Google Fotoğraflar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Google Photos sayfasından yönlendirildi)
Google Photos
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma28 Mayıs 2015 (8 yıl önce) (2015-05-28)
Geliştirme durumuAktif
İşletim sistemiWeb uygulaması, OS X, iOS, Android
PlatformÇapraz platform yazılımları
ErişilebilirlikÇokdilli
TürFoto paylaşım
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesiResmi Sitesi

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir.[1] Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü.[2] Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

Hizmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Fotoğraflar Google tarafından bir fotoğraf ve video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Onun temel özellikleri, daha önce Google+, şirketin sosyal ağı içinde gömülü bulundu. Yeni Google Fotoğraflar sınırsız fotoğraf ve video depolama ve Android, iOS için uygulama ve tarayıcı içerir.[3] Kullanıcılar bulut hizmetine fotoğraflarını yedekleyip, servisine bağlı tüm cihazları arasında erişilebilir. Fotoğraflar hizmeti analizler ve gruplar halinde görüntüleri düzenler ve mesela, Torontoda plajlar, ufuk çizgisi, ya da "kar fırtınaları gibi özellikleri belirleyebilir.[4] Uygulamanın arama penceresinden, kullanıcıların üç ana kategoride fotoğraf grupları için potansiyel aramalar gösterilmiştir: İnsanlar, Yerler ve şeyler. Servis İnsanlar kategorisinde birbirine benzer yüzler ve gruplar için onları analiz eder. Bunlar ayrıca yaş olarak yüzleri gruplandırabilir. Rehber kategorisi coğrafi etiketleme verileri kullanır, ama aynı zamanda önemli yerler için analiz ederek eski resimlerde yerleri belirleyebilir (örneğin, Eyfel Kulesi içeren fotoğraflar). Şeyler kategorisi kendi konu için fotoğraf işler: doğum günleri, binalar, kediler, konserler, gıda, mezuniyet, posterler, ekran görüntüleri, vb. Kullanıcılar elle sınıflandırma hataları kaldırabilirler.[5]

Paylaşılan görüntülerin Alıcıları uygulamasını indirmek için gerek kalmadan web galerileri görüntüleyebilir. Sürgü kullanarak karşıt olarak kullanıcılar, hizmetin fotoğraf düzenleme ayarlarını ekran boyunca parmaklarını dokundurabilirler. Görüntüler kolayca sosyal ağlar (Google+, Facebook, Twitter) ve diğer hizmetler ile paylaşılabilir.[6] Uygulama Google Fotoğraflar kullanıcıları ve olmayan kullanıcılar erişebilir web bağlantıları oluşturur. Sınırsız depolama, 16 megapiksel görüntüleri ve 1080p kadar videolar destekler, 2015 yılında ortalama akıllı telefon kullanıcıları için maksimum çözünürlük oldu.[7] Büyük dosyaları Google Drive depolama alanı kullanabilir. Tipik DSLR fotoğraf makineleri tarafından çekilen büyük fotoğraflar, Google Chrome web tarayıcısı üzerinden manuel olarak yüklenebilir veya Syncdocs gibi bir uygulama kullanarak doğrudan Google Resimlerine kamera hafıza kartı fotoğraflarını aktarabilir.[8]

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Fotoğraflar, Google, şirketin Google+ sosyal ağ fotoğraf özelliklerinin bağımsız devamıdır. Google, Facebook özellikleri ile rekabet etmek sosyal ağ başlattı, ancak hizmet kadar popüler olamadı ve Facebook fotoğraf paylaşımı için İnternetin tercih web sitesi sürdürdü. Google+, ancak, fotoğraf depolama ve organizasyon araçlarını sundu, Facebook'un gücü aşmasına rağmen, Google+ kullanmak için kullanıcı tabanı yoksun oldu.[9] The Verge özellikle diğer online fotoğraf servisleri ile karşılaştırıldığında, Google+ fotoğraf özellikleri övdü. Onlarda fotoğraf patlamaları ve videoları yeniden paketlemek bir araç dikkat çekti. May 2015'te Google I/O etkinliğinde Google+ özelliğini bağımsız Google Fotoğraflar hizmetine, uzatmağı duyurdu. Sosyal ağ ilişkisi bırakarak, Fotoğraflar hizmeti özel bir kütüphane platformuna bir paylaşım platformu ilişkisini değiştirdi.

Haziran 2015 yılında Jacky Alcine, 21 yaşındaki Afrikalı Amerikalı programcı, yeni Google Fotoğraflar uygulaması otomatik olarak oluşturulan albümde onu ve onun siyah arkadaşının fotoğraflardan oluşan "Goril" adınında bir dizi fark etti. Raporlamadan sonra, Google uygulamasından tartışmalı "goril" etiketi kaldırıldı ve bir özür yaptı.

12 Şubat 2016 tarihinde, Google Picasa masaüstü uygulamasının, 15 Mart 2016'da durdurulacağı ve 1 Mayıs 2016 tarihinde Picasa Web Albümleri hizmetinin kapatılması takip edeceğini açıkladı. Google Picasa emekliyi için birincil nedeni olduğunu ve çapraz platform web tabanlı Google Fotoğrafların "tamamen tek bir fotoğraf hizmeti" çabalarına odaklanmak isteğini belirtti.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Fotoğraflar May 2015 çıkarttıktan sonra, yorumcular hizmet türünün en iyileri arasında olduğunu yazdı. Recode-den Walt Mossberg hizmetin Amazon.com (Amazon Drive), Apple (iCloud), Dropbox ve Microsoft'un (OneDrive) onun rekabet üzerinde bulut fotoğraf depolamanın en iyisini ilan etti. CNET servisinin telefon ve tablet uygulamalarının özellikle iyi olduğunu söyledi. Web sitesi Google Fotoğrafların Apple'ın iCloud fotoğraf hizmetinden daha iyi aerodinamik tasarım ve Yahoo'nun Flickr-den daha organize özelliklere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Google announces unlimited picture and video storage with new Photos app - The Verge". The Verge. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Google Fotoğraflar'da sınırsız fotoğraf ve video saklama artık ücretsiz – TeknoYO! Teknoloji, İnternet, Sosyal Medya, Oyun, Uygulama". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  3. ^ "Google Fotoğraflar Nedir Nasıl Kullanılır - Mobil Teknoloji Haberleri, Telefon Özellikleri ve İnceleme". 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Google Fotoğrafların Bilmeniz Gereken 9 Özelliği - Tamindir". Tamindir Blog. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  6. ^ "Google Fotoğrafları Kullanmaya Başlamanız için 10 Neden - Tamindir". Tamindir Blog. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  7. ^ "Google Fotoğraflar Paylaşılan Albümler kullanıma sunuldu". 16 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  8. ^ "Google Fotoğraflar'dan nostaljik özellik! - CHIP Online". 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  9. ^ "Google Fotoğraflar uygulaması yenilendi - Teknolojioku". 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]