Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Accelerated Mobile Pages
SahipGoogle
URLamp.dev
Başlama tarihi7 Ekim 2015 (8 yıl önce) (2015-10-07)

Hızlandırılmış mobil sayfalar açık kaynaklı bir kod yazılımı olup, interneti daha güzel bir yer haline getirmeyi amaçlamaktadır. Hızlandırılmış mobil sayfalar yapısı ile oluşturulan sayfaları yüksek performanslarla telefonlarda erişim imkânı tanımaktadır. Yüksek performans ve katılım ile kullanıcılara kaliteli internet deneyimi yaşatmak içi neredeyse sayfa yükleme oranlarını ortadan kaldırmaktadır. Mobil ve masaüstü uygulamalarında yüksek katılımlara ulaşmaktadır.

Uygulama Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlandırılmış mobil sayfalar şimdiden dünyaca tanınmış CNN, ABC ve Milliyet gibi birçok haber ajansı tarafından kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca blog ve iş sitelerinde de kullanımı yaygınlaşmıştır. Son kullanıcılar tarafından dünyanın en çok kullanılan platformu WordPress içinde popüler eklentiler artmaktadır.[1]

Önbellek[değiştir | kaynağı değiştir]

Google hızlandırılmış mobil sayfalar için önbellek hizmeti sunmaktadır. Bu özelliğe sahip bütün sayfalar için proksi tabanlı içerik dağıtım sistemi sunmaktadır. Bu sayfalarda tarama işlemini gerçekleştirdikten sonra, ön belleğe alarak otomatik performans arttırımı sağlamaktadır. Hızlandırılmış mobil sayfa yapısında kullanılan JS, HTML ve HTTP verileri maksimum verimlilikte kullanılmaktadır.

JavaScript[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlandırılmış mobil sayfalar JavaScript gücünü kullanmak ile birlikte, hiçbir sayfasında kullanıcı tarafından kütüphanesi dışında yazılmış JavaScript kodunu kabul etmemektedir. Sayfa yüklenme hızını maksimum seviyeye çıkarma için, eş zamansız JavaScript yüklemesi gerçekleştirmektedir. Bu yüzden yazılan her kod performansı etkilememesi için dikkatlice yazılmaktadır.

Dış Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İmaj, video, iframe gibi dış kaynakların pixel değerleri önceden bildirilerek, sayfa yüklemesi gerçekleştirmeden önce hızlandırılmış mobil sayfa sistemi tarafından bilinmesini sağlamaktadır. Bu sayede hiçbir dış kaynak beklemeden bütün kaynakları sayfaya indirebilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "WordPress Hızlandırılmış Mobil Sayfa Eklentisi ?". 11 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017.