Chrome Web Store'den edinilebilir. Bir uygulama eklemek için kullanıcıların Chrome Web Mağazası'nda oturum açmaları gerekir, ancak uygulamalar tüm desteklenen web tarayıcılarıyla uyumludur. Bu uygulamalardan bazıları, Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar gibi birinci taraf uygulamalardır. Sürücü uygulamaları çevrimiçi dosyalar üzerinde çalışır ve çeşitli formatlarda dosyalar görüntülemek, düzenlemek ve oluşturmak, görüntü ve videoları düzenlemek, dokümanları faks ve imzalamak, projeleri yönetmek, akış şemaları oluşturmak vb. için kullanılabilir. Sürücü uygulamaları, desteklediği dosya formatlarını işlemek için varsayılan olarak ayarlanabilir. Bu uygulamalardan bazıları da Google Chrome ve Chrome OS'de çevrimdışı çalışıyor.[12] Tüm üçüncü parti uygulamaların yüklenmesi ücretsizdir. Bununla birlikte, bazılarının devam eden kullanım veya ek özelliklere erişim ile bağlantılı ücretleri vardır. Bir üçüncü taraf uygulamasındaki verileri Google Drive'a kaydetmek, ilk kez yetkilendirme gerektiriyor. Google Drive yazılım geliştirme kiti (SDK), Google Drive'a yüklenebilen bir ekosistem oluşturmak için Google Drive kullanıcı arayüzü ve Chrome Web Mağazası ile birlikte çalışır. Şubat 2013'te, Google Drive'daki "Oluştur" menüsü, üçüncü taraf uygulamaları içerecek şekilde yenilenerek etkili şekilde Google'ın kendi uygulamaları ile aynı statüsü tanıtıldı.

Dosya görüntüleme[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternetteki Google Drive görüntüleyici aşağıdaki dosya biçimlerinin görüntülenebilmelerini sağlar:[13]

Diğer biçimlerde dosyalar Chrome Web Store'dan edinilebilecek, Google Drive ile çalışan üçüncü taraf uygulamalarla da işlenebilir Android ve iOS için tasarlanmış Google Drive, desteklenmeyen dosya türlerini açmak için cihazda yüklü diğer uygulamaları kullanabilir.[14][15] Diğer biçimlerdeki dosyalar, Google Drive ile çalışan ve Chrome Web Mağazası'ndan edinilebilecek üçüncü taraf uygulamaları aracılığıyla da ele alınabilir. Yüklenen ancak Google Dokümanlar'a, E-Tablolar'a veya Slaytlar biçimlerine dönüştürülmeyen dosyaların boyutu en fazla 5 TB olabilir. Dosya türüne özgü sınırlar da vardır.

Dosya sınırları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüklenen ancak Google Dokümanlar biçimlerine dönüştürülmemiş dosyaların toplam boyutu en fazla 5 TB olabilir. 5 TB'dan daha büyük oluşturulmuş ya da yüklenmiş dosyalar Google Drive içerisinden görüntülenemez.[16] Gömülü görüntülerini her biri 2 MB'ı aşmamalı.[17]

Ayrıca, aşağıda listesi yer alan dosya türüne özel sınırlamaları da bulunmaktadır:

Dokümanlar
Sayfa sayısına ya da font boyutuna bakılmaksızın 1.024.000 karakter. gdoc Doküman biçimine dönüştürülen yüklenmiş doküman dosyalarının boyutu 50 MB'dan daha büyük olamaz.[16]
E-Tablolar
Google E-Tabloların yeni sürümünde tüm kısıtlamalar kaldırılmıştır. Eski sürümde, toplamda 400.000 hücreyi aşmayacak şekilde her bir sayfa için maksimum 256 sütun ve her bir çalışma kitabı için maksimum 200 sayfa bulunabiliyordu. Google E-Tablolar biçimine dönüştürülen yüklenmiş elektronik tablo dosyaları 20 MB boyutunu aşamaz ve her bir sayfa için 400.000 hücrenin ve 256 sütunun altında olması gerekir.[16]
Sunumlar
Google Slaytlar ile oluşturulan sunumların boyutu en fazla 100 MB olabilir; bu da yaklaşık 400 slayt demektir. Google Slaytlar Sunum dosyaları .gslides'e dönüştürülür. Slaytlar biçimi 100 MB'dan büyük olamaz. Google Slaytlar biçimine dönüştürülen yüklenmiş sunum dosyalarının boyutu en fazla 50 MB olabilir.[16]

Arama[değiştir | kaynağı değiştir]

Arama sonuçları dosya tür, sahiplik, görünürlük ve açacak uygulamaya göre daraltılabilir. Google Drive Boole işleçlerini desteklemektedir.[18]

Google Gözlükleri ve Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisini kullanarak, kullanıcılar içinde bulunanları tarif ederek ya da adlandırarak görüntü araması yapabilirler. Örneğin, "dağ" kelimesi arandığında tüm dağların resimleri olduğu kadar dağ hakkındaki tüm metin dokümanlarını içeren sonuçlar çıkacaktır. Metin dokümanları ve metin tabanlı PDF'lerin ilk 100 sayfasındaki metin ve görüntü tabanlı PDF'lerin ilk 10 sayfasındaki arama yapılabilmektedir.[13] Görüntülerde ve PDF'lerdeki metin OCR teknolojisi kullanılarak çıkartılabilir.

Metadata[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcıların alakalı metadatalar eklemek için kullanabilecekleri her iki dosya ve klasör için bir açıklama alanı mevcuttur. Açıklama alanındaki içerik de Google Drive tarafından dizine eklenir ve aranabilir. Google Drive şu anda meta verileri, Gmail veya Google Keep gibi etiketler veya etiketler şeklinde desteklememektedir.[19][20]

Erişilebilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Haziran 2014 tarihinde Google, hizmeti görme bozukluğu olan kullanıcılar için daha erişilebilir hale getiren güncellemeler de dahil olmak üzere, yapılan birkaç güncellemeyi duyurdu. Bunlar arasında iyileştirilmiş klavye erişilebilirliği, yakınlaştırma ve yüksek kontrast modu desteği ve ekran okuyucularla daha iyi uyumluluk da yer aldı.[21]

Ayrıca, Google Drive web arabirimi klavye kısayollarını desteklemektedir.

Google Drive'a Kaydet[değiştir | kaynağı değiştir]

Google, kullanıcıların web içeriğini bir tarayıcı eylemiyle ya da bağlam menüsüyle Google Drive'a kaydedebilmelerini sağlayan Google Drive'a Kaydet adlı bir Google Chrome eklentisi sunuyor. Dokümanlar ve görüntüler doğrudan kaydedilebilirken, web sayfaları ekran görüntüsü (sayfanı görünür kısmının ya da bütününün görüntüsü olarak) şeklinde veya ham HTML, MHTML biçiminde veya Google Dokümanlar dosyası olarak kaydedilebiliyor. Eklentinin kullanılabilmesi için kullanıcıların Chrome'da oturum açmaları gerekiyor.[22]

Profesyonel sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive for Work[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive for Work, 25 Haziran 2014 tarihinde düzenlenen Google I/O konferansında duyurusu yapılan ve hemen hizmete sunulan Google Apps for Work'un en üst sürümüdür. Hizmet özellikleri arasında sınırsız depolama, gelişmiş dosya denetim raporlaması ve E-Keşif hizmetleriyle Google'ın "yöneticilerin hangi çalışanların masaüstü senkronizasyon istemcisi kurabileceği gibi Drive deneyimini özelleştirebilmesini sağlayan yeni ince ayar denetimleri" içermektedir. Kullanıcılar 5 TB boyutuna kadar dosya yükleyebiliyorlar. 5 kullanıcıdan daha az kullanıcıya sahip şirketlerini depolama sınırı kullanıcı başına 1 TB olarak sabitlenmiştir. Google'ın Resmî Kurum Blogunda yayınlanan bir basın bülteni şirketlere Google'ın kendi sunucularında depolanan verileri şifreleyeceği gibi, kendilerine iletilen ve kendilerinin gönderdiği bilgileri de şifreleyeceği konusunda güvence verdi. Google, üst paket kullanıcılarına 24 saat destek verecek ve sunucularının %99,9 çalışma süresini garanti edecek.[23]

Google Drive Eğitim Sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Drive Eğitim Sürümü 30 Eylül 2014 tarihinde duyuruldu. Bu tüm Google Apps Eğitim Sürümü kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuldu. Pakete dahil olanlar arasında sınırsız depolama ve 5 TB boyuta kadar ayrı ayrı dosyalar için destek yer alıyor.[24]

Sahiplik ve lisanslama[değiştir | kaynağı değiştir]

Google'ın tüm ürünleri için tek bir hizmet şartları ve gizlilik politikası seti vardır. CNET'e göre, rekabet eden Dropbox ve OneDrive hizmetlerinin aksine, Google'ın, kullanıcılarından aldığı bir lisansla Google Drive'da depolanan içeriğin çoğaltma, kullanma ve bunlardan türev çalışmalar oluşturma konusunda geniş hakları var.[25] Bu lisans, kullanıcı materyali kaldırmasından sonra daimi olarak kalmaktadır. Kullanıcı fikri mülkiyet haklarını kullanmasına rağmen kullanıcı, Google'ın kullanıcıya sunduğu reklamcılık ve diğer hizmetleri özelleştirmek için yüklenen içeriği ayıklamak ve ayrıştırmak ve hizmeti tanıtmak için Google'ı lisanslandırır. Google'ın yüklenen dosyalara ilişkin geniş lisans da, çeşitli kullanımlar için daha uygun olan, yüklenen içeriğin değiştirilmiş sürümlerini oluşturma gibi kullanışlılık geliştirmelerine olanak tanır. Örneğin, Google, yüklenen bir videoyu, elde taşınır bir bilgisayarda veya orijinalden daha belirli bir tarayıcıda izlemek için daha uygun biçimlerle kodlar (transcode). Ancak The Verge'den bir rapor, Google'ın terimlerinin rakiplerininkiyle oldukça karşılaştırılabilir olduğunu ve bazı durumlarda biraz daha iyi olduğunu bulmaktadır.

Büyüme[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Kasım 2013'te Google, Google Drive'ın 120 milyon aktif kullanıcısına sahip olduğunu ve şirketin ilk kez serbest bıraktığı bir rakam olduğunu açıkladı. 25 Haziran 2014'te Google I/O geliştirici konferansında Sundar Pichai, Google Drive'ın şu anda 190 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip olduğunu ve bunun Fortune 500 şirketlerinin %58'i ve en üstteki 72 şirketin üniversiteler tarafından kullanıldığını bildirdi.[26] 1 Ekim 2014'te Atmosphere Live etkinliğinde Google Drive'ın aylık 240 milyon etkin kullanıcısı olduğu açıklandı. Next Web, bunun sadece bir çeyrekte 50 milyon kullanıcılı bir artış anlamına geldiğini kaydetti. 21 Eylül 2015'te, Google Drive'ın bir milyondan fazla kurumsal ödeme yapan kullanıcıya sahip olduğu açıklandı.[27]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Change language - Computer - Google Account Help". Google Support. 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Introducing Google Drive... yes, really". Google. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2012. 
  3. ^ Mossberg, Walter S. (25 Nisan 2012). "Google Stores, Syncs, Edits in the Cloud". The Wall Street Journal. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  5. ^ "Introducing the new Google Docs app for Android - Official Google Mobile Blog". 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  6. ^ "Drive app update ends support for ICS, adds in-app storage upgrades, and more". 24 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  7. ^ Lockhart, Joshua. "Google Introduces Unified Cloud Storage: 15GB For Google Drive, Gmail, & Google+ Photos". makeuseof.com. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2014. 
  8. ^ a b Whitney, Lance (5 Mart 2013), "Google now redirects Picasa Web Albums to Google+ Photos", CNET, 26 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Haziran 2013 
  9. ^ "Your storage limit". Google Drive Help. Google. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 
  10. ^ "Purchase, cancellation, & refund policies - Google Drive Help". Google Support. 27 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  11. ^ "New Google Drive Prices Make Dropbox, OneDrive Look Like Ripoffs". 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  12. ^ "Chrome and Google Drive's Third-Party Apps". 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  13. ^ a b "View images, videos, documents, and other files". Google Drive Help. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  14. ^ "About the Google Drive app for iPhone and iPad". Google Drive Help. Google. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2014. 
  15. ^ "About the Google Drive app for Android". Google Drive Help. Google. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2014. 
  16. ^ a b c d "Google Docs size limits". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2014. 
  17. ^ "Insert an image". Help Center. Google. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  18. ^ "Search for your files". Google. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 
  19. ^ "Create labels to organize Gmail - Computer - Gmail Help". Google Support. 11 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  20. ^ "Label, color, or pin notes - Computer - Google Keep Help". Google Support. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  21. ^ "A new Google Drive". Google Drive Blog. Google. 25 Haziran 2014. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 
  22. ^ "Save to Google Drive". Chrome Web Store. Google. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2014. 
  23. ^ Quinten Plummer (27 Haziran 2014). "Google rolls out high-octane Drive for Work offering". TechTimes. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 
  24. ^ Nick Summers (30 Eylül 2014). "Google unveils Drive for Education with free, unlimited storage and 'Classroom' integration". The Next Web. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 
  25. ^ "Who owns your files on Google Drive? - CNET". CNET. 11 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  26. ^ "Google Drive now has 190M users & a brand new tablet app for presentations - VentureBeat". 28 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]